Είναι η τρίτη συνεχής χρονιά που στο Flix προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε την ετήσια ελληνική κινηματογραφική παραγωγή, όχι μόνο σαν ένα οδηγό του πλουραλισμού και της δημιουργικής ζωντάνιας των Ελλήνων κινηματογραφιστών, αλλά κυρίως ως ένα δείγμα πως ό,τι και να συμβαίνει στη χώρα, το ελληνικό σινεμά μοιάζει πλέον να ακολουθεί το δικό του επιτυχημένο σε κάθε περίπτωση δρόμο στο εσωτερικό και εξωτερικό, αφού αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι ότι γίνονται ταινίες, ενώ σχεδον τίποτα δεν ευνοεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ που έχει αφήσει μεγάλο μέρος της κινηματογραφίας χρεωμένο, η αδρανής νομοθεσία, οι συντεχνιακές επιθέσεις εναντίον των Ελλήνων παραγωγών και φυσικά η οικονομική κρίση φέρνουν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που δείχνει πως προσπαθεί, με όσα μέσα διαθέτει, ως τον μοναδικό σύμμαχο του ελληνικού σινεμά.
Από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού επικρατεί υπερπληθώρα υποσχέσεων αλλά πλήρης έλλειψη ανάληψης ευθυνών, καμία συντονισμένη ενέργεια για να διασωθεί το momentum της «εξαγωγής» του ελληνικού σινεμά, ενώ όσος χρόνος χάνεται σε ανούσιες συζητήσεις, τόσος κερδίζεται από νέους κινηματογραφιστές που αναλαμβάνουν το ρίσκο να κάνουν τις πρώτες τους ταινίες με ελάχιστα χρήματα και από έμπειρους παραγωγούς και σκηνοθέτες που πλέον αναζητούν χρηματοδοτικές λύσεις από το εξωτερικό.
Οι διεθνείς συμπαραγωγές πληθαίνουν, οι low budget ταινίες ξεφυτρώνουν από παντού και σε μια μείξη νέων και καταξιωμένων δημιουργών, η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή μοιάζει ετοιμοπόλεμη για να αντιμετωπίσει το αβέβαιο μέλλον της.
Αυτό που η ίδια έχει κερδίσει με το να μην σταματάει μπροστά σε καμία δυσκολία, είτε αυτό λέγεται κρατική αδράνεια είτε αδιαφορία από την πλευρά του ελληνικού κοινού. Το «ως πότε;» είναι η ερώτηση που κάποια στιγμή σύντομα πρέπει να απαντηθεί...
Σημείωση 1: Η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας που βγήκαν στις αίθουσες από τον Σεπτέμβριο του 2013 (έτσι ώστε να υπάρξει μια συνέχεια από την περσινή λίστα την οποία μπορείτε να βρείτε εδω) και ταινίες που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια παραγωγής. Σε κάθε μια από τις ταινίες που ακολουθούν με αλφαβητική σειρά δηλώνεται η φάση στην οποία βρίσκεται τη στιγμή που γράφτηκε αυτό το άρθρο. Σε όσες δεν σημειώνεται τίποτα σημαίνει ότι είναι έτοιμες ταινίες.
Σημείωση 2: Σε μια λίστα που αναπόφευκτα είναι work in progress και θα ανανεωνέται συνεχώς από την ομάδα του Flix, θα θέλαμε τη συμβολή σας για οποιαδήποτε άλλη ταινία ετοιμάζεται, γυρίζεται ή είναι έτοιμη, έτσι ώστε ο χάρτης της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής να γίνει όσο το δυνατόν πιο πλήρης. Περιμένουμε τις προσθήκες σας στο info@flix.gr.
Α του Στάθη Αθανασίου
Τρία χρόνια μετά το «Dos», ο Στάθης Αθανασίου ολοκληρώνει τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, το «Α», την πρώτη ελληνική ταινία που χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου μέσω crowdfunding και αφηγείται μια μοντέρνα εκδοχή της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή σε ένα transmedia προτζεκτ που φιλοδοξεί να καινοτομήσει και στον τρόπο διανομής του, ξεκινώντας από την παρουσίασή του σε αρχαία θέατρα από το καλοκαίρι του 2014, σε αστικούς απρόβλεπτους χώρους και τελικά στο διαδίκτυο, ελεύθερο για όλους. Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Σεραφίτα Γρηγοριάδου σε παραγωγή, σενάριο και σκηνοθεσία του Στάθη Αθανασίου. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «A» του Στάθη Αθανασίου
Αγιος Νικόλας του Λουκιανού Μοσχονά
Ο Αγιος Νικόλας, η πάλαι ποτέ μεγαλοαστική συνοικία των Αθηνών, κατοικείται πια κυρίως από μετανάστες. Ο Λούτσι, ένας νεαρός σκηνοθέτης από καλή οικογένεια, προσλαμβάνει τον Αλβανό γείτονά του, τον Αντι, για ν’ ανακαινίσει το διαμέρισμά του. Οι διαφορετικές απόψεις τους σχετικά με τη δουλειά αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές απόψεις τους για τη ζωή, που τους χωρίζουν αλλά ταυτόχρονα τους συναρπάζουν. Οταν ένα λάθος στα ξύλινα πατώματα ανοίγει καινούριες δουλειές, ο Λούτσι κι ο Αντι αρχίζουν να χάνουν τις προτεραιότητές τους και να επικεντρώνονται στις λεπτομέρειες, σε παράλογο βαθμό. Η δουλειά μετατρέπεται σε μια ατέρμονη, εμμονική προσπάθεια κι οι δυο άντρες μοιάζουν να μοιράζονται μια παράδοξη συνενοχή. Ο Ελληνο-Γάλλος σκηνοθέτης, με σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Λιόν και το Παρίσι και στη FAMU στην Πράγα, ετοιμάζει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, η οποία συμμετείχε στο τμήμα Works in Progress του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βιάρι και βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης, με παραγωγό τη Heretic.
Οι Αισθηματίες του Νίκου Τριανταφυλλίδη
Ενας μεσήλικας αστός, υπεράνω πάσης υποψίας, με το παρατσούκλι ο «Δάσκαλος» ζει απομονωμένος στην παραθαλάσσια έπαυλή του μαζί με την έφηβη κόρη του. Μόνο που, στην πραγματικότητα, είναι ένας αρχαιοκάπηλος τοκογλύφος που διακινεί τα κλοπιμαία του μέσα σε νεκροφόρες που διασχίζουν την Αθήνα. Τις βρωμοδουλειές του τις έχουν αναλάβει δύο νεαροί: o Eρμής και ο Γιάννης. Εκαστος διαπράττει από ένα μοιραίο λάθος. Ο μεν Ερμής ερωτεύεται την έφηβη κόρη του Δασκάλου, ο δε Γιάννης παθιάζεται με μία πόρνη. Αμφότεροι, ως Αισθηματίες, πρέπει να βγουν από τη μέση. Δεκατρία χρόνια μετά το «Μαύρο Γάλα», ο Νίκος Τριανταφυλλίδης επιστρέφει στο σινεμά και τη μυθοπλασία (παρεμβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Screamin’ Jay Hawkins» του 2001), με ένα «φιλμ νουάρ κάτω από τον αττικό ήλιο», όπως δηλώνει ο ίδιος και πρωταγωνιστές τους Τάκη Μόσχο, Χάρη Φραγκούλη, Δημήτρη Λάλο, Ιλιάνα Μαυρομάτη, Ευτυχία Γιακουμή, Αθηνά Παπά κ.ά. Η ταινία προβλήθηκε ως work in progress στις Νύχτες Πρεμιέρας το φθινόπωρο του 2013. Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για τους «Αισθηματίες»
Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά της Ελίνας Ψύκου
Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για την Ελίνα Ψύκου, που γράφει και σκηνοθετεί την ιστορία του αινιγματικού άντρα του τίτλου. Ο Αντώνης Παρασκευάς εγκαθίσταται σ’ ένα κλειστό ξενοδοχείο. Το περπατά απ’ άκρη σ’ άκρη, απολαμβάνει τις ανέσεις του, το βαριέται. Ο Αντώνης ονειρεύεται την πανηγυρική έξοδό του. Ομως, πρέπει να την καθυστερήσει λίγο ακόμη. Εχει μόνο μια λύση: να «επιστρέψει», μη επιστρέφοντας. Για τον Αντώνη Παρασκευά αυτή είναι η μόνη οδός για να διατηρήσει το μύθο του, την προσωπική του «αθανασία». Πρωταγωνιστεί ο Χρήστος Στέργιογλου στον ρόλο του τίτλου και μαζί του οι Γιώργος Σουξές, Μαρία Καλλιμάνη, Θεοδώρα Τζίμου, Σύλλας Τζουμέρκας, Λένα Γιάκα, Βασίλης Δημητρούλιας, Γιούλα Μπούνταλη. Η ταινία κέρδισε το βραβείο του τμήματος Works in Progress στο Διεθνές Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Forum του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το Φεβρουάριο του 2013, συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και συνεχίζοντας τα ταξίδια της στον κόσμο, κυκλοφόρησε στις ελληνικές αίθουσες στις 23 Ιανουαρίου 2014 από τη Feelgood Entertainment. Διαβάστε περισσότερα για την «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά»
Ανεμιστήρας του Δημήτρη Μπίτου
Ο «Ανεμιστήρας» εκτυλίσσεται στη Δραπετσώνα και παρακολουθεί μια οικογένεια, τον Αλκη και τη Μάχη που ζουν με την 11χρονη κόρη τους, Λεμονιά. Ο πατέρας δουλεύει στην ιχθυόσκαλα, η μάνα πωλήτρια σε φούρνο. Η μικρή είναι ένα πανέξυπνο παιδί, ιδιαίτερα επιμελής και καλή μαθήτρια. Είναι όμως εσωστρεφής και έχει ελάχιστους φίλους. Συχνά γίνεται μάρτυρας πολλών καυγάδων ανάμεσα στους γονείς της και δημιουργεί ένα δικό της κόσμο στον οποίο καταφεύγει για να μπορεί να αντέξει την κατάσταση. Παίζει διάφορα παιχνίδια δικής της έμπνευσης στον κήπο του σπιτιού τους ή αποσύρεται στο δωμάτιό της και διαβάζει ή κοιτάζει παλιές φωτογραφίες των γονιών της αναπολώντας το παρελθόν και τις ευτυχισμένες μέρες. Σε μια επίσκεψη στο σπίτι των παππούδων της, η Λεμονιά ανακαλύπτει, στην εξερεύνησή της στα χαλάσματα μιας αλάνας, μια χειροβομβίδα. Ενα βράδυ που οι γονείς της καυγαδίζουν η Λεμονιά εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά τους με τη χειροβομβίδα στα χέρια. Απασφαλίζει την χειροβομβίδα, όπως έχει μάθει απ’ το διαδίκτυο. Από εκείνη τη στιγμή η μικρή ξεκινά να σκηνοθετεί τη σχέση των δικών της με την απειλή της χειροβομβίδας, υποχρεώνοντάς τους με αμείλικτο τρόπο να δουν ο ένας τον άλλον με τα μάτια ενός παιδιού κι αναγκάζοντάς τους να συνειδητοποιήσουν ότι το παιχνίδι έχει πραγματικά σκληρύνει. Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Δημήτρη Μπίτου, ο «Ανεμίστηρας», σε παραγωγή του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου προβλήθηκε ως work in progress στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας το Σεπτέμβριο του 2013 και βρίσκεται στο post-production, ενώ χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο πλαίσιο του Προγράμματος Παραγωγής Κινηματογραφικών Εργων Χαμηλού Προϋπολογισμού. Διαβάστε περισσότερα για τον «Ανεμιστήρα» εδώ
Αόρατος του Δημήτρη Αθανίτη
Τρία χρόνια μετά το «Τρεις Μέρες Ευτυχίας», ο Δημήτρης Αθανίτης επιστρέφει με τον «Αόρατο», μια ιστορία εκδίκησης για έναν νεαρό άνδρα που αποφασίζει να εκδικηθεί με τρόπο βίαο και απρόβλεπτο αυτόν που θεωρεί υπεύθυνο της δικής του πτώσης. Το σενάριο του «Αόρατου», έκτης μεγάλου μήκους ταινίας του σκηνοθέτη, υπογράφουν ο ίδιος ο Δημήτρης Αθανίτης μαζί με τον Γιώργο Μακρή, ενώ η παραγωγή ανήκει στον Πάνο Παπαδόπουλο. Το σενάριο του «Αόρατου» ενισχύθηκε από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου – Development».
Ο Απόστρατος του Ζαχαρία Μαυροειδή
Δύο χρόνια μετά τον «Ξεναγό», ο Ζαχαρίας Μαυροειδής επιστρέφει με νέο πρότζεκτ, τον «Απόστρατο», μια «σκοτεινή κωμωδία στη σύγχρονη Αθήνα», όπως την περιγράφει ο ίδιος. Πρωταγωνιστής είναι ο Αρης, ένας τριαντάρης εργένης ο οποίος, χάνοντας τη δουλειά του, αναγκάζεται να μετακομίσει προσωρινά στο σπίτι του εκλιπόντος παππού του, ακριβώς πάνω από το πατρικό του. Επιστρέφοντας στην γειτονιά που μεγάλωσε βρίσκει ξανά παλιούς συμμαθητές που έχουν ξεμείνει πίσω, επίσης άνεργοι κι συντηρούμενοι από τους γονείς τους. Ο Αρης ανακτά την παλιά αίγλη του ως αρχηγός της τάξης και καθώς η ανεύρεση δουλειάς δεν αποδίδει καρπούς, η προσωρινή λύση μετατρέπεται σε δελεαστική επιλογή. Μόνιμα πλέον στο παλιομοδίτικο σπίτι, η φιγούρα του παππού Αριστείδη, βετεράνου του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, αρχίζει να ασκεί έντονη επιρροή πάνω του. Ο άνεργος εγγονός υιοθετεί ασυναίσθητα χούγια του απόστρατου παππού, δοκιμάζει την στολή του, ξεκινά τη δίαιτά του και πολύ σύντομα ανακαλύπτει ένα καλά κρυμμένο μυστικό του. Ο «Απόστρατος», σε παραγωγή της Marni Films, βρίσκεται σε στάδιο αναζήτησης χρηματοδότησης έχοντας ξεκινήσει και διακριθεί με ειδική μνεία στο Crossroads της Αγοράς του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον «Απόστρατο»
At Home του Αθανάσιου Καρανικόλα
Η Γεωργιανή Νάντια εργάζεται εδώ και δώδεκα χρόνια στο σπίτι της Εύης και του Στέφανου. Είναι σαν οικογένεια. Εκτός από το σπίτι, η Νάντια φροντίζει την κόρη τους, Ιριδα, σαν να ήταν δικό της παιδί. Οταν μετά από εξετάσεις θα διαγνωσθεί με μια ανίατη νευρολογική ασθένεια, οι σχέσεις της με την οικογένεια θα περιπλεχτούν. Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Αθανάσιου Καρανικόλα (μετά το «Elli Makra - 42277 Wuppertal» του 2007 και το «Echolot» του 2013) μιλάει ελληνικά, είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας (Αργύρης Παπαδημητρόπουλος) και Γερμανίας (Λάσε Σάρπεν), συμμετείχε στο τμήμα «Works in progress» της Αγοράς του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και θα κάνει την επίσημη πρεμιέρα του στο Forum του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου τον Φεβρουάριο του 2014. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «At Home» του Αθανάσιου Καρανικόλα
Virus του Αγγελου Φραντζή
Τρία χρόνια μετά την καλλιτεχνική και φεστιβαλική επιτυχία του «Μέσα στο Δάσος», ο Αγγελος Φραντζής ταξιδεύει μέχρι τη Σιβηρία προετοιμάζοντας την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, «ένα πολιτικό φιλμ με τη μορφή θρίλερ,» όπως λέει ο ίδιος. Ο Πέτρος κι η Αννα είναι ένα νεαρό ζευγάρι που πρόσφατα, εξ’ αιτίας της δουλειάς εκείνου, έχουν μετακομίσει από την Αθήνα, στο Νόρλισκ της Σιβηρίας, μιας από τις ψυχρότερες αλλά και πιο μολυσμένες πόλεις του πλανήτη. Η ζωή τους ανατρέπεται όταν μαθαίνουν ότι η Αννα είναι έγκυος ενώ οι ίδιοι δεν έχουν έρθει σε σεξουαλική επαφή από την άφιξή τους στη Ρωσία. Στην απεγνωσμένη προσπάθεια ερμηνείας του ανεξήγητου, εκείνη βρίσκει ανακούφιση στην πίστη ενώ εκείνος αναζητά εμμονικά μια ορθολογική ερμηνεία του συμβάντος. Η κρίση στο ζευγάρι κορυφώνεται σε μια αδυσώπητη σύγκρουση δυο κόσμων που επιχειρούν να δώσουν νόημα σ’ ένα σύμπαν που διαρκώς αλλάζει. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν η Κάτια Γκουλιώνη και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Το «Virus» είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας (Αργοναύτες), Γαλλίας και Γερμανίας, κέρδισε τον περασμένο Νοέμβριο το βραβείο του Crossroads στο 53ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Media, ενώ χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο Βασικό Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Εργων. Διαβάστε περισσότερα για το «Virus» εδώ [Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης χρηματοδότησης.]
Για να Δει τη Θάλασσα της Αγγελικής Αντωνίου
Επτά χρόνια μετά την διεθνή πορεία του «Eduart», η Αγγελική Αντωνίου διασκευάζει το ομώνυμο μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου για την ιστορία μιας γυναίκας που δεν θυμάται ποια είναι, αλλά θυμάται να μαγειρεύει. Στην κουζίνα μιας συνοικιακής ταβέρνας στο Κερατσίνι, ανάμεσα στα αρώματα των μπαχαρικών και των γεύσεων, προσπαθεί να ξαναβρεί τη μνήμη της. Φύλακας άγγελος και αντίπαλός της το εκκεντρικό αφεντικό της ταβέρνας και μία παρέα αγνώστων που συνδράμουν συνειδητά ή ασυνείδητα στην ιχνηλασία του παρελθόντος της καθώς γεύονται τα φαγητά της. Η προσπάθεια ανάκτησης της χαμένης μνήμης θα την φέρει αντιμέτωπη με την προηγούμενη ζωή της. Το «Για να Δει τη Θάλασσα», σε σενάριο της ίδιας της Αντωνίου, είναι μια παραγωγή της Ν-Οrasis με παραγωγό τον Γιάννη Εξηντάρη και συμπαραγωγό από γερμανικής πλευράς τον Γιοστ Χέρινγκ της Jost Hering Filme, ενώ έχει χρηματοδότηση μέχρι στιγμής από την ΕΡΤ και τον ΟΤΕ ΤV και από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου – Development». Η ταινία βρίσκεται σε στάδιο προπαραγωγής.
Για Πάντα της Μαργαρίτας Μαντά
Ο Κώστας είναι οδηγός στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Ζει μόνος, χωρίς σχέση και κοινωνικό περίγυρο. Πιστεύει πως το τραίνο που οδηγεί καθημερινά έχει φτιαχτεί πάνω στον φανταστικό ρου των αρχαίων ποταμιών της πόλης που σκεπάστηκαν. Η Αννα είναι πωλήτρια σε εκδοτήριο ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στον Πειραιά. Ζει μόνη, χωρίς σχέση και κοινωνικό περίγυρο. Παίρνει καθημερινά τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο για να πάει από το σπίτι στη δουλειά της και το αντίστροφο. Ο Κώστας και η Αννα αργοπεθαίνουν από έλλειψη αγάπης μέσα σε μια πόλη που αργοπεθαίνει από έλλειψη αγάπης. Την Αθήνα του 2012. Ο Κώστας ερωτεύεται την Αννα την οποία μεταφέρει καθημερινά από το Θησείο στον Πειραιά και το αντίστροφο. Την αγαπά από μακριά, χωρίς να τολμά να την προσεγγίσει. Τρία χρόνια μετά το ντεμπούτο της στη μεγάλου μήκους, τη «Χρυσόσκονη», η Μαργαρίτα Μαντά επιστρέφει με μια ιστορία αγάπης στην Αθήνα του σήμερα. Η ταινία είναι μια παραγωγή της Faliro House Productionw του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, της CL Productions και της Heretic. Η ταινία συμμετείχε στο τμήμα «Works in Progress» της Αγοράς του 54oυ Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά
Γίγαντας του Δημήτρη Παπαναστασίου
Ο Μάκης Δελής, πρώην αστέρας της ποπ, έχει φτάσει τα 65. Αποτραβηγμένος από τη μουσική εδώ και είκοσι χρόνια, έχει αφιερώσει τη ζωή του στη φροντίδα της ηλικιωμένης μητέρας του, η οποία εκτός των άλλων, έχει υπάρξει η μάνατζερ-κολόνα της λαμπρής του καριέρας. Οταν εκείνη πεθαίνει, ο Μάκης αποφασίζει να προσπαθήσει να επανέλθει στο προσκήνιο με υποκινητή έναν τυχάρπαστο μάνατζερ, που του υπόσχεται πως θα κάνει το παν προκειμένου να εμφανιστεί ως guest στο μεγαλύτερο talent show της χώρας με ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη: μοναδική προϋπόθεση, κάποιες εμφανίσεις σε χοροεσπερίδες και τριτοκλασάτα μαγαζιά της επαρχίας, προκειμένου να πάρει τα πάνω του. Ο Μάκης δέχεται, αλλά τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα ‘χε φανταστεί… Ο σκηνοθέτης της μικρού μήκους «Avalon» ετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, με παραγωγό τη Wrong Men. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον Δημήτρη Παπαναστασίου
O Γιος της Σοφίας της Ελίνας Ψύκου
Μια βίαιη ιστορία ενηλικίωσης που περιέχει όλες τις παραδοσιακές μεθόδους εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων της πατρίδας, της θρησκείας, της οικογένειας και πολλών παραμυθιών. Ετσι περιγράφει το νέο της πρότζεκτ η Ελίνα Ψύκου («Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά»), με το οποίο συμμετείχε στο Berlinale Residency και θα συμμετάσχει το Φεβρουάριο του 2014 στο Co-Production Market του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Ο «Γιος της Σοφίας», δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία για την Ελίνα Ψύκου, είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας (Heretic), Γερμανίας και Κροατίας και ενισχύθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου – Development».
Goldfish του Θάνου Τσαβλή
Δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο του μεγάλου μήκους (F.L.S.), o Θάνος Τσαβλής επιστρέφει επιστρέφει με ακόμη μια low budget ταινία μαύρη κωμωδία με στοιχεία δράσης και πολεμικών τεχνών που εξελίσσεται στην Ελλάδα, σε μια εναλλακτική πραγματικότητα στο πολύ κοντινό μέλλον, όπου πλέον η χώρα έχει επισήμως χρεοκοπήσει, έχουμε βγει από το ευρώ, έχουμε επιστρέψει στη δραχμή και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται ακραίες νομοθεσίες, όπως ένα «old-school Far West» σύστημα επικηρύξεων, με τους κυνηγούς επικηρυγμένων να ασκούν πλέον το πιο κερδοφόρο επάγγελμα. Σε αυτό το σύμπαν διασταυρώνονται οι δρόμοι τεσσάρων διαφορετικών χαρακτήρων. Το «Goldfish» έκανε την πρεμιέρα του στο 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο του 2013. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Goldfish» του Θάνου Τσαβλή
Wild Duck του Γιάννη Σακαρίδη
Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του μοντέρ και σκηνοθέτη, το «Wild Duck» αφηγείται την ιστορία του Δημήτρη, ενός μηχανικού τηλεπικοινωνιών, ο οποίος στριμωγμένος από τα χρέη σε έναν τοκογλύφο κλείνει την επιχείρησή του. Μαζί με το φίλο του Νίκο, επίσης μηχανικό σε μεγάλη εταιρία τηλεπικοινωνιών, αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν ένα σκάνδαλο. Η έρευνα τούς οδηγεί στο ύποπτο διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας. Μια ένοικος, η Παναγιώτα, μπαίνει στο στόχαστρο του Δημήτρη, ο οποίος έρχεται πλέον αντιμέτωπος με μεγάλα ηθικά διλήμματα. Ενα ταξίδι-φυγή στη γενέτειρά του Σκύδρα, μια μικρή κωμόπολη του νομού Πέλλας, θα κάνει τον Δημήτρη να δει πιο καθαρά το είδωλό του στον καθρέφτη. Τον ρόλο του Δημήτρη κρατά ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, του Νίκου ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και της Παναγιώτας η Θέμις Μπαζάκα. Διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Γιαν Φόγκελ, συν σκηνοθέτης του «Wasted Youth». H ταινία συμμετείχε στο τμήμα Works in Progress του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Τορόντο στο τμήμα «City to City», έχει ταξιδέψει σε διεθνή φεστιβάλ και συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Διαβάστε περισσότερα για το «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη
Γουρούνια στον Ανεμο του Στέργιου Πάσχου
Ο Θωμάς Βασιλείου είναι 30 χρόνων, ζει στην Αθήνα και δουλεύει ως σκηνοθέτης. Δηλαδή δεν δουλεύει και πάρα πολύ. Στην πραγματικότητα είναι καταχρεωμένος, καθώς αντιμετωπίζει την αποτυχία της πρώτης του ταινίας. Οταν, λοιπόν, του προτείνουν μια μεγάλη αμοιβή για να σκηνοθετήσει ένα φιλμ του οποίου το θέμα μπορεί να μάθει μονάχα αφού υπογράψει το συμβόλαιο, αρπάζει την ευκαιρία χωρίς να το σκεφτεί - για να μάθει πως πρέπει κανείς να προσέχει τι εύχεται. Πρώτη μεγάλη μήκους ταινία για τον Στέργιο Πάσχο («Ο Ελβις Είναι Νεκρός»), σε παραγωγή της Marni Films, βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης, συμμετείχε ήδη στο CineLink του Σαράγιεβο και το Script&Pitch του Torino Film Lab και χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου – Development». Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Γουρούνια στον Ανεμο».
Η 10η Μέρα του Βασίλη Μαζωμένου
Ο Αλί, ένας Αφγανός μουσουλμάνος, ζει στην Αθήνα αλλά κουβαλά μαζί του τις μνήμες της πατρίδας του. Η κάμερα τον ακολουθεί σε ένα ταξίδι στην καθημερινότητα, αλλά και την ίδια την ύπαρξή του: Zει μοναχικά σ' ένα ημιυπόγειο διαμέρισμα. Κοιμάται, τρώει λιτά και προσεύχεται. Για να επιβιώσει μαζεύει παλιοσίδερα από τα σκουπίδια, που τα συγκεντρώνει σ' ένα καρότσι super market το οποίο σέρνει στους δρόμους. Η ζωή του ήρωα θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να είναι η ζωή του ίδιου του πρωταγωνιστή του Αλί Χαϊντάρι, ο οποίος ζούσε δίπλα στο σπίτι του σκηνοθέτη, ένας πρόσφυγας από το Αφγανιστάν που από λιποτάκτης, βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά μεταξύ των Ταλιμπάν και των Αμερικάνων κι από εκεί στην Ελλάδα να σέρνει το καρότσι με τα παλιοσίδερα, διατηρώντας όμως την κουλτούρα και την αξιοπρέπειά του. H «10η Μέρα», ανεξάρτητη παραγωγή, βγήκε στις ελληνικές αίθουσες το Φθινόπωρο του 2013. Διαβάστε περισσότερα για τη «10η Μέρα» εδώ
Το Δέντρο και η Κούνια της Μαρίας Ντούζα
Πρώτη μεγάλου μήκους για τη Μαρία Ντούζα, με την Μυρτώ Αλικάκη, την Μιριάνα Καράνοβιτς και τον Ηλία Λογοθέτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, σε μια ιστορία που μιλά για την πατρίδα και την απουσία της, για την αποδοχή και την αγάπη. Η Ελένη, μια πετυχημένη γιατρός ελληνικής καταγωγής, ζει και εργάζεται στο Λονδίνο εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Ο πατέρας της, ο Κυριάκος, ζει στην Ελλάδα και είναι δήμαρχος στη μικρή του πόλη. Εχοντας υπάρξει προσφυγόπουλο στη Σερβία μετά τον πόλεμο, κι έχοντας αγωνιστεί για να γυρίσει στην πατρίδα του, ο Κυριάκος δεν έχει συγχωρήσει την Ελένη για την απόφασή της να ζήσει μακριά από την Ελλάδα. Οταν ο άντρας της Ελένης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επ' αόριστον μετάθεση στην Κίνα, εκείνη επιστρέφει στην Ελλάδα με την κόρη της για τις διακοπές του Πάσχα. Οταν θα φτάσει στο πατρικό σπίτι όμως, τίποτα δεν θα είναι ίδιο κι εκτός των άλλων μια γυναίκα από τη Σερβία και η εντεκάχρονη κόρη της είναι ήδη εγκατεστημένες εκεί. Το «Δέντρο και η Κούνια» υποστηρίχθηκε στο στάδιο της ανάπτυξης από το πρόγραμμα Media, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφου του Μόντρεαλ, προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας και θα βγει στις ελληνικές αίθουσες το Φεβρουάριου του 2014 από τη Strada Films. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Το Δέντρο και η Κούνια»
Δεξιώσεις του Φίλιππου Τσίτου
Ο Δήµος Περπατάρης είναι ένας 50χρονος πρώην δημοσιογράφος, νυν άνεργος, αδυσώπητος κριτής κάθε ανειλικρίνειας και αναξιοπρέπειας, ο οποίος ζει σε µια διαρκή σύγκρουση: από τη µια πεινάει κι από την άλλη θέλει να διαφυλάξει την αξιοπρέπειά του µε κάθε κόστος. Ενα βράδυ, περνώντας έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο όπου γίνεται µια δεξίωση, µπαίνει χρησιμοποιώντας τη δηµοσιογραφική του ιδιότητα, για να µπορέσει να φάει. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με την «Οµάδα Καταστροφών»: καµιά 10αριά άνδρες και γυναίκες, διαφόρων επαγγελμάτων και ηλικιών, οι οποίοι έχουν ως χόµπι να µπαίνουν λαθραία σε δεξιώσεις, εγκαίνια κτλ. µε σκοπό να φάνε τσάµπα. Ο Περπατάρης θα γίνει κεντρικό πρόσωπο της οµάδας, καθώς τολµά να υψώνει το ανάστηµά του στους επικριτές τους και να τους υπερασπίζεται. Δύο χρόνια μετά τον βραβευμένο και πολυταξιδεμένο «Αδικο Κόσμο», ο Φίλιππος Τσίτος επιστρέφει με τις «Δεξιώσεις», βασισμένες στο ομώνυμο βιβλίο της Σωτηρίας Σταυρακοπούλου, που όπως περιγράφει ο ίδιος είναι «μια τύπου συγκινητική κωµωδία, µε χρωµατικούς συνδυασµούς που θυµίζουν το πάθος του γερµανικού εξπρεσιονισµού και πρόσωπα εξωστρεφή και φωνακλάδικα». Οι «Δεξιώσεις», με παραγωγό τη Wrong Men, βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, ενώ πρόσφατα χρηματοδοτήθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο πλαίσιο του προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου - Development».
Η Διπλανή Μου της Ρηνιώς Δραγασάκη
Η 30χρονη Αννα ζει μόνη στο μεγάλο διαμέρισμα όπου μεγάλωσε. Παίρνει χάπια για να αποφύγει τις κρίσεις πανικού και βλέπει μυστηριώδη όνειρα. Λατρεύει τη μοναξιά της και το σούπερ μάρκετ, όπου δουλεύει εδώ και 13 χρόνια. Για να κρατήσει τη δουλειά της, θα προδώσει τον μοναδικό της φίλο τον Παντελή. Η 10χρονη Πέρσα ζει στο διπλανό διαμέρισμα με τον πατέρα της. Δεν βλέπει όνειρα, αλλά ανυπομονεί να πρωταγωνιστήσει στην σχολική παράσταση για την εθνική επανάσταση του ’21. Ένα βράδυ η Πέρσα θα χτυπήσει την πόρτα της Αννας και θα της πει πως ο μπαμπάς της εξαφανίστηκε και πως θέλει να ζήσει μαζί της. Εχοντας στο ενεργητικό της ήδη τρεις ταινίες μικρού μήκους, ανάμεσα στις οποίες και το βραβευμένο και πολυταξιδεμένο στα διεθνή φεστιβάλ «Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ», η Ρηνιώ Δραγασάκη μπαίνει στα βαθιά νερά της πρώτης ταινίας μεγάλου μήκους σε σενάριο της Κατερίνας Κακλαμάνη και παραγωγή της Φένιας Κοσοβίτσα (Blonde S.A.) και του Κωνσταντίνου Κοντοβράκη (Heretic) και ήδη σε συμπαραγωγή με την γαλλική Αgat Films. Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης, έχει συμμετάσχει ήδη στο MFI Workshop του 2013 και στο Crossroads της Αγοράς του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου – Development». Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Η Διπλανή Μου» της Ρηνιώς Δραγασάκη
Ο Δρόμος του Ορφέα του Κώστα Κολημένου
Η Νίκη ζει στην Αθήνα με τον σύζυγό της και τον επτάχρονο γιο της, Ορφέα. Η νεαρή γυναίκα παγιδευμένη σε ένα βαρετό γάμο, συναντά και ερωτεύεται τον Γιάννη, ένα νεαρό μποέμ άντρα της πόλης. Ενώ δραπετεύει μαζί του στην ελληνική φύση, σύντομα θα αναγκαστεί να επιστρέψει βίαια στην πραγματικότητα. Ο σκηνοθέτης των ντοκιμαντέρ «Μια Κραυγή τον Δεκέμβρη» και «Οργώνοντας το Χρόνο» έκανε την πρώτη του ταινία μυθοπλασίας, μια απολύτως ανεξάρτητη παραγωγή με πρωταγωνιστές τους Μπίλιω Καλιακάτσου, Γιάννη Χρηστοδουλιά και Βασίλης Στάμο. Το φιλμ βγήκε στις αίθουσες στις 5 Δεκεμβρίου 2013. Διαβάστε περισσότερα για τον «Δρόμο του Ορφέα» του Κώστα Κολημένου.
Οι Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου του Κύρου Παπαβασιλείου
Εξι χρόνια μετά το 2007, όταν συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών με την μικρού μήκους ταινία «Το Ονομα του Σπουργιτιού», ο Κύρος Παπαβασιλείου βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, που συμμετείχε στο τμήμα «Works in progress» της Αγοράς του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Οι «Εντυπώσεις Ενός Πνιγμένου» δανείζονται τον τίτλο τους από την επιστολή που βρέθηκε στο παλτό του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη μετά την αυτοκτονία του το 1928 και που μεταξύ άλλων εξηγεί γιατί αν ξέρεις κολύμπι, θα ήταν καλύτερο να μην δοκιμάσεις ποτέ να αυτοκτονήσεις πέφτοντας στη θάλασσα. Η επίσημη σύνοψη της ταινίας αναφέρει: Ενας άντρας, ο Επιβάτης συναντά τον Συνεπιβάτη, που του συστήνεται ως ερασιτέχνης ηθοποιός και του δίνει ένα DVD από μια ανολοκλήρωτη ταινία στην οποία παίζει με τον τίτλο «Οι Εντυπώσεις Ενός Πνιγμένου». Ο Επιβάτης, συναντά μια γυναίκα, τη Μαρία. Του αποκαλύπτει, ότι στην πραγματικότητα είναι ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης, που αυτοκτόνησε το 1928 κι ότι ξαναζεί τις τελευταίες μέρες του, κάθε χρόνο λίγο πριν την ημερομηνία του θανάτου του. Διαβάστε περισσότερα για τις «Εντυπώσεις Ενός Πνιγμένου»
Εσπερινή Συμφωνία του Χρήστου Βούπουρα
Ο Πέτρος, ένας 45χρονος αρχαιολόγος γραφείου, απογοητευμένος από τη ρομαντική έννοια της ανιδιοτελούς αγάπης, γνωρίζει σ’ ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Αργος τον Χουσάμ, έναν νεαρό Αραβα μετανάστη και δοκιμάζει μαζί του μια σχέση που τεστάρει την καχυποψία του. Παράλληλα ο Πέτρος συναντά μια ιδιαίτερη τοιχογραφία ανθρώπων, των οποίων οι ιδέες σχετικά με τις σχέσεις και τις παραμέτρους που εμπλέκονται σε αυτές διαφέρουν από τις δικές του, τον γοητεύουν, τον αποπλανούν και τον προκαλούν, καθώς αναζητά την αγάπη στην Αθήνα, μια πολυπολιτισμική, βαλκανική μητρόπολη. Τον κεντρικό ρόλο του Πέτρου κρατά ο Μάξιμος Μουμούρης και συμπρωταγωνιστούν οι Νίκος Γκέλια, Σοφία Κόκκαλη, Χάρης Φραγκούλης, Κόρα Καρβούνη, Νένα Μεντή, Ιερώνυμος Καλετσάνος. Δεκαπέντε χρόνια μετά την τελευταία του σκηνοθετική δουλειά σε ταινία μυθοπλασίας, το «Mirupafshim» που είχε υπογράψει μαζί με τον Γιώργο Κόρρα το 1997, ο Χρήστος Βούπουρας έχει ολοκληρώσει το γύρισμα της νέας του ταινίας και βρίσκεται στο post production. Το φιλμ είναι μια παραγωγή της Boo Productions, σε συμπαραγωγή με το Ε.Κ.Κ., την ΕΡΤ (με άγνωστη έκβαση προς το παρόν), ενώ έχει χρηματοδοτηθεί από το Media Programme του European Commission, ως μέρος του Slate Funding για την Boo Productions.
Ευτυχία του Χρήστου Πυθαρά
Μια κοπέλα, πιστεύοντας ότι ένας μυστηριώδης άντρας που φορά κόκκινο μπουφάν την παρακολουθεί, συγκρούεται με την πραγματικότητα. Ενα σκούντημα στο Facebook από ένα μυστηριώδες προφίλ, σε συνδυασμό με post-it που βρίσκει καθημερινά κολλημένα στην πόρτα της με νούμερα σε αντίστροφη μέτρηση, θα πυροδοτήσουν μια σειρά από γεγονότα και εξελίξεις, που θα κλονίσουν τη ψυχική της υγεία. Αυτή είναι η επίσημη υπόθεση της «Ευτυχίας», της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Χρήστου Πυθαρά που βρίσκεται σε φάση προπαπαργωγής και υπήρξε η νικήτρια του Πρώτου Κινηματογράφικού Φεστιβάλ Εναλλακτικής Χρηματοδότησης που διοργάνωσαν το Flix και το Groopio. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την «Ευτυχία»
Ο Εχθρός Μου του Γιώργου Τσεμπερόπουλου
Ο 48χρονος Κώστας Στασινός, ιδιοκτήτης γεωπονικού ανθοπωλείου, ζει μια συνηθισμένη ζωή με τη γυναίκα του Ράνια, τον 17χρονο γιο του Ανδρέα στην τελευταία τάξη του Λυκείου, και τη 14χρονη κόρη του Λουίζα. Προοδευτικός και αμετανόητα ιδεολόγος από τα φοιτητικά του χρόνια στη Γεωπονική, έχει εμφυσήσει στα παιδιά του τις αξίες με τις οποίες ανδρώθηκε. Η λεηλασία του σπιτιού του από μια συμμορία θα ανατρέψει ολοκληρωτικά την οικογενειακή ηρεμία, φέρνοντας βίαια στην καθημερινότητά της το παλιό κυνηγετικό όπλο του πατέρα του. Εχει τη δύναμη η οικογένεια να επουλώσει τις πληγές της και να γυρίσει σελίδα; Δώδεκα χρόνια μετά την «Πίσω Πόρτα» ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος επιστρέφει με μια ταινία για την Αθήνα του σήμερα και πρωταγωνιστή στον κεντρικό ρόλο τον Μανώλη Μαυροματάκη. Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Λονδίνου και βγήκε στις ελληνικές αίθουσες το φθινόπωρο του 2013. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον «Εχθρό Μου»
Η Ζωή Ενταύθα του Αρη Καπλανίδη
Δύο φίλοι βιώνουν κωμικοτραγικά την Εβδομάδα των Παθών. Μεγάλη Παρασκευή: Ο Χρήστος βλέπει μετά από χρόνια την παιδική του φίλη, Μαρία και την ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Ο Βασίλης του συμπαραστέκεται, είναι κρυφά ερωτευμένος για χρόνια με την Κωνσταντίνα, την αδερφή του Χρήστου. Μεγάλο Σάββατο: Ο Χρήστος αναζητάει την Μαρία και ελπίζει... Ο Βασίλης πρόκειται να συναντήσει την Κωνσταντίνα, αλλά και τον Παύλο, τον σύζυγό της. Κυριακή του Πάσχα: Ημέρα της κρίσεως. Δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Αρη Καπλανίδη, μετά τον «Πανίσχυρο Μεγιστάνα των Νίντζα» του 2007.
Θερμοκήπιο του Νίκου Κρητικού
«Η ιστορία της μετάβασης ενός δεκαεπτάχρονου νέου, μέλους φασιστικής οργάνωσης που ζει στην ελληνική επαρχία, από τη μισαλλοδοξία στη σταδιακή αποδοχή της διαφορετικότητας. Η αναγκαστική συνύπαρξή του με μια μεσήλικη Ολλανδή θα τον οδηγήσει στη σύγκρουση με τις μέχρι τώρα πεποιθήσεις του», Αυτή είναι η επίσημη σύνοψη του σεναρίου του «Θερμοκήπιου» που συνυπογράφουν ο Νίκος Κρητικός και η Ξένια Βότση και θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του πρώτου. Το «Θερμοκήπιο» που ενισχύθηκε από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου – Development» είναι μια παραγωγή της Φωτεινής Οικονομοπούλου για λογαριασμό της εταιρείας παραγωγής Oh my Dog!.
Illusion του Σάββα Καρύδα
O Σωτήρης, οικονομικός συντάκτης σε εφημερίδα, βλέπει τη ζωή του να κυλά αδιάφορα και μίζερα, χωρίς τίποτα να τον γεμίζει αληθινά. Σε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή Ρώσων ομογενών αντικρίζει μια πανέμορφη Ρωσίδα, την Ολγα, που τον γοητεύει απ’ την πρώτη στιγμή. Η αλλόκοτη συμπεριφορά της τον μπερδεύει και του γεννάει ερωτηματικά. Μη μπορώντας να ξεφύγει από τη σκέψη της, ο Σωτήρης την αναζητά και στην προσπάθεια του να τη συναντήσει θα μπλεχτεί στον κόσμο της νύχτας και του εγκλήματος. Δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Σάββα Καρύδα, μετά το «Στα Ορια» του 2006, το «Illusion», παραγωγή της ΜetaVision με τους Ζένια Κάπλαν, Ιωσήφ Πολυζωίδη, Γιάννη Στάνκογλου, Δημήτρη Ημελλο και άλλους, έκανε την πρεμιέρα του το Σεπτέμβριο του 2013 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.
Immortal Law του Αρη Μπαφαλούκα
Σε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον, απολυταρχικές εξουσίες ισχυρών κρατών δημιουργούν έναν κοινό παγκόσμιο νόμο, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας. Ενα ζευγάρι «παρανομεί» και αυτοεξορίζεται στη φύση πηγαίνοντας κόντρα στη νέα τάξη πραγμάτων. Πόσο κόντρα όμως καταφερνουν να πάνε οι δυό τους και πόσο τελικά διαφέρει η δική τους τάξη πραγμάτων, απ’ αυτή της εξουσίας; Αυτή είναι η επίσημη υπόθεση του «Immortal Law», της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας του Αρη Μπαφαλούκα, μετά την «Απνοια» του 2010. Το σενάριο του «Immortal Law» ενισχύθηκε από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου – Development».
Καλάσνικοφ του Κωνσταντίνου Γιάνναρη
Δύο χρόνια μετά το «Man at Sea», ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης επιστρέφει με το «Καλάσνικοφ», μια ταινία για «νεανική εφηβική ένοπλη βία». «Πρωταγωνιστής», όπως αναφέρει ο ίδιος ο Γιάνναρης «είναι μια ομάδα πολιτικοποιημένη με με όλο το νεανικό ερωτισμό και αυθορμητισμό της ηλικίας». Το «Καλάσνικοφ, σε σενάριο του ίδιου του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, βρίσκεται σε φάση προπαραγωγής και χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο πλαίσιο του Βασικού Προγράμματος Παραγωγής Κινηματογράφικών Εργων.
Κιβωτός του Αριστοτέλη Μαραγκού
Μετά από μια σπουδαία θητεία στη μικρού μήκους, ο Αριστοτέλης Μαραγκός βρίσκεται στη φάση της συγγραφής του σεναρίου της πρώτης μεγάλους μήκους ταινία του με τίτλο «Κιβωτός» που αφηγείται την ιστορία ενός αντρα που επιστρέφει στην Ελευσίνα και με «συνεργό» του έναν περιπλανώμενο ρακοσυλλέκτη που ακροβατεί ανάμεσα στην αυταπάτη και την πραγματικότητα, θα οδηγήσουν μια ομάδα ανθρώπων σε μια ουτοπική κατασκευή. Οπως περιγράφει ο ίδιος ο Μαραγκός «Η "Κιβωτός" είναι μια ταινία για τις λεπτές γραμμές που χωρίζουν την επιθυμία από την βούληση και την πράξη, το όνειρο από την υλοποίηση του». Η «Κιβωτός» σε σενάριο της Χρυσούλας Κοροβέση και του Αριστοτέλη Μαραγκού είναι μια παραγωγή της plays2place productions με παραγωγό των Βασίλη Χρυσανθόπουλο, ενώ το σενάριο ενισχύθηκε χρηματικά από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου – Development». Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον Αριστοτέλη Μαραγκό
Kids in da Tape του Γιώργου Παπαγαρουφάλη
Ο Γ. Ανδριανόπουλος χρησιμοποιεί την κάμερά του για να αποπλανήσει ένα 11χρονο αγόρι, τον Μανώλη. Ο καμεραμάν αγοράζει στον Μανώλη ένα ψεύτικο όπλο και έτσι έρχονται πιο κοντά. Ο Μανώλης φέρνει τον Ανδριανόπουλο στο σπίτι του και η κάμερα ξεκινά να συστήνει τον άνδρα στον κόσμο των παιδιών, τον κόσμο του Μανώλης και της αδερφής του, Ρωξάνης. Ο Ανδριανόπουλος κινηματογραφεί τα παιχνίδια των δυο αδερφιών, τα οποία χρόνια μετά, έφηβοι πια, ζητούν την εκδίκησή τους. Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Παπαγαρουφάλη, με θητεία στις ταινίες μικρού μήκους.
Lurk του Βασίλη Κατσίκη
Σε μία απομακρυσμένη βίλα και σε μία αδιευκρίνιστης ταυτότητας χώρα της νότιας Ευρώπης, οι σκηνές που παίζονται από την ανοιχτή τηλεόραση παραπέμπουν έντονα στην οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας και τις αιματοβαμμένες διαδηλώσεις στο Σύνταγμα. Η Αν είναι μία νεαρή γυναίκα, παντρεμένη με έναν μεσήλικα ψυχίατρο, μαθητή του πατέρα της, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από δύο χρόνια - γεγονός που την έχει κλονίσει. Ο σύζυγός της την χαπακώνει καθημερινά, της εξηγεί ότι χωρίς την φαρμακευτική της αγωγή είναι παράφρων και επικίνδυνη, ή, το λιγότερο, «μπερδεμένη». Η Αν έχει φτάσει σε σημείο να μην θυμάται τίποτα. Ούτε τον κωδικό για να ξεκλειδώσει το κινητό της. Μόνο που εκείνη την μέρα, που ο άντρας της την αφήνει μόνη για να τρέξει στην κλινική για κάτι έκτακτο κι επείγον, η Αν δε θα πάρει τα χάπια της. Μέσα στον βαθύ της ύπνο ακούει κάποιον να παραβιάζει την μπαλκονόπορτα και πριν καταλάβει τι έχει συμβεί, πέφτει θύμα ενός νεαρού που βιάζει το σώμα και τη λογική της. Ο Βασίλης Κατσίκης επιστρέφει στην τρίτη του ταινία μεγάλου μήκους (μετά τα «CCTV» και «I4: Λούφα και Απαλλαγή») με ένα θρίλερ μυστηρίου που έκανε την πρεμιέρα του ως work in progress το Σεπτέμβριο του 2013 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Lurk»
Life Line του Βασίλη Μαζωμένου
Ενα μόλις χρόνο μετά τη «10ης Μέρα», ο Βασίλης Μαζωμένος επιστρέφει με την ιστορία ενός τηλεφωνητή σε κέντρο υποστήριξης, στην Ελλάδα του σήμερα, ο οποίος προσπαθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν και να ελπίσουν... Σε παραγωγή Horme Pictures με παραγωγούς τους Βασίλη Μαζωμένο, Σόφι Παπαδόπουλος και Γκέραρντ Σπις, σενάριο, σχεδιασμό και σκηνοθεσία του Βασίλη Μαζωμένου, το «Life Line» είναι η όγδοη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη.
Lustlands των Λάκη και Αρη Ιωνά (aka The Callas)
Το δημιουργικό δίδυμο πίσω από την ομάδα Velvet γύρισε ένα «οικογενειακό νουάρ κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο», στη Θερμησία της Αργολίδας. Στην ταινία συμμετέχουν συνεργάτες τους και μέλη από άλλα ελληνικά συγκροτήματα που χαρακτηρίζουν την indie αγγλόφωνη ελληνική μουσική σκηνή. Το «Lustlands» κινηματογραφεί τον πόθο, σ’ ένα καλοκαιρινό, ηλιόλουστο και σκοτεινό ελληνικό επαρχιακό τοπίο: μια παρέα νεαρών άνεργων κοριτσιών σκοτώνουν τις μέρες τους σε ένα εξοχικό αγρόκτημα. Η μεσημεριανή λαγνεία, η γη, το ποτό, ο ήλιος και ένα μυστικό από το παρελθόν του κτήματος κινούν υπόγεια τους έρωτες, τις φιλίες και τα πάθη. H ταινία προβλήθηκε στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας το Νοέμβριο του 2013 και αναμένεται να βγει σύντομα στις αίθουσες. Διαβάστε περισσότερα για το «Lustlands» εδώ
Λέσχη του Κλεάνθη Δανόπουλου
Πέντε χρόνια μετά το «Στο Βάθος Κήπος», ο Κλεάνθης Δανόπουλος βρίσκεται στη φάση της συγγραφής του σεναρίου της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας του με τίτλο «Λέσχη». Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη: «Το σενάριο της «Λέσχης», επιδιώκει να φωτίσει κάποιες από τις πολυδιάστατες αναταράξεις που δημιουργούνται στον κοινωνικό ιστό μιας πόλης, όταν οι άνθρωποι καλλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα επιθετικό φαινόμενο, όπως αυτό της οικονομικής κρίσης. Η «Λέσχη» αφηγείται την ιστορία ενός οικογενειάρχη που συνάπτει με τα μέλη μιας κοινωνικής λέσχης, προσβλέποντας στην οικονομική του επιβίωση και την επανάκτηση της οικογενειακής του γαλήνης. Ομως οι άνθρωποι με τους οποίους συναλλάσεται έχουν μονοδιάστατη ηθική, αδίστακτες πρακτικές και με τον τρόπο τους του ζητούν να επαναπροσδιορίσει τις προσωπικές του αξίες. Οι συγκρούσεις – τόσο σε ηθικό επίπεδο όσο και στην καθημερινότητα – προκύπτουν αναπόφευκτα και ο ήρωάς μας καλείται να επανεξετάσει τους βασικούς άξονες της προσωπικότητάς του. Το σενάριο της «Λέσχης» ενισχύθηκε από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου – Development».
Λιγνίτης του Γρηγόρη Ρέντη
Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο Γρηγόρης Ρέντης αφηγείται μια ιστορία για δύο αδέρφια που μεγαλώνουν στα χωριά γύρω από τα λιγνιτωρυχεία της Κοζάνης και όταν χάνουν τον πατέρα τους, ο μεγάλος αδερφός αναγκάζεται να πάρει την θέση του. Σε σενάριο της Εφης Γαβρήλου και παραγωγή της Μαρίας Τσίγκα (Αργοναύτες), ο «Λιγνίτης» ξεκίνησε με αφορμή ένα άρθρο πάνω στα ορυχεία και τη συγκεκριμένη περιοχή στην Κοζάνη που είναι ένα από τα πιο μολυσμένα σημεία στην Ευρώπη, ενώ το project έκανε τα πρώτα βήματά του στο Cinelink του Σαράγεβο, αλλά και στο 10ο Sofia Meetings, το τμήμα ανάπτυξης σχεδίων ταινιών του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας, όπου και έφυγε με τη λήξη του με το βραβείο Best Pitching Award που αντιστοιχεί σε παροχές 10.000 ευρώ από το ουγγρικό στούντιο Focusfox. Η ταινία βρίσκεται σε στάδιο αναζήτησης χρηματοδότησης. Διαβάστε περισσότερα για τον «Λιγνίτη» του Γρηγόρη Ρέντη εδώ
Η Λιμουζίνα του Νίκου Παναγιωτόπουλου
Ο Μάρκος, η Κολέτ και ο Μαξ, από το Παρίσι της δεκαετίας του ‘60, επιχειρούν ένα ταξίδι με αυτοκίνητο στην Ελλάδα του σήμερα. Μέσα από συναντήσεις με διάφορα μυθικά και φανταστικά πρόσωπα, περνούν από την ξεγνοιασιά των νιάτων στην ωριμότητα. Ο Παναγιωτόπουλος στήνει, στη 16η ταινία του, ένα σύγχρονο παραμύθι πάνω στις περιπέτειες της ενηλικίωσης. Η «Λιμουζίνα» είναι μια σουρεαλιστική κωμωδία παρεξηγήσεων, εμπνευσμένη από τα διηγήματα του φίλου του Ζάχου Ε. Παπαζαχαρίου, που υπηρετεί με συνέπεια το ιδιότυπο, αφοριστικό και άναρχο στυλ του κινηματογραφικού του αποτυπώματος. Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Κουρής, Δούκισσα Νομικού, Αντριαν Φρίλινγκ, Δημήτρης Καταλειφός, Τάκης Σπυριδάκης, Παύλος Χαϊκάλης, Δημήτρης Πιατάς και ο Λευτέρης Βογιατζής στην τελευταία του κινηματογραφική συμμετοχή. Η ταινία είναι μια παραγωγή των Κωνσταντίνος Αλατάς - Alatas Films, Φιλμική, Μαριάννα Φιλμς και Feelgood. Η «Λιμουζίνα» έκανε την επίσημη πρώτη της στις Νύχτες Πρεμιέρας το Σεπτέμβριο του 2013 και είναι προγραμματισμένη να βγει στους κινηματογράφους στις 30 Ιανουαρίου 2014 από τη Feelgood Entertainment. Διαβάστε περισσότερα για τη «Λιμουζίνα» του Νίκου Παναγιωτόπουλου εδώ.
Lobster του Γιώργου Λάνθιμου
H τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Λάνθιμου (μετά την «Κινέτα», τον «Κυνόδοντα» και τις «Αλπεις») είναι «μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό κοντινό μέλλον» και το σενάριο υπογράφουν ο Λάνθιμος και πάλι μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου. Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή της Ιρλανδικής Element Pictures, της βρετανική Scarlet Films, της γαλλικής Haut et Court, της νεοιδρυθείσας Limp Films που είναι η εταιρία παραγωγής του Γιώργου Λάνθιμου και της Faliro House του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, ενώ πρόσφατα απέσπασε και χρηματοδότηση από το Eurimages, αλλά και από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο Βασικό Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Εργων. Στο «The Lobster», που βρίσκεται σε στάδιο προπαραγωγής, πρωταγωνιστούν η Λέα Σεϊντού, ο Τζέισον Κλαρκ, ο Μπεν Γουίσο και η Ολίβια Κόλμαν. Διαβάστε περισσότερα εδώ για το «The Lobster»
LUTON του Μιχάλη Κωνσταντάτου
Ο Τζίμης είναι ένας ευκατάστατος μαθητής λυκείου, γύρω στα 17. Η Μαίρη, είναι μια ασκούμενη δικηγόρος γύρω στα 30. Ο Μάκης, ένας 50αρης οικογενειάρχης, ιδιοκτήτης ενός ψιλικατζίδικου. Τρεις πολύ διαφορετικοί άνθρωποι μεταξύ τους και η καθημερινότητά τους. Μέσα στο πλαίσιο μιας συμβατικής ζωής που τους πιέζει όταν όλα γι’ αυτούς μοιάζουν ακίνητα και αναμενόμενα, τα τρία αυτά πρόσωπα βρίσκουν το δικό τους τρόπο διαφυγής. Το «LUTON», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μιχάλη Κωνσταντάτου, σε παραγωγή του Γιώργου Τσούργιαννη, της Faliro House Productions, του Φαμπιάν Μασά και της Horsefly Productions, ξεκίνησε από τη συμμετοχή του ως πρότζεκ ακόμη στο «L'Atelier» του προγράμματος «Cinefondation» του Φεστιβάλ Καννών το 2011, για να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν το 2013 και να συμμετάαχει στο Φεστιβάλ του Λονδίνου, πριν βγει στις ελληνικές αίθουσες το φθινόπωρο του 2013 από τη Feelgood Entertainment. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «LUTON»
Μαγειρεύματα της Φοίβης Φίλντιση
Ένας άντρας γυρνάει από τη θάλασσα σε μια χώρα χωρίς κυβέρνηση και ξαναβρίσκει τον παλιό του έρωτα μπλεγμένο σε σκάνδαλα. Εχει 40 ημέρες να δει τι θα κάνει. Αυτή είναι η επίσημη υπόθεση της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας της σεναριογράφου και σκηνοθέτη μόνιμου κατοίκου Τορόντο Φοίβης Φίλντιση, που ενισχύθηκε στη φάση της συγγραφής σεναρίου από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου – Development».
Μαριονέτες του Παντελή Καλατζή
Ο Φίλιππος, δημοσιογράφος, έχει επιλέξει να ζει σαν αγρότης, εντελώς ασκητικά σε κάποιο χωριό της Βόρειας Ελλάδας τα τελευταία έξι χρόνια. Μέχρι που μια μέρα ακούει στις ειδήσεις για την άγρια δολοφονία του φίλου και πρώην συνεργάτη του, Στέργιου. Οι μνήμες του ξυπνούν. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο ο Φίλιππος τρομάζει. Μαζεύει γρήγορα τα πράγματά του και κατεβαίνει στην Αθήνα. Αντιδρά σαν κυνηγημένος και το προαίσθημά του δε βγαίνει λάθος. Κάποιοι τον καταδιώκουν. Είναι ο επόμενος. Αυτή είναι η επίσημη υπόθεση της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Παντελή Καλατζή με τίτλο «Μαριονέτες» που συνεχίζει τα γυρίσματά της αυτόν τον καιρό, με σκοπό να βγει στις αίθουσες το 2014. Στο φιλμ πρωταγωνιστούν οι Αλέξης Γεωργούλης, Γιώργος Κιμούλης, Ακης Σακελλαρίου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Κλέλια Ρένεση, Γιώργος Χρανιώτης, Γιούλικα Σκαφιδά, Ναταλία Δραγούμη, Τάσος Νούσιας και άλλοι. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τις «Μαριονέτες» του Παντελή Καλατζή
Με Χωρίς Γυναίκες του Βαγγέλη Σεϊτανίδη
Δύο σαραντάρηδες να αναζητούν την «ωραία του σχολείου» τους. Οι φήμες λένε πως έχει γίνει μοναχή κάπου στην Ηλεία. Ανακαλύπτουν ότι στην πραγματικότητα η παλιά τους συμμαθήτρια έχει γίνει πρόσωπο του υποκόσμου. Και η περιπέτεια ξεκινά. Πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία για τον Βαγγέλη Σεϊτανίδη (μετά τα «Ο Αιώνιος Φοιτητής», «Η Ευκολη Λία», «Κάτω από το Μακιγιάζ Σου» και «Ετερον Ημισυ», μια κωμωδία στην οποία πρωταγωνιστούν οι Θοδωρής Αθερίδης, Δημήτρης Ημελλος, Σοφία Σεϊρλή, Στεφανία Καπετανίδη, Νατάσα Μαρματάκη, Σμαράγδα Καρύδη, Γιάννης Στάνκογλου και Ιωάννης Παπαζήσης και θα βγει στις αίθουσες στις αρχές του 2014 από τη Spentzos Films. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Με Χωρίς Γυναίκες»
Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη
Βασισμένη στο ομώνυμο best-seller της Ιωάννας Καρυστιάνη, η νέα ταινία του Παντελή Βούγλαρη μιλά για ένα νησί που χτίστηκε από τη θάλασσα, αλλά και που υπέφερε εξ΄αιτίας της. Για γυναίκες που πέρασαν την ζωή τους σχεδόν μόνες καθώς οι άντρες ταξίδευαν, για έρωτες και πόνους που είχαν την αρμύρα και την γεύση του κύματος. Ενας από αυτούς τους έρωτες βρίσκεται στην καρδιά της «Μικράς Αγγλίας». Η Ορσα Σαλταφέρου αγαπά τον Σπύρο Μαλταμπέ, τον πιο όμορφο άντρα του νησιού. Αλλά η μητέρα της έχει άλλα σχέδια και την παντρεύει με τον Νίκο Βατοκούζη, πλούσιο γιο ενός μεγάλου πλοιοκτήτη. Μόνο που ο Σπύρος δεν το βάζει κάτω, χτίζει τη δική του μοίρα και για να ολοκληρωθεί η πορεία που θα ρίξει τους ήρωες στα βράχια του δράματος, όχι μόνο θα γίνει πλοιοκτήτης μα θα παντρευτεί και την αδελφή της Ορσας, τη Μόσχα Σαλταφέρου. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Ανδρο, ενώ βγήκε στις ελληνικές αίθουσες στις αρχές Δεκεμβρίου 2013 από τη Feelgood Entertainment. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη
Μικρή Αρκτος της Ελισάβετ Χρονοπούλου
Στο lobby κεντρικού ξενοδοχείου, ένας νέος άντρας συλλαμβάνεται, ενώ το αναίσθητο σώμα μιας κοπέλας μεταφέρεται στο ασθενοφόρο. Μέσα στο περιπολικό που διασχίζει την πολύβουη Αθήνα, ο άντρας ανακαλεί το διάστημα των τελευταίων μηνών. Απ' την ανορθόδοξη γνωριμία του με την κοπέλα, στο ίδιο ξενοδοχείο, πέντε μήνες πριν, ως τη δραματική κατάληξη της σχέσης τους το ίδιο πρωί. Στο μεσοδιάστημα, η προσπάθεια δυο ανθρώπων ν' αγαπηθούν. Τρία χρόνια μετά το «Ανίβας προ των Πυλών», η Ελισάβετ Χρονοπούλου δοκιμάζει τις αντοχές της στο low budget με τη «Μικρή Αρκτο», την τρίτη της μεγάλου μήκους ταινία με κόστος μόλις 60.000 ευρώ, η οποία ενισχύθηκε από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Προγράμματος Παραγωγής Κινηματογραφικών Εργων Χαμηλού Προϋπολογισμού με το ποσό των 30.000 ευρώ. Σε παραγωγή, σενάριο, σκηνοθεσία, μοντάζ και καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελισάβετ Χρονοπούλου και οργάνωση παραγωγής από την Κωνσταντίνα Βούλγαρη, η ασπρόμαυρη «Μικρή Αρκτος» είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει γυρίσματα το Μάρτιο του 2014 στην Αθήνα με πρωταγωνιστές τη Σοφία Γεωργοβασίλη και τον Εκτορα Λιάτσο.
To Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη
Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη μετά το «Σπιρτόκουτο», τη «Ψυχή στο Στόμα» και τον «Μαχαιροβγάλτη», αφηγείται την ιστορία του Στράτου, που τη νύχτα εργάζεται σε βιοτεχνία αρτοποιίας, ενώ την ημέρα εκτελεί συμβόλαια θανάτου. Μαζεύει χρήματα για να χρηματοδοτήσει την απόδραση του Λεωνίδα, του ανθρώπου που τον έσωσε, όσο ο ίδιος ήταν στη φυλακή. Του χρωστάει τη ζωή του και ο Στράτος δεν ξεχνάει τα χρέη του. Στην πορεία, όμως, ο Στράτος συνειδητοποιεί ότι έχει περισσότερες οφειλές από όσες νόμιζε. Καταστρώνει ένα νέο, λεπτομερές σχέδιο, μια τελευταία αποστολή. Συμπαραγωγή Ελλάδας, Κύπρου και Γερμανίας, το «Μικρό Ψάρι» είναι μια παραγωγή της Faliro House Productions του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, των Αργοναυτών του Παναγιώτη Παπαχατζή, ενώ χρηματοδτήθηκε από το Eurimages και στην παραγωγή του συμμετέχει και η γερμανική Match Factory που έχει αναλάβει και τις διεθνείς πωλήσεις του. Πρωταγωνιστούν οι Βαγγέλης Μουρίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Τσορτέκης, Γιώργος Γιαννόπουλος κ.ά. H ταινία θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη
Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά
Ανήμερα στα γενέθλιά της, η 11χρονη Αγγελική πέφτει, χαμογελώντας, από το μπαλκόνι του σπιτιού της. Οι αρχές διερευνούν τα αίτια της αυτοκτονίας, αλλά η πολυμελής σφιχτοδεμένη οικογένειά της επιμένει ότι επρόκειτο για ατύχημα. Μια ζοφερή ιστορία της ελληνικής οικογένειας και της σημερινής κοινωνίας, με πρωταγωνιστές τους Θέμη Πάνου, Ρένη Πιττακή, Ελένη Ρουσσινού. Δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά μετά το «Without» του 2008, το «Miss Violence», μια παραγωγή της Faliro House Productions και της Plays2place Productions, θριάμβευσε στο 70ό Φεστιβάλ Βενετίας, κερδίζοντας το Βραβείο Σκηνοθεσίας και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον Θέμη Πάνου. Συνέχισε τη διαδρομή των διακρίσεων, με την προβολή του στο πρόγραμμα City to City του Φεστιβάλ του Τορόντο και διακρίθηκε σε διεθνή φεστιβάλ, ανάμεσα τους στο Φεστιβάλ του Ρέικιαβικ και στο Φεστιβάλ της Στοκχόλμης, ενώ βγήκε στις ελληνικές αίθουσες στις 7 Νοεμβρίου 2013 από τη Feelgood Entertainment. Διαβάστε περισσότερα για το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά
Μητριαρχία του Νίκου Κορνήλιου
Στη νέα ταινία του Νίκου Κορνήλιου, δύο μόλις χρόνια μετά το «11 Συναντήσεις με τον Πατέρα Μου», 60 γυναίκες ηθοποιοί - αλλά και ακτιβίστριες, μετανάστριες, πρόσφυγες, ποιήτριες, λογοτέχνες – διαφορετικών ηλικιών, εθνικοτήτων, κοινωνικών προελεύσεων, πολιτικών πεποιθήσεων και ερωτικών προτιμήσεων, επιχειρούν να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους στον κόσμο σε μια χωρίς παύσεις συνάντηση πέντε ημερών.Την ημέρα συζητούν, αναλύουν, συμφωνούν και συγκρούονται πάνω σε όλα όσα τις αφορούν: κοινωνία, σεξουαλικότητα, πολιτική, σώμα, σχέσεις, τέχνες, μητρότητα, εργασία. Τη νύχτα χορεύουν, τραγουδούν, εξομολογούνται βιώματα κι εμπειρίες, ενοχές, μυστικά, φόβους, επιθυμίες, προκαταλήψεις, αμφιβολίες. Η «Μητριαρχία» γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2013, ενισχύθηκε με καμπάνια crowdfunding, αλλά και από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Προγράμματος Παραγωγής Κινηματογραφικών Εργων Χαμηλού Προϋπολογισμού. Διαβάστε περισσότερα εδώ για τη «Μητριαρχία» του Νίκου Κορνήλιου
Να Κάθεσαι και Να Κοιτάς του Γιώργου Σερβετά
Χειμωνιάτικος ουρανός. Πράσινα λειβάδια. Αποθήκες σιτηρών. Ενα τραίνο καταφτάνει στον άδειο σταθμό. Αποβιβάζεται μόνο η Αντιγόνη, μια νέα κοπέλα γύρω στα 30. Κανείς δεν την περιμένει, εκτός από ένα γέρο άντρα, που περνάει όλη τη μέρα του στον έρημο σταθμό. Η Αντιγόνη έχει επιστρέψει στην πόλη όπου γεννήθηκε και φαίνεται αποφασισμένη να μείνει εκεί. Συναντιέται με την Ελένη, μια φίλη απ’τα παλιά, πιάνει δουλειά ως καθηγήτρια αγγλικών στο τοπικό φροντιστήριο, τα φτιάχνει με τον Νίκο, ένα αγόρι σαφώς νεώτερο και ευχάριστα αφελές.Η αναζήτηση της Αντιγόνης για μια απλή ζωή στους ήσυχους δρόμους της μικρής πόλης, σύντομα αποκαλύπτεται ελαφρώς πιο μπερδεμένη απ’ό,τι είχε φανταστεί. Η Αντιγόνη, που είχε αποφασίσει μόνο να κάθεται και να κοιτά, σύντομα θα βρεθεί μπλεγμένη σε καταστάσεις που απαιτούν δράση. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Σερβετά, σε παραγωγή της Φένιας Κοσοβίτσα (Blonde) και του Κωνσταντίνου Κοντοβράκη (Heretic) έκανε την πρεμιέρα της ως επίσημο άνοιγμα του τμήματος «City to City» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, την ελληνική της πρεμιέρα στο 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, επιλέχθηκε ως επίσημη συμμετοχή στο Πανόραμα του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και αναμένεται να βγει στις αίθουσες μέσα στο 2014 από τη Feelgood Entertainment. Διαβάστε περισσότερα για το «Να Κάθεσαι και να Κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά εδώ
Night of the Falling Skies του Βασίλη Χριστοφιλάκη
Kάτω από τους θολούς και σκονισμένους ουρανούς του Λονδίνου, ένα ατύχημα κάνει τις μοίρες τεσσάρων ανθρώπων να διασταυρωθούν. Με φόντο μια πόλη που δεν συγχωρεί, η αναζήτησή τους για καταφύγιο από τη μοναξιά και την αβεβαιότητα τους φέρνει κοντά με τρόπο που θα τους αλλάξει για πάντα - ή θα τους καταστρέψει. Κομμάτια από τις ζωές τους ενώνονται και σχηματίζουν μια ιστορία για τον έρωτα, τον θάνατο, την ανθρώπινη φύση, τις δεύτερες ευκαιρίες και τα μυστικά που ψιθυρίζει ο ατμός των υπονόμων στα λασπωμένα πεζοδρόμια της πόλης. Διάσημος για τις θεατρικές του παραστάσεις, ο Βασίλης Χριστοφιλάκης σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, βασισμένη στο κόμικ «Τσακισμένη Αυγή» της Αλεξίας Οθωναίου σε σενάριο δικό της και του σκηνοθέτη και πρωταγωνιστές τον Νίκο Ψαρρά και την μουσικό/τραγουδοποιό Ναλίσα Γκριν. Το «Night of the Falling Skies», μια παραγωγή του Theatre Verite/ Θέατρο της Αλήθειας Β. Χριστοφιλάκη χρηματοδοτήθηκε από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Προγράμματος Παραγωγής Κινηματογραφικών Εργων Χαμηλού Προϋπολογισμού.
Ο Νάνος του Γεράσιμου Ρήγα
Τα τρία στάδια της σχέσης ενός ζευγαριού. Το βασικό ερώτημα της ταινίας είναι πώς γίνεται ένας άντρας και μια γυναίκα που είναι φυσικοί ανταγωνιστές να διατηρήσουν τη σχέση τους. Γ- Σε αγαπώ. / Α - Δεν αρκεί. / Γ - Θέλω να ζήσω το υπόλοιπο της ζωής μου μαζί σου. / Α - Δεν αρκεί. / Γ - Τι θέλεις; / Α - Εσυ τι θέλεις;...» Ο Γεράσιμος Ρήγας, έχοντας ήδη αναγνωριστεί με τα ντοκιμαντέρ του «Πάρβας, Αγονη Γραμμή», «100 (Αλεξάνδρας 173, Αθήνα)» και «Black Box», δοκιμάζει για πρώτη φορά το χέρι του στην ταινία μυθοπλασίας. Το φιλμ βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης, σε παραγωγή της Wrong Men.
Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ
Βρισκόμαστε στο 1984. Ο Ζανό φτάνει πρώτη φορά στην πόλη. Φωτοφοβικός, βρυκόλακας, δεινός χορευτής, καίγεται, σκορπίζεται, χαραμίζεται σε μια Αθήνα που δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη. Και το μόνο που θέλει είναι ένα «ζεστό κορίτσι». Στη Ντίσκο Ζαρντόζ, ένα καταγώγιο, άντρο παρανόμων, θα συναντήσει την πόρνη Αλίκη και τον Νορβηγό ντίλερ Πήτερ. Μαζί τους θα αναλάβει μια ύποπτη δουλειά που θα τον οδηγήσει στο βουνό της Πάρνηθας, στα έγκατα της γης, στο βασίλειο του Μαθουσάλα. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ (aka Felizol, η οποία έκανε ήδη την πρώτη της μεγάλη στάση στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι στο τμήμα «Works in Progress». Τον διψασμένο βρικόλακα Ζανό υποδύεται ο Βαγγέλης Μουρίκης και γύρω του εμφανίζονται οι Αλεξία Καλτσίκη, Ντάνιελ Μπόλντα, Μάρκος Λεζές, Σόφη Ζαννίνου, Βασίλης Καμίτσης, Γιάννης Μποσταντζόγλου. Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για τη «Νορβηγία».
Xenia του Πάνου Χ. Κούτρα
Τέσσερα χρόνια μετά τη «Στρέλλα», ο Πάνος Χ. Κούτρας αναζητά στη νέα του ταινία την ταυτότητα δύο παιδιών και μιας ολόκληρης χώρας. Aφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του Οδυσσέα, δύο αδερφών που μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους ξεκινούν ένα ταξίδι στην Ελλάδα προκειμένου να συναντήσουν τον Ελληνα πατέρα τους που τους έχει εγκαταλείψει όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ο Ντάνυ είναι 16 ετών και ο Οδυσσέας θα γίνει 18 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, κινδυνεύοντας με απέλαση. Ξένοι σε μια ξένη χώρα, θα γνωρίσουν ο ένας τον άλλον, θα συναντήσουν ανθρώπους - κλειδιά που θα τους βοηθήσουν στο στόχο τους και θα ενηλικιωθούν κυνηγώντας το όνειρο. Το σενάριο υπογράφουν οι Πάνος Χ. Κούτρας και Παναγιώτης Ευαγγελίδης και πρωταγωνιστούν οι Κώστας Νικούλι, Νίκος Γκέλια, Ρομάνα Λόμπατς, Αγγελος Παπαδημητρίου, Γιάννης Στάνκογλου και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου. Το φιλμ υποστηρίχθηκε από το πρόγραμμα MEDIA στην ανάπτυξή του, εξασφάλισε την υποστήριξη του Eurimages και του Cinemas du Monde του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου κι αποτελεί μια συμπαραγωγή της 100% Synthetic Films, της Wrong Men, του ARTE, της γαλλικής εταιρείας παραγωγής Movie Partners in Motion Film και της βελγικής Entre Chien et Loup. Το «Xenia» έχει ολοκληρώσει γυρίσματα και βρίσκεται στο στάδιο του post production. Διαβάστε περισσότερα για το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα
Οδύσσεια του Σωτήρη Γκορίτσα
Εκτη μεγάλου μήκους ταινία για τον Σωτήρη Γκορίτσα, τέσσερα χρόνια μετά από το «Απ' τα Κόκαλα Βγαλμένα» η «Οδύσσεια» που ενισχύθηκε ως σενάριο από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου – Development» περιγράφεται από τον ίδιο τον δημιουργό της ως «Ο πολυμήχανος Οδυσσέας στην Ελλάδα της χρεοκοπίας, μια κωμικοτραγική περιπέτεια ενηλικίωσης.»
Ομερτά του Δημήτρη Καλλαρά
«Η "Ομερτά" είναι η ιστορία του Δημήτρη Αλεξάνδρου, ενός γνωστού αθλητικού δημοσιογράφου που έρχεται σε ρήξη με το σύστημα και εγκαταλείπει τη χώρα, αφήνοντας πίσω τη ζωή του. Μια φανταστική ιστορία, με φανταστικά πρόσωπα, φανταστικούς χαρακτήρες και χώρους, ένας κακός εφιάλτης του ελληνικού ποδοσφαίρου, που καμία σχέση δεν έχει με το σημερινό καθαρό, διαφανές, άφθαρτο ελληνικό ποδόσφαιρο». Βασισμένο σε βιβλίο του αθλητικού συντάκτη και ρεπόρτερ Βασίλη Σαμπράκου, το «Ομερτά» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Νίκου Καλλαρά, σε σενάριο δικό του και της Νάνσυς Σπετσιώτη και παραγωγή της plays2place productions με παραγωγό τον Βασίλη Χρυσανθόπουλο. Το πρότζεκτ ενισχύθηκε στη φάση της συγγραφής του σεναρίου από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου – Development». Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον Νίκο Καλλαρά
Ονειρο-πόλος του Αντι Ραφμάνι
Ενας νέος, ο Συμεών, βλέπει όνειρα τα οποία υλοποιούνται την αμέσως επόμενη μέρα. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν βλέπει στον ύπνο του τη Χλόη, με την οποία είναι ερωτευμένος, να πεθαίνει. Τρομοκρατημένος από την πιθανότητα να τη χάσει, προσπαθεί να αποτρέψει την πραγματοποίηση του ονείρου. Το μόνο που καταφέρνει, όμως, είναι να γίνει απωθητικός αφού η ίδια δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει και εκνευρίζεται. Μεγάλου μήκους ταινία της ομάδας Storians Productions του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που υπογράφει σκηνοθετικά ο Αντι Ραφμάνι.
Ουζερί Τσιτσάνης του Μανούσου Μανουσάκη
Δεκαέξι χρόνια μετά τον «Κόκκινο Δράκο», ο Μανούσος Μανουσάκης επιστρέφει στον κινηματογράφο με το «Ουζερί Τσιτσάνης», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη που αφηγείται μια ολόκληρη εποχή το 1943 στη Θεσσαλονίκη, στο ομώνυμο ουζερί στην οδό Παύλου Μελά, όπου ο νεαρός τότε Βασίλης Τσιτσάνης έγραψε τα καλύτερα τραγούδια του. Το πρότζεκτ ήταν προορισμένο να προβληθεί στην ΕΤ1 πριν το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ, σε σενάριο των Βασίλη Σπηλιόπουλου και Αντα Γκουρμπαλή, αλλά αυτή τη στιγμή προορίζεται να γίνει κινηματογραφική ταινία σε παραγωγή του ίδιου του Μανούσου Μανουσάκη (Τηλεκίνηση Α.Ε.) και μάλιστα ενισχύθηκε στη φάση της συγγραφής του σεναρίου από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου – Development».
Οχι η Μήδεια του Δημήτρη Καρακάση
Η Μυρτώ είναι τραγούδιστρια της οπερας. Κάνει πρόβες για το ρόλο της Μήδειας. Το αγόρι της, ο Δημήτρης της αγοράζει ένα γλυπτό. Το λατρεύει σαν είναι το παιδί τους, αλλά αυτή το βρίσκει απωθητικό. Το γλυπτό αντιλαμβάνεται τα αρνητικά συναισθήματα της Μυρτούς και ελπίζει πως θα αλλάξουν στο μέλλον. Ο Μιχάλης είναι μαριονετίστας. Λόγω οικονομικών δυσκολιών, αποφασίζει να αφήσει τις κούκλες του και να εργαστεί ως βοηθός ενός μάγου με το όνομα Μίδας. Ενα «πειραγμένο» διάβασμα της Μήδειας από έναν νεαρό σκηνοθέτη που είχαμε ξανασυναντήσει στο Digital Wave του 50ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία «Παρουσία Β'».
Το Παράθυρο της Ηλέκτρας της Ελίνας Πάνικ
Η επιδειξιομανής Ηλέκτρα γνωρίζει τον ηδονοβλεψία Ορέστη και μια σχέση παράφορου πάθους γεννιέται ανάμεσά τους. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Η κλασική τραγωδία της «Ηλέκτρας» προσεγγίζεται από μια ανατρεπτική σκοπιά, γεμάτη σεξουαλική ένταση και οπτικές ανατροπές. Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για τη σκηνοθέτη του «Der Spiegel des Lord Patschog», το φιλμ βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξης, με παραγωγό τη Marni Films.
Park της Σοφίας Εξάρχου
Ο Δημήτρης είναι ένα δεκαεξάχρονο παιδί που ζει στο Ολυμπιακό Χωριό μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, σε μια από τις κατοικίες που μοιράστηκαν σε οικογένειες της εργατικής τάξης μέσω κρατικού διαγωνισμού. Εργάζεται σε ένα μαρμαράδικο αλλά αναγκαστικά θα βρεθεί σε ένα θέρετρο στη νότια πλευρά της Αθήνας, εκεί όπου θα ανακαλύψει πως όσο απομακρύνεται από το Χωριό, τόσο επιστρέφει, χωρίς να το καταλάβει, σε αυτό. Πρώτη μεγάλου μήκους για την Εξάρχου (όσοι έχουν δει τις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες της «Mecesina» και «Απόσταση» γνωρίζουν ήδη μια από τις πιο ταλαντούχες Ελληνίδες δημιουργούς), με παραγωγό την Αμάντα Λιβανού («L»). Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης κι έχει ήδη συλλέξει το βραβείο της [Initiative Films και το Βραβείο του CNC στην Agora του 53ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και, με τη συμμετοχή της στη Cinelink, το Coproduction Development Award από το Eurimages και το βραβείο της Synchro Productions Austria, στο Φεστιβάλ του Σεράγεβο, ενώ θα συμμετάσχει στο Screenwriters Lab του Φεστιβάλ του Σάντανς τον Ιανουάριο του 2014. Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο πλαίσιο το προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου – Development». Διαβάστε περισσότερα για το «Park» της Σοφίας Εξάρχου
Πέμπτη & 12 του Θανάση Τσαλταμπάση
Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Θανάση Τσαλταμπάση περιγράφει τις περιπέτειες του Ευτύχη, ο οποίος είναι πραγματικά…άτυχος! Με έναν μαγικό τρόπο, βρίσκεται μπλεγμένος. Επιπροσθέτως δεν μπορεί να βρει γυναίκα και, όπως όλοι μας, δυσκολεύεται να βρει δουλειά. Μία ημέρα, πάνω στην απόγνωσή του, θα συναντήσει έναν άστεγο και θα ακολουθήσει τις συμβουλές του. Ως δια μαγείας θα βρει δουλειά, η οποία όμως θα τον οδηγήσει πάνω στον …επικίνδυνα διαπλεκόμενο Δημοσθένη Χατζηνικολή (Βλαδίμηρος Κυριακίδης), η γυναίκα του οποίου είναι πρώην συμμαθήτρια του Ευτύχη. Το ζευγάρι θα κάνει ένα πάρτυ για την κόρη του, και εκεί οι μάσκες θα πέσουν…για όλους! Η ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, η Χριστίνα Τσάφου και άλλοι είναι μια παραγωγή της DMG Productions και βγήκε στις αίθουσες την Πρωτοχρονιά του 2014 από τη Village Films. Διαβάστε περισσότερα για το «Πέμπτη & 12»
Πολυξένη της Δώρας Μασκλαβάνου
Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της Δώρας Μασκλαβάνου μετά το «Κι Αύριο Μέρα Ειναι» και το «Κι αν Φύγω, Θα Ξανάρθω» αφηγείται τη ζωή της Πολυξένης, από τα παιδικά της χρονία στο ορφανοτροφείο μέχρι τον έρωτά της για τον Τούρκο Κερέμ που θα σκανδαλίσει την «καθωσπρέπει» ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και θα την οδηγήσει στην τρέλα. Σε σενάριο της ίδιας της Δώρας Μασκλαβάνου και παραγωγή της Φένιας Κοσοβίτσα (Blonde S.A.), η «Πολυξένη» βρίσκεται στο στάδιο της χρηματοδότησης με προγραμματισμένη έναρξη γυρισμάτων την Ανοιξη/Καλοκαίρι του 2014 εξ'ολοκλήρου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Προφήτης του Δημήτρη Πούλου
Η πρώτη μεγάλου μήκους του Δημήτρη Πούλου μετά από τρεις μικρού μήκους που ταξίδεψαν σε μια σειρά από φεστιβάλ είναι η ιστορία ενός στρατιώτη που εν καιρώ πολέμου καταφτάνει σε ένα μοναστήρι αναζητώντας τον πατέρα του. Ομως οι κάτοικοί του δεν είναι συνηθισμένοι μοναχοί αλλά άνθρωποι που αρνούνται να πολεμήσουν σε έναν πόλεμο που συμβαίνει εκεί έξω σε έναν άχρονο κόσμο που θα μπορούσε να είναι οποτεδήποτε. Ο Γιώργος Χρανιώτης υποδύεται τον βασικό χαρακτήρα, σε μια ταινία που παίζει με τους αισθητικούς κανόνες ενός γουέστερν και ποτίζει την ιστορία του με την αμφίσημη αίσθηση ενός χρησμού. Η ταινία, ανεξάρτητη παραγωγή, έκανε την επίσημη πρεμιέρα της στο 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Διαβάστε περισσότερα για τον «Προφήτη» του Δημήτρη Πούλου εδώ
Runaway Day του Δημήτρη Μπαβέλλα
Η Μαρία και ο Λουκάς αποφασίζουν χωρίς κάποιο προφανή λόγο να τραπούν σε φυγή από τα σπίτια τους, καθώς καθένας τους βρίσκεται αντιμέτωπος με τα προσωπικά του προβλήματα. Δραπετεύοντας από τις προσωπικές τους φυλακές αρχίζουν μια περιπλάνηση στη σύγχρονη Αθήνα, εξερευνώντας την πόλη από την αρχή. Αυτή η βόλτα εξελίσσεται από αστεία έως επικίνδυνη. Οι δυο τους αναλώνονται σε μια σειρά από μικρές και μεγάλες παρανομίες ενώ παράλληλα συναντούν ιδιαίτερους χαρακτήρες, όπως για παράδειγμα την Εύα, ένα μαύρο κοριτσάκι που το έχει σκάσει από το σχολείο και γίνεται αμέσως φίλη με το Λουκά. Ακόμη, διάφοροι άλλοι άνθρωποι βρίσκονται στο κατόπι τους. Ολα αυτά λίγες μόλις ώρες πριν ολόκληρη η πόλη σταδιακά ακολουθήσει το παράδειγμα των βασικών χαρακτήρων και τραπεί μαζικά σε φυγή. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Δημήτρη Μπαβέλλα, ανεξάρτητη παραγωγή, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα της Viennale και συνεχίζει τα ταξίδια της στο εξωτερικό, ενώ βγήκε στις ελληνικές αίθουσες τον Δεκέμβριο του 2013. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Runaway Day» του Δημήτρη Μπαβέλλα.
Ρεσάλτο του Βασίλη Βαφέα
Στη Νότια Ευρώπη, στο κοντινό μέλλον, συναντάμε ένα νεαρό σκηνοθέτη του θεάτρου και της τηλεόρασης, που ζει ανάμεσα σε δύο κόσμους. Από τη μία μεριά είναι ο κόσμος του θεάματος γεμάτος λάμψη και γοητεία που στηρίζεται στους τρεις πυλώνες της κοινωνίας μας, δηλαδή σεξ, χρήμα και εξουσία. Από την άλλη ο οικογενειακός του περίγυρος που αντιμετωπίζει δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες επιδεινώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις που ούτως ή άλλως είναι περίπλοκες και τραυματικές. Ο ήρωας προσπαθεί να βρει την ισορροπία του μέσα από την ερωτική αναζήτηση που κι αυτή όμως θα τον οδηγήσει σε μονοπάτια δύσβατα. Κι όλα αυτά θα γίνουν ακόμα πιο εφιαλτικά, όταν η πολιτική κατάσταση στη χώρα γίνει επικίνδυνη με την εγκαθίδρυση μιας δικτατορίας… Ο Βασίλης Βαφέας, επτά χρόνια μετά τις «Γυναικείες Συνομωσίες», ετοιμάζει τη νέα ταινία του με πρωταγωνιστή και πάλι τον Νίκο Πουρσανίδη.
Rhesus του Θανάση Τότσικα
Παγιδευμένος στο χωριό, λόγω της τραγικής του μοίρας και των λάθος επιλογών του, ο Άρης, ένας εκδοροσφαγέας, θα κληθεί να αναζητήσει τον μικρό του αδερφό, που κινδυνεύει στην πόλη, ερχόμενος σε κατά μέτωπο επίθεση με αυτούς που απειλούν τον ίδιο και την οικογένειά του. Αυτή είναι η επίσημη σύνοψη του «Rhesus», της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Θανάση Τότσικα που μετά από μακρά θητεία στη μικρού μήκους γράφει αυτήν την εποχή το σενάριο που ενισχύθηκε χρηματικά από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου – Development».
The Silent No του Γιώργου Γκικαπέππα
Μια νεαρή σοπράνο χάνει τη φωνή της κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της στην Πολωνία. Για ένα διάστημα τα ίχνη της χάνονται. Επιστρέφει κρυφά στην Ελλάδα και κλείνεται χωρίς να ρωτήσει κανέναν στο άδειο πατρικό σπίτι. Εκεί συναντά, για μία φορά το καθένα, τα πρόσωπα της ζωής της ξεχωριστά, αρνούμενη να επικοινωνήσει περαιτέρω μαζί τους, προκαλώντας με την αρνητική συμπεριφορά της ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά. Και ενώ προσπαθεί να αυτοθεραπευτεί και να στήσει μια καινούργια ζωή, η προηγμένη πνευματικά και πολιτικά οικογένεια μέσα στην οποία μεγάλωσε, ενοχλημένη από την άρνησή της, την αρρωσταίνει ακόμα πιο πολύ. Η ταινία αφηγείται τη σιωπηλή ζωή της ηρωίδας μέσα από τις συναντήσεις της με το καθένα από τα πέντε πρόσωπα που τη στοιχειώνουν αλλά και μέσα από τη φανταστική συνεύρεση όλων αυτών των προσώπων μαζί στο μυαλό της. Ο ρεαλιστικός και ο φανταστικός χρόνος συνδέονται και ξετυλίγουν παράλληλα το χρονικό μιας ψεύτικης ελευθερίας δυο γενεών που κατέρρευσε, με αφορμή τη σιωπή απέναντι σε έναν κόσμο που ενώ μιλάει ακατάπαυστα και πιο ελεύθερα από ποτέ, δεν γνωρίζουμε πια πολύ καθαρά τι ακριβώς λέει. Ο Γιώργος Γκικαπέππας ετοιμάζει τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, μετά την πολυβραβευμένη «Πόλη των Παιδιών».
Το Σάρωμα του Σύλλα Τζουμέρκα
Δύο χρόνια μετά τη «Χώρα Προέλευσης», ο Τζουμέρκας επανέρχεται… εκρηκτικά! Γραμμένο και πάλι μαζί με τη Γιούλα Μπούνταλη, συν-σεναριογράφο (και ηθοποιό) και στη «Χώρα Προέλευσης», το «Σάρωμα» αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας, η οποία αποφασίζει να τινάξει κυριολεκτικά τη ζωή της στον αέρα. Το φιλμ, με παραγωγό τη Μαρία Δρανδάκη, βραβεύθηκε στο Cinelink, το τμήμα ανάπτυξης κινηματογραφικών σχεδίων του φεστιβάλ του Σαράγεβο και είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας και Ολλανδίας. Διαβάστε περισσότερα για το «Σάρωμα» του Σύλλα Τζουμέρκα εδώ
Chevalier της Αθηνάς Τσαγγάρη
Μια παρέα αντρών επιστρέφει από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος σε ένα γιοτ. Οταν μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στο σκάφος, κάπου στον Σαρωνικό, θα σκοτώσουν την ώρα τους με ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται Chevalier. To Chevalier είναι τόσο διασκεδαστικό, όσο και βαθιά ανταγωνιστικό. Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος, αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής. Αυτή είναι η επίσημη σύνοψη της νέας ταινίας της Αθηνάς Τσαγγάρη με τίτλο «Chevalier», σε σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου και της Αθηνάς Τσαγγάρη με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κέντρο, Πάνο Κορώνη, Βαγγέλη Μουρίκη, Μάκη Παπαδημητρίου, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Σάκη Ρουβά και Γιάννη ∆ρακόπουλο, Νίκο Ορφανό και Κώστας Φιλίππογλου. Η ταινία είναι μια παραγωγή της Faliro House Productions (παραγωγός: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος) και της Haos Film (παραγωγός: Μαρία Χατζάκου) με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ τη διανομή της έχει εξασφαλίσει η Feelgood Entertainment. To «Chevalier», τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της Αθηνάς Τσαγγάρη, μετά τα «Διαρκής Αναχώρηση της Πέτρα Γκόινγκ» και το πολυβραβευμένο «Attenberg», βρίσκεται σε γυρίσματα αυτήν την εποχή. Διαβάστε περισσότερα για το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη εδώ
September της Πέννυς Παναγιωτοπούλου
Η Αννα είναι μία τριαντάχρονη μοναχική κοπέλα. Ενα κορίτσι που κάπου, κάποτε πληγώθηκε και εδώ και χρόνια κλειδώθηκε σε διαμέρισμα τυπικής αθηναϊκής συνοικίας με το σκύλο της. Ο «Μανού» είναι η παρέα της, το στήριγμά της, η έννοια της, το χαμόγελό της. Η αναπνοή που ζεσταίνει το κρεβάτι της και την καρδιά της. Δεν μιλάει πολύ η Αννα. Οπως όλοι οι πονεμένοι άνθρωποι, έτσι κι αυτή απλά παρατηρεί. Κοιτάζει με το υγρό βλέμμα της γυναίκας που τη χωρίζει ένα αδιαπέραστο γυαλί από την ευτυχία των «κανονικών» ανθρώπων γύρω της. Τα βλέπει όλα, αλλά ξέρει τη θέση της. Εκείνη είναι μόνη, απ' έξω. Τουλάχιστον έχει τον σκύλο της. Δέκα χρόνια μετά την πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους, «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο Μπαμπάς Μου», η Πέννυ Παναγιωτοπούλου επέστρεψε με το «September», μια συμπαραγωγή Ελλάδας και Γερμανίας σε παραγωγή του Θάνου Καραθάνου και της ίδιας της Πέννυς Παναγιωτοπούλου που συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι και ταξίδεψε στα φεστιβάλ του κόσμου (Τορόντο, Ρεϊκιαβίκ, Ρότερνταμ), ενώ βγήκε στις ελληνικές αίθουσες το φθινόπωρο του 2013 από την Odeon. Διαβάστε περισσότερα για το «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου εδώ
Σ’ Αυτή τη Χώρα Κανείς δεν Ξέρει να Κλαίει του Γιώργου Πανουσόπουλου
Με πάντα νεανικό πνεύμα, ο Γιώργος Πανουσόπουλος ετοιμάζεται για την 8η ταινία του, με έμπνευση το τραγούδι «Ητανε Λέει» του Ακη Πάνου. Η ταινία, που βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, θα γυριστεί εξολοκλήρου στην Ικαρία (παρότι ο τόπος δεν προσδιορίζεται στην ιστορία), με επαγγελματίες ηθοποιούς αλλά και με συμμετοχή των κατοίκων του νησιού. Η ταινία, σε παραγωγή της Ελένης Κοσσυφίδου, χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου – Development». Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Σ' Αυτή τη Χώρα Κανείς δεν Ξέρει να Κλαίει».
Smac του Ηλία Δημητρίου
«Smac», ή, αλλιώς, second mitochondrial activator of caspases, ονόμαζεται η φυσική πρωτεΐνη που βρίσκεται στον οργανισμό μας και είναι υπεύθυνη για το θάνατο των κυττάρων. Η Ελένη έχει καρκίνο. Ο Αντρέας είναι άστεγος. Μια τυχαία συνάντηση, που είναι ευεργετική και για τους δυο. Τρία χρόνια μετά το επιτυχημένο και βραβευμένο «Fish n’ Chips», ο Ηλίας Δημητρίου ετοιμάζει τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προπαραγωγής. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη και ο Γιάννης Κοκιασμένος. Το φιλμ επιχορηγήθηκε από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Προγράμματος Παραγωγής Κινηματογραφικών Eργων Χαμηλού Προϋπολογισμού.
Οι Σπουδαστές του Γιώργου Μπακόλα
To ανθρώπινο μυαλό είναι το πιο εκρηκτικό μείγμα του σύμπαντος. Η αγάπη το πιο γρήγορο φυτίλι εκπυρσοκρότησης. Η Ελένη και ο Τζέιμς είναι δύο ερωτευμένοι νέοι. Θα μπορέσουν να επιβιώσουν στον άγνωστο χώρο που ονομάζεται ανθρώπινη νοημοσύνη; Δύο νέα παιδιά, ιδιοφυείς σπουδαστές, η προσωπική τους σχέση αλλά και οι επαφές τους με διακεκριμένους καθηγητές σε μια ταινία υπαρξιακών αναζητήσεων, κάπου ανάμεσα στην επιστημονική φαντασία και το ρεαλισμό. Δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία για τον Γιώργο Μπακόλα, μετά το «Χάνι» του 2003.
Stage Fright του Γιώργου Ζώη
Μετά τη διεθνή επιτυχία των μικρού μήκους «Casus Belli» και «Τίτλοι Τέλους», ο Γιώργος Ζώης ξεκινάει το μεγάλο ταξίδι της περιπέτειας της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του με τίτλο «Stage Fright» και όπως δηλώνει ο ίδιος «Stage Fright είναι το άγχος του ηθοποιού πάνω στην σκηνή, αλλά ο κυριολεκτικός όρος προέρχεται από την ψυχιατρική επιστήμη και σημαίνει ο φόβος της έκθεσης του αληθινού μας εαυτού μπροστά στους άλλους. Αυτό είναι και που με ενδιαφέρει: η κυριολεξία του να πράττεις αυτό που είσαι. Το σενάριο εκτυλίσσεται μέσα σε ένα θέατρο στο οποίο εισέρχονται μια ομάδα εισβολέων με ακάλυπτα τα πρόσωπα τους. Οι εισβολείς δεν μεταφέρουν ένα μήνυμα μέσα από τις πράξεις τους, αυτές είναι στην ουσία το μήνυμα.». Το «Stage Fright», μια παραγωγή της Μαρίας Δρανδάκη, διακρίθηκε στο Cinelink του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, στο στο TorinoFilmLab Meeting με το δεύτερο βραβείο αξίας 80.000 ευρώ, ενώ παρουσιάστηκε στο «L'Atelier» του Φεστιβάλ Καννών, το πρόγραμμα ανάπτυξης σχεδίων που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από το 2005 κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ και στηρίζει κατά βάση σχέδια ταινιών νέων δημιουργών απ' όλον τον κόσμο. Το «Stage Fright», που βρίσκεται στο στάδιο της προπαραγωγής, χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο πλαίσιο του Βασικού Προγράμματος Παραγωγής Κινηματογραφικών Εργων. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Stage Fright» του Γιώργου Ζώη
Stilllife του Στηβ Κρικρή
Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία ο Στηβ Κρικρής συναντά έναν μοναχικό άνδρα, τον Ρένο. O Ρένος είναι ένας ιδιόρρυθμος, εσωστρεφής χαρακτήρας, απορροφημένος στον δικό του κόσμο. Ζει μόνος του σ’ένα μεσοαστικό διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης και εργάζεται ως σερβιτόρος. Στον ελεύθερο χρόνο του ζωγραφίζει νεκρές φύσεις. Του αρέσει το διάβασμα και η φροντίδα των φυτών του. Η καθημερινότητά του οργανώνεται γύρω απο μια επαναλαμβανόμενη ρουτίνα. Ομως η ζωή του επιφυλάσσει μια μεγάλη μεταστροφή. Θα την αποδεχτεί; Επιτυχημένος σκηνοθέτης διαφημιστικών και συνιδρυτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου, ο Στηβ Κρικρής ετοιμάζει, με παραγωγή τη Wrong Men, την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, που βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης.
Η Τελευταία Φάρσα του Βασίλη Ραΐση
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το «Τελευταίο Τραγούδι του Ελβις», είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο στο Digital Wave του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2009 και στη συνέχεια διανεμήθηκε δωρεάν στο διαδίκτυο, καθώς είχε γυριστεί με ελάχιστα χρήματα, γι αυτόν ακριβώς το σκοπό. Σεναριογράφος σε ταινίες μικρού αλλά και μεγάλου μήκους, βραβευμένος στη Θεσσαλονίκη για το σενάριο της «Διόρθωσης» του Θάνου Αναστόπουλου, θεατρικός συγγραφέας, αλλά και καθηγητής φυσικής στη Μέση εκπαίδευση, ο Βασίλης Ραΐσης βρίσκεται ήδη εν μέσω γυρισμάτων της επόμενης μεγάλου μήκους ταινίας του. Το σενάριο της «Τελευταίας Φάρσας» είναι γραμμένο από τον ίδιο και τον Γαβριήλ Ευσταθίου και αφηγείται την ιστορία τεσσάρων νέων επιστημόνων που έχουν ένα περίεργο «χόμπι»: Να κάνουν φάρσες αποκαλύπτοντας το ψέμμα πάνω στο οποίο χτίζουν καριέρες μέντιουμ, πνευματιστές κλπ. Ενας από αυτούς μπαίνει στην ομάδα ενός ψευδο-θεραπευτή ώστε να αποκαλύψει ότι είναι απατεώνας, μόνο που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περίμεναν. Η «Τελευταία Φάρσα», σε παραγωγή της Digi DV Productions, έκανε την επίσημη πρεμιέρα της στο 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπου κέρδισε το βραβείο κοινού. Διαβάστε περισσότερα για την «Τελευταία Φάρσα» του Βασίλη Ραΐση εδώ
Η Τελική Αποπληρωμή του Αλέξανδρου Λεονταρίτη
Ενας πρώην μποξέρ, o Γρηγόρης, έχει εγκαταλείψει το όνειρό του εδώ και καιρό. Ακολουθεί πια στη ζωή του τους κανόνες του υποκόσμου, δουλεύοντας για τον Μάρκο. Μαζί με τον συνεργάτη του Χρήστο έχει αναλάβει τον δύσκολο ρόλο να συλλέγει χρωστούμενα από ανθρώπους που αδυνατούν να πληρώσουν το χρέος τους. Μέσα από μία περιπετειώδη ζωή που περιλαμβάνει απειλές, καταδιώξεις και ληστείες, ο Γρηγόρης θα γνωρίσει τη Νεφέλη, μια νεαρή ηθοποιό την οποία ερωτεύεται. Όμως, ένα καλά κρυμμένο μυστικό από το παρελθόν του Γρηγόρη θα τον κάνει αναθεωρήσει τη ζωή του και να συγκρουστεί με όλους και με όλα για να κάνει την τελική αποπληρωμή. Πρώτη ταινία μεγάλου μήκους για τον Αλέξανδρο Λεονταρίτη, που έκανε την πρεμιέρα της στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Γρηγόρης Τερζάκης, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Ελένη Φιλίνη, Γιώργος Γιαννόπουλος, Χρήστος Θεοφιλάτος, Αργύρης Θανάσουλας, Μαρίνα Τσιγονάκη, Βαγγέλης Μουρίκης και άλλοι.
Tετάρτη 04:45 του Αλέξη Αλεξίου
Ο Αλέξης Αλεξίου επιστρέφει μετά τη διεθνή επιτυχία της «Ιστορίας 52» (επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ το 2007) με ένα βίαιο νεονουάρ με φόντο την Αθήνα της κρίσης, όπως το περιγράφει ο ίδιος. Το «Τετάρτη 04:45» είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας και Γερμανίας, ενώ έχει λάβει ήδη την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Eurimages. Πρωταγωνιστούν οι Στέλιος Μάινας, Δημήτρης Τζουμάκης, Γιώργος Συμεωνίδης. Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο του post-production. Διαβάστε περισσότερα για το «Τετάρτη 04:45» του Αλέξη Αλεξίου εδώ
Φαντασία του Αλέξη Καρδαρά
Πέντε χρόνια μετά το «Γκίνες», ο Αλέξης Καρδαράς επιστρέφει με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, σε σενάριο δικό του το οποίο ενισχύθηκε χρηματικά από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου – Development». Η ταινία μάς εισάγει στον κόσμο τού λαϊκού τραγουδιού, των μπουζουξίδικων και της νύχτας, και μας αφηγείται την ταραγμένη σχέση μιας λαϊκής τραγουδίστριας κι ενός τραγουδοποιού απ’ τα «χρυσά χρόνια» τής διασκέδασης τού 80 και του 90 μέχρι την οικονομική κρίση και τη χρεοκοπία. Η «Φαντασία» είναι μια παραγωγή της Pan Entertainment.
Fair Play της Κωνσταντίνας Βούλγαρη
Οπως περιγράφει η ίδια η σκηνοθέτης: «Το "Fair Play" είναι ένα ποίημα του Μανώλη Αναγνωστάκη που μιλάει για τον καπιταλισμό και τους κοινωνικούς αγώνες, και στην ουσία λέει ότι όσο κι αν προσπαθείς για να αλλάξεις τα πράγματα, το παιχνίδι είναι στημένο… δεν υπάρχει δηλαδή fair play, ο καπιταλισμός θα νικήσει… Στην ταινία μου ο ήρωας είναι ακριβώς ένας τέτοιος άνθρωπος. Ενα φτωχαδάκι από το χωριό που ήταν μαθητής στα χρόνια της δικτατορίας με έντονη πολιτική δράση, ένας πρώην αριστερός που με τα χρόνια άλλαξε… έγινε κυνικός, εκσυγχρονιστής, ατομιστής, αγόρασε σπίτια και εξοχικά, κέρδισε πολλά λεφτά στο χρηματιστήριο, έφτιαξε εταιρεία δημοσκοπήσεων, απέκτησε διασυνδέσεις με την πολιτική εξουσία… και φτάνει στο σήμερα να είναι από τους λίγους που δεν τους έχει πειράξει η οικονομική κρίση, με κύρος και εξουσία, αλλά και με έναν γιο έφηβο αναρχικό που τον αμφισβητεί στο 100 τις 100 και περιμένει να γίνει 18 για να μην τον ξαναδεί ποτέ του. Μια έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. με κάποια πράγματα που βγαίνουν στο φως, τον αναγκάζουν να έρθει αντιμέτωπος με το παρελθόν του, και δοκιμάζει με άγριο τρόπο το πόσο καλά δομημένη είναι η «επιτυχημένη» ζωή του… Υπάρχει ένα διήγημα του Δημήτρη Νόλλα , το «5ο γένος» που υπήρξε αφετηρία για μένα σε σχέση με το σενάριο…». Ενα χρόνο μόλις μετά την ολοκλήρωση του «Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους?», η Κωνσταντίνα Βούλγαρη ξεκινάει την προετοιμασία της τρίτης της μεγάλου μήκους ταινίας, ξεκινώντας από τη συμμετοχή της στο Crossroads της Αγοράς του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Fair Play»
Φελίνι του Κάρολου Ζωναρά
Ενας νεαρός άντρας ξυπνάει μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα χωρίς να γνωρίζει ποιος είναι. Πάνω του έχει ένα ιταλικό διαβατήριο με το όνομά του, ένα σπασμένο κινητό τηλέφωνο, μια τραπεζική επιταγή και τη φωτογραφία μιας γυναίκας. Μόνο με αυτά τα στοιχεία και τη βοήθεια μιας γνωστής τραγουδίστριας την οποία ερωτεύεται θα προσπαθήσει να αναζητήσει την ταυτότητά του. Η αναζήτηση του θα είναι μια εφιαλτική περιπέτεια, μέσα από την οποία θα αναγκαστεί να έρθει σε επαφή με την πιο σκοτεινή του πλευρά. Συνεχίζοντας σχεδόν από εκεί που σταμάτησε με το υπέροχο «Μπιγκ Χιτ», ο Κάρολος Ζωναράς επιστρέφει στον κόσμο του νουάρ με σινεφίλ τίτλο και βρίσκεται αυτήν την εποχή σε αναζήτηση χρηματοδότησης, έχοντας ξεκινήσει από τη συμμετοχή του πρότζεκτ στο Crossroads της Αγοράς του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Φράνκενσταϊν: Η Οδύσσεια του Θανάτου του Κώστα Ζάπα
Σε μια πόλη φτάνει ένας θίασος που ανεβάζει τον Φράνκενσταϊν. Μια νεαρή δημοσιογράφος που ερευνά το μύθο, πιστεύει πως το μυθιστόρημα δεν είναι ένα παραμύθι, αλλά η αληθινή ιστορία μιας παρέας αλχημιστών, με ιδρυτή το νεαρό γιατρό Βίκτορ Φράνκενσταϊν, που το 1817 κατάφεραν να νικήσουν το θάνατο και να επανέλθουν από τους νεκρούς. Παίρνοντας συνεντεύξεις από το θίασο, έρχεται αντιμέτωπη με τους σκοτεινούς ήρωες του μυθιστορήματος που εμφανίζονται στην πόλη, πιο ζωντανοί από ποτέ. Η έρευνα την οδηγεί σε έναν κόσμο τεράτων, σε ένα θεώρημα για τη ζωή και το θάνατο και τελικά σε μια αποκάλυψη που θα τη συγκλονίσει. Το μυστικό μιας οδύσσειας θανάτου αλλά και μιας αιώνιας αγάπης, που κατάφερε να μείνει ζωντανή ακόμα και μετά το θάνατο. Αυτή είναι η υπόθεση της φιλόδοξης μεταφοράς του μύθου του «Φράνκενσταϊν» της Μέρι Σέλεϊ από τον Κώστα Ζάπα («Η Ανταρσία της Κόκκινης Μαρίας»), σε παραγωγή της Minus Pictures (Γρηγόρης Αθανασίου) που θα γυριστεί στα αγγλικά αλλά εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, με τους με μουσική του Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι και διεθνές καστ. Η ταινία που βρίσκεται σε στάδιο προπαραγωγής, χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο πλαίσιο του του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου – Development». Διαβάστε περισσότερα για το «Φράνκενσταϊν: Η Οδύσσεια του Θανάτου» εδώ
Φως του Βασίλη Δούβλη
Επτά χρόνια μετά την «Επιστροφή», ο Βασίλης Δούβλης ετοιμάζεται για τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του σε σενάριο του ίδιου. Το «Φως» είναι, όπως δηλώνει ο ίδιος, «μια ταινία για την εμφάνιση του φασισμού και τη ρατσιστική βία στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία της οικονομικής κρίσης, μέσα από την πολυφωνική αφήγηση της δολοφονίας ενός δεκαεπτάχρονου μαθητή από μια ομάδα νεαρών που ανήκουν σε μια νεοναζιστική οργάνωση. Το βάρος δεν δίνεται τόσο στην ίδια την πράξη του φόνου, όσο στα όσα έχουν προηγηθεί και έχουν οδηγήσει σ’ αυτή. Ετσι η ταινία θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει τα αίτια ιχνηλατώντας τις προσωπικές διαδρομές των δραστών, αλλά και του θύματος», Το «Φως» χρηματοδοτήθηκε από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου – Development».
Η Χαρά και η Θλίψη του Σώματος του Ανδρέα Πάντζη
Ο Ευαγόρας βγαίνει από τη φυλακή όπου έμεινε πέντε χρόνια με την κατηγορία της παραχάραξης δολαρίων. Στη φυλακή τον οδήγησε η μοίρα και η αφοσίωσή του σε μια φιλία που επέλεξε να μην προδώσει. Τώρα είναι ένας 35άρης που ψάχνει να ξαναβρεί το νήμα της ζωής του, μαζί και τον εξαφανισμένο του φίλο, τον Μιλέν. Ο Ευαγόρας ταξιδεύει στη Βουλγαρία για να βρει τον φίλο του και εκεί γνωρίζει την ωραία Ντίτα. Στο μεταξύ, η Ιντερπόλ τον ακολουθεί κατά πόδας για να φτάσει στον Μιλέν. Τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Κύπριου Ανδρέα Πάντζη (μετά τα «Ο βιασμός της Αφροδίτης» του 1983, η «Σφαγή του κόκορα» του 1997 και το «Τάμα» του 2001), που βγήκε στις αίθουσες της Κύπρου και έκανε την πανελλήνια πρεμιέρα της στο 25ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Η ταινία αναμένεται να βγει στις αίθουσες στις αρχές του 2014.
Xειμώνας του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα
Ο εκκεντρικός Νίκος ζει στο Λονδίνο, νεαρός συγγραφέας που λέει ψέματα στη μητέρα του πίσω στην Ελλάδα πως είναι ένας πολυάσχολος διάσημος συγγραφέας. Οταν θα χάσει τη δουλειά του θα αναγκαστεί να επιστρέψει στο εγκαταλελειμμένο πατρικό του στα Σιάτιστα, ελπίζοντας πως εκεί θα βρει την έμπνευση για να γράψει το μυθιστόρημα που θα του αλλάξει τη ζωή. Προσπαθώντας να μη γίνει αντιληπτός από τους κατοίκους του χωριού, θα μείνει κλεισμένος μέσα στο σπίτι ανακαλύπτοντας το σκοτεινό παρελθόν της οικογένειάς του, έναν κόσμο ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία. Γνήσια ταινία είδους, ως υπόσχεση, ο «Χειμώνας» είναι μια ευρωπαϊκή συμπαραγωγή, με την υπογραφή του ειδικού στα ειδικά εφέ και κάτοικου Λονδίνου, Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα και της εταιρίας παραγωγής του Melancholy Star. Ο «Χειμώνας» εκανε την πρεμιέρα του στο 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Διαβάστε περισσότερα για τον «Χειμώνα» εδώ
Χρόνια Πολλά του Χρίστου Γεωργίου
Μετά το πολιτικό ντοκιμαντέρ «Τα Παιδιά των Ταραχών» (2012), ο Χρίστος Γεωργίου επιστρέφει στη μυθοπλασία με τη νέα του ταινία η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προπαραγωγής και επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στο 11o Co-Production Market της 64ης Berlinale. Το «Χρόνια Πολλά» εγκρίθηκε ήδη από το ΕΚΚ, στο Βασικό Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Εργων.
Τα Χρόνια της Νιότης του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
Σε ένα φανταστικό κόσμο, όπου ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 28 χρόνια, λόγω ενός ιού. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να ζουν με αυτό και αρχίζουν τις ζωές τους νωρίτερα, σπουδάζουν νωρίτερα, δουλεύουν νωρίτερα, παντρεύονται νωρίτερα, κάνουν παιδιά νωρίτερα και πεθαίνουν νωρίτερα. Μια ομάδα έξι ατόμων προσπαθεί να βρει τη θεραπεία της χαμένης νιότης και συγκρούεται με συμμορίες και εχθρούς. Το αντίδοτο βρίσκεται, όμως ένας από τους έξι θα τους προδώσει. Πρώτη - no budget - μεγάλου μήκους ταινία του 22χρονου Μιχάλη Χαραλαμπίδη με θητεία στη μικρού μήκους.
Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος του Θάνου Κερμίτση
Η πρώτη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους που χρηματοδοτήθηκε από την πλατφόρμα crowd funding Indiegogo, τα «Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος» είναι στην πραγματικότητα η μεταφορά στο σινεμά του ομώνυμου βραβευμένου κόμικ του Γιάννη Ρουμπούλια και η πρώτη ελληνική επική ταινία, όπως φιλοδοξούν οι δημιουργοί του, ανάμεσά τους και ο 27χρονος Θάνος Κερμίτσης που υπογράφει τη σκηνοθεσία στην πρώτη του απόπειρα μεγάλου μήκους ταινίας. Τα «Χρονικά του Δρακοφοίνικα» αφηγούνται την ιστορία του Ντράγκαρ (τον υποδύεται ο ίδιος ο συγγραφέας του κόμικ, Γιάννης Ρουμπούλιας), ενός βάρβαρου πολεμιστή, ο οποίος έχει σκλαβωθεί και επαναστατεί, επιθυμώντας να γυρίσει πίσω στον τόπο του και την αγαπημένη του γυναίκα, την Μπρέννα. Για να εξασφαλίσει την έξοδό του, παίρνει όμηρο την κόρη του στρατηγού και ξεκινάει ένα ταξίδι επιστροφής γεμάτο από κινδύνους που θα πρέπει να νικήσει! Tα «Χρονικά του Δρακοφοίνικα» προβλήθηκαν στις Νύχτες Πρεμιέρας, το φθινόπωρο του 2013, και βγήκαν στις αίθουσες το Νοέμβριο του 2013 από την εταιρεία διανομής FilmBoy. Διαβάστε εδώ και δείτε περισσότερα για τον «Αδάμαστο: Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα»
Χρυσή Μέρα του Βαρδή Μαρινάκη
Πέντε χρόνια μετά το ντεμπούτο του με το «Μαύρο Λιβάδι», ο Βαρδής Μαρινάκης επιστρέφει με ακόμη μια ταινία που παίζει με τον ρεαλισμό και το παραμύθι. Η ταινία στρέφεται γύρω από τρεις μοναχικούς ανθρώπους και μια αρκούδα, στην αναζήτηση της ενότητας και της αγάπης. Τέσσερα πλάσματα που υπάρχουν ανάμεσα σε δύο κόσμους και δεν ανήκουν σε κανέναν από αυτούς. Μια νεαρή, χωρισμένη μητέρα εγκαταλείπει τον 7χρονο γιο της μέσα στο δάσος, στη διάρκεια ενός πανηγυριού. Ενας μεσήλικας δασοφύλακας θα βρει το αγόρι και θα το πάρει μαζί του στο σπίτι. Το αγόρι κι ο δασοφύλακας θ’ αναζητήσουν τη μητέρα στην πόλη, χωρίς επιτυχία. Οσο βρίσκονται εκεί, το αγόρι και ο δασοφύλακας αναπτύσσουν μια σχέση που θυμίζει την επαφή πατέρα και γιου. Οταν επιστρέψουν στο δάσος, άπραγοι, ο δασοφύλακας θα μυήσει το αγόρι στα μυστικά του δάσους. Οι δυο τους θα υπερβούν τα όρια, αναζητώντας την αρκούδα - θρύλο του δάσους. Η ταινία είναι μία συμπαραγωγή Ελλάδας (Wrong Men) - Βελγίου - Ολλανδίας, το σενάριό της έχει αναπτυχθεί στο πρόγραμμα ACE, έχει υποστηριχθεί από το MEDIA και βρίσκεται στο στάδιο προ-παραγωγής, με σκοπό να γυριστεί στο τέλος του 2014.
Διαβάστε ακόμη:
Tags: γσφφσφγ