Ενημέρωση

Flix 2020 | Η Θέλγια Πετράκη εύχεται ολόψυχα να επικρατήσει η κοινή λογική σε ολόκληρη την οικουμένη!

στα 10

Κάθε μέρα ένα κινηματογραφικό πρόσωπο του 2020, κάνει την ανασκόπησή του στο Flix!

Flix 2020 | Η Θέλγια Πετράκη εύχεται ολόψυχα να επικρατήσει η κοινή λογική σε ολόκληρη την οικουμένη!

Φέτος, κανείς μας δε θέλει ακριβώς να κοιτάξει πίσω. Στη συλλογική συνείδηση, το 2020 ήταν μία δύσκολη κι απαιτητική χρονιά, που έχει αφήσει τραύμα. Με τα σινεμά κλειστά, τις περισσότερες παραγωγές σε pause και τόσους ανθρώπους του χώρου σε αβεβαιότητα, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος.

Ομως αποφασίσαμε να αντισταθούμε. Γιατί το ελληνικό σινεμά συνέχισε μέσα κι από αυτές τις συνθήκες να προσφέρει το δικό του βλέμμα. Κάποιες ταινίες κυκλοφόρησαν, κάποιες συνάντησαν το κοινό τους on line, άλλες διαγωνίστηκαν σε φεστιβάλ, πολλές γνώρισαν επιτυχία.

Ακόμα κι αν ο κινηματογραφικός προτζέκτορας παραμένει ακόμα κλειστός, το Flix ρίχνει τον δικό του προβολέα σε σκηνοθέτες, πρωταγωνιστές, συντελεστές του ελληνικού σινεμά που είχαν την μικρή ή την μεγάλη τους στιγμή μέσα στο 2020. Με την ευχή ότι, πολύ σύντομα, θα συναντηθούμε όλοι μαζί σε μια σκοτεινή αίθουσα και θα (ξανα)δούμε τις ταινίες τους, όπως τους αξίζει: σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλη συγκίνηση.


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020


bella 607

Θέλγια Πετράκη, σκηνοθέτης | «Bella»

Η Θέλγια Πετράκη σπούδασε Κινηματογράφο (CAL-ARTS, ΗΠΑ) κι έκανε τα μεταπτυχιακά της στην Ανθρωπολογία (UCL, Μ. Βρετανία). Κι αυτό φαίνεται στις ταινίες της ( «Pray»,«Helga Är I Lund», «Εγώ και οι Αλλοι»), στο πώς κοιτάει τον κόσμο και τον άνθρωπο, μέσα από τον κινηματογραφικό της φακό.

Το 2020 έκανε πρεμιέρα η τελευταία της μικρού μήκους, το «Bella» - μία από τις πιο αγαπημένες μας ταινίες της χρονιάς. Και αποδείχθηκε ότι δεν ήταν μόνο δική μας αγαπημένη. Το «Bella» βραβεύτηκε με Ειδική Μνεία στην επίσημη πρεμιέρα της στο διεθνές φεστιβάλ Visions du Reel 2020 της Ελβετίας, με το E_Flux Prize στο θρυλικό φεστιβάλ Oberhausen 2020 της Γερμανίας και κέρδισε επάξια το Χρυσό Διόνυσο κι ακόμα τέσσερα βραβεία, Γυναικείας Ερμηνείας στην Ελενα Τοπαλίδου, Φωτογραφίας στον Μανού Τιλίνσκι, Κοστουμιών στη Βασιλεία Ροζάνα, Μακιγιάζ στην Ιωάννα Λυγίζου) στο 43ο Διεθνές Φεσιτβάλ Δράμας. Θυμηθείτε τη συνέντευξή της Θέλγιας Πετράκη στο Flix μετά την απονομή των βραβείων για το «Bella».

Αυτή την εποχή βρίσκεται στην προπαραγωγή της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας της, που είναι βασισμένη σε βιβλίο του Αυγούστου Κορτώ.

Η καλύτερη στιγμή φέτος για εμένα, ήρθε μετά την προβολή της «Bella», όπου και εισέπραξα τεράστια αγάπη από πολύ κόσμο και κυρίως από συναδέλφους μου.»

Θέλγια Πετράκη 607

Η καλύτερη στιγμή του 2020 για μένα ήταν: Η καλύτερη στιγμή φέτος για εμένα, ήρθε μετά την προβολή της «Bella,» όπου και εισέπραξα τεράστια αγάπη από πολύ κόσμο και κυρίως από συναδέλφους μου. Αυτό το γεγονός, με έκανε να νιώσω απέραντη ευγνωμοσύνη και μου έδωσε μεγάλη ελπίδα και δύναμη.

Η χειρότερη στιγμή του 2020: Η αλήθεια είναι, ότι το 2020 για εμένα είχε πολλές δύσκολες στιγμές και δεν ξέρω ποια να πρωτοδιαλέξω. Σίγουρα, το κερασάκι στην τούρτα, ήταν η στιγμή που ανέβηκα στη ζυγαριά αμέσως μετά το πρώτο lockdown.

Τι μου έλειψε περισσότερο μέσα στην καραντίνα: Τα ταξίδια που πήγε η Bella χωρίς εμένα.

Γιατί το σινεμά δε θα είναι ίδιο μετά το 2020: Εχει αλλάξει πλέον ο τρόπος που βλέπουμε τις ταινίες. Αρα, το πιο πιθανό είναι να αλλάξει κι ο τρόπος που θα γίνονται οι ταινίες. Βέβαια, καλό και το streaming, δε λέω, αλλά ανυπομονώ πώς και πώς να ανοίξουν οι αίθουσες και έχω την αίσθηση ότι δεν είμαι η μόνη.

Τι εύχομαι για το 2021: Εύχομαι κατ’ αρχήν υγεία, δεν το συζητώ. Επίσης, εύχομαι να χρηματοδοτηθεί η μεγάλου μήκους ταινία μου, που είναι βασισμένη σε αγαπημένο βιβλίο του Αυγούστου Κορτώ. Τέλος, εύχομαι ολόψυχα να επικρατήσει, αυτή τη φορά, η κοινή λογική σε ολόκληρη την οικουμένη.

Περισσότερα κινηματογραφικά πρόσωπα κάνουν την #Flix2020 ανασκόπησή τους:


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020