Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Η Χέλγκα Είναι στο Λουντ» της Θέλγιας Πετράκη

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Η Χέλγκα Είναι στο Λουντ» της Θέλγιας Πετράκη

H ταινία

Μια Γυναίκα, o ψυχίατρός της, ενας μαθητής πιάνου, ένας άντρας, η σύζυγός του και μια γάτα.
Τι ενώνει αυτούς τους ανθρώπους;
Τι τους χωρίζει;
Ποιά είναι η Χέλγκα;
Που είναι το Λούντ;

Η σκηνοθέτης

Η Θέλγια Πετράκη είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ανθρωπολόγος. Τα τελευταία χρόνια έχει σκηνοθετήσει την ταινία μικρού μήκους Pray (2012), η οποία έχει ταξιδεψει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, και το ντοκιμαντέρ Εγώ και οι Αλλοι (2015) για τον ΟΤΕ TV. To «Η Χέλγκα είναι στο Λούντ» είναι η τρίτη της ταινία σε συμπαραγωγή με το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου στην οποία συνυπογράφει και το σενάριο.

H Χέλγκα είναι στο λουντ 607

Φιλμογραφία

2016, Η Χέλγκα Είναι στο Λουντ2015, Εγώ και οι Αλλοι
2012, Pray

5 Ερωτήσεις για το «Η Χέλγκα Είναι στο Λουντ»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Στις συναντήσεις μου με τον σεναριογράφο της ταινίας, Αλεξ Εσλιν, διαπιστώσαμε καταστάσεις και γεγονότα τόσο κοινά στις ζωές μας, που κάπως, δεν γινόταν να μην κάνουμε μία ταινία μαζί. Θεωρώ λοιπόν πως τα κοινά μας βιώματα μας οδήγησαν πολύ αυθόρμητα στη δημιουργία της ταινίας αυτής. Μια ιστορία που αποτυπώνει μια αρκετά δύσκολη καθημερινότητα, που μπορεί σε κάποιους να φαίνεται σουρεαλιστική, είναι όμως για πολλούς ανθρώπους δυστυχώς, μια πραγματικότητα. Στυγνός ρεαλισμός.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Βαριά. Πολύ βαριά. Με ένα υπόκωφο χιούμορ. Ή θα την κλείσεις στο δεκάλεπτο ή θα την δεις και θα την ξαναδείς.Ελπίζουμε να ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία.

(Πάντως, όσοι θελήσετε να την κλείσετε στο δεκάλεπτο, ξανασκεφτείτε το.9 λεπτάκια έμειναν ακόμα).

H Χέλγκα είναι στο λουντ 607

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Ποια είναι η Χέλγκα; Που είναι το Λούντ;

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Δυστυχώς χρονοβόρο. Η διαδικασία του να πάρεις τα (ελάχιστα) χρήματα που θα χρειαστούν για να κάνεις την ταινία σου μας πήρε ούτε λίγο ούτε πολύ, 3 χρόνια. Σκεφτείτε ότι το σενάριο αναπροσαρμόστηκε τουλάχιστον 4-5 φορές ανάλογα με τα χρήματα που μας είχαν πει ότι θα παίρναμε, τα χρήματα που φανταστήκαμε ότι τελικά θα πάρουμε και τα χρήματα που τελικά πήραμε.

Οπότε ξεκάθαρα, η εμπειρία μας αυτή, μας δίδαξε πάνω απ’ όλα να έχουμε υπομονή.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας το αγαπάμε και μας αγαπάει.Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω μετά την ταινία «Pray» και η πρώτη για τον Αλεξ(και ελπίζει όχι και η τελευταία).

H Χέλγκα είναι στο λουντ 607

info

Σκηνοθεσία: Θέλγια Πετράκη / Σενάριο: Θέλγια Πετράκη, Αλεξανδρος Εσλιν / Παραγωγός: Κώστας Ταγκαλάκης / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θοδωρής Μιχόπουλος / Σκηνογραφία: Κένι Μακλέλαν, Αντιγόνη Μακλέλαν / Ηχος: Νίκος Τριανταφύλλου / Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος / Επεξεργασία Εικόνας: 2|35 / Ηθοποιοί: Ελενα Τοπαλίδου, Μισέλ Βάλεϊ, Νίκος Φλέσσας, Ανέζα Παπαδοπούλου, Ανταμ Αστός Άρνολντ, Γιάννης Ζώραπας, Εύα Στιλάντερ,

Περισσότερα για την ταινία, στην επίσημη σελίδα της στο facebook

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.