Φεστιβάλ / Βραβεία

Δράμα 2023: Τελετή έναρξης και... focus on ανάπτυξη, σε προεκλογικό κλίμα

στα 10

Ξεκίνησε το 46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και σε πλήρες προεκλογικό κλίμα.

Δράμα 2023: Τελετή έναρξης και... focus on ανάπτυξη, σε προεκλογικό κλίμα

Με παρουσιαστή τον πάντα ευέλικτο και ετοιμόλογο Βασίλη Τερζόπουλο ξεκίνησε, χτες βράδυ, το DISFF46, με μια τελετή... μεγάλου μήκους. Απ' όλους τους ομιλητές, από την πλευρά της διοργάνωσης και της πολιτείας τουλάχιστον, τα δυο στοιχεία που τονίστηκαν επίμονα, ήταν η συνεργασία του Φεστιβάλ Δράμας με την Κινηματογραφική Σχολή του Ανοιχτού Πανεπιστημίου από τη μια και η ανακαίνιση του Στρατοπέδου Ανδρικάκη που προβλέπεται να στεγάσει και το Φεστιβάλ.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το 46ο DSFF: Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οδηγός επιβίωσης για το μεγαλύτερο «μικρό» φεστιβάλ της Ελλάδας

Μέσα σ' όλ' αυτά, φυσικά τιμήθηκαν οι ταινίες και οι δημιουργοί τους, όμως το Φεστιβάλ Δράμας διοργανώνεται από τον Πολιτισικό Οργανισμό του Δήμου Δράμας και, καθώς οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης πλησιάζουν, ο καθένας προσπαθεί να εξασφαλίσει ό,τι μπορεί, από το πόστο του, ως μια νέα εποικοδομητική συνεργασία.

δράμα 2023 Γιάννης Σακαρίδης

Ανοίγοντας τις ομιλίες, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιάννης Σακαρίδης, στην τέταρτη χρονιά της αρμοδιότητάς του, δήλωσε ότι αυτό είναι το πιο πλήρες ως τώρα φεστιβάλ, από πλευράς ταινιών, ομάδας και στόχων. Φυσικά αναφέρθηκε στην επιτυχία του Φεστιβάλ να πάρει την πιστοποίηση συμμετοχής στην πρόκριση ταινιών στα Οσκαρ, καθώς επίσης και στη συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο κι εξέφρασε το αίτημα το επόμενο βήμα να είναι η στέγαση του φεστιβάλ, απαραίτητη λόγω μεγέθους, σε δικό του χώρο στο Στρατόπεδο Ανδρικάκη. Εκλεισε εκφράζοντας την επιθυμία να διατηρηθεί η αίσθηση σταθερότητας και ενίσχυσης του πολιτισμού που εξασφαλίζει ένα λαμπρό μέλλον για τους κινηματογραφιστές και για τους πολίτες. Και πάσαρε το πεντάλεπτο τρέιλερ που έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος (και το βλέπετε στο τέλος του κειμένου).

Φεστιβάλ Δράμας 2023: Γνωρίστε τους δημιουργούς και τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος

δράμα 2023 Χρίστος Δήμας

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, τον οποίο διαδέχτηκε, σε... κινηματογραφική πρώτη, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας. Δήλωσε ο Υφυπουργός: «Η ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα το φεστιβάλ Δράμας, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ώστε να πετύχουμε την εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Το Φεστιβάλ που, πριν 46 χρόνια και για δυο δεκαετίες ήταν ένα εθνικό τοπικό γεγονός, έγινε διεθνές, με αποκορύφωμα την οσκαρική πιστοποίηση. Θυμηθείτε,» συνέχισε, σε προφητικό τόνο για κάτι που ορίζεται από τη διαδικασία έτσι κι αλλιώς, «δεν θ’ αργήσει η στιγμή που κάποια ταινία που θα έχει βραβευτεί στη Δράμα θα βραβευτεί και στα Οσκαρ, το Φεστιβάλ έτσι είναι ένας σημαντικός σύνδεσμος και για την Ελλάδα για τον ελληνικό σύγχρονο πολιτισμό. Αλλά το Φεστιβάλ είναι και τα pitching labs, που προωθούν νέες ιδέες στο χώρο του κινηματογράφου, το hub, οι συνέργειες που γεννιούνται. Αρα ότι έχουμε ένα τόσο σημαντικό διεθνές φεστιβάλ στη Δράμα είναι ένα σημαντικό συλλογικό επίτευγμα που η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει ακόμα περισσότερο. Ελπίζουμε χρόνο με το χρόνο να το γιγαντώνουμε.» (τρομακτική λέξη).

δράμα 2023

Παίρνοντας το λόγο, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χρήστος Μέτιος, μίλησε για κάτι αληθινά σημαντικό, ότι δηλαδή σε συμφωνία με το Υπ.Πο., η Περιφέρεια θα διαθέσει από το ΕΣΠΑ της το ποσό των 6 εκ. για την αποκατάσταση του Στρατοπέδου Ανδρικάκη, για να γίνει μια νέα, σύγχρονη κοιτίδα κινηματογράφου που θ’ αναδείξει τη Δράμα σε κέντρο πολιτισμού.

δράμα 2023 φωτογραφίες από το @dramafilmfestival

Στην ετήσια ενότητα «οι βουλευτές μιλούν για σινεμά», ο Βουλευτής της ΝΔ έλειπε κι έστειλε σύντομο μήνυμα, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ απλώς έλειπε κι έτσι στη σκηνή ανέβηκε μόνο ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος ξέρουμε κι από προηγούμενες χρονιές ότι έζησε το φεστιβάλ από τα σπάργανα. Μάλλον έντονα πολιτικοποιώντας το Φεστιβάλ, ο Ξανθόπουλος δήλωσε ότι αποτελεί «πιλότο για την Αριστερά, γιατί ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία φωτισμένων ανθρώπων τη δεκαετία του ’70 που αγκαλιάστηκε από φωτισμένους Δημάρχους ώστε να πάρει θεσμική διάσταση και να κατακτήσει τον κόσμο.» Συντάχθηκε με το αίτημα για αυτόνομο χώρο στέγασης του Φεστιβάλ και επαίνεσε την οσκαρική πιστοποίηση και τη συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, όμως τόνισε, «προς το παρόν πρόκειται για κάποια σεμιναριακά μαθήματα ανά εξάμηνο, περιμένουμε δεσμεύσεις, χρονοδιάγραμμα, αριθμό καθηγητών, αριθμό φοιτητών για να στηρίξουμε όλοι μαζί.»

δράμα 2023

Τις ομιλίες των διοργανωτών έκλεισε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Γιώργος Δεμερτζής, ο οποίος, φτάνοντας τώρα στο τέλος αυτής, τουλάχιστον, της επιτυχημένης θητείας του, επεσήμανε δίκαια πως, το 2019 που ξεκίνησε, συνάντησε έναν «κοιμώμενο γίγαντα» και σήμερα το Φεστιβάλ έχει αποκτήσει διεθνείς αξιώσεις. Υπογράμμισε, επίσης, πως μόνο από το 2020 το Φεστιβάλ Δράμας έχει σταθερή χρηματοδότηση, ενώ τώρα έχει ανανεωθεί η προγραμματική συμφωνία με το Υπ.Πο. αλλά και επικυρωθεί η ένταξη του Δημοτικού Ωδείου αλλά και του Δημοτικού κινηματογράφου «Ολύμπια» στο Ταμείο Ανάκαμψης με ποσό που ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Στο Ταμείο Ανάκαμψης, επίσης, έχει ενταχθεί και το Στρατόπεδο Ανδρικάκη που ήδη βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης.

Φεστιβάλ Δράμας 2023: Οι Ελληνες του Διεθνούς Σπουδαστικού Τμήματος συστήνονται στο Flix

δράμα 2023 Διεθνές Σπουδαστικό

Στη συνέχεια και μετά την τιμητική βράβευση του Σώματος Εθελοντών Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στη σκηνή ανέβηκαν, ένας-ένας και μία-μία οι επικεφαλής του Pitching Lab (η Βαρβάρα Δούκα συγκινημένη αποχαιρέτησε τον Στάθη Παρασκευόπουλο παρασύροντας συναισθηματικά κι όλη την αίθουσα), του νεόφυτου Short Film Hub και όλων των Διαγωνιστικών Τμημάτων, που είναι πλέον επτά, μαζί και με το Kiddo που κάνει ντεμπούτο, αλλά και τις κριτικές επιτροπές τους, με πολλά ανέβα - κατέβα και λίγα ουσιαστικά λόγια, που, στην ουρά και των ομιλιών των διοργανωτών και των πολιτικών, έκαναν την τελετή να «κρεμάσει» και μάλλον αδίκησαν και το σύνολο των συμμετεχόντων.

δράμα 2023 Εθνικό Διαγωνιστικό

Από τις ομιλίες, ας κρατήσουμε εκείνη του φετινού Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος - και Προέδρου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου άλλωστε - σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτου («Dolphin Man», «Αγριες Μέλισσες», «Μάγισσα»), του οποίου οι μικρού μήκους είχαν προβληθεί και βραβευτεί στη Δράμα: «Η Δράμα είναι πάντα ο μεγάλος γονιός που μας βλέπει να μεγαλώνουμε. Η Δράμα είναι πάντα εδώ, εμείς ερχόμαστε παιδάκια και μεγαλώνουμε κι αλλάζουμε ρόλους σ’ αυτή την πόλη κι αυτή είναι πάντα σταθερή και πάντα μας στηρίζει και πάντα μας αγαπάει. Ωστόσο, για να μη λέμε μόνο ότι η πολιτεία στηρίζει τις ταινίες μικρού μήκους, είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη ως προς τη στήριξη του κινηματογράφου από την Πολιτεία, απ’ όλες τις χώρες. Παρότι το ΕΚΚ και η ΕΡΤ πάντα στηρίζουν τη μικρού μήκους ως είδος (όπως και πολλές εκ των 35 που διαγωνίζονται φέτος), οι υπόλοιπες ως τις πάνω από 300 που υποβλήθηκαν φέτος, γίνονται με τον ιδρώτα ιδιωτών που βάζουν τα λεφτά από την τσέπη τους, για να ξεκινήσει το σινεμά και να φτάσει εκεί που φτάνει. Και την τελευταία 15ετία δεν υπήρξε ούτε μία χρονιά που να μη συμμετέχει ελληνική ταινία σε a-list φεστιβάλ. Σωστά γιορτάζουμε, αλλά πρέπει να δοθούν χρήματα στον κινηματογράφο γιατί είναι γραφικό πια – κι αυτό δεν έχει να κάνει με την παρούσα κυβέρνηση, αλλά με όλες τις κυβερνήσεις. Τα χρήματα που φτάνουν στο ΕΚΚ από το Υπ.Πο. είναι περίπου 2 εκ., ενώ η μέση ελληνική σειρά κοστίζει 6 εκ. Πρέπει, λοιπόν, να δοθούν περισσότερα.»

Καλή αρχή λοιπόν, με περισσότερα. Καλά 46 κι άλλα τόσα στο Φεστιβάλ κι ο λόγος, τώρα, στις ταινίες και στους δημιουργούς τους.

Διαβάστε ακόμη:


Το 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας θα διεξαχθεί φέτος από τις 4 μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου στη Δράμα, αλλά και online, από τη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, ελεύθερα για όλους.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το 46ο DSFF: Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οδηγός επιβίωσης για το μεγαλύτερο «μικρό» φεστιβάλ της Ελλάδας

Το Flix βρίσκεται στη Δράμα για να παρακολουθήσει όλες τις ταινίες του εθνικούς διαγωνιστικού προγράμματος και να γράψει γι' αυτές, αλλά και για να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ και εκτός των κινηματογραφικών αιθουσών.

Το Flix παρουσίασε, το προηγούμενο διάστημα, το σύνολο της ελληνικής συμμετοχής στο 46ο Φεστιβάλ Δράμας. Πατήστε εδώ και βρείτε τη λίστα με τις ταινίες που διαγωνίζονται και μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους δημιουργούς και τις μικρές ιστορίες τους.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας:

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, στο κανάλι του στο YouTube και στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram.

Δράμα 2023 gif