Φεστιβάλ / Βραβεία

Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη στο Ρότερνταμ

στα 10

Στο πολυπόθητο forum συμπαραγωγών του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, τη CineMart, θα συμμετάσχουν τα νέα πρότζεκτ των δύο Ελλήνων σκηνοθετών.

Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη στο Ρότερνταμ

Η CineMart του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ είναι η κινηματογραφική αγορά όπου συνευρίσκονται εκατοντάδες επαγγελματίες απʼ όλον τον κόσμο με σκοπό να αναπτύξουν μελλοντικές ταινίες και να συμμετάσχουν στη δημιουργία τους.

Φέτος υποβλήθηκαν 465 παραγωγές και επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν μόνο 36, από τις οποίες οι δύο είναι ελληνικές!

Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, μετά το «Wasted Youth» που ήταν το επίσημο άνοιγμα του περσινού Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα, θα πάρει μέρος στη CineMart με το πρότζεκτ «Ενα Πεινασμένο Στόμα». Η προσεχής ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Λένας Διβάνη, το σενάριο υπογράφει ο Νίκος Παναγωτόπουλος και στην παραγωγή συναντάμε ξανά τον Γιώργο Καρναβά, τη Stefi και τον Κωνσταντίνο Κοντοβράκη ως executive producer. Το «Ενα Πεινασμένο Στόμα» είναι ψυχολογικό θρίλερ, με ήρωα έναν 26χρονο φοιτητή της Νομικής που δουλεύει ως εκπαιδευτής σκύλων. Ο νεαρός εισβάλλει στη ζωή ενός ζευγαριού μεγαλοαστών, ενός 55χρονου Καθηγητή της Νομικής και της 45χρονης γυναίκας του και, χρησιμοποιώντας τις βασικές αρχές της εκπαίδευσης των ζώων τούς οδηγεί στο να αντιμετωπίσουν κατά πρόσωπο την κενή ζωή τους.

Η ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, λέγεται «Duncharon» και είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, ένα σχέδιο για το οποίο η Τσαγγάρη μιλούσε εδώ και χρόνια και που μοιάζει επιτέλους να γίνεται πραγματικότητα! Περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση δεν είναι ακόμη γνωστά, εκτός από το ότι το σενάριο της ταινίας είναι της ίδιας της Τσαγγάρη και του στενού συνεργάτη της, Ματ Τζόνσον. Η παραγωγή της ταινίας είναι της Haos Film, της Faliro House, της Maharaja Films και της Match Factory. Πριν από αρκετά χρόνια, η Αθηνά Τσαγγάρη έλεγε σε μια συνέντευξή της στην Austin Chronicle ότι το «Duncharon» είναι μια σκοτεινή κωμωδία επιστημονικής φαντασίας με κατσούφηδες αστροναύτες, πρόωρα ανεπτυγμένα παιδιά και βιονικά κουνέλια, την οποία σκοπεύει να γυρίσει σε ένα ηφαιστιογενές ελληνικό νησί που θα παίζει τον ρόλο του Χάρων, του δορυφόρου του Πλούτωνα. Δεν ξέρουμε πόσο έχει αλλάξει η ιδέα του σχεδίου από τότε, αλλά ούτως ή άλλως μια ταινία επιστημονικής φαντασίας από την Αθηνά Τσαγκάρη, ακούγεται ήδη ανατρεπτικό.

Εκτός από τις ταινίες της Τσαγγάρη και του Παπαδημητρόπουλου το φετινό πρόγραμμα της CineMart, περιλαμβάνει projects των Κέλι Ράιντχαρντ, Αλεξέι Ποπογκρέμπσκι, Κουεντίν Ντιπριέ, ή της Ούρσουλα Αντόνιακ, με άλλα λόγια μια ιδιαίτερα εκλεκτική επιλογή. Διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα της CineMart εδώ.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, που θα γίνει από τις 25 Ιανουαρίου ως τις 5 Φεβρουαρίου του 2012, εκτός από το «Duncharon» και το «Ενα Πεινασμένο Στόμα» που θα συμμετάσχουν στη CineMart, η μεγάλου μήκους ταινία του Εκτορα Λυγίζου, «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού», θα προβληθεί ως work in progress και περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή και στο διαγωνιστικό τμήμα.