Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Δράμας 2023: Οδηγός επιβίωσης για το μεγαλύτερο «μικρό» φεστιβάλ της Ελλάδας

στα 10

Το 46ο Διεθνες Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκινάει τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου.

Φεστιβάλ Δράμας 2023: Οδηγός επιβίωσης για το μεγαλύτερο «μικρό» φεστιβάλ της Ελλάδας

Το 46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που φέτος διεξάγεται από τις 4 έως και τις 10 Σεπτεμβρίου 2023 περιλαμβάνει 64 ελληνικές ταινίες, 7 διαγωνιστικά τμήματα, σπουδαστικές ταινίες, Cinematherapy, short film hub, networking, workshops, green films, ταινίες για παιδιά, ταινίες από παιδιά, αφιέρωμα στον γερμανικό κινηματογράφο, ουκρανικές queer ταινίες μικρού μήκους, προβολές animation από την Πορτογαλία και την Ισπανία ...και δύο ευκαιρίες για Όσκαρ, αφού πλέον οι ταινίες που θα διακριθούν σε Εθνικό και Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα θα πάρουν κατευθείαν το εισιτήριο για να μπουν στην κούρσα των Οσκαρ.

Το Φεστιβάλ ξεκινά την 46η του διοργάνωση, με την εκπλήρωση ενός οράματος ετών: τη λειτουργία, εδώ και μερικούς μήνες, της πολυαναμενόμενης Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με εξ’ αποστάσεως μαθήματα και δια ζώσης εργαστήρια στην πόλη της Δράμας.

Φέτος εγκαινιάζεται και το νέο διαγωνιστικό πρόγραμμα KIDDO με ταινίες για παιδιά και από παιδιά αλλά και το Short Film Hub που φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία – με ακόμα πιο ενδυναμωμένη την παρουσία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Δράμα

Η φετινή διοργάνωση, η τέταρτη με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Σακαρίδη και πρόεδρο τον Γιώργο Δεμερτζή, θα πραγματοποιηθεί, ταυτόχρονα, και σε φυσικούς χώρους (στον κινηματογράφο Ολύμπια, το Δημοτικό Ωδείο Δράμας - Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος, στο θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος, στον κήπο του πολιτιστικού χώρου ΚΥΚΛΩΨ, και στο καφέ-πολυχώρο Ελευθερία στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου) και online. Μέσα από την πλατφόρμα του Φεστιβάλ οι ταινίες θα είναι προσβάσιμες, με ελεύθερη είσοδο, σε όλη την Ελλάδα.

Για τα 46 χρόνια του Φεστιβάλ, ο Γιάννης Σακαρίδης έφτιαξε μια μικρού μήκους ταινία με τίτλο «Εσωτερικό - Στοχασμός» που αφιερώνει σε όλους τους δημιουργούς που πέρασαν από το Φεστιβάλ, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του πιο ανήσυχου αυτή τη στιγμή φεστιβάλ στην Ελλάδα.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, στο κανάλι του στο YouTube και στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram.

buffer zone

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, με head programmer τον Γιάννη Σακαρίδη, συμμετέχουν 35 ταινίες σκηνοθετημένες από 26 άνδρες και 13 γυναίκες. 

Στο Flix παρουσιάσαμε, όπως κάθε χρόνο, όλες τις ταινίες και τους δημιουργούς που διαγωνίζονται στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα. Μπορείτε να βρείτε εδώ την πλήρη λίστα.

Την κριτική επιτροπή του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος απαρτίζουν οι Λευτέρης  Χαρίτος (Πρόεδρος), σκηνοθέτης, Αλέξια Ρόιντερ, καλλιτεχνική διευθύντρια Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, Μένος Δελιοτζάκης, σκηνοθέτης, Αλεξάνδρα Ματθαίου, σκηνοθέτης/σεναριογράφος και Ασημίνα Προέδρου, σκηνοθέτης/ σεναριογράφος. 

ready

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 29 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει 20 ταινίες απ’ όλον τον κόσμο (από τον Καναδά μέχρι την Κίνα, και από την Αυστραλία μέχρι την Τανζανία).

Η πλήρης λίστα των ταινιών βρίσκεται εδώ.

Φέτος, στο Διεθνές Πρόγραμμα, με head programmer  το Γιώργο Ζώη, συμμετέχουν πέντε ελληνικές ταινίες: το «Φῶς ἐκ φωτός» του Νεριτάν Ζιντζιρία, ταινία που έκανε την πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, το «Super» του Νικόλα Κούλογλου, το «Unorthodox» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, το «Ready» της Ειρήνης Βιανέλλη και το «Midnight Skin» του Μανώλη Μαυρή που συμμετείχε στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ των Καννών.

Την κριτική επιτροπή του  Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος απαρτίζουν οι Εύα Στεφανή (Πρόεδρος), σκηνοθέτης, Φιλίπ Ιλσον, καλλιτεχνικός διευθυντής London Short Film Festival και Μαρί-Πολίν Μολαρέ, επικεφαλής short film selection Cannes/κριτικός κινηματογράφου.

Bad Kids

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ

Στο διαγωνιστικό τμήμα των διεθνών σπουδαστικών ταινιών, με επικεφαλής τον Θανάση Νεοφώτιστο, θα προβληθούν 14 ταινίες –ανάμεσά τους και 2 ελληνικές, το «Bad Kids with Saint Names» της Βίκυς Αναστασιάδου και ο «Αχινός» του Αλέξανδρου Σολτς.

Η πλήρης λίστα των ταινιών εδώ.

Την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος απαρτίζουν οι Φλόριαν Φερνάντζεζ-Κάντο, συντονιστής του Cannes Court Métrage Rendez-vous Industry, Αν Γκασούτζ, καλλιτεχνική διευθύντρια Film Festival in Dresden και Θάνος Τοκάκης, σκηνοθέτης/ηθοποιός.

Η παρέλαση

ΕΘΝΙΚΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ

Το εθνικό σπουδαστικό διαγωνιστικό πρόγραμμα, με επικεαφλής τον Παναγιώτη Ιωσηφέλη, περιλαμβάνει 25 ταινίες από 11 εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Δημόσια και ιδιωτικά, προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου. Ανάμεσά τους ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation. Αντιπροσωπεύουν σχεδόν κάθε τεχνική και αισθητική προσέγγιση της οπτικοακουστικής αφήγησης, ενώ θεματικά καλύπτουν ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα — ιστορίες σχέσεων, ταυτότητας, συμπερίληψης και απομόνωσης, κοινωνικής κριτικής και αυτοκριτικής, διαχείρισης τραύματος, προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης. Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί η ταινία «Δηκεοσίνη» των Αγγελου Μπαράι, Νικήτα Σιφονιού, μια συνέντευξη με τον πατέρα του Νίκου Σαμπάνη, που έπεσε νεκρός από σφαίρες έπειτα από καταδίωξη της αστυνομίας, η οποία φέρνει στο προσκήνιο τις τραγικές συνέπειες της προκατάληψης και του ρατσισμού απέναντι σε μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα.Βρείτε εδώ την πλήρη λίστα ταινιών.

Την κριτική επιτροπή του Εθνικού Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος απαρτίζουν οι Κυριάκος Αγγελάκος (Πρόεδρος), σκηνοθέτης/παραγωγός/σεναριογράφος, Ηλέκτρα Βενάκη, μοντέζ, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αποκατάστασης Ταινιών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Διδάσκουσα στο ΜΠΣ «Πολιτισμικές και Κινηματογραφικές Σπουδές».

lumen

SHORT AND GREEN

Δεκαπέντε ταινίες (βρείτε την πλήρη λίστα εδώ), που ξεχώρισαν από το σύνολο των υποβολών στο Φεστιβάλ, σχηματίζουν - η κάθε μία με τη δική της φόρμα, οπτική ματιά και προσέγγιση του θεματικού άξονα (περιβάλλον) που τέμνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με επικεφαλής τον Βασίλη Τερζόπουλο - μια αλυσίδα ερεθισμάτων και προβληματισμών, επιχειρώντας, όχι να κουνήσουν το δάχτυλο στον θεατή, αλλά να τον συνεπάρουν σε ένα λιγότερο συνηθισμένο κινηματογραφικό ταξίδι, και να του εμφυσήσουν έναν μικρό σπόρο επαναπροσδιορισμού της σχέσης του με το φυσικό περιβάλλον. Η ελληνική συμμετοχή, το «Lumen» της Ειρήνης Τζούλια μας μεταφέρει στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου 2018 - εκεί όπου ξέσπασε η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά στην Ιστορία του 21ου αιώνα…

Την κριτική επιτροπή του προγράμματος Short and Green απαρτίζουν οι Γιώργος Γούσης (Πρόεδρος), σκηνοθέτης, Σοφία Σταυριανίδου, διευθύντρια Greek Film Festival Berlin και Νατάσα Χριστιά, επιμελήτρια, αρθρογράφος & εκπαιδευτικός στον χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας.

for diznak

KIDDO

Στο Kiddo, το καινούργιο τμήμα του φεστιβάλ, συμμετέχουν 14 ταινίες – που περιλαμβάνουν και 2 ελληνικές φτιαγμένες από νέους και παιδιά. Ταινίες που θίγουν θέματα όπως ο ρατσισμός, η διαφορετικότητα, τα κίνητρα ζωής στους νέους, η ζωοφιλία και το περιβάλλον. | Υπεύθυνη προγράμματος: Eλενα Μαυρίδου | Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Tην κριτική επιτροπή του KIDDO απαρτίζουν παιδιά και έφηβοι ηλικίας από 11-18 ετών: Πέτρος Γεωργιάδης, Τατιάνα Μαυρίδου, Άννα Παναγιωτοπούλου, Χρήστος Σαπανίδης και Βασιλική Στεφανίδου.

homemaker

ΔΙΕΘΝΕΣ ANIMATION

Στο διαγωνιστικό τμήμα των διεθνών ταινιών animation, με επικεφαλής τον Σπύρο Σιάκα, θα προβληθούν 17 animation - ανάμεσα τους και 4 ελληνικά, που έχουν δημιουργηθεί με ποικίλες τεχνικές και αισθητικές τάσεις, σε είδη από μυθοπλασία μέχρι πειραματικό animation και ντοκιμαντέρ. Ταινίες που εμβαθύνουν στις ανθρώπινες σχέσεις, αναδεικνύοντας ποικίλες παραμέτρους, όπως είναι η μοναξιά, η τρίτη ηλικία και η εξερεύνηση της σεξουαλικότητας αλλά και ταινίες που εμβαθύνουν στις σχέσεις του ανθρώπου με το περιβάλλον. Βρείτε την πλήρη λίστα των ταινιών εδώ.

Την κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Προγράμματος Αnimation απαρτίζουν οι Γιούτ Βίλε, διευθύντρια AG Kurzfilm, παραγωγός, Αλέκος Παπαδάτος, animator /σκηνοθέτης και Ανθή Σαμαρτζίδου, σκιτσογράφος.


lab

10ο DRAMA PITCHING LAB / FORUM

Για δέκατη χρονιά, στο πλαίσιο του δραστήριου Εκπαιδευτικού Προγράμματος του DISFF με επικεφαλής τη Βαρβάρα Δούκα, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο pitching (6-8 Σεπτεμβρίου) και forum (9 Σεπτεμβρίου). Στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας DRAMA LAB, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας διοργανώνει κάθε χρόνο εργαστήριο τεχνικών Pitching (Pitching Lab) το οποίο ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των επιλεγμένων σχεδίων σε πιθανούς χρηματοδότες, παραγωγούς, διευθυντές φεστιβάλ και ειδικούς του χώρου (Pitching Forum).Νέοι κινηματογραφιστές, σεναριογράφοι  και παραγωγοί από όλο τον κόσμο, των οποίων τα σχέδια επιλέγονται, κάθε χρόνο, συμμετέχουν στο Pitching Lab & Forum κατά τη διάρκεια του DISFF λαμβάνοντας περαιτέρω συμβουλές για την ανάπτυξη των σχεδίων τους και την ολοκλήρωση της πρωτότυπης ιδέας τους σε ταινία μικρού μήκους (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation κ.λπ.)Στο τέλος του Pitching Forum, και με τη συνεργασία  του DISFF HUB, δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να οργανώσουν ατομικές συναντήσεις με πιθανούς χρηματοδότες και ενδιαφερόμενους για το έργο τους. 
Χρηματικά βραβεία προσφέρουν η Φίνος Φιλμ και το ΕΚΚ.
Φέτος, επιλέχθηκαν 12 σχέδια (ανάμεσά τους και 4 ελληνικά) τα οποία θα παρουσιαστούν στο Pitching Forum το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου (11.30 πμ).
Επιπλέον, άλλα 8 ελληνικά σχέδια θα συμμετάσχουν σε ξεχωριστό εργαστήριο pitching, στην καθιερωμένη κάθοδο του Φεστιβάλ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στο τέλος Οκτωβρίου.
Η ομάδα του PITCHING LAB: Βαρβάρα Δούκα, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, John Stephens, Στάθης Παρασκευόπουλος †  (1963 – 2023).
Εδώ θα βρείτε τα πρότζεκτ που συμμετέχουν στο φετινό εργαστήριο:

ΤΟ NΕΟΣΥΣΤΑΤΟ SHORT FILM HUB

Πρεμιέρα φέτος για το πολύ φιλόδοξο Short Film Hub με υπεύθυνη τη Γιάννα Σαρρή. Μέσα από συζητήσεις και πάνελ, ο στόχος είναι οι νέοι δημιουργοί να έρθουν σε επαφή με αναγνωρισμένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, ώστε να μάθουν τις αμέτρητες δυνατότητες της τέχνης τους, της προώθησης ενός κινηματογραφικού έργου, την ανάπτυξη του σεναρίου και τη δημιουργία δικτύου επαφών.
Οι δράσεις του Short Film Hub απλώνονται σε όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ. Οι δράσεις του Short Film Hub απλώνονται σε όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ. Καθημερινά, στις 11:00, στον θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρος», θα πραγματοποιούνται οι ανοιχτές στο κοινό συζητήσεις "Ask the Directors" με τους διαγωνιζόμενους σκηνοθέτες, ενώ παράλληλα, θα διοργανωθεί το εργαστήρι Director's Cut A Cinema of Stills με τη Νατάσα Χριστιά, που θα έχει ως θέμα την ενσωμάτωση της φωτογραφίας στην κινηματογραφική θεωρία και πράξη.

Συνεχίζονται οι πετυχημένες δράσεις Pitching Lab/Forum, το οποίο γιορτάζει τα δέκα χρόνια του, και η συνεργασία με το Torino Short Film Lab: το TSFM Short Film Development Writing Workshop What’s The Story? θα διεξαχθεί στις 5-8 Σεπτεμβρίου και το TSFM Pitching στις 9 Σεπτεμβρίου, 10 πμ. Εκπαιδευτές: Iulia Rugină (Ρουμανία) and Nitzan Rozen (Iσραήλ). Δύο συμμετέχοντες θα επιλεγούν στο τέλους του εργαστηρίου για να συμμετάσχουν στο εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί στο Τορίνο το Νοέμβριο. Περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο και λιστα συμμετεχόντων: https://www.dramafilmfestival.gr/short-film-hub/
Για πρώτη φορά θα διοργανωθούν τα Meet the Experts – καθημερινές συναντήσεις με τους επαγγελματίες που θα βρεθούν στην Δράμα
Γνωρίστε το ΕΚΚ / Meet the GFC | Ο κύκλος ενημερωτικών συναντήσεων Meet the GFC, που θα πραγματοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Short Film Hub, ενδυναμώνει τους πολύχρονους σταθερούς δεσμούς του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) με το Φεστιβάλ Δράμας. Από την Τρίτη (5/9) έως την Παρασκευή (8/9), στελέχη του ΕΚΚ από όλες τις Διευθύνσεις του θα ενημερώνουν σκηνοθέτες και παραγωγούς για τις δυνατότητες και τους ορίζοντες που ανοίγουν όλα χρηματοδοτικά προγράμματα που αυτό υλοποιεί, αλλά και οι διεθνείς διασυνδέσεις του.
Crew United Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκινά μία νέα συνεργασία με την Crew United, την κορυφαία διαδικτυακή πλατφόρμα διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου της Ευρώπης, η οποία άνοιξε και στην Ελλάδα ως Crew United Greece (https://www.crew-united.com/el/). Η πλατφόρμα, που είναι πια διαθέσιμη και στα ελληνικά, θα απονείμει 3 βραβεία και θα παρουσιαστεί στο Short Film Hub την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες για το Short FIlm Hub εδώ.

cinematherapy

CINEMATHERAPY

To πρόγραμμα Cinematherapy, με εμπνεύστρια τη συνθετική ψυχοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάκου, συνεχίζεται, ενδυναμωμένο, στο 46ο DISFF. Θεματικός άξονας του προγράμματος Cinematherapy 2023 είναι οι «Aνθρώπινες σχέσεις».
Την Παρασκευή 8/9 (20:00) στο θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος θα προβληθεί η ταινία «Womb» του Θέμου Σκανδάμη. Ένας μεσήλικας (Αντώνης Τσιοτσιόπουλος), σε ένα διάλειμμα από μια τυπική μέρα, μιλάει με τη μητέρα του στο τηλέφωνο όταν ένας άγνωστος (Άρης Τρουπάκης) εμφανίζεται και του ανακοινώνει κάποια απρόσμενα και τρομερά νέα που θα αλλάξουν τον ίδιο και την αίσθηση της πραγματικότητάς του με κωμικοτραγικό τρόπο.
Το Σάββατο 9/9 (20:00) στον θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος θα παρουσιαστεί η ταινία «Διάβαση» (Αινείας Τσαμάτης - Κατερίνα Μαυρογεώργη). Μια σιδηροδρομική διάβαση στη μέση του πουθενά. Δύο φύλακες: Ο μοναχικός Γιάννης που δεν φεύγει ποτέ από το πόστο του και ο χαλαρός Αντώνης που ακολουθεί τον ρυθμό του τοπίου. Κάθε τόσο μια φωνή αναγγέλλει την άφιξη ενός τρένου. Οι δύο φύλακες κατεβάζουν χειροκίνητα τις ράβδους. Τίποτα δεν φαίνεται να διαταράσσει την καθημερινότητά τους μέχρι που εισβάλλει η αγάπη, συντρίβοντας κάθε βεβαιότητα.
Την Πέμπτη 7/9 (20:30) στον Πολιτιστικό χώρο Κύκλωψ θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του προγράμματος «Cinematherapy για νέους 18 έως 30 ετών» και η πρώτη γνωριμία με τη Ντενίς Νικολάκου και τους συμμετέχοντες. Η υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού. Δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες. Η νέα αυτή δράση, απευθύνεται για πρώτη φορά στην ηλικιακή αυτή ομάδα με σκοπό την δημιουργία 5 μικτών ομάδων, που θα συναντώνται σε εβδομαδιαία βάση. Το πρόγραμμα, που θα υλοποιηθεί δια ζώσης και ψηφιακά (zoom), θα διαρκέσει έως τις 30/12/2023.

δράμα

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι παράλληλες εκδηλώσεις του 46ου DISFF περιλαμβάνουν:

Παρελθόν, παρόν και μέλλον – Ουκρανικές Κουήρ Ταινίες Μικρού Μήκους (Ολύμπια, Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, 17:00) Αφιέρωμα σε ουκρανικές queer ταινίες μικρού μήκους παραγωγής 2022-23 από το πρώτο LGBTQIA+ φεστιβάλ κινηματογράφου της Ουκρανίας SUNNY BUNNY. Ελληνική συμμετοχή: On this wondrous sea (Σε αυτήν την εξαίσια θάλασσα) της Καλλιόπης Λεγάκη -ένα ντοκιμαντέρ για τη σημαντική ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια Μαρία Cyber.

Focus on Germany (Αλέξανδρος, Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, 20:00) Δύο προγράμματα σε συνεργασία με την Γερμανική Ένωση Ταινιών Μικρού Μήκους AG Kurzfilm: Short Export -Made in Germany 2023 και Emerging Artists -Σύγχρονες Πειραματικές Ταινίες και Video Art Ανερχόμενων Καλλιτεχνών από τη Γερμανία

LAGFF Travels to Drama σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Αντζελες (Κήπος Kύκλωψ, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, 20:30). Μετά την επιτυχημένη συνεργασία του Drama Τravels to Los Angeles Greek Film Festival, ήρθε η ώρα το LAGFF να ανταποδώσει την επίσκεψη. Mια μοναδική ευκαιρία για Έλληνες της Διασποράς να συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στη Δράμα.

La Animaciόn Iberoamericana (Κήπος Kύκλωψ, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, 20:30) Δύο προγράμματα animation από την Πορτογαλία και την Ισπανία σε συνεργασία με το Animasyros 2023 Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων 

Κινηματογραφικό εργαστήρι σκηνοθεσίας (Κήπος Κύκλωψ, Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, 20:30) Θα προβληθούν οι 6 μικρού μήκους ταινίες που δημιουργήθηκαν από κατοίκους της Δράμας, στο πλαίσιο του πολύμηνου εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε φέτος στην πόλη.

Λογοτεχνικά αίθρια απογεύματα (Αλέξανδρος, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, 18:00) σε παρουσίαση και επιμέλεια της Δραμινής ποιήτριας Πολύνας Γ. Μπανά. Θα παρουσιαστούν τα βιβλία: «Η μεταμόρφωσή της» της Αμάντας Μιχαλοπούλου και «Ήλιος με ξιφολόγχες» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη.

Cin(e)περίληψη στην τάξη, εκπαιδευτική δράση για τους μικρούς μας φίλους σε συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ (Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Ωδείο Δράμας,  18.00). Ένα βιωματικό εργαστήριο που βασίζεται στον οδηγό συμπεριληπτικής κινηματογραφικής παιδείας του ΕΚΟΜΕ  και απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού ηλικίας 7 – 12 ετών.

Green Debate (Πολιτιστικός χώρος Kύκλωψ, Τρίτη 5/9, 18.30)  Ανοιχτή συζήτηση (στα ελληνικά) με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και εκπροσώπων περιβαλλοντικών οργανώσεων Ν.Δράμας και θέμα "ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Προκλήσεις και καλές πρακτικές". Σε συνεργασία με το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Εισηγητές: Κώστας Βιδάκης, Γεώργιος Τσαντόπουλος, Γεώργιος Παρασκευιώτης, Παναγιώτης Μπαρδάκης. Την εκδήλωση συντονίζει η Στέλλα Ανδριοπούλου. Την ίδια ώρα και μέρα, στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, σε συνεργασία με το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα πραγματοποιήσει παιδικές βιωματικές δράσεις για το περιβάλλον για παιδιά 6-12 ετών (δεν απαιτείται προεγγραφή). 

Οι βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ, θα προβληθούν το απόγευμα της Δευτέρας 11/9 (18.00), στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΑ.


Δείτε το Φεστιβάλ Δράμας σε φυσικούς χώρους (προμηθευτείτε εδώ τα εισιτήριά σας) ή online. Oσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το 46ο DISFF οnline, θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα του φεστιβάλ https://www.dramafilmfestival.gr/online-festival/ (θα οδηγούνται εκεί και μέσω της ιστοσελίδας https://www.dramafilmfestival.gr από τον σύνδεσμο online festival) και να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από τις 4/9. Η είσοδος είναι δωρεάν για όλο το online περιεχόμενο του Φεστιβάλ που περιλαμβάνει τα 7 διαγωνιστικά τμήματα. Oι βραβευμένες ταινίες θα παραμείνουν διαθέσιμες στην πλατφόρμα μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, στο κανάλι του στο YouTube και στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram.

drama