Φεστιβάλ / Βραβεία

Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Γιάνναρη από το 52ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

στα 10

Το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, (συμπεριλαμβανομένων απρόβλητων μικρού μήκους, καθώς και το «Man at Sea», την τελευταία του ταινία, σε καινούριο μοντάζ που έκανε ο ίδιος), θα περιλαμβάνει το αφιέρωμα που ετοιμάζει το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στον σημαντικό Ελληνα δημιουργό.

Flix Team
Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Γιάνναρη από το 52ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
O Κωνσταντίνος Γιάνναρης στα γυρίσματα του «Man at Sea»

Το «Man at Sea», η τελευταία ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Βερολίνου τον περασμένο Φεβρουάριο. Το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, θα φιλοξενήσει ως μέρος του αφιερώματος του, την ελληνική της πρώτη προβολή. Η ταινία που θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη όμως, θα είναι ριζικά διαφορετική από την εκδοχή της που είδαμε στο Βερολίνο.

Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, δούλεψε από την αρχή το μοντάζ του φιλμ, αναδομώντας τα στοιχεία του σε κάτι που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια «καινούρια ταινία».

Η κίνησή του μπορεί να μοιάζει τολμηρή, αλλά δεν θα περίμενε κανείς τίποτα λιγότερο από έναν σκηνοθέτη που έχει αποδείξει εδώ και χρόνια, μέσα από το έργο, όσο κι από τις απόψεις του, ότι η τόλμη αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Κι αν το νέο μοντάζ της καινούρια του ταινίας αποτελεί ένα από τα πράγματα που ανυπομονούμε να δούμε στη Θεσσαλονίκη, το άλλο είναι δίχως αμφιβολία, μια πλούσια συλλογή από μικρού μήκους του σκηνοθέτη που μέχρι τώρα δεν έχουν προβληθεί ποτέ δημοσίως.

Από τις πρώιμες δουλειές του στο Λονδίνο, πειραματικές, προσωπικές εξερευνήσεις της ζωής και του σινεμά, μέχρι πρόσφατο υλικό που ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, επεξεργάστηκε και μόνταρε ειδικά για το αφιέρωμα, στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε την σπάνια ευκαιρία να ανακαλύψουμε μια πιο ιδιαίτερη, προσωπική, αλλά είμαστε σίγουροι συναρπαστική πλευρά του σκηνοθέτη.

Ολες οι μεγάλου μήκους και οι «επίσημες» μικρού μήκους δουλειές του θα προβληθούν φυσικά, αλλά δίπλα τους θα βρεθούν εικόνες που θα δούμε για πρώτη φορά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του φεστιβάλ σχετικά με τις απρόβλητες αυτές δουλειές του «πολλές είναι επιφορτισμένες με ιδιαίτερα προσωπικό τόνο, καθώς ο ίδιος ο σκηνοθέτης δεν διστάζει να «εκτεθεί» μπροστά στην κάμερα, καταγράφοντας ή αποδομώντας στιγμές όπως ένα παθιασμένο φιλί («The kiss»), τη στρατιωτική του θητεία («Me as Soldier I & II»), αλλά και μια οικογενειακή τραγωδία («Eleni’s Funeral Day»)».

Από τους πλέον διακεκριμένους έλληνες σκηνοθέτες, με διεθνή παρουσία και βραβεία σε παγκόσμια φεστιβάλ, ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας από έλληνες γονείς και ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία επτά ετών. Πραγματοποίησε σπουδές οικονομικών, ιστορίας και φιλοσοφίας στην Αγγλία, όπου και ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στο σινεμά κάνοντας ανεξάρτητες, χαμηλού προϋπολογισμού ταινίες μικρού μήκους, αλλά και ταινίες για το Channel 4 και το BBC.

Η πρώτη του μικρού μήκους «Jean Genet is Dead» συμμετείχε στο Πανόραμα του φεστιβάλ Βερολίνου το 1989, ενώ στο ίδιο φεστιβάλ οι «Τρώες», αλλά και το «Caught Looking» κέρδισαν το βραβείο Teddy.

H πρώτη του μεγάλου μήκους «Κοντά στον Παράδεισο» γυρισμένη το 1995 στην Αγγλία, έκανε την πρεμιέρα της στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του φεστιβάλ Καννών, ξεκινώντας την πετυχημένη πορεία του Γιάνναρη στα διεθνή φεστιβάλ και καθιερώνοντάς τον ως μια από τις πιο ιδιαίτερες φωνές του σύγχρονου ελληνικού σινεμά παγκοσμίως.

Το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 13 Νοεμβρίου 2011.