Φεστιβάλ / Βραβεία

«J.A.C.E.» και «Παράδεισος» οι ελληνικές ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

στα 10

Ανακοινώθηκαν σήμερα όλες οι ελληνικές συμμετοχές στα διάφορα τμήματα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Διαβάστε αναλυτικά τι θα ξαναδούμε και τι θα δούμε για πρώτη φορά εκεί!

«J.A.C.E.» και «Παράδεισος» οι ελληνικές ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
«J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη

Στο φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 13 Νοεμβρίου, θα προβληθούν πάνω από 20 ελληνικές ταινίες – κάποιες σε πρεμιέρες, κάποιες σε ειδικές προβολές για τους παρόντες αγοραστές.

Το «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και ο «Παράδεισος» του Παναγιώτη Φαφούτη είναι οι δύο ελληνικές ταινίες που θα διεκδικήσουν βραβεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα.

Η νέα ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, το «Man at Sea», θα κάνει την ελληνική της πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, ως κορωνίδα του αφιερώματος που διοργανώνει το Φεστιβάλ στον σκηνοθέτη.

Και ο «Αδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά την πρόσφατη βράβευση της ταινίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

Πρεμιέρα θα πραγματοποιήσουν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και οι ταινίες «Magic Hour» του Κώστα Καπάκα, «Η Πόλη των Παιδιών» του Γιώργου Γκικαπέππα, «Σωτηρία» του Ιάσονα Τζαβέλλα, «Σούπερ Δημήτριος» του Γιώργου Παπαιωάννου και «F.L.S.» του Θάνου Τσαβλή.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα προβάλει τρεις ελληνικές συμπαραγωγές, την «Αφροδίτη στην Αυλή» του Τηλέμαχου Αλεξίου (Ελλάδα – Γερμανία), «Το Κορίτσι με τα Μεγάλα Μάτια» του Αλέξη Τσάφα (Ελλάδα, Πράσινο Ακρωτήρι) και το «Loveless Zoritsa» των Χριστίνα Χατζηχαραλάμπους και Ράντοσλαβ Πάβκοβιτς (Ελλάδα, Σερβία, Κύπρος, Πολωνία)

Στην Αγορά του Φεστιβάλ, θα προβληθούν σε market screenings για επαγγελματίες και δημοσιογράφους, οι ταινίες «3ος Κόσμος» του Βασίλη Μπλιούμη, «Πανταχόθεν Ελεύθεροι» του Σπύρου Βρεττού, «Ο Ανθρωπος που δε Μιλούσε» του Βαγγέλη Ρικούδη, «Βίοι Αγίων» του Γιάννη Σολδάτου, «Οι Δαιμονισμένοι» του Γιώργου Μπακόλα, «Περί Ερωτος Λόγοι – Συμπόσιο του Πλάτωνα» του Δημήτρη Μακρή, «Σαπίλα, Ξεφτίλα και Τεκίλα» του Νίκου Ζερβού, «Athens Through the Mobile Eye» του Αγγελου Θεοδωρόπουλου και «Breakdown Reward» του Ηλία Γεωργόπουλου.

Φέτος, για πρώτη φορά το φεστιβάλ αποφάσισε να εντάξει στα market screenings για επαγγελματίες και δημοσιογράφους και τις ταινίες που έχουν ήδη προβληθεί για κοινό (εμπορικό ή φεστιβαλικό) στην Ελλάδα, προκειμένου οι παραγωγοί και σκηνοθέτες να επωφεληθούν από την παρουσία της διεθνούς κινηματογραφικής κοινότητας. Ανάμεσα στις ταινίες αυτές συγκαταλέγονται οι: «Wasted Youth» των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιάν Βόγκελ, «Αμνηστία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι, «Fish n' Chips» του Ηλία Δημητρίου, «4ever» του Γιώργου Πυρπασόπουλου, «Τρεις Μέρες Ευτυχίας» του Δημήτρη Αθανίτη, «Κόκκινος Ουρανός» της Λάγιας Γιούργου, «DOS» του Στάθη Αθανασίου, «Κωλόπαιδα» του Στέλιου Καμίτση, «Ο Αννίβας προ των Πυλών» της Ελισάβετ Χρονοπούλου και «Δεμένη Κόκκινη Κλωστή» του Κώστα Χαραλάμπους. Η λίστα των ταινιών που θα συμμετάσχουν στα market screenings δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Η πλήρης λίστα θα ανακοινωθεί στη συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ που θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου.