Γυρίσματα

Στα γυρίσματα του «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου

στα 10

Η Ελίνα Ψύκου κάνει την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, χρησιμοποιεί όλες τις εναλλακτικές μεθόδους χρηματοδότησης και... with a little help from her friends μας δίνει λόγους να αισιοδοξούμε!

Στα γυρίσματα του «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου

Η Ελίνα Ψύκου αποφάσισε να ξεκινήσει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της. Στην καρδιά της κρίσης, όταν όλοι στοιχηματίζουν εάν το ελληνικό σινεμά και οι άνθρωποί του θα μπορέσουν να επιβιώσουν, η Ψύκου βάλθηκε πεισματικά να αποδείξει ότι δεν είναι δυνατόν εξωγενείς παράγοντες να περιορίζουν τη ζωή και τις φιλοδοξίες σου.

Ετσι, χρησιμοποίησε όλες τις νέες εναλλακτικές χρηματοδότησης. Δική της είναι η πρώτη ταινία όπου εφαρμόζεται το tax shelter, το πρόγραμμα φορολογικών κινήτρων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Δική της κι η πρώτη ταινία που θα δοκιμάσει το crowd funding στην Ελλάδα, μέσω του groopio.com, της διαδικτυακής πλατφόρμας χρηματοδότησης από το κοινό. Η Ψύκου αξιοποίησε παροχές από τη Stefi, τη διαφημιστική εταιρεία που υποστηρίζει επιλεγμένες κινηματογραφικές δουλειές και από την ΕΡΤ. Και φυσικά δανείστηκε από γονείς κι ενέπνευσε τους συνεργάτες της, ηθοποιούς και καλλιτεχνικούς συντελεστές, να δουλέψουν… για το καλό της τέχνης, να κεφαλαιοποιήσουν τις αμοιβές τους και να περιμένουν να βρει η Ελίνα τον τρόπο να τους αποζημιώσει με τον καιρό.

Και κάτι μας λέει ότι θα τα καταφέρει, μια και η Ελίνα Ψύκου μοιάζει να συνδυάζει τον καλλιτεχνικό ρομαντισμό μ’ έναν πραγματισμό γεμάτο δύναμη και μια αποφασιστικότητα βγαλμένη από την επείγουσα ανάγκη για κινηματογραφική έκφραση.

Γιατί η Ψύκου δεν κάνει, στ’ αλήθεια, την ταινία μόνη της: περιστοιχίζεται από τους συνομήλικούς της σκηνοθέτες και φίλους, που την υποστηρίζουν και τη βοηθούν, γνωρίζοντας ότι οι όροι θ’ αντιστραφούν στις δικές τους ταινίες κι ότι η ομάδα επιβιώνει ευκολότερα από το άτομο.

Στην «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» πρωταγωνιστεί ο μαγικός Χρήστος Στέργιογλου στο ρόλο του τίτλου και δίπλα του η Μαρία Καλλιμάνη, ο Γιώργος Σουξές, η Θεοδώρα Τζίμου, αλλά και ο Σύλλας Τζουμέρκας, ο σκηνοθέτης της «Χώρας Προέλευσης» που απέδειξε τις ικανότητές του και μπροστά στην κάμερα, στο «Wasted Youth» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου. Και γύρω, κομπάρσοι με συναδελφική προθυμία, ο Παναγιώτης Φαφούτης του «Παράδεισου» (που έφερε για συμπαράσταση κι ολόκληρη την τάξη που διδάσκει, όπως θα μας εξηγήσει η Χρυσάνθη Παπαγεωργίου), ο Αλέξης Αλεξίου της «Ιστορίας 52», ο Γιώργος Ζώης του «Casus Belli», ο Γιάννης Βεσλεμές, εδώ ως Felizol που μαζί με τον Αλεξίου και τον Τζουμέρκα σχηματίζουν την μπάντα που παίζει ζωντανά στην ταινία.

Το Flix πήγε επίσκεψη στα γυρίσματα της «Αιώνιας Επιστροφής του Αντώνη Παρασκευά» στο ξενοδοχείο King Saron στα Ισθμια, παρακολούθησε πώς στήθηκε μια σκηνή ονείρου κι ένα πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν μέσ’την άνοιξη και μίλησε με την Ελίνα Ψύκου, τους πρωταγωνιστές της, τη βραβευμένη σκηνογράφο της Πηνελόπη Βαλτή και με τους «ιδιαίτερους» κομπάρσους της που κρατούν το μέλλον του ελληνικού σινεμά στα χέρια τους. Και φύγαμε χαρούμενοι κι αισιόδοξοι, όχι μόνο επειδή μια νέα σκηνοθέτης μοιάζει αρκετά σίγουρη για τη δουλειά της, ώστε να ετοιμάζει σήμερα την πρώτη της ταινία ενώ όλα λειτουργούν εναντίον της, αλλά γιατί έχει και την πυγμή να τα βάλει με τους αδρανείς θεσμούς και να διεκδικήσει το αυτονόητο: την ευκαιρία να δείξει στο κοινό τι μπορεί να κάνει!

Σύνοψη

Ο Αντώνης Παρασκευάς εγκαθίσταται σ’ ένα κλειστό ξενοδοχείο. Το περπατά απ’ άκρη σ’ άκρη, απολαμβάνει τις ανέσεις του, το βαριέται. Ο Αντώνης ονειρεύεται την πανηγυρική έξοδό του. Ομως, πρέπει να την καθυστερήσει λίγο ακόμη. Εχει μόνο μια λύση: να «επιστρέψει», μη επιστρέφοντας. Για τον Αντώνη Παρασκευά αυτή είναι η μόνη οδός για να διατηρήσει το μύθο του, την προσωπική του «αθανασία».

info

Σενάριο, Σκηνοθεσία: Ελίνα Ψύκου Διεύθυνση φωτογραφίας: Διονύσης Ευθυμιόπουλος Μοντάζ: Νίκος Βαβούρης Σκηνικά: Πηνελόπη Βαλτή Κοστούμια: Μάρλι Αλειφέρη Ηχοληψία: Δημήτρης Κανελλόπουλος Μακιγιάζ: Δώρα Νάζου Μουσική: Felizol Παραγωγή: Ελίνα Ψύκου, Guanaco, σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ ΑΕ και τη STEFI ΑΕ

Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Στέργιογλου, Γιώργος Σουξές, Μαρία Καλλιμάνη, Θεοδώρα Τζίμου, Σύλλας Τζουμέρκας, Λένα Γιάκα, Βασίλης Δημητρούλιας, Γιούλα Μπούνταλη, Παναγιώτης Νάτσης, Δέσποινα Ησαΐα, Ακης Γουρζουλίδης, Σιαμάκ Ετεμάντι, Δημήτρης Φαντάκης