Ενημέρωση

F.L.S. : To ελληνικό DIY σινεμά ρίχνει ξύλο!

στα 10

To ντεμπούτο του Θάνου Τσαβλή ονομάζεται «F.L.S.» και διεκδικεί τον τίτλο της πρώτης ανεξάρτητης ελληνικής ταινίας πολεμικών τεχνών. Λίγο πριν την πρεμιέρα του στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, γνωρίστε όλα όσα θα σας βάλουν προετοιμασμένους στην αίθουσα!

F.L.S. : To ελληνικό DIY σινεμά ρίχνει ξύλο!

Σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής, μαχητές απ’όλον τον κόσμο συμμετέχουν στο «F.L.S.» με στόχο τη δόξα και το χρήμα. Ο ήρωας της ταινίας, μην έχοντας άλλη επιλογή και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, θα πάρει μέρος στο παιχνίδι. Στο «F.L.S.» όμως, μοναδικός νικητής είναι ο τελευταίος επιζών…

Αυτή είναι η επίσημη περιγραφή της υπόθεσης του «F.L.S.», της πρώτη μεγάλου μήκους ταινίας του Θάνου Τσαβλή που θα κάνει την πρεμιέρα της στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (4 έως 13 Νοεμβρίου) και η οποία (για όσους αναρωτιούνται) δεν είναι μια ακριβή παραγωγή φτιαγμένη για να χτυπήσει κάτω από τη μέση το Χόλιγουντ, αλλά ακόμη ένα γνήσιο δείγμα DIY σινεμά που μοιάζει τελευταία να επιτίθεται μετωπικά στην οικονομική κρίση εντός συνόρων.

Γυρισμένο με χρήση ψηφιακών φωτογραφικών DSLR τελευταίας τεχνολογίας και ως μια 100% ανεξάρτητη παραγωγή, το «F.L.S.» (σημαίνει Forest of Lost Souls) μοιάζει να αντισταθμίζει την έλλειψη μέσων και χρημάτων με περισσό κέφι και έμπνευση. Οπως δηλώνουν και οι δημιουργοί του «Η πρώτη ελληνική ταινία δράσης και πολεμικών τεχνών αποτελεί και την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Θάνου Τσαβλή. Πολεμικές χορογραφίες που θυμίζουν αντίστοιχες ταινίες του Hong Kong, έντονη manga αισθητική, ιπτάμενες μάχες και ήρωες που μοιάζουν να ξεπήδησαν από σελίδες comic, σε μια εντελώς ανεξάρτητη ελληνική παραγωγή.»

Ρωτήσαμε τον νεαρό (μόλις 26 ετών) σκηνοθέτη του «F.L.S.», Θάνο Τσαβλή να μας βάλει λίγο περισσότερο στο κλίμα της πρώτης του μεγάλου μήκους ταινίας και να μας αποκαλύψει πως ακριβώς προέκυψε η ιδέα της.

Πως θα περιέγραφες το «F.L.S.» σε κάποιον που δεν έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται;

Είναι μια ανεξάρτητη ταινία δράσης,με πολεμικές τέχνες,στην οποία επικρατεί ένα κλίμα που θυμίζει έντονα ιαπωνικό manga

Πως γεννήθηκε η ιδέα του «F.L.S.»;

Αρχικά προετοίμαζα μια τελείως διαφορετική ταινία,όμως μια μέρα πριν ξεκινήσουμε γυρίσματα προέκυψαν προβλήματα που δεν μπορούσαν να ξεπεραστούν. Μετά από μια πολύ σύντομη συνάντηση με τους δύο συνεργάτες μου και βοηθούς σκηνοθέτη (Γιάννης Καρύτσας,Δήμητρα Μπαμπαδήμα) και αφού μου επιβεβαίωσαν ότι θα με υποστηρίξουν σε ό,τι κι αν κάνω, αφέθηκα στις επιρροές μου από τον ασιατικό κινηματογράφο και τα ιαπωνικά manga με αποτέλεσμα να γεννηθεί το «F.L.S.»

Ποιες ήταν οι βασικές σου επιρροές κατά τη δημιουργία της ταινίας;

Κόμικς, μάνγκα, ανιμε, video games, ασιατικός κινηματογράφος.

Ξεκινώντας το Flix είχαμε παρουσιάσει ένα μικρό τίζερ από την ταινία της Αλίκης Δανέζης Κνούτσεν με τίτλο «Chinatown: Tα Τρία Καταφύγια», μια ταινία πολεμικών τεχνών που σύντομα θα ολοκληρωθεί. Τι τρέχει με την ελληνικό κινηματογράφο και τις πολεμικές τέχνες;

Οι ταινίες πολεμικών τεχνών αποτελούν ένα ιδιαίτερα δημοφιλές κινηματογραφικό είδος στο εξωτερικό και νομίζω ότι έχει έρθει ο καιρός να εμφανιστεί και στις ελληνικές παραγωγές. Στην Ελλάδα λόγω μικρής επαφής με το είδος δεν γνωρίζουμε πως οι ταινίες πολεμικών τεχνών δεν αποτελούν αποκλειστικά υπο-είδος των ταινιών περιπέτειας, αλλά ενσωματώνουν πολλές φορές με μεγάλη επιτυχία στοιχεία από κοινωνικές ταινίες και ταινίες arthouse γενικότερα.

Είναι το Do It Yourself (DIY) σινεμά ο μοναδικός τρόπος για να κάνεις μια ταινία σήμερα στην Ελλάδα;

Το DIY είναι μονόδρομος στην Ελλάδα ειδικότερα για τόσο ξεχωριστά είδη όπως οι ταινίες πολεμικών τεχνών. Παρ'όλες τις δυσκολίες του, πιστεύω πως η νοοτροπία DIY σε κάνει πιο δημιουργικό και φυσικά σου δίνει την ελευθερία να κάνεις την ταινία που θες, χωρίς να υπάρχει έλεγχος από κάποιον που σε χρηματοδοτεί.Τέλος με την εξέλιξη στην ψηφιακή τεχνολογία η έννοιες του DIY και της χαμηλού επιπέδου παραγωγής δεν είναι πλέον αλληλένδετες, όπως ελπίζω θα διαπιστώσουν όσοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το «F.L.S.»

F.L.S. / Σενάριο, Σκηνοθεσία, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θάνος Τσαβλής Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Καρύτσας Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Μπαμπαδήμα Παίζουν : Θάνος Τσαβλής, Γιάννης Καρύτσας, Λουκία Τζωρτζοπούλου, Πραξιτέλης Μάστορας, Δήμητρα Μπαμπαδήμα, Ιάκωβος Βρούτσης, Άκης Ρίζος, Γωγώ Θεοδωρίδου, Μαρία Προεστάκη, Πάνος Ηλιακόπουλος, Μάρω Μάνθου, Μαριάννα Βαρβιάνη

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ και φωτογραφίες του «F.L.S.»

Διαβάστε περισσότερα για τις ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης