Άποψη

Ανασκόπηση 2023: Τι έφερε η χρονιά για το ελληνικό σινεμά

of 10

Στο πνεύμα του FLIXmas 2023, κάθε μέρα ανατρέχουμε στις στιγμές, τα πρόσωπα, τις ταινίες, τις λέξεις και τις εικόνες που μένουν από τη χρονιά που φεύγει.

Ανασκόπηση 2023: Τι έφερε η χρονιά για το ελληνικό σινεμά

Πολλές χαρές κι επιτυχίες, βραβεία, μια σεζόν με καλές ταινίες και οργασμό δουλειάς από τη μία. Ανησυχία κι επιφυλακτικότητα, όχι μόνο για τις απεργίες και τις εκλογές, αλλά κυρίως για το σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φορέα που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, από την άλλη. Παρακάτω τα highlights του ελληνικού σινεμά για το 2023.

Λίστες, καλύτερα, χειρότερα, βραβεία και ανασκόπηση της χρονιάς, στην ειδική ενότητα FLIXmas 2023 που ανανεώνεται καθημερινά

Ο ενιαίος φορέας Η υλοποίησή του, η ένωση, δηλαδή, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του ΕΚΟΜΕ και του Οργανισμού Πνευματικών Δικαιωμάτων σ' έναν φορέα με ένα Διοικητικό Συμβούλιο, συζητήθηκε έντονα από τις αρχές της χρονιάς, μπήκε στο stand by εν όψει των εθνικών εκλογών του Μαΐου - Ιουνίου (μετά τις οποίες άλλαξε επικεφαλής και το Υφυπουργείο Σύγχρονου Πολιτισμού αλλά και ο ΕΚΟΜΕ), και συνεχίστηκε κατόπιν, χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί ένα ξεκάθαρο, λειτουργικό σχέδιο κι αφήνοντας το παραγωγικό κομμάτι του ελληνικού σινεμά μετέωρο κι ανασφαλές. Διαβάστε σχετικά:

Πίσω από τις θημωνιές

Ταινίες στις αίθουσες Το «Πίσω από τις Θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου ήταν η ελληνική ταινία που ξεχώρισε μέσα στη χρονιά, καθώς όχι μόνο τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στα βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, όχι μόνο αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Ελλάδας για το Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας, αλλά, κυρίως, κατάφερε να προβάλλεται για πάνω από τρεις μήνες συνεχόμενα στις κινηματογραφικές αίθουσες, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο στην εποχή μας. Αλλες ελληνικές ταινίες που συζητήθηκαν ήταν το «Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη, τα «Μπάσταρδα» του Νίκου Πάστρα και, φυσικά, κατά το τέλος της χρονιάς, η «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα, που έπαιξε σε άλλο τερέν από άποψη διαφήμισης, δημοσιότητας και εισιτηρίων - περισσότερα γι' αυτό αύριο, στην ανασκόπηση του box office.

airhostess

Ταινίες στα φεστιβάλ Μεγάλες επιτυχίες γνώρισαν ελληνικές ταινίες στα διεθνή φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το «Airhostess-737» του Θανάση Νεοφώτιστου το Βραβείο Ερμηνείας στο Κλερμόν Φεράν (όπου το Βραβείο Κοινού κέρδισε το «Nothing Holier Than A Dolphin» της Ισαβέλας Μαργαρά) και στάλθηκε από την Ελλάδα στην οσκαρική κούρσα. Στην Berlinale έκανε πρεμιέρα το γυρισμένο στην Ελλάδα «Music» της Ανγκελα Σάνελεκ, ενώ στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο συμμετείχαν οι Εξάρχου, Λιβανού, Τζουμέρκας και Κονταράτου. Εκεί, στο Λοκάρνο, το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου έκανε ντεμπούτο πανηγυρικά, με τη Δήμητρα Βλαγκοπούλου να κερδίζει το Βραβείο Ερμηνείας (όπως και ο Σταύρος Ζαφείρης για το «Touched». Λίγο καιρό αργότερα, το «Animal» τιμήθηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ούσα η πρώτη ελληνική ταινία που κέρδισε αυτό το βραβείο εδώ και 30 χρόνια.

Το Καλοκαίρι της Κάρμεν

Ο Μανώλης Μαυρής επέστρεψε στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών με το «Midnight Skin», το Crossing Europe διοργάνωσε ένα μεγάλο τιμητικό αφιέρωμα στην Αγγελική Παπούλια, ενώ στο Φεστιβάλ του Σεράγεβο ταξίδεψαν, εκτός από το «Animal», το «Ready» της Ειρήνης Βιανέλλη, το «Η Μητέρα μου είναι Αγία», η νέα μικρού μήκους του Σύλλα Τζουμέρκα και φυσικά το «Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη, που κέρδισε και το βραβείο Cineuropa. Πρεμιέρα στη Mostra, στο Φεστιβάλ Βενετίας 2023, έκανε με μεγάλη απήχηση η νέα ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή, «Το Καλοκαίρι της Κάρμεν». Στην Ελευσίνα ο Σύλλας Τζουμέρκας έστησε το μοναδικό Πανηγύρι του κι ο Χρήστος Νίκος, μακριά από την Ελλάδα πλέον, είδε το «Fingernails» να κάνει πρεμιέρα στο περίοπτο Τέλιουραϊντ.

σ' εσάς που μας ακούτε ηθοποιοί

Σ' εσάς που μας ακούτε: Η απεργία των ηθοποιών κράτησε επίμονα για ένα τρίμηνο και, αν μη τι άλλο, έφερε μισθολογικές αλλαγές.

how to have sex

How to have sex Η συναρπαστική ταινία τής Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ, που γυρίστηκε εξολοκλήρου στα Μάλια της Κρήτης με πλήθος Ελλήνων συντελεστών και συνεργατών, ήταν από τις ευτυχέστερες στιγμές της χρονιάς. Η ταινία κέρδισε το βραβείο στο Ενα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών την άνοιξη, τη Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας το φθινόπωρο και συνεχίζει καλπάζοντας και συλλέγοντας διακρίσεις.

Καθώς η ελληνική παραγωγή και τα συνεργεία της θεμελιώνονται όλο και περισσότερο ως εξαιρετικοί συνεργάτες, η χρονιά είδε να έρχονται στην Ελλάδα για γυρίσματα σταρ όπως ο Ρέιφ Φάινς και η Ζιλιέτ Μπινός για το «The Return» ή η Αντζελίνα Τζολί για το «Maria», τη βιογραφία της Μαρία Κάλλας.

cine paris

Industry Στην επιχειρηματική πλευρά της ελληνικής κινηματογραφικής αγοράς, δυο εταιρίες διανομής, πλέον επιμερίζονται το μεγαλύτερο κομμάτι ταινιών και αιθουσών, αλλάζοντας άρδην το τοπίο: η Tanweer (Warner, Universal) και η Feelgood (Disney/Fox, Paramount). Το Ιντεάλ, η εμβληματική αίθουσα της Πανεπιστημίου βλέπει το φως του προβολέα να κλείνει με το τέλος του 2023 (ποιος ξέρει για πόσο, ποιος ξέρει τι θ' ακολουθήσει), ενώ το Cinobo κάνει άνοιγμα αναλαμβάνοντας το Cine Paris για το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά και την Οπερα που έκλεισε η Odeon.

κανελλόπουλος

Είδαμε τον Κανελλόπουλο στο λιμάνι Κι επειδή ο χρόνος είναι σχετικός και το παρελθόν πολλές φορές τρυπώνει στο παρόν με τον ομορφότερο τρόπο, κρατάμε από τη χρονιά το αφιέρωμα (προβολές, παρουσιάσεις και έκθεση) στον Τάκη Κανελλόπουλο στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που ξύπνησε μνήμες που δεν υπήρχαν και δημιούργησε παρέες που ίσως δεν ξανασυναντηθούν. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε ακόμη:

Ανασκόπηση 2023 | Οταν η Αθήνα αγωνίστηκε για τα σινεμά του κέντρου
Ανασκόπηση 2023 | Οταν τελείωσε για πάντα το «Succession». Αλήθεια.
Ανασκόπηση 2023 | Οταν καταλάβαμε ότι ο Αγγελόπουλος κι ο Παναγιωτόπουλος ήταν frenemies
Ανασκόπηση 2023 | Οταν κέρδισε «τα πάντα όλα» μια ταινία που δεν είδε κανείς, πουθενά
Ανασκόπηση 2023: Οταν η Μέριλ Στριπ τραγούδησε στο «Only Murders in the Building»
Ανασκόπηση 2023: Οταν η καρδιά (και) του σινεμά σταμάτησε στα Τέμπη
Ανασκόπηση 2023 | Οταν ζήσαμε μια από τις πιο όμορφες και αληθινές ιστορίες αγάπης στο «The Last of Us»
Ανασκόπηση 2023 | Οταν είδαμε... την έκρηξη του ποπ φαινομένου «Barbenheimer»
Ανασκόπηση 2023 | Οι 20+ συνεντεύξεις που διαβάστηκαν περισσότερο φέτος στο Flix
Ανασκόπηση 2023 | Οταν είδαμε έντονα τα σημάδια ενός «Endgame» της Marvel
Ανασκόπηση 2023 | Η σκηνή της χρονιάς
Ανασκόπηση 2023 | Οταν το ελληνικό σινεμά κέρδισε 3 νέα υπέροχα βιβλία (που μπορείτε να χαρίσετε τις γιορτές)
Ανασκόπηση 2023: Οταν ο Τζόνι Ντεπ ένιωσε... «εκτεθειμένος»
Ανασκόπηση 2023: Οταν είδαμε τον Κουέντιν Ταραντίνο και την Τζέιν Φόντα να δίνουν... μαθήματα ζωής
Ανασκόπηση 2023: Τα hitάκια της χρονιάς
Ανασκόπηση 2023: Οταν η Αντουανέττα Αγγελίδη μίλησε για όλα όπως ποτέ
Ανασκόπηση 2023: Οταν όλοι πήραμε ένα μάθημα από τα «Αγόρια στο Ντους»
Ανασκόπηση 2023: Εμπόλεμες ζώνες
Ανασκόπηση 2023: Οταν δυο θεότητες περπάτησαν στην (ελληνική) γη
Ανασκόπηση 2023: Οταν το Χόλιγουντ κατέβηκε σε απεργία
Ανασκόπηση 2023: Οταν οι νέες ελληνικές σειρές προκάλεσαν... bingwatching
Ανασκόπηση 2023: Τα πρόσωπα της χρονιάς
Ανασκόπηση 2023: Ο Πέδρο Πασκάλ, τα daddy issues κι ένας παράξενος δρόμος της ζωής
Ανασκόπηση 2023: Οταν το «Poor Things» του Yorgos πήρε όλο το hype

Μην ξεχνάτε να ψηφίζετε: Flix Top Ten 2023 | Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς