Buzz

O Γιάννης Σακαρίδης κυνηγά μια «Wild Duck»

στα 10

Η πρώτη μεγάλου μήκους του Γιάννη Σακαρίδη, μόλις ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της. Μπορεί να μην είναι αυτή που περιμέναμε, αλλά προφανώς, το σινεμά όπως και το... κυνήγι της αγριόπαπιας, είναι γεμάτο εκπλήξεις.

O Γιάννης Σακαρίδης κυνηγά μια «Wild Duck»

Ο Γιάννης Σακαρίδης έχει δουλέψει για χρόνια σαν μοντέρ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αγγλία κι έχει σκηνοθετήσει μέχρι τώρα περισσότερες από δέκα μικρού μήκους ταινίες. Η πρώτη του μεγάλου μήκους, αν η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν διαφορετική, θα ήταν ένα φιλμ με τον τίτλο «Πλατεία Αμερικής».

Μια πολιτική μαύρη κωμωδία με οικολογικούς τόνους, γραμμένη από τον ίδιο και τον Βαγγέλη Μουρίκη, το σενάριο της οποίας είχε εγκριθεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ήδη από το 2009 και που ένα χρόνο αργότερα στο forum συμπαραγωγών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κέρδισε το πρώτο βραβείο ανάμεσα στα σχέδια που συμμετείχαν.

Κι όμως τρία χρόνια μετά, η «Πλατεία Αμερικής» εξακολουθεί να βρίσκεται στο στάδιο του σχεδίου, καθώς τα χρήματα δεν ήρθαν ποτέ και το μέγεθος της παραγωγής δεν επέτρεπε στο φιλμ να γυριστεί δίχως συγκεκριμένου μεγέθους χρηματοδότηση.

Αν όμως το να αναζητάς χρήματα για να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα μοιάζει στις μέρες μας με κυνήγι αγριόπαπιας στον Κηφισό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να γυρίσεις μια ταινία. Ακολουθώντας τον δρόμο του κινηματογραφικού «αντάρτικου», ο Γιάννης Σακαρίδης συγκέντρωσε φίλους, συναδέλφους, ηθοποιούς με τους οποίους έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν και ολοκλήρωσε μόλις τα γυρίσματα μιας άλλης ταινίας.

Το «Wild Duck» είναι η ιστορία του Δημήτρη, ενός μηχανικού τηλεπικοινωνιών, ο οποίος στριμωγμένος από τα χρέη σε έναν τοκογλύφο κλείνει την επιχείρησή του. Μαζί με τον φίλο του Νίκο, επίσης μηχανικό σε μεγάλη εταιρία τηλεπικοινωνιών, αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν ένα σκάνδαλο. Η έρευνα τούς οδηγεί στο ύποπτο διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας. Μια ένοικος, η Παναγιώτα, μπαίνει στο στόχαστρο του Δημήτρη, ο οποίος έρχεται πλέον αντιμέτωπος με μεγάλα ηθικά διλήμματα. Ένα ταξίδι-φυγή στη γενέτειρά του Σκύδρα, μια μικρή κωμόπολη του νομού Πέλλας, θα κάνουν τον Δημήτρη να δει πιο καθαρά το είδωλό του στον καθρέφτη.

Τον ρόλο του Δημήτρη κρατά ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, του Νίκου ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και της Παναγιώτας η Θέμις Μπαζάκα. Και οι τρεις θα ήταν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της «Πλατείας Αμερικής», ενώ ο το καστ συμπληρώνουν ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Ηλίας Λογοθέτης και η Ευανθία Τσαπαρέλη. Διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Γιαν Φόγκελ συν σκηνοθέτης του «Wasted Youth», ενώ την παραγωγή υπογράφουν ο Γιάννης Φράγκος και η Athens Filmmakers’ Coop, μια εταιρία παραγωγής που υποθέτουμε κρύβει πίσω της τους ανθρώπους που προσέφεραν εθελοντικά τη δουλειά τους, είτε συμμετείχαν με ποσοστό στην παραγωγή προκείμενου να ολοκληρωθεί.

Περιμένοντας την ολοκλήρωση του post production και ελπίζουμε σύντομα το τρέιλερ της ταινίας δείτε στο gallery τις πρώτες εικόνες από την ταινία και τα γυρίσματα της.

«Wild Duck» // Σκηνοθεσία – Σενάριο: Γιάννης Σακαρίδης, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιαν Φόγκελ, Art Direction: Κατερίνα Ζουράρη, Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης, Ηχος: Σπύρος Αραβοσιτάς, Ενδυματολόγος: Αλεξία Θεοδωράκη, Διεύθυνση Παραγωγής: Κοσμάς Σπηλιωτόπουλος, Παραγωγή: Νίκος Φράγκος, Athens Filmmakers’ CoopΗθοποιοί: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Θέμις Μπαζάκα, Γιάννης Στάνκογλου, Ηλίας Λογοθέτης, Ευσταθία Τσαπαρέλη

photos: Chalkiadakis Dimitris