Ενημέρωση

Ελληνικό Σινεμά 2012-2013: Το αντίθετο της κρίσης!

στα 10

Aν ο κινηματογραφικός χάρτης μιας εθνικής παραγωγής δεν είναι παρά μια αντανάκλαση της ίδιας της χώρας της, τότε η λίστα που ακολουθεί με τις ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, γυρίζονται, ολοκληρώνονται ή περιμένουν να βγουν στις αίθουσες καθρεφτίζουν μια Ελλάδα που αντιστρόφως ανάλογα με την πλήρη αδράνεια σε οποιονδήποτε άλλο τομέα της, συνεχίζει να δημιουργεί κόντρα σε όλες τις πιθανότητες.

Flix Team
Ελληνικό Σινεμά 2012-2013: Το αντίθετο της κρίσης!
Σκηνή από το «Lustlands» των The Callas

Η λίστα που ακολουθεί ξεκίνησε ως μια απόπειρα να καταγραφούν όσες περισσότερες ελληνικές ταινίες βρίσκονται στα σκαριά, ετοιμάζονται, γυρίζονται ή είναι έτοιμες αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές.

Καθόλου εύκολη υπόθεση - όπως ανακαλύψαμε ήδη από την αρχή της έρευνάς μας, καθώς προέκυπταν - και είναι σίγουρο πως λείπουν - συνεχώς νέοι τίτλοι από γνωστούς ή άγνωστους δημιουργούς, αλλά και ολοκληρωμένες ταινίες που, έχοντας κάνει την πρεμιέρα τους σε κάποιο φεστιβάλ (εγχώριο η ξένο), δεν έχουν προβληθεί ακόμη στις αίθουσες.

Περισσότερο, όμως, και από την ποσότητά τους, που σχεδόν σοκάρει αν αναλογιστεί κανείς πως ελάχιστες από τις παρακάτω ταινίες έχουν χρηματοδοτηθεί από το σε αδράνεια Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, αλλά και την συνεχώς «υπό αναδιοργάνωση» ΕΡΤ, αυτό που εντυπωσιάζει είναι ο μεγάλος αριθμός των πρωτοεμφανιζόμενων που τόλμησαν να ξεκινήσουν την πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους μέσα σε αντίξοες συνθήκες, η σαφής μείωση των «εμπορικών» ταινιών, αλλά και το δειλό όσο και αναζωογονητικό παράδειγμα των ελληνικών ταινιών που αναζητούν και βρίσκουν συμπαραγωγή στο εξωτερικό.

Σε μια Ελλάδα που αναζητά πλέον μέχρι και την... ταυτότητά της, το ελληνικό σινεμά μοιάζει για πρώτη φορά στην πολύπαθη ιστορία να πατά γερά στα πόδια του, να διαθέτει σαφή ρεύματα, δημιουργούς που μπορείς να εμπιστευθείς, καλοδεχούμενους πειραματισμούς και – ευτυχώς – ελάχιστα κατάλοιπα του κακού παρελθόντος του.

Είναι άδικο να χαλάσουμε την εορταστική αυτή λίστα με γκρίνιες, θυμούς και αγανάκτηση, αλλά πώς να προσπεράσει κανείς ένα κράτος που ακόμη και υπό διάλυση αρνείται να πιστέψει στο μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν του, αγνοώντας το παραδειγματικά; Ειδικά όταν η υποστήριξη του ελληνικού κινηματογράφου θα του κόστιζε πολύ λιγότερο από γενναιόδωρες τουριστικές καμπάνιες για τη «βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό» και όταν, ακόμη και στη νέα (λέμε τώρα...) αρχή του, εξαφανίζει το Υπουργείο Πολιτισμού μέσα σε θρησκεύματα και αθλητισμούς.

Αλλά μην γελιέται κανείς. Η ποσότητα της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής δεν σημαίνει ούτε ότι «η κρίση ευνοεί το σινεμά», ούτε ότι ως δια μαγείας έγινε πιο εύκολο να γυρίσεις μια ταινία στην Ελλάδα – μάλλον το αντίθετο ισχύει. Σημαίνει απλώς πως οι άνθρωποι που κάνουν σινεμά σε αυτήν τη χώρα επιμένουν να δημιουργούν. Και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα που ακούσαμε εδώ και καιρό...

Σημείωση 1: Σε κάθε μια από τις ταινίες που ακολουθούν με αλφαβητική σειρά δηλώνεται η φάση στην οποία βρίσκεται τη στιγμή που γράφτηκε αυτό το άρθρο. Σε όσες δεν σημειώνεται τίποτα σημαίνει ότι είναι έτοιμες ταινίες.

Σημείωση 2: Σε μια λίστα που αναπόφευκτα είναι work in progress, θα θέλαμε τη συμβολή σας για οποιαδήποτε άλλη ταινία ετοιμάζεται, γυρίζεται ή είναι έτοιμη, έτσι ώστε ο χάρτης της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής να γίνει όσο το δυνατόν πιο πλήρης. Περιμένουμε τις προσθήκες σας στο info@flix.gr

agori

Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού του Εκτορα Λυγίζου

Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για τον Εκτορα Λυγίζο που έχει στο ενεργητικό του δύο επιτυχημένες μικρού μήκους ταινίες («Εσωτερικό Σπιτιού με Γυναίκα που Καθαρίζει Μήλα», Κρατικό Βραβείο Ποιότητας το 2002, και «Αγνά Νιάτα», Επίσημο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Βενετίας 2004). Το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού», παρουσιάστηκε ως work in progress στο περασμένο φεστιβάλ του Ρότερνταμ κι έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο διαγωνιστικό τμήμα του Κάρλοβι Βάρι. Οχι «μια ταινία για την κρίση», το φιλμ αφηγείται τρεις μέρες από τη ζωή ενός 23χρονου αγοριού στη σημερινή Αθήνα που παλεύει να επιβιώσει, αλλά και να κρατήσει στη ζωή το καναρίνι του, κόντρα στις συνθήκες αλλά κυρίως κόντρα στο πείσμα και την περηφάνια του, κόντρα στην απόφασή του να μη ζητήσει από πουθενά βοήθεια και να τα βγάλει πέρα μόνος του. Ο κεντρικός ρόλος, γράφτηκε ειδικά για τον νεαρό πρωταγωνιστή Γιάννη Παπαδόπουλο, o οποίος κέρδισε ειδική μνεία ερμηνείας στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.

aima

Αίμα του Διαμαντή Καραναστάση

Βασισμένο στο θεατρικό έργο της Μαριάννας Κάλμπαρη «Φρέσκο Αίμα», που με τη σειρά του βασίζεται στο μύθο του Οιδίποδα, το «Αίμα» του Διαμαντή Καραναστάση σηματοδοτεί το πέρασμα του θεατρικού και τηλεοπτικού ηθοποιού πίσω από την κινηματογραφική κάμερα αλλά και μια φιλόδοξη προσπάθεια για μια πρωτότυπη μείξη θεάτρου και σινεμά. Βραβευμένο ήδη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Αμστερνταμ, το «Αίμα» έχει στην πραγματικότητα μηδενικό προϋπολογισμό («για καλλιτεχνικούς και λόγους αφήγησης» όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο Καραναστάσης), ενώ γυρίστηκε χωρίς συνεργείο παρά μόνο με τον ίδιο, τον διευθυντή φωτογραφίας Σίμο Σαρκετζή και την υπεύθυνη για τα σκηνικά Χριστίνα Κάλμπαρη. Εκτός από τον Διαμαντή Καραναστάση, πρωταγωνιστούν ακόμη οι Βίκυ Βολιώτη, Νέστορας Κοψιδάς, Δώρα Σαμψώνα. Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ και μάθετε περισσότερα για το «Αίμα», που θα κάνει την ελληνική πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας τον Σεπτέμβριο που μας έρχεται, στο επίσημο site της ταινίας.

Οι Αισθηματίες του Νίκου Τριανταφυλλίδη

Δεκατρία χρόνια μετά το «Μαύρο Γάλα», ο Νίκος Τριανταφυλλίδης επιστρέφει στο σινεμά και τη μυθοπλασία (παρεμβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Screamin’ Jay Hawkins» του 2001), με μια ταινία «αυτοδιαχείρισης», όπως δηλώνει ο ίδιος. Μια ανεξάρτητη, δηλαδή, παραγωγή που περιγράφει ως «μια ιστορία σύγχρονη, μια πολύ μαύρη κωμωδία» που τον βρίσκει κοντά σε παλιούς τους συνεργάτες (ανάμεσά τους ο Μπλέιν Ρέινινγκερ των Tuxedomoon, μόνιμος πλέον κάτοικος Αθήνας και άλλους), αλλά όχι και τον αγαπημένο του «cult» Απόστολο Σουγκλάκο που θα έπαιζε έναν από τους αισθηματίες του τίτλου. [Οι «Αισθηματίες» βρίσκονται σε στάδιο προπαραγωγής.]

epistrofi

Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά της Ελίνας Ψύκου

Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για την Ελίνα Ψύκου, που γράφει και σκηνοθετεί την ιστορία του αινιγματικού άντρα του τίτλου. Ο Αντώνης Παρασκευάς εγκαθίσταται σ’ ένα κλειστό ξενοδοχείο. Το περπατά απ’ άκρη σ’ άκρη, απολαμβάνει τις ανέσεις του, το βαριέται. Ο Αντώνης ονειρεύεται την πανηγυρική έξοδό του. Ομως, πρέπει να την καθυστερήσει λίγο ακόμη. Εχει μόνο μια λύση: να «επιστρέψει», μη επιστρέφοντας. Για τον Αντώνη Παρασκευά αυτή είναι η μόνη οδός για να διατηρήσει το μύθο του, την προσωπική του «αθανασία». Πρωταγωνιστεί ο Χρήστος Στέργιογλου και μαζί του οι Γιώργος Σουξές, Μαρία Καλλιμάνη, Θεοδώρα Τζίμου, Σύλλας Τζουμέρκας, Λένα Γιάκα, Βασίλης Δημητρούλιας, Γιούλα Μπούνταλη. Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή της Ψύκου, της Guanaco, της Stefi, της ΕΡΤ, χρησιμοποιεί το crowd funding μέσω του groopio.com, αλλά και το tax shelter, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ στο φετινό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι κέρδισε το βραβείο του τμήματος Works in Progress. Διαβάστε περισσότερα για την «Αιώνια Επιστροφή» και δείτε βίντεο από τα γυρίσματα εδώ. [Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο του post production.]

Η Αλλη Θάλασσα του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Η πρώτη ταινία που ο σπουδαίος δημιουργός γύριζε στην Αθήνα και τον Πειραιά, σ’ ένα αστικό κέντρο δηλαδή, εξελίχθηκε στο ανολοκλήρωτο κύκνειο άσμα του. Το σενάριο της ταινίας, γραμμένο από τον Αγγελόπουλο, τον Πέτρο Μάρκαρη και τη Ρέα Γαλανάκη, θέλει έναν ερασιτεχνικό θίασο Ελλήνων και οικονομικών μεταναστών να προσπαθεί να ανεβάσει την «Οπερα της Πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ αλλά να μην μπορεί, λόγω οικονομικών δυσκολιών. Παράλληλα, ένας επιχειρηματίας που ασχολείται με την πολιτική – τον οποίο υποδύεται ο Τόνι Σερβίλο του «Il Divo» - πρέπει να επιβλέψει την φυγάδευση παράνομων μεταναστών από τη FYROM και την Αλβανία προς την Ιταλία με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα. Το καστ της ταινίας συμπληρώνουν οι Ειρήνη Στρατηγοπούλου, Χρήστος Λούλης, Δημήτρης Πιατάς, Ελένη Γερασιμίδου, Ακύλλας Καραζήσης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βασίλης Κολοβός και Ηλίας Λογοθέτης, ενώ τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Ανδρέας Σινάνος. Τα γυρίσματα της «Αλλης Θάλασσας» διακόπηκαν με τον θάνατο, στις 24 Ιανουαρίου, του Θόδωρου Αγγελόπουλου και δεν είναι γνωστό εάν το ανολοκλήρωτο υλικό θα παρουσιαστεί στο κοινό με κάποιον τρόπο στο μέλλον. Διαβάστε περισσότερα για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και την «Αλλη Θάλασσα» εδώ.

an

Aν... του Χριστόφορου Παπακαλιάτη

Ενα παραμύθι για τις σχέσεις, με κεντρικούς ήρωες δύο νέους ανθρώπους της σημερινής εποχής, τον Δημήτρη και τη Χριστίνα, και με αφηγητές σε αυτό το παραμύθι δύο από τους πιο αγαπημένους ήρωες μίας παλαιότερης εποχής. Ο Αντωνάκης και η Ελενίτσα Κοκοβίκου, οι ήρωες της ταινίας «Η δε Γυνή να Φοβήται τον Ανδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα, είναι 45 χρόνια μετά ακόμα μαζί, ακόμα ερωτευμένοι. Πιο επίκαιροι από ποτέ, γίνονται για χάρη της ιστορίας του «Αν...» οι δύο κεντρικοί αφηγητές. Στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα στον κινηματογράφο, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης γεφυρώνει το παρόν με το παρελθόν του ελληνικού κινηματογράφου, σε σενάριο δικό του, και κρατάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με την Μαρίνα Καλογήρου. Διαβάστε περισσότερα για το «Αν...», μια παραγωγή της Village που θα βγει στις αίθουσες στις 29 Νοεμβρίου του 2012. [Το «Aν...» βρίσκεται αυτή την εποχή σε γυρίσματα.]

O Ανθρωπος που δεν Μιλούσε του Βαγγέλη Ρικούδη

Ο Γιώργος έχει οικονομικά προβλήματα. Η γυναίκα του τον απειλεί πως θα τον εγκαταλείψει αν δεν πληρώσει τα νοίκια που χρωστάει στον ιδιοκτήτη του σπιτιού τους. Ο Γιώργος της δίνει κάποια από τα χρήματα που του έχει δώσει το αφεντικό του για να αγοράσει εργαλεία. Με τα υπόλοιπα παίζει χαρτιά. Και χάνει. Την επόμενη μέρα πηγαίνει στο φίλο του Βαγγέλη και του εξομολογείται πως έχει δήθεν καρκίνο και χρειάζεται χρήματα για να κάνει επέμβαση στο λαιμό. Οταν τον συναντάει ξανά, ο Βαγγέλης πιστεύει πως ο Γιώργος έχει κάνει την εγχείρηση και τον προσκαλεί σε ένα «θεραπευτικό ταξίδι» στην Ινδία... Από την οικονομική κρίση μέχρι τον εξωτισμό της Ινδίας, η καινούρια ταινία του Βαγγέλη Ρικούδη («Επόμενη Στάση Γκόα», «Προσοχή Εύθραυστον») προβλήθηκε στο πλαίσιο της Αγοράς του 52ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και παραμένει άγνωστο αν θα προβληθεί κάποια στιγμή στις αίθουσες.

unknown

Unknown Land του Μάνουελ ντε Κόκο

Αραβική Άνοιξη, Υεμένη 2011, ο εμφύλιος συνεχίζεται. Είναι η εποχή των μουσώνων στο νησί Σοκότρα. Ένα ιστιοφόρο με εβραϊκή σημαία λίγο πιο πέρα βυθίζεται και οι έρευνες για επιζώντες ξεκινούν. Το σώμα ενός ναυαγού ξεβράζεται σε μια παραλία. Στην άλλη άκρη του νησιού ένας ντόπιος βλέπει στα όνειρά του το ναυαγό ο οποίος ζητά τη βοήθειά του. Προσεύχεται στο Θεό για να του δώσει απαντήσεις. Μέσα από το σώμα του ναυαγού ξεκινά αυτή η περιπέτεια με σκοπό να τον αφυπνίσει. Θα ανατρέψει το πεπρωμένο; Θα επιστρέψει πίσω ζωντανός; Σε ανεξάρτητη παραγωγή της ΒΒ World Pictures (Ελλάδα) και της Other side Films (Κύπρος), το «Unknown Land» υπογράφει στην πρώτη του απόπειρα μεγάλου μήκους ταινίας ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μάνουελ ντε Κόκο (ο οποίος ίδρυσε το 2011 στη Λάρνακα την Other side Films). Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν 15 ημέρες και έγιναν στην Υεμένη, στο νησί Σοκότρα («το πιο εξωγήινο τοπίο στη Γη», όπως έχει χαρακτηριστεί) κατά τη διάρκεια της Αραβικής Ανοιξης και στο Ισραήλ, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι παραγωγοί του, το φιλμ αναζητά «πατρίδα», αφού από τη μία αμφισβητείται η ελληνική του ιθαγένεια και από την άλλη έχει απαγορευθεί ήδη στις περισσότερες αραβικές χώρες λόγω των αντιδράσεων του μουσουλμανικού συντηρητισμού απέναντι στις τολμηρές θρησκευτικές και πολιτικές αναφορές που περιέχει. Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας. 

annivas

O Aννίβας προ των Πυλών της Ελισάβετ Χρονοπούλου

Εξι χρόνια μετά το ντεμπούτο της, «Ενα Τραγούδι Δε Φτάνει», η Ελισάβετ Χρονοπούλου επιστρέφει για να αφηγηθεί την ιστορία της δεκαοκτάχρονης Χαράς, η οποία ξεκινώντας απ’ το κοινωνικό περιθώριο, αγωνίζεται με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να γίνει πρωταθλήτρια ιππασίας. Η πίστη της πως μια θέση στην Εθνική Ομάδα θα την κάνει κοινωνικά αποδεκτή, θα τη φέρει αντιμέτωπη με έναν κόσμο στον οποίο τα όνειρα δεν γίνονται τόσο εύκολα πραγματικότητα. Με πρωταγωνιστές την Αλεξία Τερεζάκη, τον Γιάννη Κοκιασμένο (της «Στρέλλας») και την Ιζαμπέλα Κογιεβίνα, ο «Αννίβας προ των Πυλών» έκανε την πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ παραμένει ακόμη άγνωστο το πότε θα κυκλοφορήσει σε κανονική διανομή στις αίθουσες. Ο «Αννίβας προ των Πυλών» υποστηρίχθηκε στο στάδιο της ανάπτυξης από το πρόγραμμα Media. Διαβάστε περισσότερα εδώ για την ταινία.

avli

Η Αφροδίτη στην Αυλή του Τηλέμαχου Αλεξίου

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία - που έκανε την πρεμιέρα της στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης - ο μόνιμος κάτοικος Βερολίνου, Τηλέμαχος Αλεξίου παραδίδει ένα φόρο τιμής στον Ντέρεκ Τζάρμαν, τον Ζαν Ζενέ, στις πρώτες ταινίες του Τέρενς Ντέιβις, στη nouvelle vague, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τις μικρού μήκους ταινίες του Κωνσταντίνου Γιάνναρη και τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. Με κέντρο την ελλειπτική, θεατρική, ασπρόμαυρη και στιλιζαρισμένη ιστορία δύο νεαρών αγοριών και μιας προαγωγού σε ένα άχρονο περιβάλλον, η «Αφροδίτη στην Αυλή» ισορροπεί ανάμεσα στον πειραματισμό και την avant-garde, συστήνοντας έναν νεαρό δημιουργό που κανείς δεν γνωρίζει αν η πρώτη του αυτή - άκρως ενδιαφέρουσα - δουλειά θα βρει κάποτε το δρόμο της και για τις αίθουσες. Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας.

virus

Virus του Αγγελου Φραντζή

Δύο χρόνια μετά την καλλιτεχνική και φεστιβαλική επιτυχία του «Μέσα στο Δάσος», ο Αγγελος Φραντζής ταξιδεύει μέχρι τη Σιβηρία προετοιμάζοντας την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, «ένα πολιτικό φιλμ με τη μορφή θρίλερ,» όπως λέει ο ίδιος. Ο Πέτρος κι η Αννα είναι ένα νεαρό ζευγάρι που πρόσφατα, εξ’ αιτίας της δουλειάς εκείνου, έχουν μετακομίσει από την Αθήνα, στο Νόρλισκ της Σιβηρίας, μιας από τις ψυχρότερες αλλά και πιο μολυσμένες πόλεις του πλανήτη. Η ζωή τους ανατρέπεται όταν μαθαίνουν ότι η Αννα είναι έγκυος ενώ οι ίδιοι δεν έχουν έρθει σε σεξουαλική επαφή από την άφιξή τους στη Ρωσία. Στην απεγνωσμένη προσπάθεια ερμηνείας του ανεξήγητου, εκείνη βρίσκει ανακούφιση στην πίστη ενώ εκείνος αναζητά εμμονικά μια ορθολογική ερμηνεία του συμβάντος. Η κρίση στο ζευγάρι κορυφώνεται σε μια αδυσώπητη σύγκρουση δυο κόσμων που επιχειρούν να δώσουν νόημα σ’ ένα σύμπαν που διαρκώς αλλάζει. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν η Κάτια Γκουλιώνη και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Το «Virus» είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας (Αργοναύτες), Γαλλίας και Γερμανίας, κέρδισε τον περασμένο Νοέμβριο το βραβείο του Crossroads στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Media. Διαβάστε περισσότερα για το «Virus» εδώ. [Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο της προπαραγωγής.]

Βίοι Αγίων του Γιάννη Σολδάτου

Πρώτο μέρος της «Τριλογίας των Εξαρχείων», το «Βίοι Αγίων» περιγράφεται ως ένα παζλ που τα κομμάτια του αποτελούν ο Αγιος Αντώνιος, ο Αγιος Σεβαστιανός, η Αγία Αικατερίνη, η Παρθένος Μαρία και ο Ιωσήφ με το σκεπάρνι, μία ανδροφάγος φωτογράφος, μερικοί υπάλληλοι εκδοτικού οίκου που πρωταγωνιστούν σε πορνό ταινίες, ένα Αφεντικό που «καταγράφει» τις περιπέτειες της συζύγου του, μία φευγάτη που απαγγέλει Μποντλέρ όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, η ΕΛ.ΑΣ. και οι κουκουλοφόροι, η Αλέκα, ο Γιώργος και ο Κώστας σε στιγμές μεγαλείου, λεσβίες πελάτισσες που αγοράζουν όπλα αντί για βιβλία και άλλα. Γυρισμένοι ψηφιακά και σε παραγωγή των Αικόγερως, Mediavox, Σάκη Μανιάτη και Videofactory, οι «Βίοι Αγίων» προβλήθηκαν στο πλαίσιο της Αγοράς του 52ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Δείτε εδώ το τρέιλερ.

Για να Δει τη Θάλασσα της Αγγελικής Αντωνίου

Εξι χρόνια μετά την διεθνή πορεία του «Eduart», η Αγγελική Αντωνίου διασκευάζει το ομώνυμο μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου για την ιστορία μιας γυναίκας που δεν θυμάται ποια είναι, αλλά θυμάται να μαγειρεύει. Στην κουζίνα μιας συνοικιακής ταβέρνας στο Κερατσίνι, ανάμεσα στα αρώματα των μπαχαρικών και των γεύσεων, προσπαθεί να ξαναβρεί τη μνήμη της. Φύλακας άγγελος και αντίπαλός της το εκκεντρικό αφεντικό της ταβέρνας και μία παρέα αγνώστων που συνδράμουν συνειδητά ή ασυνείδητα στην ιχνηλασία του παρελθόντος της καθώς γεύονται τα φαγητά της. Η προσπάθεια ανάκτησης της χαμένης μνήμης θα την φέρει αντιμέτωπη με την προηγούμενη ζωή της. Το «Για να Δει τη Θάλασσα», σε σενάριο της ίδιας της Αντωνίου, είναι μια παραγωγή της Ν-Οrasis με παραγωγό τον Γιάννη Εξηντάρη και συμπαραγωγό από γερμανικής πλευράς τον Γιοστ Χέρινγκ της Jost Hering Filme. [Η ταινία βρίσκεται σε στάδιο προπαραγωγής.]

panta

Για Πάντα της Μαργαρίτας Μαντά

Τρία χρόνια μετά τη «Χρυσόσκονη» και τις διακρίσεις της, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η Μαργαρίτα Μαντά, σταθερή συνεργάτης και βοηθός σκηνοθέτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου ήδη από το «Βλέμμα του Οδυσσέα», ξαναστρέφεται στις αθηναϊκές ανθρώπινες ιστορίες για τη δεύτερή της μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας. Η ιστορία θέλει τον Κώστα, έναν μοναχικό οδηγό του τρένου, να ερωτεύεται την Αννα, την οποία μεταφέρει καθημερινά στη γραμμή Θησείο – Πειραιά, και να προσπαθεί να μεταμορφώσει τη μοναξιά τους σε ρομαντικό παραμύθι της ζωής. Το «Για Πάντα» επιλέχθηκε στο Paris Projects για τη διερεύνηση διεθνούς συμπαραγωγής, ενώ παράλληλα δοκιμάζει το direct crowd funding και άλλα μέσα χρηματοδότησης. Διαβάστε περισσότερα για το «Για Πάντα» εδώ. [Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης.]

wild

Wild Duck του Γιάννη Σακαρίδη

Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του μοντέρ και σκηνοθέτη, το «Wild Duck» αφηγείται την ιστορία του Δημήτρη, ενός μηχανικού τηλεπικοινωνιών, ο οποίος στριμωγμένος από τα χρέη σε έναν τοκογλύφο κλείνει την επιχείρησή του. Μαζί με το φίλο του Νίκο, επίσης μηχανικό σε μεγάλη εταιρία τηλεπικοινωνιών, αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν ένα σκάνδαλο. Η έρευνα τούς οδηγεί στο ύποπτο διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας. Μια ένοικος, η Παναγιώτα, μπαίνει στο στόχαστρο του Δημήτρη, ο οποίος έρχεται πλέον αντιμέτωπος με μεγάλα ηθικά διλήμματα. Ενα ταξίδι-φυγή στη γενέτειρά του Σκύδρα, μια μικρή κωμόπολη του νομού Πέλλας, θα κάνει τον Δημήτρη να δει πιο καθαρά το είδωλό του στον καθρέφτη. Τον ρόλο του Δημήτρη κρατά ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, του Νίκου ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και της Παναγιώτας η Θέμις Μπαζάκα, ενώ το καστ συμπληρώνουν ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Ηλίας Λογοθέτης και η Ευσταθία Τσαπαρέλη. Διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Γιαν Φόγκελ, συν σκηνοθέτης του «Wasted Youth». Διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες από το «Wild Duck» εδώ. [Η ταινία προβλήθηκε με επιτυχία στα Works in Progress του φετινού Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και αυτόν τον καιρό ολοκληρώνει το post production.]

Οι Δαιμονισμένοι του Γιώργου Μπακόλα

Στην πρώτη του ταινία μυθοπλασίας μετά το «Χάνι» του 2003, ο Γιώργος Μπακόλας επιστρέφει με μια ιστορία μυστηρίου με κεντρική θεματική τη βία, κρατική και διαπροσωπική, έτσι όπως αυτή αποκτά τα πολλά της πρόσωπα μέσα από την ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας στην σύγχρονη Αθήνα. Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Ανδρέας Μαριανός και η Σταυρούλα Μουσούλη, είναι μια παραγωγή της «Κυματοθραύστης» και προβλήθηκε στα πλαίσια της Αγοράς του 52ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Δείτε εδώ το τρέιλερ.

dekati

Η 10η Ημέρα του Βασίλη Μαζωμένου

Ανεξάρτητη no budget παραγωγή, η καινούρια ταινία του Βασίλη Μαζωμένου «10η Ημέρα», είναι «ένα φιλμ δίχως κανένα στιλιζάρισμα, επικεντρωμένο πάνω σε ένα πρόσωπο». Ο Αλί, ένας Αφγανός μουσουλμάνος, ζει στην Αθήνα αλλά κουβαλά μαζί του τις μνήμες της πατρίδας του. Η κάμερα τον ακολουθεί σε ένα ταξίδι στην καθημερινότητα, αλλά και την ίδια την ύπαρξή του: Zει μοναχικά σ' ένα ημιυπόγειο διαμέρισμα. Κοιμάται, τρώει λιτά και προσεύχεται. Για να επιβιώσει μαζεύει παλιοσίδερα από τα σκουπίδια, που τα συγκεντρώνει σ' ένα καρότσι super market το οποίο σέρνει στους δρόμους. Η ζωή του ήρωα θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να είναι η ζωή του ίδιου του πρωταγωνιστή του Αλί Χαϊντάρι, ο οποίος ζούσε δίπλα στο σπίτι του σκηνοθέτη, ένας πρόσφυγας από το Αφγανιστάν που από λιποτάκτης, βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά μεταξύ των Ταλιμπάν και των Αμερικάνων κι από εκεί στην Ελλάδα να σέρνει το καρότσι με τα παλιοσίδερα, διατηρώντας όμως την κουλτούρα και την αξιοπρέπειά του. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.

kounia

Το Δέντρο και η Κούνια της Μαρίας Ντούζα

Πρώτη μεγάλου μήκους για τη Μαρία Ντούζα, με την Μυρτώ Αλικάκη, την Μιριάνα Καράνοβιτς και τον Ηλία Λογοθέτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, σε μια ιστορία που μιλά για την πατρίδα και την απουσία της, για την αποδοχή και την αγάπη. Η Ελένη, μια πετυχημένη γιατρός ελληνικής καταγωγής, ζει και εργάζεται στο Λονδίνο εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Ο πατέρας της, ο Κυριάκος, ζει στην Ελλάδα και είναι δήμαρχος στη μικρή του πόλη. Εχοντας υπάρξει προσφυγόπουλο στη Σερβία μετά τον πόλεμο, κι έχοντας αγωνιστεί για να γυρίσει στην πατρίδα του, ο Κυριάκος δεν έχει συγχωρήσει την Ελένη για την απόφασή της να ζήσει μακριά από την Ελλάδα. Οταν ο άντρας της Ελένης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επ' αόριστον μετάθεση στην Κίνα, εκείνη επιστρέφει στην Ελλάδα με την κόρη της για τις διακοπές του Πάσχα. Οταν θα φτάσει στο πατρικό σπίτι όμως, τίποτα δεν θα είναι ίδιο κι εκτός των άλλων μια γυναίκα από τη Σερβία και η εντεκάχρονη κόρη της είναι ήδη εγκατεστημένες εκεί. Το «Δέντρο και η Κούνια» υποστηρίχθηκε στο στάδιο της ανάπτυξης από το πρόγραμμα Media. [Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο του post production.]

elkistiki

Ελκυστική Ψευδαίσθηση του Πέτρου Σεβαστίκογλου

Γυρίστηκε μέσα σε δεκαπέντε μέρες στο κέντρο της Αθήνας, με την απόλυτη συνεργασία της Νιγηριανής κοινότητας. Σχεδόν κατά τύχη. Ο Σεβαστίκογλου έψαχνε τον πρωταγωνιστή του για μια εκδοχή της Ορέστειας που φιλοδοξούσε να γυρίσει στη Σενεγάλη και στην πορεία γνώρισε και ενεπλάκη στις ζωές των ανθρώπων που θα γίνονταν σύντομα ήρωες και συνεργάτες του. Οι ίδιοι οι μετανάστες έγραψαν το σενάριο, μια ιστορία για τέσσερις ανθρώπους σαν αυτούς, που φτάνουν στην Ελλάδα αναζητώντας την «Ελκυστική Ψευδαίσθηση» ενός οικονομικού παραδείσου, που προφανώς δεν υπάρχει, για να ανακαλύψουν την πραγματικότητα μιας ζωής στην παρανομία και το έγκλημα. Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Αφρικανικού Κινηματογράφου που διοργανώθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ συμμετείχε στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας.

Ενα Πεινασμένο Στόμα του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου

Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, μετά το «Wasted Youth», επιστρέφει με το «Ενα Πεινασμένο Στόμα», βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Λένας Διβάνη, σε σενάριο του Νίκου Παναγιωτόπουλου και παραγωγή των Γιώργου Καρναβά και της Stefi. Το «Ενα Πεινασμένο Στόμα» είναι ψυχολογικό θρίλερ, με ήρωα έναν 26χρονο φοιτητή της Νομικής που δουλεύει ως εκπαιδευτής σκύλων. Ο νεαρός εισβάλλει στη ζωή ενός ζευγαριού μεγαλοαστών, ενός 55χρονου Καθηγητή της Νομικής και της 45χρονης γυναίκας του και, χρησιμοποιώντας τις βασικές αρχές της εκπαίδευσης των ζώων τούς οδηγεί στο να αντιμετωπίσουν κατά πρόσωπο την κενή ζωή τους. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.. [Το «Ενα Πεινασμένο Στόμα» βρίσκεται σε στάδιο προπαραγωγής.]

sinantiseis

11 Συναντήσεις με τον Πατέρα μου του Νίκου Κορνήλιου

Η έκτη μεγάλου μήκους για τον Νίκο Κορνήλιο (η πιο πρόσφατη ήταν η «Τρίτη»), αφορά στην ιστορία ενός νέου κοριτσιού που αποφασίζει να συναντήσει για πρώτη φορά τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ, ο οποίος αγνοεί την ύπαρξή της. Η Εύα είναι δυναμική και ανεξάρτητη και σπουδάζει κλασικό τραγούδι. Ο Θωμάς είναι οδηγός νταλίκας που ζει σ’ ένα κοντέινερ στο χώρο της δουλειάς του, παραιτημένος από κάθε προσδοκία. Η συνάντησή τους θα είναι η συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων και η σχέση που θα δημιουργήσουν μια ιδιότυπη, «δική τους» σχέση, έξω από τις συνηθισμένες κατηγορίες. Το σενάριο είναι γραμμένο από τον σκηνοθέτη και την Ευγενία Παπαγεωργίου και οι Λάμπρος Αποστόλου, Εύα Γαλογαύρου, Εύα Στυλάντερ, Γιώργος Τζουβελέκης κρατούν τους βασικούς ρόλους. [Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο του post production.]

epafi

Επαφή του Τώνη Λυκουρέση

Ο σκηνοθέτης του «Σκλάβοι στα Δεσμά τους» ετοιμάζεται για τη νέα του ταινία, σύγχρονη, κοινωνική και «εσωτερική» αυτή τη φορά. Σημερινή Αθήνα, καλοκαίρι, αργά το μεσημέρι και, με αφορμή μια ξαφνική διακοπή ρεύματος, 6 αταίριαστα ζευγάρια ανθρώπων εγκλωβίζονται σε έξι διαφορετικά, ακινητοποιημένα ασανσέρ της πόλης. Οι έγκλειστοι, ανά δύο, αναγκάζονται να συνυπάρξουν για όσο η διακοπή ρεύματος τους το επιβάλλει. Οσο η παραμονή εντείνεται, η παρουσία του απέναντι αρχίζει να γίνεται απειλητική. Ο πόλεμος ξεκίνησε. Μόνο ένα ζευγάρι καταφέρνει να διασωθεί, τολμώντας την επαφή. [Η ταινία, παραγωγή της Boo Productions, βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης παραγωγής.]

Εσπερινή Συμφωνία του Χρήστου Βούπουρα

Δεκαπέντε χρόνια μετά την τελευταία του σκηνοθετική δουλειά σε ταινία μυθοπλασίας, το «Mirupafshim» που είχε υπογράψει μαζί με τον Γιώργο Κόρρα το 1997, ο Χρήστος Βούπουρας απέσπασε, με το νέο του σχέδιο, χρηματοδότηση από το Ε.Κ.Κ. και την ΕΡΤ, η οποία όμως προς το παρόν έχει μείνει στα χαρτιά. Η «Εσπερινή Συμφωνία» έχει ως ήρωα τον Πέτρο, έναν 45χρονο αρχαιολόγο γραφείου, ο οποίος, απογοητευμένος από τη ρομαντική έννοια της ανιδιοτελούς αγάπης, γνωρίζει σ’ ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Αργος τον Χουσάμ, έναν νεαρό Αραβα μετανάστη και δοκιμάζει μαζί του μια σχέση που τεστάρει την καχυποψία του. Παράλληλα ο Πέτρος συναντά μια ιδιαίτερη τοιχογραφία ανθρώπων, των οποίων οι ιδέες σχετικά με τις σχέσεις και τις παραμέτρους που εμπλέκονται σε αυτές διαφέρουν από τις δικές του, τον γοητεύουν, τον αποπλανούν και τον προκαλούν, καθώς αναζητά την αγάπη στην Αθήνα, μια πολυπολιτισμική, Βαλκανική μητρόπολη. [Με παραγωγό εταιρεία την Boo Productions, η ταινία βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης χρηματοδότησης.]

Ο Εχθρός μου του Γιώργου Τσεμπερόπουλου

Δώδεκα ολόκληρα χρόνια μετά την «Πίσω Πόρτα», ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος επιστρέφει με καινούρια ταινία. «Ο Εχθρός μου» είναι μια ταινία για την αποδόμηση του Κώστα, ενός άνδρα που ήταν η κολόνα τού σπιτιού του, αλλά τώρα βρίσκεται στο πάτωμα, φιμωμένος και δεμένος σαν ανήμπορο σκουλήκι. Το σενάριο είναι του Γιάννη Τσίρου, θεατρικού σκηνοθέτη και σεναριογράφου («Απνοια» του Αρη Μπαφαλούκα) και τον κεντρικό ρόλο κρατά ο Μανώλης Μαυροματάκης. Πρωταγωνιστούν επίσης οι Μαρία Ζορμπά, Αριάδνη Καβαλιέρου, Θεοδόσης Σκαρβέλης. Η παραγωγή είναι της Ελένης Κοσσυφίδου και τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. [Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο της προπαραγωγής.]

amnisias

Ημερολόγια Αμνησίας της Στέλλας Θεοδωράκη

Περισσότερο ταινία μυθοπλασίας, παρά ντοκιμαντέρ, τα «Ημερολόγια Αμνησίας» ξεκίνησαν όταν η Στέλλα Θεοδωράκη ανέσυρε τα ξεχασμένα super 8 φιλμάκια από την εποχή των σπουδών της και θέλησε να τα αντιπαραβάλλει με εικόνες της σύγχρονης Αθήνας, καθώς αυτή άρχισε να μεταλλάσσεται μέσα από την οικονομική κρίση. Κινηματογραφώντας και μοντάροντας ταυτόχρονα, είδε το αποτέλεσμα να την δικαιώνει, καθώς μέσα από την αντιπαράθεση μιας εποχής αθωότητας και μιας εποχής απείρως πιο υποψιασμένης για τα πάντα, ολοκληρώθηκε ένα παλίψηστο εικόνων-ημερολογίων, τόσο προσωπικών και γι' αυτό τόσο πολιτικών. Σημαντική προσθήκη στο one woman show της Στέλλας Θεοδωράκη, τρία χρόνια μετά το «Ricordi Mi», όπου σκηνοθετεί, κάνει κάμερα και μοντάρει, η μουσική του Χρήστου Δεληγιάννη, μια προσωπική και αυτή πορεία μέσα στο χρόνο και το χώρο. [Η ταινία βρίσκεται σε στάδιο post production.]

theos

O Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι του Γιάννη Σμαραγδή

Μετά τον «El Greco», ο Γιάννης Σμαραγδής επιστρέφει με μία ακόμα υπερπαραγωγή, μία ακόμα διεθνή συμπαραγωγή. Το «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι», με γυρίσματα σε Ελλάδα (Πύλο, Αίγινα, Κρήτη και Ψαρά) και Ρωσία (Αγία Πετρούπολη και Αστραχάν) και ηθοποιούς από 6 χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ισπανία, Γερμανία και Ελλάδα), ανάμεσά τους ο Σεμπάστιαν Κοχ («Οι Ζωές των Αλλων»), η Κατρίν Ντενέβ και ο Τζον Κλιζ, διηγείται μία επική ιστορία: τη ζωή και το έργο του πειρατή, πλοιοκτήτη, δαιμόνιου εμπόρου και τελικά εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη. Ο «Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» υποστηρίχθηκε στο στάδιο της ανάπτυξης από το πρόγραμμα Media, ενώ θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 37ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Δείτε το πρώτο τρέιλερ της ταινίας και διαβάστε περισσότερα για το «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» εδώ. [Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο του post production και θα βγει στις αίθουσες στις 11 Οκτωβρίου από την Feelgood Entertainment.]

Cleaner του Νίκου Λαμπότ

Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για τον Νίκο Λαμπότ (aka Χαραλαμπόπουλος), ο οποίος αποφοίτησε από τη Σχολή Σταυράκου, έζησε για δύομιση χρόνια στη Γαλλία και ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο με τη δεύτερη μικρού μήκους ταινία του «Ο Σκύλος» του 2009. Το «Cleaner» αφηγείται την ιστορία της Παναγιώτας, μιας 37χρονης γυναίκας που θα αναγκαστεί να δουλέψει ως καθαρίστρια σε ένα πολυκατάστημα προκειμένου να συνεισφέρει οικονομικά στην οικογένειά της που αποτελείται από τον άνεργο σύζυγό της και τα δυο ανήλικα παιδιά τους. Η πρώτη αυτή επαγγελματική της εμπειρία θα τη φέρει αντιμέτωπη με το σκληρό εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά θα της προσφέρει και την αυτοεκτίμηση και την ανεξαρτησία που είχε χάσει από καιρό. Μέχρι τη στιγμή που θα απολυθεί. [H ταινία βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης.]

Η Κοιλάδα των Ρόδων του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Μετά τα «Δεσμά Αίματος», ο Νίκος Παναγιωτόπουλος καταπιάνεται με ένα πολύ πιο φιλόδοξο σχέδιο, μια ταινία «ημιεπιστημονικής φαντασίας» όπως λέει, την οποία φιλοδοξεί να γυρίσει εδώ και χρόνια. Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Αυστριακού Πάουλ Αμαντέους Ντηναχ, το οποίο είναι από τη μια η καταγραφή της ζωής του στην Αυστρία, το πέρασμά του από την εμπειρία του θανάτου, το ταξίδι του στην Αθήνα και από την άλλη, μια σειρά από χειρόγραφά του που περιγράφουν την ζωή του στον κόσμο του 4000 μ.χ. Τα χειρόγραφά του μετέφρασε ο μετέπειτα πρύτανης της Παντείου Γεώργιος Παπαχατζής και το βιβλίο (που κάποιοι θεωρούν προφητικό και κάποιοι άλλοι... ιστορικό) έχει αποκτήσει το δικό του μικρό κύκλο πιστών στην Ελλάδα στη διάρκεια των χρόνων. Δείτε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο (στο 13' 13'') να μιλάει για την «Κοιλάδα των Ρόδων». [Η ταινία βρίσκεται σε στάδιο προπαραγωγής.]

kori

H Κόρη του Θάνου Αναστόπουλου

Τέσσερα χρόνια μετά τη «Διόρθωση» που συμμετείχε στο Forum του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και ταξίδεψε στα φεστιβάλ όλου το κόσμου, ο Θάνος Αναστόπουλος επιστρέφει με την «Κόρη», την «ιστορία ενός δεκατετράχρονου κοριτσιού, ενός οκτάχρονου αγοριού και μιας χρεωκοπημένης ξυλαποθήκης», που ολοκλήρωσε τα γυρίσματά της και βρίσκεται στο στάδιο του μοντάζ. Στην ταινία, που είναι μια παραγωγή της Φαντασίας Οπτικοακουστικής και της Mansarda Production, πρωταγωνιστούν η Σαβίνα Αλιμάνι, ο Αγγελος Παπαδήμας, ο Γιώργος Συμεωνίδης, ο Ιερώνυμος Καλετσάνος, η Ορνέλα Καπετάνι και η Θεοδώρα Τζίμου. Το σενάριο υπογράφουν ο Θάνος Αναστόπουλος μαζί με τον Βασίλη Γιάτση, η φωτογραφία είναι του Ηλία Αδάμη, η καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαγιούς Τρικεριώτη, ενώ το μοντάζ κάνει ο Ναπολέων Στρατογιαννάκης. [«Η Κόρη» βρίσκεται στο στάδιο του post - production.]

koritsi

Το Κορίτσι με τα Μεγάλα Μάτια του Αλέξη Τσάφα

Το όνομα του Αλέξη Τσάφα είναι πλέον συνώνυμο με το Πράσινο Ακρωτήρι. Υπεύθυνος για το ντοκιμαντέρ «Μιντέλο - Πίσω από τον Ορίζοντα» του 2009, επιστρέφει φέτος με την πρώτη ουσιαστικά ταινία μυθοπλασίας που γυρίζεται στο νησί και πατώντας πάνω σε θρύλους, δοξασίες και τοπικά παραμύθια αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής κοπέλας που επιστρέφει από την Ευρώπη στο Πράσινο Ακρωτήρι αντιμετωπίζοντας τον θάνατο του πατέρα της. Η ταινία, συμπαραγωγή Ελλάδας και Πράσινου Ακρωτηρίου, έκανε την πρεμιέρα της στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και είναι άγνωστο αν θα τη δούμε κάποια στιγμή σε κανονικό κύκλωμα διανομής. Δείτε εδώ το τρέιλερ.

lust

*Lustlands των Λάκη και Αρη Ιωνά (aka The Callas) *

Το δημιουργικό δίδυμο πίσω από την ομάδα Velvet γύρισε ένα «οικογενειακό νουάρ κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο», στη Θερμησία της Αργολίδας. Στην ταινία συμμετέχουν συνεργάτες τους και μέλη από άλλα ελληνικά συγκροτήματα που χαρακτηρίζουν την indie αγγλόφωνη ελληνική μουσική σκηνή. Το «Lustlands» κινηματογραφεί τον πόθο, σ’ ένα καλοκαιρινό, ηλιόλουστο και σκοτεινό ελληνικό επαρχιακό τοπίο: μια παρέα νεαρών άνεργων κοριτσιών σκοτώνουν τις μέρες τους σε ένα εξοχικό αγρόκτημα. Η μεσημεριανή λαγνεία, η γη, το ποτό, ο ήλιος και ένα μυστικό από το παρελθόν του κτήματος κινούν υπόγεια τους έρωτες, τις φιλίες και τα πάθη. Διαβάστε περισσότερα για το «Lustlands» και δείτε βίντεο από τα γυρίσματα εδώ. [Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο του post production.]

Λιγνίτης του Γρηγόρη Ρέντη

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο Γρηγόρης Ρέντης αφηγείται μια ιστορία για δύο αδέρφια που μεγαλώνουν στα χωριά γύρω από τα λιγνιτωρυχεία της Κοζάνης και όταν χάνουν τον πατέρα τους, ο μεγάλος αδερφός αναγκάζεται να πάρει την θέση του. Σε σενάριο της Εφης Γαβρήλου και παραγωγή της Μαρίας Τσίγκα, ο «Λιγνίτης» ξεκίνησε με αφορμή ένα άρθρο πάνω στα ορυχεία και τη συγκεκριμένη περιοχή στην Κοζάνη που είναι ένα από τα πιο μολυσμένα σημεία στην Ευρώπη, ενώ το project έκανε τα πρώτα βήματά του στο Cinelink του Σαράγεβο. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ. [Ο «Λιγνίτης» βρίσκεται σε στάδιο προπαραγωγής.]

Luton του Μιχάλη Κωνσταντάτου

«Είναι μια ταινία που μιλάει για τον δυτικό άνθρωπο, για όλους εμάς, για τα πράγματα που μας ενοχλούν, την ψευδαίσθηση της κανονικότητας, την ύποπτα «αθώα» καθημερινότητα, για τις παράξενες συμπεριφορές που δεν εξηγούνται, για τη βία της ακινησίας και τη βία που ακινητοποιεί. Ενα σχόλιο πάνω στις δομές στις οποίες βολεύεται ο δυτικός άνθρωπος. Μπορεί να σ’ αρέσει, να σε ξενίσει, να σε τσαντίσει ή να την αγαπήσεις». Ετσι περιέγραφε το «Luton», την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, ο Μιχάλης Κωνσταντάτος πριν αυτό συμμετάσχει ως project ακόμη στο τμήμα «L'Atelier» του προγράμματος «Cinefondation» του Φεστιβάλ Καννών το 2011. Τώρα η ταινία μόλις ολοκλήρωσε τα γυρίσματά της, σε παραγωγή του Γιώργου Τσούργιαννη και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει την πορεία της στα Φεστιβάλ του Κόσμου. Διαβάστε περισσότερα για το «Luton» εδώ. [Η ταινία βρίσκεται σε στάδιο post production.]

man

Man at Sea του Κωνσταντίνου Γιάνναρη

Εκανε την πρεμιέρα του τον Φεβρουάριου του 2011 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (τμήμα Panorama Special). Με νέο μοντάζ έκανε την ελληνική πρεμιέρα του στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Και στις δύο εκδοχές του, το «Man at Sea», η πιο φιλόδοξη ταινία στη φιλμογραφία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, αφηγείται την ιστορία του Αλεξ, ενός καπετάνιου που μετά από τον μακροχρόνιο χωρισμό που ακολούθησε το θάνατο του γιου του, ξανασυναντιέται με τη γυναίκα του στο δεξαμενόπλοιο Sea Voyager, εκεί όπου θα βρουν καταφύγιο τριάντα έφηβοι μετανάστες που έχουν ναυαγήσει μεσοπέλαγα. Πρωταγωνιστούν οι Αντώνης Καρυστινός, Θεοδώρα Τζίμου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα δούμε κάποια στιγμή την ταινία στις αίθουσες. H ταινία υποστηρίχθηκε στο στάδιο της ανάπτυξης από το πρόγραμμα Media.  Διαβάστε περισσότερα για το «Man at Sea» εδώ.

ablast

Α Blast του Σύλλα Τζουμέρκα

Ενα μόλις χρόνο μετά τη «Χώρα Προέλευσης», ο Τζουμέρκας επανέρχεται… εκρηκτικά! Γραμμένο και πάλι μαζί με τη Γιούλα Μπούνταλη, συν-σεναριογράφο (και ηθοποιό) και στη «Χώρα Προέλευσης», το φιλμ αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας, η οποία αποφασίζει να τινάξει κυριολεκτικά τη ζωή της στον αέρα. Το «A Blast» με παραγωγό τη Μαρία Δρανδάκη, επιλέχθηκε ήδη από το Cinelink, το τμήμα ανάπτυξης κινηματογραφικών σχεδίων του φεστιβάλ του Σαράγεβο. [Η ταινία βρίσκεται σε φάση διερεύνησης παραγωγής.]

breakdown

Breakdown Reward του Ηλία Γεωργόπουλου

Στο επίσημο site της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Ηλία Γεωργόπουλου, το «Breakdown Reward» περιγράφεται ως μια περιπέτεια/κωμωδία και αφηγείται την ιστορία δύο Γερμανών πληρωμένων δολοφόνων που μισθώνονται για να ανακαλύψουν έναν χαμένο θησαυρό. Ολα όμως όσα μπορούν να πάνε στραβά, θα πάνε όταν ο θησαυρός θα βρεθεί στα χέρια τριών μικροκακοποιών που προσπαθούν να μαζέψουν χρήματα για να ξεπληρώσουν τον τοπικό αρχηγό της Μαφίας. Διαφθορά, ανεργία, εξαθλίωση, κατάθλιψη και άλλες σύγχρονες νεοελληνικές έννοιες με γυρίσματα στο Ναύπλιο και το Αργος και πρωταγωνιστές τους Μαρία Γεώργαρου, Γιώργο Γαλάνη, Αντρέα Τσιάκο, Ντέιβιντ Ρόχρμπαχ, Τομπάιας Ντόσταλ και άλλους. Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ και μάθετε περισσότερα στο επίσημο site του «Breakdown Reward».

koitas

Να Κάθεσαι και να Κοιτάς του Γιώργου Σερβετά

Στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, μετά τις «Αιτίες των Πραγμάτων» του 2008 που είχε προβληθεί στο Digital Wave του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Σερβετάς πλησιάζει τους ανθρώπους που ζουν στην περίμετρο των μεγάλων πόλεων. Η ηρωίδα του, η Αντιγόνη, ένα αγρίμι σε υπαρξιακή κρίση, επιστρέφει στον τόπο που γεννήθηκε και, χωρίς πολλή σκέψη, με το πάθος της παρόρμησης, ταράζει τα νερά που έχουν από καιρό βαλτώσει. Η παραγωγή του «Να Κάθεσαι και να Κοιτάς» ανήκει στους Φένια Κοσοβίτσα και Κωνσταντίνο Κοντοβράκη, ενώ πρωταγωνιστούν οι Μαρίνα Συμεού, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Νίκος Γεωργάκης, Γιώργος Καφετζόπουλος, Κωνσταντίνος Σιραδάκης, Γιώργος Ζιόβας. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία, η οποία θα βγει στις αίθουσες από Σεπτέμβρη από την Feelgood Entertainment.

Νumber 1 του Βασίλη Μυριανθόπουλου

Μετά το «Μόλις Χώρισα» και το «Σούλα Ελα Ξανά», ο Βασίλης Μυριανθόπουλος επιστρέφει στο σινεμά με μια ταινία γεμάτη... Eurovision. To «Number 1» αφηγείται την ιστορία τεσσάρων Αθηναίων, δύο αντρών και δύο γυναικών, που εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή σε ένα ελληνικό νησί, για να ανακαλύψουν ο καθένας μέσα από διαφορετική διαδρομή τον πραγματικό του εαυτό. Ποπ μιούζικαλ νοσταλγίας για το σύγχρονο χάος, το «Number 1» έχει για soundtrack τα anthems που κατά καιρούς εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο διαγωνισμό της Eurovision, αλλά και cameos εκπλήξεις από τις ελληνικές αποστολές μέσα στα χρόνια. [Το «Number 1» βρίσκεται σε στάδιο προπαραγωγής με στόχο να ξεκινήσει τα γυρίσματά του την άνοιξη του 2013.]

Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο Γιάννης Βεσλεμές (aka Felizol) φτιάχνει τη γέφυρα ανάμεσα στο πετυχημένο του παρελθόν ως σκηνοθέτης μικρού μήκους («Οσικι»), γυρίζοντας τη «Νορβηγία» και σε μικρού και σε μεγάλου μήκους εκδοχή. Η «Νορβηγία» αφηγείται την ιστορία του Ζανό, ενός περίεργου τύπου, κάτι ανάμεσα σε Σαμουράι και Καραγκιόζη, ο οποίος έρχεται με το τρένο στην Αθήνα, πρώτη φορά και τελευταία. Φωτοφοβικός, ίσως βρικόλακας, δεινός χορευτής, καίγεται, σκορπίζεται, χαραμίζεται σε μια πόλη που δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα «ζεστό κορίτσι». Στην ταινία, παραγωγή του Γιώργου Τσούργιαννη, της Ελένης Μπερντέ και του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, πρωταγωνιστούν ο Βαγγέλης Μουρίκης και η Αλεξία Καλτσίκη. [Η «Νορβηγία» βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε γυρίσματα.]

Duncharon της Αθηνάς Τσαγγάρη

H Αθηνά Τσαγγάρη επιστρέφει μετά τη διεθνή επιτυχία του «Attenberg» με ένα φιλόδοξο σχέδιο που υπήρχε σαν ιδέα εδώ και χρόνια και που μοιάζει επιτέλους να γίνεται πραγματικότητα. Το «Duncharon» είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας σε σενάριο της ίδιας και του στενού συνεργάτη της, Ματ Τζόνσον, ενώ η παραγωγή ανήκει στην Haos Film, τη Faliro House, τη Maharaja Films και τη Match Factory. Πριν από αρκετά χρόνια, η Αθηνά Τσαγγάρη έλεγε σε μια συνέντευξή της στην Austin Chronicle ότι το «Duncharon» είναι μια σκοτεινή κωμωδία επιστημονικής φαντασίας με κατσούφηδες αστροναύτες, πρόωρα ανεπτυγμένα παιδιά και βιονικά κουνέλια, την οποία σκοπεύει να γυρίσει σε ένα ηφαιστιογενές ελληνικό νησί που θα παίζει το ρόλο του Χάροντα, του δορυφόρου του Πλούτωνα. H ταινία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, έχοντας ήδη ωστόσο κερδίσει το βραβείο στη CineMart του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.

xenia

Ξενία του Πάνου Χ. Κούτρα

Τρία χρόνια μετά τη διεθνή επιτυχία της «Στρέλλας», ο Πάνος Χ. Κούτρας ετοιμάζεται για την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του. Το «Ξενία» αφηγείται την ιστορία δύο ανήλικων αδερφιών αλβανικής καταγωγής, που διασχίζουν την Ελλάδα αναζητώντας την ταυτότητά τους και το χαμένο πρόσωπο μιας χώρας. Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή της γαλλικής Movie Partners in Motion, της 100% Synthetic Films (Πάνος Χ. Κούτρας - Ελένη Κοσσυφίδου) και της Wrong Men (Αλεξάνδρα Μπουσίου) και, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε, της ARTE France Cinema, αλλά και με την υποστήριξη του προγράμματος MEDIA. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ. [Το «Ξενία» βρίσκεται στο στάδιο της προπαραγωγής, με σκοπό να ξεκινήσει γύρισμα την άνοιξη.]

Πανδημία των Δημήτρη Πιατά και Μάνου Αρβανιτάκη

Στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα μεγάλου μήκους, ο Δημήτρης Πιατάς πρωταγωνιστεί σε μια «μαύρη κωμωδία μιας εμπριμέ χρεωκοπίας», όπως περιγράφει ο ίδιος την «Πανδημία», μια απόπειρα μείξης της μυθοπλασίας και του ντοκιμαντέρ με φόντο την οικονομική κρίση. Σε μια Αθήνα, όπου ένας ιός απειλεί να φέρει την απόλυτη ευτυχία προκαλώντας την επαφή με την πραγματικότητα, ένας διάσημος παρουσιαστής μιας τηλεοπτικής εκπομπής «σκουπίδι, βρώμικης, κίτρινης σαν τη ζωή» κρατάει καλά κρυμμένο ένα μυστικό που απειλεί να καταστρέψει τα πάντα. Μαζί με τον Δημήτρη Πιατά σκηνοθετεί ο νεαρός Μάνος Αρβανιτάκης, ενώ πρωταγωνιστούν ακόμη ο Μιχάλης Μητρούσης, ο Αρης Χατζηστεφάνου (παίζοντας τον εαυτό του), η Ιωάννα Πιατά, ο Μιχάλης Οικονόμου και άλλοι. Eνα teaser – trailer που μπορείτε να δείτε εδώ και στο επίσημο site της «Πανδημίας» θα σας διαφωτίσουν περισσότερο. [H ταινία βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε στάδιο γυρίσματος.]

papadopoulos

Papadopoulos and Sons του Μάρκους Μάρκου

Με tagline «No one does the crisis like the Greeks!», το ντεμπούτο μεγάλου μήκους του ελληνοκυπριακής καταγωγής και μόνιμου κάτοικου Αγγλίας Μάρκους Μάρκου αφηγείται την ιστορία του Χάρη Παπαδόπουλου, ενός άντρα που έχει τα πάντα: μια πολυτελή βίλα, βραβεία και ένα υψηλών απαιτήσεων και εξόδων lifestyle. Οταν όμως θα ξεσπάσει η οικονομική κρίση, ο Χάρι και η οικογένειά του θα τα χάσουν όλα. Ολα, εκτός από ένα ξεχασμένο μικρό εστιατόριο με το όνομα «Three Brothers Fish & Chip Shop» που ανήκει εξ ημισείας στον Χάρι και τον μεγαλύτερο αδερφό του Σπύρο, ο οποίος έχει από καιρό απομακρυνθεί από την οικογένεια. Τυπικό ελληνικό - και τυπικά επίκαιρο - θέμα με τον Στίβεν Ντιλέινι («Οι Ωρες», «Game of Thrones»), τον Γιώργο Χωραφά και τους Τζόρτζια Γκρουμ, Εντ Στόπαρντ, Φρανκ Ντιλέινι. Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ και μάθετε περισσότερα στο επίσημο site του «Papadopoulos and Sons».

Πέντε Σελίνια Νάιλον του Χρίστου Σιοπαχά

Την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του μετά την «Κόκκινη Πέμπτη» του 2003, ετοιμάζει ο Κύπριος σκηνοθέτης Χρίστος Σιοπαχάς. Στην Κύπρο του 1946, σε ένα ορεινό χάνι στο δρόμο των καραβανιών που κουβαλούν ασβέστη, φτάνει ένα κυνηγημένο παράνομο ζευγάρι. Η ιστορία στρέφεται γύρω από τη γυναίκα, την οποία ο άντρας εγκαταλείπει αλλά επανέρχεται, όπως φεύγουν και επανέρχονται πολλά πρόσωπα, με την ίδια να παραμένει στο χάνι μελαγχολική, καταθλιμμένη, πότε μόνη και πότε όχι. [Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο της προπαραγωγής, με εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Ε.Κ.Κ.]

ploio

Το Πλοίο του Νίκου Κούνδουρου

Στα 86 του χρόνια, πια, ο σκηνοθέτης του «Δράκου», της «Μαγικής Πόλης», του «1922», δεν έχει ολοκληρώσει τον δημιουργικό του κύκλο, αντίθετα επανέρχεται, σχεδόν 15 χρόνια μετά τους «Φωτογράφους», στην κινηματογραφική επικαιρότητα, με μια επιθετικά πολιτική ταινία. Το πλοίο του τίτλου έρχεται από τον Παναμά και φέρνει πολεμικό υλικό στους Ισραηλινούς για να εξοπλιστούν στον αιώνιο πόλεμο εναντίον των Παλαιστινίων. Παράλληλα, στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο, διάφοροι επιτήδειοι μαζεύουν κορίτσια από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τους υπόσχονται δουλειές για να τις κάνουν τελικά πόρνες, ενώ μια στοά μασόνων, λειτουργεί ως μεσάζοντας ανάμεσα στους Αμερικανούς και στους Ισραηλινούς. Η ταινία είναι μια παραγωγή της Showtime Productions. Διαβάστε περισσότερα για «Το Πλοίο» εδώ και δείτε το πρώτο teaser της ταινίας εδώ. [Η ταινία βρίσκεται σε στάδιο post production.]

poli

Η Πόλη των Παιδιών του Γιώργου Γκικαπέππα

Ξεχώρισε ήδη από την πρώτη προβολή της στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, όπου και τιμήθηκε με το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), απέσπασε τρία βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Καλύτερου σεναρίου, Καλύτερης ηθοποιού για την Κίκα Γεωργίου και Καλύτερων ειδικών εφέ) και συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας. Τώρα η «Πόλη των Παιδιών», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Γκικαπέππα, που αφηγείται την ιστορία τεσσάρων ζευγαριών στη σημερινή Αθήνα, καθώς αυτά αναστατώνονται από τον ερχομό ενός παιδιού, είναι έτοιμη για να κυκλοφορήσει στις αίθουσες από τη Seven Films. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.

profitis

Ο Προφήτης του Δημήτρη Πούλου

Η πρώτη μεγάλου μήκους του Δημήτρη Πούλου μετά από τρεις μικρού μήκους που ταξίδεψαν σε μια σειρά από φεστιβάλ είναι η ιστορία ενός στρατιώτη που εν καιρώ πολέμου καταφτάνει σε ένα μοναστήρι αναζητώντας τον πατέρα του. Ομως οι κάτοικοί του δεν είναι συνηθισμένοι μοναχοί αλλά άνθρωποι που αρνούνται να πολεμήσουν σε έναν πόλεμο που συμβαίνει εκεί έξω σε έναν άχρονο κόσμο που θα μπορούσε να είναι οποτεδήποτε. Ο Γιώργος Χρανιώτης υποδύεται τον βασικό χαρακτήρα, σε μια ταινία που παίζει με τους αισθητικούς κανόνες ενός γουέστερν και ποτίζει την ιστορία του με την αμφίσημη αίσθηση ενός χρησμού. Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας και διαβάστε περισσότερα για τον «Προφήτη». [Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο του post production.]

runawayday

Runaway Day του Δημήτρη Μπαβέλλα

Γυρισμένο σε φιλμ 16mm, το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Δημήτρη Μπαβέλλα αφηγείται την ιστορία της Μαρίας και του Λουκά που αποφασίζουν να φύγουν από τα σπίτια τους και να περιπλανηθούν στην Αθήνα, γνωρίζοντας την πόλη από την αρχή, την ίδια στιγμή που όλοι οι κάτοικοί της βρίσκονται στο όριο μιας μαζικής φυγής. Μια ταινία για «οικονομικά ζόμπι», όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί της ή απλά ακόμη ένα δείγμα του νέου ανεξάρτητου ελληνικού σινεμά που εκμεταλλεύεται το αστικό περιβάλλον για ιστορίες που δοκιμάζουν τα κινηματογραφικά είδη, στο «Runaway Day» πρωταγωνιστούν η Μαρία Σκουλά, ο Μάκης Παπαδημητρίου, ο Ερρίκος Λίτσης, ο Χρήστος Στέργιογλου και η Εύα Βόγλη. Mάθετε περισσότερα για το «Runaway Day» στην επίσημη σελίδα της στο Facebook.

redcity

Red City του Mάνου Τσίζεκ

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους απόπειρα, ο Μάνος Τσίζεκ με σπουδές θεωρητικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, αλλά και προϋπηρεσία στη φωτογραφία και το σινεμά, δοκιμάζεται στο δύσκολο είδος της επιστημονικής φαντασίας και αφηγείται την ιστορία ενός καθηγητή υπολογιστικής φυσικής και του νεαρού βοηθού του καθώς αυτοί αναπτύσσουν έναν νέο «κώδικα» που θα επιτρέψει στα ανδροειδή που κατοικούν σε μια φουτουριστική πόλη να συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι. Εμπνευσμένο από την ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου και της Μαρίας Ταταράκη αλλά και το πολιτικό και κοινωνικό χάος της Ελλάδας της κρίσης, το «Red City» ξεκίνησε το 2012 σαν ένα no buget work in progress, αλλά στην πορεία η εταιρία New York Entertainment ανέλαβε την παραγωγή και την προώθησή του με συμπαραγωγούς το Home Studio και τη Mix Productions.

September της Πέννυς Παναγιωτοπούλου

Δέκα ολόκληρα χρόνια μετά το «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο Μπαμπάς μου» που ταξίδεψε και βραβεύθηκε στα Φεστιβάλ του κόσμου, η Πέννυ Παναγιωτοπούλου επιστρέφει με μια ταινία μελαγχολική και τρυφερή όσο και ο μήνας του τίτλου της. Το «September» αφηγείται την ιστορία μιας μοναχικής κοπέλας στη σημερινή Αθήνα, η οποία χάνει το σκύλο της και μαζί με αυτόν τον άξονά της. Αποφασίζει να τον θάψει στον κήπου του απέναντι σπιτιού όπου ζει μια οικογένεια. Ο άντρας τη θεωρεί τρελή, η γυναίκα την καταλαβαίνει. Μια ιδιόρρυθμη σχέση σχηματίζεται ανάμεσα στις δύο γυναίκες – θα μπορούσαν να έχουν η μία τη ζωή της άλλης και υπάρχουν στιγμές που το ονειρεύονται... Σε σενάριο της Κάλλιας Παπαδάκη και της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, στο «September», μια συμπαραγωγή Ελλάδας – Γερμανίας (με την υποστήριξη του προγράμματος MEDIA στο στάδιο της ανάπτυξης), πρωταγωνιστούν οι Κόρα Καρβούνη, Μαρία Σκουλά, Νίκος Διαμαντής, Χρήστος Στέργιογλου, Γιούλικα Σκαφιδά και άλλοι. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ. [Το «September» βρίσκεται αυτήν την εποχή σε γυρίσματα.]

Stage Fright του Γιώργου Ζώη

Μετά τη διεθνή επιτυχία του μικρού μήκους «Casus Belli», ο Γιώργος Ζώης ξεκινάει το μεγάλο ταξίδι της περιπέτειας της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του με τίτλο «Stage Fright» και όπως δηλώνει ο ίδιος «Stage Fright είναι το άγχος του ηθοποιού πάνω στην σκηνή, αλλά ο κυριολεκτικός όρος προέρχεται από την ψυχιατρική επιστήμη και σημαίνει ο φόβος της έκθεσης του αληθινού μας εαυτού μπροστά  στους άλλους.  Αυτό είναι και που με ενδιαφέρει: η κυριολεξία του να πράττεις αυτό που είσαι. Το σενάριο εκτυλίσσεται μέσα σε ένα θέατρο στο οποίο εισέρχονται μια ομάδα εισβολέων με ακάλυπτα τα πρόσωπα τους. Οι εισβολείς δεν μεταφέρουν ένα μήνυμα μέσα από τις πράξεις τους, αυτές είναι στην ουσία το μήνυμα.». Το «Stage Fright» βραβεύθηκε στο Cinelink του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο και συμμετείχε στο Torino Film Lab με παραγωγό τη Μαρία Δρανδάκη. [H ταινία βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης.]

congrats

Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους της Κωνσταντίνας Βούλγαρη

Πέντε χρόνια μετά το «Valse Sentimentale», η Κωνσταντίνα Βούλγαρη επιστρέφει με μια ακόμη «προσωπική» ταινία, γυρισμένη στα Εξάρχεια, στην κατηγορία των «no budget» ταινιών, μια και η χρηματοδότηση που πριν λίγα χρόνια είχε εγκριθεί από το Ε.Κ.Κ. δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Σε παραγωγή της ΜΙΤΟΣ, της Ελένης Αφεντάκη και της Βάσως Πατρούμπα, η Βούλγαρη ακολουθεί την καθημερινότητα μιας κοπέλας, της Ηλέκτρας, που ζει στα Εξάρχεια κι ανήκει στον αναρχικό χώρο. Ο φίλος της είναι στην φυλακή, θύμα του τρομονόμου και η ίδια προσπαθεί «να είναι δημιουργική, δίχως να θυσιάζει τον εαυτό της». Πρωταγωνιστούν οι Μαρία Γεωργιάδου, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Πιατάς, Κώστας Γανωτής και Αλέξης Χαρίσης. Διαβάστε περισσότερα για το «Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους» και δείτε βίντεο από τα γυρίσματα εδώ. [Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο του post production και φιλοδοξεί να βγει στις αίθουσες το φθινόπωρο.]

sotiria

Σωτηρία του Ιάσονα Τζαβέλλα

Ανεξήγητοι λόγοι οδηγούν ένα συνηθισμένο ζευγάρι αστών να επιλέξει ως τόπο διακοπών του ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό, όπου μέσα από μία σειρά μεταφυσικών γεγονότων, έρχονται αντιμέτωποι με το αδιέξοδο της σχέσης αλλά και της ίδιας τους της ύπαρξης. Αυτή είναι η υπόθεση της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του 24χρονου Ιάσονα Τζαβέλλα που έκανε την πρεμιέρα της στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μια μείξη του σινεμά του φανταστικού με τον ποιητικό κινηματογράφο με γυρίσματα στην Ευρυτανία και αναφορές από κλασικά anthems της ροκ. Παραμένει άγνωστο αν η ταινία θα προβληθεί κάποια στιγμή στις αίθουσες. Δείτε εδώ το τρέιλερ της «Σωτηρίας».

Η Τελευταία Φάρσα του Βασίλη Ραΐση

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το «Τελευταίο Τραγούδι του Ελβις», είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο στο Digital Wave του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2009 και στη συνέχεια διανεμήθηκε δωρεάν στο διαδίκτυο, καθώς είχε γυριστεί με ελάχιστα χρήματα, γι αυτόν ακριβώς το σκοπό. [Μπορείτε να τη δείτε εδώ.](https://elvislastsong.blogspot.gr/] Σεναριογράφος σε ταινίες μικρού αλλά και μεγάλου μήκους, βραβευμένος στη Θεσσαλονίκη για το σενάριο της «Διόρθωσης» του Θάνου Αναστόπουλου, θεατρικός συγγραφέας, αλλά και καθηγητής φυσικής στη Μέση εκπαίδευση, ο Βασίλης Ραΐσης βρίσκεται ήδη εν μέσω γυρισμάτων της επόμενης μεγάλου μήκους ταινίας του. Το σενάριο της «Τελευταίας Φάρσας» είναι γραμμένο από τον ίδιο και τον Γαβριήλ Ευσταθίου και αφηγείται την ιστορία τεσσάρων νέων επιστημόνων που έχουν ένα περίεργο «χόμπι»: Να κάνουν φάρσες αποκαλύπτοντας το ψέμμα πάνω στο οποίο χτίζουν καριέρες μέντιουμ, πνευματιστές κλπ. Ενας από αυτούς μπαίνει στην ομάδα ενός ψευδο-θεραπευτή ώστε να αποκαλύψει ότι είναι απατεώνας, μόνο που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περίμεναν. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Νικόλας Πιπεράς, Μαρίνα Καλογήρου, Νίκος Μοναστηριώτης, Γιώτα Αργυροπούλου, Μιχάλης Καλιότσος, Ανδρέας Μαριαννός, Γιώργος Μπινιάρης, Λυδία Τρύφωνα, Φώτης Θωμαΐδης, Δρόσος Σκότης, ενώ η παραγωγής είναι της Digi DV Productions. Δείτε περισσότερα στην επίσημη σελίδα της ταινίας στο Facebook. [Το φιλμ βρίσκεται στο στάδιο των γυρισμάτων.]

Tετάρτη 04:45 του Αλέξη Αλεξίου

Ο Αλέξης Αλεξίου επιστρέφει μετά τη διεθνή επιτυχία της «Ιστορίας 52» (επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ το 2007) με ένα βίαιο νεονουάρ με φόντο την Αθήνα της κρίσης, όπως το περιγράφει ο ίδιος. Το «Τετάρτη 04:45» (που είναι προσωρινός τίτλος) είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας και Γερμανίας, ενώ έχει λάβει ήδη την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Eurimages. Πρωταγωνιστούν οι Στέλιος Μάινας, Δημήτρης Τζουμάκης, Γιώργος Συμεωνίδης. [Η ταινία βρίσκεται σε στάδιο προπαραγωγής.]

jace

J.A.C.E. του Μενέλαου Καραμαγγιώλη

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, δεκατέσσερα χρόνια μετά το «Black Out», έκανε την πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο, συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 52ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (αποσπώντας το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για τη Στεφανία Γουλιώτη) και ετοιμάζεται για τις αίθουσες τον Οκτώβριο σε διανομή της Audiovisual. To «J.A.C.E.» (αρχικά για το Just Another Confused Elephant) είναι ένα σύγχρονο παραμύθι με τίτλο το όνομα του ήρωά της, ενός σύγχρονου Ολιβερ Τουιστ, ο οποίος είναι ορφανός και η ζωή του είναι μια ανεστραμμένη Οδύσσεια. Κυνηγημένος και χωρίς ταυτότητα, θα βρει στο πρόσωπο της Μαρίας τον αληθινό έρωτα και το όνειρο μιας οικογένειας, καθώς βρίσκεται αναγκασμένος να την προστατέψει, κι αυτήν και το παιδί της, από τις ίδιες συμμορίες που τον καταδιώκουν από μικρό. Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας - Πορτογαλίας - Τουρκίας - ΠΓΔΜ - Ολλανδίας (με την υποστήριξη του προγράμματος MEDIA στο στάδιο της ανάπτυξης) και πρωταγωνιστούν ο Αλμπάν Ουκάζ («Η Σιωπή της Λόρνα»), η Στεφανία Γουλιώτη, ο Ιερώνυμος Καλετσάνος, η Κόρα Καρβούνη και άλλοι. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.

Τρίτος Κόσμος του Βασίλη Μπλιούμη

Σε μια πόλη των Φιλιππίνων, ένας Ελληνας κλεπτομανής και μια φύλακας που δεν παύει να τον παρακολουθεί. Μια κατά λάθος έγκυος γυναίκα προσπαθεί ν’αποφασίσει αν πρέπει να κάνει έκτρωση ή να δώσει το παιδί σε ορφανοτροφείο. Ενα δωδεκάχρονο κοριτσάκι αποκτά έναν φίλο δι’αλληλογραφίας και ψάχνει να βρει χρήματα για ν’αγοράσει γραμματόσημα. Δυο φίλοι προσπαθούν να γίνουν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης. Είναι όλοι τους μέρος ενός τρίτου κόσμου. Tέταρτη μεγάλου μήκους ταινία για τον Βασίλη Μπλιούμη που προβλήθηκε στην Αγορά του 52ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας.

chinatown

Chinatown: Τα Τρία Καταφύγια της Αλίκης Δανέζη - Κνούτσεν

Το ελληνοκυπριακό kung fu φιλμ της Αλίκης Δανέζη - Κνούτσεν αφηγείται την ιστορίας μιας νεαρής κοπέλας, μισής Κύπριας, μισής Κινέζας, η οποία εκπαιδεύεται στις πολεμικές τέχνες ζητώντας εκδίκηση για το θάνατο του πατέρα της. Με εντυπωσιακά γυρίσματα δράσης στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στην Κύπρο και με πρωταγωνιστές την Κατερίνα Μισιχρόνη, τη Θέμιδα Μπαζάκα, τον Γιάννη Στάνκογλου και άλλους, το «Chinatown: Τα Τρία Καταφύγια» ολοκληρώνει την περιπετειώδη διαδρομή των γυρισμάτων του για να αποκαλύψει τα γοητευτικά μυστικά του. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ. [Το «Chinatown: Τα Τρία Καταφύγια βρίσκεται σε στάδιο post-production]

chess Chess Games της Ολγας Μαλέα Η νέα ταινία της Ολγας Μαλέα μετά το «Πρώτη Φορά Νονός», βρίσκει την σκηνοθέτιδα να αλλάζει ύφος, δοκιμάζοντας μια καινούρια κατεύθυνση μακριά από την κωμωδία που που υπήρξε μέχρι σήμερα το milieu της.  Το «Chess Games» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με θέμα την σχέση μεταξύ μάνας και κόρης. Η Αννα 11 χρονών προσπαθεί να είναι η τέλεια κόρη για να ευχαριστήσει τη μητέρα της, Μαίρη. Παρόλα αυτά αρχίζει να συμπεριφέρεται παράξενα βάζοντας τον εαυτό της σε κίνδυνο και κάνοντας την Μαίρη να φτάνει στα όρια της. Γιατί ένα παιδί που φαίνεται τόσο ευτυχισμένο αρχίζει να συμπεριφέρεται τόσο απρόβλεπτα; Πρωταγωνιστούν η Ναταλία Δραγούμη , ο Σήφης Πολυζωίδης και στο ρόλο της  Aννας η  μικρή Μαρία Ρισκάκη. Δείτε εδώ ένα πρώτο teaser της ταινίας. [Το «Chess Games» βρίσκεται στο στάδιο των γυρισμάτων]

fynbos

Fynbos του Χάρη Πατραμάνη

Μετά από μεγάλη καριέρα στη διαφήμιση και τρεις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, ο Χάρης Πατραμάνης γύρισε την πρώτη ταινία του μεγάλου μήκους εξ ολοκλήρου στη Νότιο Αφρική σε παραγωγή του ίδιου και της Ελένης Ασβεστά. Το «Fynbos» (που σημαίνει τη θαμνώδη βλάστηση που επικρατεί στο Δυτικό Ακρωτήρι της Νοτίου Αφρικής) αφηγείται την ιστορία ενός στα όρια της χρεοκοπίας εργολάβου που ταξιδεύει μαζί με τη σύζυγό του σε μια απομονωμένη περιοχή της Νοτίου Αφρικής με σκοπό να κλείσει μια συμφωνία που θα του αλλάξει τη ζωή. Εκεί θα έρθει όμως αντιμέτωπος με την αγριότητα του τοπίου και της ανθρώπινης κατάστασης σε μια λεπτή γραμμή που χωρίζει την πραγματικότητα από τη φαντασία. Το καστ του «Fynbos» αποτελείται από νοτιοαφρικανούς ηθοποιούς, το σενάριο υπογράφει ο Αμερικανός Τζόναθαν Κάιλ Γκλέιτζερ, το μοντάζ ο Γιώργος Μαυροψαρίδης («Αλπεις»), ενώ τη μουσική υπογράφει ο Coti K. Το «Fynbos» ξεκινάει αυτήν την εποχή τα ταξίδια του στα διεθνή φεστιβάλ, ξεκινώντας από τη συμμετοχή του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ντέρμπαν.

fls

F.L.S. του Θάνου Τσαβλή

Σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής, μαχητές απ’όλον τον κόσμο συμμετέχουν στο «F.L.S.» με στόχο τη δόξα και το χρήμα. Ο ήρωας της ταινίας, μην έχοντας άλλη επιλογή και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, θα πάρει μέρος στο παιχνίδι. Στο «F.L.S.» όμως, μοναδικός νικητής είναι ο τελευταίος επιζών… Περισσότερο γνωστή ως η πρώτη ελληνική ταινία δράσης και πολεμικών τεχνών, το εντελώς DIY και εντελώς ανεξάρτητο «F.L.S.» (σημαίνει Forest of Lost Souls») αποτελεί την πρώτη απόπειρα στη μεγάλου μήκους του δημιουργού του, Θάνου Τσαβλή, και έκανε την πρεμιέρα του στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο που μας πέρασε. Ελπίζοντας πως θα βρει το δρόμο του και προς τις αίθουσες δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας και διαβάστε μια συνέντευξη του Θάνου Τσαβλή στο Flix.

Φράνκεσταϊν: Η Οδύσσεια του Θανάτου του Κώστα Ζάπα

Σε μια πόλη φτάνει ένας θίασος που ανεβάζει τον Φράνκενσταϊν. Μια νεαρή δημοσιογράφος που ερευνά το μύθο, πιστεύει πως το μυθιστόρημα δεν είναι ένα παραμύθι, αλλά η αληθινή ιστορία μιας παρέας αλχημιστών, με ιδρυτή το νεαρό γιατρό Βίκτορ Φράνκενσταϊν, που το 1817 κατάφεραν να νικήσουν το θάνατο και να επανέλθουν από τους νεκρούς. Παίρνοντας συνεντεύξεις από το θίασο, έρχεται αντιμέτωπη με τους σκοτεινούς ήρωες του μυθιστορήματος που εμφανίζονται στην πόλη, πιο ζωντανοί από ποτέ. Η έρευνα την οδηγεί σε έναν κόσμο τεράτων, σε ένα θεώρημα για τη ζωή και το θάνατο και τελικά σε μια αποκάλυψη που θα τη συγκλονίσει. Το μυστικό μιας οδύσσειας θανάτου αλλά και μιας αιώνιας αγάπης, που κατάφερε να μείνει ζωντανή ακόμα και μετά το θάνατο. Αυτή είναι η υπόθεση της φιλόδοξης μεταφοράς του μύθου του «Φράνκενσταϊν» της Μέρι Σέλεϊ από τον Κώστα Ζάπα («Η Ανταρσία της Κόκκινης Μαρίας») που θα γυριστεί στα αγγλικά αλλά εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, με μουσική του Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ. [Το «Φρανκεστάιν: Η Οδύσσεια του Θανάτου» βρίσκεται σε φάση προπαραγωγής.]

Χαρά του Ηλία Γιαννακάκη

Επτά χρόνια μετά την πρώτη του ταινία μυθοπλασίας, το «Αλεμάγια» (και ενώ παρεμβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Μακρόνησος»), ο Ηλίας Γιαννακάκης επιστρέφει με τη «Χαρά», μια ταινία για μια γυναίκα με το ειρωνικό όνομα Χαρά που απαγάγει ένα νεογέννητο παιδί, επειδή δεν μπορεί να κάνει δικό της. Στην ταινία, που έχει γυριστεί σε ασπρόμαυρο φιλμ 35mm, σε παραγωγή της Ελένης Μπερντέ, πρωταγωνιστεί η Αμαλία Μουτούση και μαζί της ο Γιώργος Συμεωνίδης και ο Νίκος Φλέσσας. [Η «Χαρά» βρίσκεται σε στάδιο post production.]

Η Χαρά και η Θλίψη του Σώματος του Ανδρέα Πάντζη

Μετά τη «Σφαγή του Κόκορα» και «Το Τάμα», ο Κύπριος σκηνοθέτης επιλέγει και πάλι για πρωταγωνιστή του τον Γιώργο Χωραφά, αυτή τη φορά σ’ ένα σύγχρονο κοινωνικό δράμα, ένα film noir, που καταπιάνεται με ένα διαχρονικό θέμα, αυτό της προδοσίας και της φιλίας. Το καστ της ταινίας πλαισιώνεται από καταξιωμένους ηθοποιούς από την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η ταινία επιχορηγείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και από την ΕΡΤ. [Η «Χαρά και η Θλίψη του Σώματος» βρίσκεται αυτήν την περίοδο στο στάδιο του post - production.]

higita

Χιγκίτα του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Εξι χρόνια μετά το «Ροζ», ο The Boy ετοιμάζει την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, μια εντελώς ανεξάρτητη παραγωγή με υποτυπώδες budget. Η ιστορία της ταινίας αφορά σε μια ομάδα ανθρώπων που αυτοεξορίζεται στη Μακρόνησο για να προστατευτεί από τους Μολυσμένους. 37 χρόνια αργότερα, παρακολουθούμε το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης. Εξι άνθρωποι δίπλα σε απολιθώματα πολιτισμού, κουβαλάνε άσκοπα τους ρόλους που τους έχουν επιβληθεί, αφήνοντας την τρέλα να τους συντροφεύσει στον αφανισμό τους. Ο The Boy υπογράφει τη σκηνοθεσία, την παραγωγή, το σενάριο, τη φωτογραφία, το μοντάζ, τη μουσική και τον ήχο. Πρωταγωνιστούν οι Αργύρης Θανάσουλας, Ιωάννα Σταυροπούλου, Γιάννης Λασπιάς, Δάφνη Μανούσου, Λεονάρντο Σφοντούρης, Αγγελική Καρυστινού, ενώ ακούγεται και η φωνή του The Boy. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το teaser trailer εδώ. [Το «Χιγκίτα» βρίσκεται στο τελικό στάδιο του post production, ενώ προβλήθηκε ήδη μια φορά στην Αθήνα ως work in progress.]

winter

Xειμώνας του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα

Ο εκκεντρικός Νίκος ζει στο Λονδίνο, νεαρός συγγραφέας που λέει ψέματα στη μητέρα του πίσω στην Ελλάδα πως είναι ένας πολυάσχολος διάσημος συγγραφέας. Οταν θα χάσει τη δουλειά του θα αναγκαστεί να επιστρέψει στο εγκαταλελειμμένο πατρικό του στα Σιάτιστα, ελπίζοντας πως εκεί θα βρει την έμπνευση για να γράψει το μυθιστόρημα που θα του αλλάξει τη ζωή. Προσπαθώντας να μη γίνει αντιληπτός από τους κατοίκους του χωριού, θα μείνει κλεισμένος μέσα στο σπίτι ανακαλύπτοντας το σκοτεινό παρελθόν της οικογένειάς του, έναν κόσμο ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία. Γνήσια ταινία είδους, ως υπόσχεση, ο «Χειμώνας» είναι μια ευρωπαϊκή συμπαραγωγή, με την υπογραφή του ειδικού στα ειδικά εφέ και κάτοικου Λονδίνου, Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα και της εταιρίας παραγωγής του Melancholy Star. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο B.D. Foxmoor των Active Member (ο οποίος κρατάει και ένα μικρό ρόλο στην ταινία) ενώ πρωταγωνιστούν ο Θοδωρής Αλμπάνης, ο Βαγγέλης Μουρίκης, η Εφη Παπαθεοδώρου, η Τιτίκα Σαριγκούλη και άλλοι. Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας και διαβάστε περισσότερα για τον «Χειμώνα» στο επίσημο blog της. [Ο «Χειμώνας» βρίσκεται σε στάδιο post -production.]

home

Home Sweet Home του Κυριάκου Τοφαρίδη

Μια κωμωδία για τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα κράτη, τους πολιτισμούς και τους ανθρώπους ετοιμάζει ο Κύπριος σκηνοθέτης. Η ταινία παρακολουθεί τις περιπέτειες μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, η οποία, λόγω της οικονομικής κρίσης, αναγκάζεται να συμβιώσει κάτω από την ίδια στέγη, στο μικρό σπίτι του πάτερ φαμίλια, ο οποίος έχει αποσυρθεί στην ερημιά. Μόνο που, ξαφνικά, αυτό το απομακρυσμένο κομμάτι γης στην Κύπρο, γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων! Το καστ είναι… ταιριαστά διεθνικό, με συμμετοχές από τους Κώστα Δημητρίου, Κάρμεν Ρουγγέρη, Στέλιο Καυκαρίδη, Γιάννη Τσιμιτσέλη, μέχρι τη σταρ του Μπόλιγουντ, Νεέτου Τσάντρα. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν κυρίως στο ερειπωμένο χωριό του Αγίου Σωζόμενου, στην περιοχή της Ποταμιάς στην Κύπρο. Την παραγωγή έχει αναλάβει η Avra Productions με συμπαραγωγό το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, ενώ η Tanweer Alliances είναι συμπαραγωγός και διανομέας. [Το «Home Sweet Home» βρίσκεται τώρα στο στάδιο του post production, με σκοπό να βγει στις αίθουσες την ερχόμενη σεζόν.]

adamastos

Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος του Θάνου Κερμίτση

Η πρώτη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους που χρηματοδοτήθηκε από την πλατφόρμα crowd funding Indiegogo, τα «Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος» είναι στην πραγματικότητα η μεταφορά στο σινεμά του ομώνυμου βραβευμένου κόμικ του Γιάννη Ρουμπούλια και η πρώτη ελληνική επική ταινία, όπως φιλοδοξούν οι δημιουργοί του, ανάμεσά τους και ο 27χρονος Θάνος Κερμίτσης που υπογράφει τη σκηνοθεσία στην πρώτη του απόπειρα μεγάλου μήκους ταινίας. Τα «Χρονικά του Δρακοφοίνικα» αφηγούνται την ιστορία του Ντράγκαρ (τον υποδύεται ο ίδιος ο συγγραφέας του κόμικ, Γιάννης Ρουμπούλιας), ενός βάρβαρου πολεμιστή, ο οποίος έχει σκλαβωθεί και επαναστατεί, επιθυμώντας να γυρίσει πίσω στον τόπο του και την αγαπημένη του γυναίκα, την Μπρέννα. Για να εξασφαλίσει την έξοδό του, παίρνει όμηρο την κόρη του στρατηγού και ξεκινάει ένα ταξίδι επιστροφής γεμάτο από κινδύνους που θα πρέπει να νικήσει! Δείτε εδώ ένα πρόμο μικρού μήκους που γυρίστηκε για τις ανάγκες της εύρεσης χρηματοδότησης της ταινίας και μάθετε περισσότερα στο επίσημο blog της ταινίας. [Τα «Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος» βρίσκονται σε στάδιο γυρισμάτων.]