Φεστιβάλ / Βραβεία

Δυο Βραβεία για τον «Αδικο Κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν

στα 10

Το ελληνικό σινεμά συνεχίζει να ξεχωρίζει στα φεστιβάλ του κόσμου: Βραβείο Σκηνοθεσίας και Α' Ανδρικου ρόλου στον «Αδικο Κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου στο 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν.

Flix Team
Δυο Βραβεία για τον «Αδικο Κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν
O Αντώνης Καφετζόπουλος με το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας

Δόθηκαν χθες βράδυ τα βραβεία του 59ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν που ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου και φιλοξένησε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμά του την παγκόσμια πρεμιέρα της τρίτης μεγάλου μήκους ταινίας του Φίλιππου Τσίτου, μετά τα πολυβραβευμένα «My Sweet Home» και «Ακαδημία Πλάτωνος».

Ο «Αδικος Κόσμος» απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας και ο Αντώνης Καφετζόπουλος το βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου - για δεύτερη φορά σε μια ταινία του Τσίτου, αφού είχε βραβευτεί και στο Λοκάρνο για την «Ακαδημία Πλάτωνος» το 2009.

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος, μετά το ζεστό «buenas noches, muchas gracias», ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή και την πρόεδρό της, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, λέγοντας ότι είναι μία συνάδελφος ηθοποιός την οποίο θαυμάζει πάρα πολύ. «Το βραβείο αυτό δίνει στους συντελεστές της ταινίας αλλά και στους συναδέλφους μας στην Ελλάδα ένα επιχείρημα για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, γιατί δεν είναι εύκολο να κάνουμε ταινίες στην Ελλάδα τώρα,» είπε ο Καφετζόπουλος. Τέλος, ευχαρίστησε το σκηνοθέτη του, Φίλιππο Τσίτο, στα ελληνικά (μια και, όπως είπε, «εδώ στο Σαν Σεμπαστιάν καταλαβαίνετε γιατί κάποια πράγματα πρέπει να τα λέμε στη γλώσσα μας»), λέγοντας, αφοπλιστικά, «Φιλίπ, όποτε γουστάρεις, εγώ παίζω και σ’ άλλη ταινία!».

Ο Φίλιππος Τσίτος ευχαρίστησε το Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και την κριτική επιτροπή. «Η δημιουργία αυτής της ταινίας,» είπε ο Τσίτος, «ήταν μια μακροχρόνια διαδικασία και δε θα μπορούσα να την υπομείνω αν δεν είχα τη γυναίκα μου στο πλευρό μου, που με υποστήριζε με τόσο πάθος που κάποιες φορές αισθανόμουν ότι πίστευε στην ταινία περισσότερο απ’ όσο εγώ. Κάναμε αυτήν την ταινία χωρίς καθόλου χρήματα, γι’ αυτό επιτρέψτε μου να την αφιερώσω σ’ όλους τους καλούς φίλους και καλλιτέχνες που δέχτηκαν να δουλέψουν στον ‘Αδικο Κόσμο’ χωρίς αμοιβή.»

Δείτε ολόκληρη την τελετή απονομής στο παρακάτω βίντεο. Εάν είστε βιαστικοί, δείτε τη βράβευση του Αντώνη Καφετζόπουλου στο λεπτό 35’55’’ και τη βράβευση του Φίλιππου Τσίτου στο 39’11’’. Μετά την κάθε βράβευση, θα δείτε κι από ένα νέο, για τα δικά μας μάτια, κλιπ του «Αδικου Κόσμου»

Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ

Διαβάστε εδώ τις δηλώσεις των συντελεστών αμέσως μετά την επίσημη προβολή της ταινίας

Δείτε τη συνέντευξη που έδωσε ο Φίλιππος Τσίτος στο Flix για τον «Αδικο Κόσμο»

Τα βραβεία του επίσημου διαγωνιστικού απονεμηθήκαν ως εξής:

  • Χρυσό Οστρακο Καλύτερης Ταινίας:«Los Pasos Dobles», Ισάκι Λακουέστα
  • Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Le Skylab», Ζιλί Ντελπί
  • Ασημένιο Οστρακο Σκηνοθεσίας: Φίλιππος Τσίτος για τον «Αδικο Κόσμο»
  • Ασημένιο Οστρακο Γυναικείας Ερμηνείας: Μαρία Λεόν για το «La Voz Dormida» του Μπενίτο Ζαμπράνο
  • Ασημένιο Οστρακο Ανδρικής Ερμηνείας: Αντώνης Καφετζόπουλος για τον «Αδικο Κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου
  • Βραβείο Διεύθυνσης Φωτογραφίας: Ουλφ Μπράντας για το «Happy End» του Μπιορν Ρούνγκε
  • Βραβείο Σεναρίου: «Kiseki / I Wish», Χιροκάζου Κόρε Εντα

Δόθηκαν επίσης τα παρακάτω βραβεία

  • Βραβείο Kutxa καλύτερου νεόυ σκηνοθέτη: Γιαν Τσαμπάιλ για την ταινία «The River Used to Be a Man»
  • Βραβείο Κοινού: «The Artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους
  • Βραβείο κατηγορίας Films in Progress: «7 Jacas», Χουάν Κάρλος Μενέλια και Τάνα Σεμπόρι (Παραγουάη) και «Infancia Clandestina», Μπέντζαμιν Αβίλα (Αργεντινή, Ισπανία, Βραζιλία)
  • Βραβείο Another Look της Ισπανικής τηλεόρασης: «Ενας Χωρισμός», Ασγκάρ Φαραντί (Ιράν) και «Sangue do meu Sangue», Ζοάο Κανίζο (Πορτογαλία)
  • Βραβείο Serbitzu Zinemira: «Bi Arai» του Ιμανόλ Ράγιο (Ισπανία)
  • Βραβείο Cinema in Motion: «The Last Friday», Γιάχγια Αλαμπνταλάχ (Ιορδανία) και «Confession and Struggle», Ελιάν Ραχέμπ (Λίβανος)