Άποψη

Ανασκόπηση 2023: Οταν είδαμε τον Κουέντιν Ταραντίνο και την Τζέιν Φόντα να δίνουν... μαθήματα ζωής

στα 10

Στο πνεύμα του FLIXmas 2023, κάθε μέρα ανατρέχουμε στις στιγμές, τα πρόσωπα, τις ταινίες, τις λέξεις και τις εικόνες που μένουν από τη χρονιά που φεύγει.

Ανασκόπηση 2023: Οταν είδαμε τον Κουέντιν Ταραντίνο και την Τζέιν Φόντα να δίνουν... μαθήματα ζωής

Ηταν δυο masterclasses στο φετινό Φεστιβάλ Καννών. Της Τζέιν Φόντα στο επίσημο πρόγραμμα, όπως αρμόζει, του Κουέντιν Ταραντίνο στο πιο αιχμηρό Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών, όπως αρμόζει επίσης. Και δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ.

Λίστες, καλύτερα, χειρότερα, βραβεία και ανασκόπηση της χρονιάς, στην ειδική ενότητα FLIXmas 2023 που ανανεώνεται καθημερινά

jane fonda

Το ραντεβού μας με την Τζέιν Φόντα ήταν η καλύτερη στιγμή του Φεστιβάλ. Η σούπερ σταρ του σινεμά και του ακτιβισμού μίλησε σαν χείμαρρος για όλους και για όλα, από τον Γκοντάρ ως τον Ρέντφορντ, με ζηλευτή ενέργεια.

Να τι μας είπε για την καριέρα της στα 80+ αλλά και την ακτιβιστική της δράση για το περιβάλλον: «Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που μου προτείνουν ακόμα ρόλους. Είμαι σχεδόν 86 χρόνων, θεωρητικά δεν θα ήθελα να κάνω δυο ταινίες σε μια χρονιά που και οι δυο έχουν για ηρωίδες τέσσερις ηλικιωμένες γυναίκες. Δηλαδή το "80 for Brady", αν κι επιτέλους δούλεψα με τη Σάλι Φιλντ που είναι το ίνδαλμά μου. Και στην Ιταλία κάναμε ξανά το "Book Club". Αλλά δεν θέλω να το κάνω αυτό πια. Δεν ξέρω τι θα έρθει στο μέλλον, αλλά ξέρω ότι δεν θέλω να κάνω άλλες ταινίες που δεν αποτελούν πρόκληση για μένα ως ηθοποιό. Θέλω τα πράγματα να με προκαλούν. Και θέλω να παίξω σε κάτι αληθινά πολύπλοκο. Αλλά δεν προλαβαίνω να ψάχνω για ρόλους. Εχω να σώσω τον πλανήτη.

Διαβάστε ολόκληρο το masterclass της Τζέιν Φόντα και δείτε αποσπάσματα εδώ


Tarantino

Το Flix φυσικά πήγε και στο masterclass του Κουέντιν Ταραντίνο. Πόσο μεγάλη τύχη να βρίσκεσαι απέναντι σε αυτό τον αναπολογητικά παθιασμένο σινεφίλ και να τον ακούς να ραπάρει ασταμάτητα για σινεμά. Ημασταν στην πρώτη σειρά της τάξης του, πιστοί του μαθητές.

Να τι μας είπε για το «Rolling Thunder» («Χτυπούσε σαν Κεραυνός» 1977) του Τζον Φλιν, την ταινία που παρουσίασε πριν τη συζήτηση: «Είχα πάει να τη δω με την μητέρα μου τη μέρα που βγήκε. Το μυστικό είναι ότι δεν είχα πάει γι' αυτή την ταινία, αλλά για το "Enter the Dragon" με τον Μπρους Λι που παιζόταν αμέσως πριν. Απογοητεύτηκα, είχα μεγάλες προσδοκίες. Ομως τα φώτα έσβησαν και άρχισε το "Rolling Thunder" που, ναι, μου άλλαξε τη ζωή. Αυτή η ταινία είναι ένα παράδειγμα ταινίας με cult following. Οσοι την αγαπούν, την αγαπούν πολύ. Μόνο που πίσω στα '70ς δεν είχαμε social media να οργανωθούμε. Ακουγες φήμες ότι υπάρχουν κι άλλοι που την έχουν ως την αγαπημένη τους αλλά δεν μπορούσες να τους γνωρίσεις. Το "Rolling Thunder" είναι η ταινία που άρχισα να σκέφτομαι σοβαρά σαν κριτικός κινηματογράφου. Το έβλεπα ξανά και ξανά και ανακάλυπτα κάτι καινούργιο - όχι μόνο στην κατασκευή των σκηνών δράσης, αλλά και σε πιο μικρές λεπτομέρειες που έγραψε ο Πολ Σρέιντερ. Παρατηρώ μέσα στα χρόνια πράγματα που μού ξέφευγαν στην αρχή. Για παράδειγμα, δεν τον ενδιαφέρει η πρώην γυναίκα του πια. Θέλει να πάρει εκδίκηση για το γιο του. Και, ουάου, το όπλο που παίρνει μαζί του ήταν δώρο του γιου του. Τέτοια πράγματα. Ειδικά η σχέση του με το γιο του, τώρα που έγινα κι εγώ πατέρας, με κάνει και βουρκώνω κάθε φορά που το ξαναβλέπω.»

Διαβάστε ολόκληρο το masterclass του Κουέντιν Ταραντίνο και δείτε αποσπάσματα εδώ


Flix Top Ten 2023: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς

Διαβάστε ακόμη:

Ανασκόπηση 2023 | Οταν η Αθήνα αγωνίστηκε για τα σινεμά του κέντρου
Ανασκόπηση 2023 | Οταν τελείωσε για πάντα το «Succession». Αλήθεια.
Ανασκόπηση 2023 | Οταν καταλάβαμε ότι ο Αγγελόπουλος κι ο Παναγιωτόπουλος ήταν frenemies
Ανασκόπηση 2023 | Οταν κέρδισε «τα πάντα όλα» μια ταινία που δεν είδε κανείς, πουθενά
Ανασκόπηση 2023: Οταν η Μέριλ Στριπ τραγούδησε στο «Only Murders in the Building»
Ανασκόπηση 2023: Οταν η καρδιά (και) του σινεμά σταμάτησε στα Τέμπη
Ανασκόπηση 2023 | Οταν ζήσαμε μια από τις πιο όμορφες και αληθινές ιστορίες αγάπης στο «The Last of Us»
Ανασκόπηση 2023 | Οταν είδαμε... την έκρηξη του ποπ φαινομένου «Barbenheimer»
Ανασκόπηση 2023 | Οι 20+ συνεντεύξεις που διαβάστηκαν περισσότερο φέτος στο Flix
Ανασκόπηση 2023 | Οταν είδαμε έντονα τα σημάδια ενός «Endgame» της Marvel
Ανασκόπηση 2023 | Η σκηνή της χρονιάς
Ανασκόπηση 2023 | Οταν το ελληνικό σινεμά κέρδισε 3 νέα υπέροχα βιβλία (που μπορείτε να χαρίσετε τις γιορτές)
Ανασκόπηση 2023: Οταν ο Τζόνι Ντεπ ένιωσε... «εκτεθειμένος»

Μην ξεχνάτε να ψηφίζετε: Flix Top Ten 2023 | Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς