Φεστιβάλ / Βραβεία

Δράμα 2020: Η Θέλγια Πετράκη, η μεγάλη νικήτρια του Φεστιβάλ, μιλά στο Flix

στα 10

«Ζω μια σουρεαλιστική στιγμή!» Η Θέλγια Πετράκη του πολυβραβευμένου «Bella» μοιράζεται τον απόηχο των βραβείων, αλλά και την αίσθησή της για το μέλλον.

Flix Team
Δράμα 2020: Η Θέλγια Πετράκη, η μεγάλη νικήτρια του Φεστιβάλ, μιλά στο Flix

Το 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ολοκληρώθηκε, η ταινία «Bella» της Θέλγιας Πετράκη είναι προφανές ότι άρεσε πολύ στην Κριτική Επιτροπή, όπως και σ' εμάς: Απέσπασε τον Χρυσό Διόνυσο κι ακόμα τέσσερα βραβεία, Γυναικείας Ερμηνείας στην Ελενα Τοπαλίδου, Φωτογραφίας στον Μανού Τιλίνσκι, Κοστουμιών στη Βασιλεία Ροζάνα, Μακιγιάζ στην Ιωάννα Λυγίζου.

Διαβάστε ακόμη: Φεστιβάλ Δράμας 2020 | Τελετή Λήξης και Βραβεία

Bella 607

Λίγο μετά τη μεγάλη επιτυχία της, μιλήσαμε με τη Θέλγια Πετράκη, για το «Bella», αλλά και για το... μέλλον.

Το 43ο Φεστιβάλ της Δράμας με τον τρόπο του Flix:


Ελλάδα 1986-1987 λίγο πριν την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, λίγο πριν το τέλος του ψυχρού πολέμου. Στα μάτια της Ανθης η χώρα αλλάζει, ο κόσμος αλλάζει και μαζί τους ο Χρήστος μοιάζει να αλλάζει κι αυτός.

θέλγια πετράκη 607

Τι σημαίνει αυτή τη ταινία για σένα τώρα, μετά από αυτό τον τόσο πετυχημένο κύκλο που μόλις έκανε;

Τώρα, αυτή τη στιγμή, ζω μια σουρεαλιστική κατάσταση και αλήθεια είναι, πως δεν το περίμενα αυτό το σκηνικό. Εχω εισπράξει, όχι μόνο τα βραβεία, αλλά τόση αγάπη από συναδλέφους που θαυμάζω και όλο αυτό με έχει αφήσει λίγο μετέωρη! Ρώτα με σε δυο βδομάδες και θα σου πω - τώρα νιώθω πολύ όμορφα και γλυκά.

Τι σημαίνει ο Χρυσός Διόνυσος αλλά και όλα τα βραβεία που κέρδισε η ταινία για σένα και την ομάδα σου;

Ηταν μια δουλειά για όλους πάρα πολύ δύσκολη. Συμφωνήσαμε με την Ιωάννα Λυγίζου να κάνει ένα μακιγιάζ που να μην φαίνεται επαγγελματικό και στυλιζαρισμένο. Στην ίδια κατεύθυνση, με τη Βασιλεία Ροζάνα θέλαμε τα κοστούμια να μην είναι στημένα, να μην φαίνονται κοστούμια, αλλά να δίνουν την αίσθηση του καθημερινού, του οικείου, του ανθρώπου εκείνης της εποχής. Ο Μανού Τιλίνσκι πειραματίστηκε με διάφορες κάμερες και άλλαζε τη μία με την άλλη σαν ταχυδακτυλουργος. Δουλέψαμε σληρά στο γύρισμα αλλά ακόμα πιο σκληρά στο ποστ όπου ήμουν διαρκώς από πάνω γιατί πίστευα ότι για να πετύχει αυτό το πείραμα, όλα πρέπει να είναι στην εντέλεια. Εν τω μεταξύ, η Ελενα Τοπαλίδου μας χάρισε όχι μόνο την υπέροχη ερμηνεία της, αλλά και αυτή τη μοναδική, γλυκιά και σαγηνευτική αύρα της. Νιώθω τυχερή που όλοι αυτοί οι άνθρωποι δέχτηκαν να δουλέψουν μαζί μου.

bella 607

Πώς βλέπεις το κοντινό μέλλον σου;

Εγώ έχω πλέον βάλει πλώρη για τη μεγάλου μήκους. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορώ να σταματήσω αυτή την πορεία. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει. Εχω κάνει τις καταθέσεις μου, περιμένω απαντήσεις. Ελπίζω ότι τώρα αλλάζουν τα πράγματα και με την αλλαγή στο ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου βλέπω ότι υπάρχει κι αυτή η ορμή, η τρομερή, από του νέους δημιουργούς που παλεύουν για το ελληνικό σινεμά. Πιστεύω ότι αυτή η ορμή, που είναι πολύ κόντρα στην εποχή, αυτή τη φορά θα συμπαρασύρει πολύ κόσμο και θέλω να είμαι κι εγώ μέσα.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία της Θέλγιας Πετράκη, «Bella» και βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την ταινία και τους συντελεστές της.

Η Θέλγια Πετράκη έχει αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο CAL-ARTS (ΗΠΑ) με πτυχίο (BA) στον Κινηματογράφο, και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MA) στο τμήμα Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου UCL (Ηνωμένο Βασίλειο). Εχει σκηνοθετήσει τις ταινίες μικρού μήκους «Pray», 2012, 18’ (Palm Springs, Uppsala, Austin κλπ.) με εταιρία διανομής την Premium Films και «Helga Är I Lund», 2016, 20’ που έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Clermont Ferrand καθώς και το μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ «Εγώ και οι Αλλοι», 2015, 53’ που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καθώς και στο Εθνογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας, σε συμπαραγωγή με τη COSMOTE TV. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη τρίτη της ταινία μικρού μήκους «Bella», 2020, 24’ η οποία πήρε μέρος στο Berlinale Short Form Station 2019, βραβεύτηκε με Ειδική Μνεία στην επίσημη πρεμιέρα της στο διεθνές φεστιβάλ Visions du Reel 2020 της Ελβετίας και με το E-Flux Prize στο θρυλικό φεστιβάλ Oberhausen 2020 της Γερμανίας. Αυτόν τον καιρό, βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης της πρώτης της ταινίας μεγάλου μήκους.


Το 43ο Φεστιβάλ Δράμας διήρκεσε φέτος από τις 20 ως τις 27 Σεπτεμβρίου. Το Flix παρακολούθησε online φέτος από την επίσημη πλατφόρμα του Φεστιβάλ Δράμας όλες τις προβολές του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος (και τις ελληνικές συμμετοχές σε Διεθνές Σπουδαστικό Διαγωνιστικό Τμήμα και Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα) και, μέρα με τη μέρα, αποτίμησε τις ταινίες, σημειώνοντας τις ενδιαφέρουσες τοποθεσίες στον κινηματογραφικό χάρτη.

Το 43ο Φεστιβάλ της Δράμας με τον τρόπο του Flix:


δράμα