Buzz

Ανασκόπηση 2023 | Οταν καταλάβαμε ότι ο Αγγελόπουλος κι ο Παναγιωτόπουλος ήταν frenemies

στα 10

Στο πνεύμα του... FLIXmas 2023, κάθε μέρα ανατρέχουμε στις στιγμές, τα πρόσωπα, τις ταινίες, τις λέξεις και τις εικόνες που μένουν από τη χρονιά που φεύγει.

Ανασκόπηση 2023 | Οταν καταλάβαμε ότι ο Αγγελόπουλος κι ο Παναγιωτόπουλος ήταν frenemies

Αφορμή ήταν η ταινία των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου, «Θόδωρος Αγγελόπουλος, Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο Καθένας και η Μουσική του». Μία αδημοσίευτη συζήτηση ανάμεσα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ένα πολύτιμο ηχητικό ντοκουμέντο για τους ίδιους αλλά και για τον κινηματογράφο γενικότερα, που ντύθηκε με πλάνα των ταινιών και των γυρισμάτων τους, αλλά και με συνεντεύξεις συνεργατών ή συναδέλφων τους κι έγινε ντοκιμαντέρ.

Μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2023: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς

Εκείνο που τέρπει και συγκλονίζει, φυσικά, είναι η ίδια η συζήτηση του Αγγελόπουλου και του Παναγιωτόπουλου, ο έκδηλος ανταγωνισμός αλλά και ο απρόθυμος θαυμασμός μεταξύ τους, η καλλιέργεια και το (συχνά αθέατο) χιούμορ του πρώτου, το ατίθασο πνεύμα και το καλλιεργημένο πάθος του δεύτερου, η βαθιά γνώση του ενός για το έργο του άλλου, οι διαφορές κι οι διαφωνίες που, σταδικά, στο δεύτερο μέρος, μεταβάλλονται σε μια καλλιτεχνική ομόνοια δυο χαρισματικών ανθρώπων που όχι μόνο λατρεύουν τον κινηματογράφο, αλλά και τον γνωρίζουν βαθιά: όπως κι ο ένας τον άλλον.

Στο τέλος της ταινίας, η Μαρία Κατσουνάκη διαβάζει μια «επιστολή», περισσότερο χαϊκού ή ερωτικό γράμμα, από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στον Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή ένα βιβλίο που εξέδωσε για τον δεύτερο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όταν ο πρώτος ήταν Πρόεδρός του. Αυτή την αίσθηση τρυφερότητας, ματαιότητας, τσαλακωμένων ονείρων της νιότης και αποδοχής του χρόνου και της ενηλικίωσης, δεν θα την ξεχάσουμε. Διαβάστε και δείτε παρακάτω.

Νίκο, σε καταλαβαίνω.
Πέρασε ο καιρός.

Θυμάμαι το δωμάτιο 27 στη Cité Universitaire.

Τα βιβλία τα πεταμένα στο πάτωμα.

Το γυναικείο χτύπημα στην πόρτα.

Το σινεμά του καρτιέ.

Τα όνειρα... ν' αλλάξουμε το ελληνικό σινεμά... να τ' αλλάξουμε όλα.

Αλλά πέρασε ο καιρός.

Γίναμε αυτό που γίναμε.

Ο καθένας κι η μουσική του.

flixmas 2023 καθένας και η μουσική του

flixmas 2023 καθένας και η μουσική του

Θόδωρος Αγγελόπουλος Νίκος Παναγιωτόπουλος Ο Καθένας και η Μουσική του

Λίστες, καλύτερα, χειρότερα, βραβεία και ανασκόπηση της χρονιάς, στην ειδική ενότητα FLIXmas 2023 που ανανεώνεται καθημερινά


Διαβάστε ακόμη:

Ανασκόπηση 2023 | Οταν η Αθήνα αγωνίστηκε για τα σινεμά του κέντρου
Ανασκόπηση 2023 | Οταν τελείωσε για πάντα το «Succession». Αλήθεια.
Ανασκόπηση 2023 | Οταν κέρδισε «τα πάντα όλα» μια ταινία που δεν είδε κανείς, πουθενά
Ανασκόπηση 2023: Οταν η Μέριλ Στριπ τραγούδησε στο «Only Murders in the Building»
Ανασκόπηση 2023: Οταν η καρδιά (και) του σινεμά σταμάτησε στα Τέμπη