Άποψη

Ανασκόπηση 2023 | Οταν κέρδισε «τα πάντα όλα» μια ταινία που δεν είδε κανείς, πουθενά

στα 10

Στο πνεύμα του... FLIXmas 2023, κάθε μέρα ανατρέχουμε στις στιγμές, τα πρόσωπα, τις ταινίες, τις λέξεις και τις εικόνες που μένουν από τη χρονιά που φεύγει.

Ανασκόπηση 2023 | Οταν κέρδισε «τα πάντα όλα» μια ταινία που δεν είδε κανείς, πουθενά

Αφορμή για ν' αναθεωρήσουμε λιγάκι τη σημασία και το εκτόπισμα των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών: την προηγούμενη χρονιά, το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας κέρδισε το «C.O.D.A.», που ουδέποτε βγήκε στις ελληνικές αίθουσες. Φέτος, στην απονομή του 2023, άλλη μια ταινία που άφησε το ευρύ κοινό μ' ένα ερωτηματικό πάνω από το κεφάλι του διακρίθηκε ως η καλύτερη ταινία της χρονιάς.

Flix Top Ten 2023: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς

Το «Τα Πάντα Ολα» (Everything Everywhere All at Once), των Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ, των «Ντανιελς» όπως χαριτωμένα έγιναν γνωστότεροι, σάρωσε τα Οσκαρ στην 95η τελετή απονομής τους (θυμηθείτε εδώ όσα συνέβησαν), συγκεντρώνοντας τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Μοντάζ, Α' Γυναικείου, Β' Γυναικείου και Β' Ανδρικού ρόλου. Μεγάλη η διάκριση για την ασιατική και αμερικανο-ασιατική κινηματογραφική κοινότητα που η αμερικανική βιομηχανία ποτέ δεν είχε αναγνωρίσει αρκετά, αλλά εξίσου μεγάλη και για την Τζέιμι Λι Κέρτις, πρώτη φορά υποψήφια στην καριέρα της και, φυσικά, τη Μισέλ Γέο που είδε την καριέρα της να περνά σε μια νέα, τόσο πιο διεθνή και δυναμική, περίοδο.

Λίστες, καλύτερα, χειρότερα, βραβεία και ανασκόπηση της χρονιάς, στην ειδική ενότητα FLIXmas 2023 που ανανεώνεται καθημερινά

Ωστόσο, αυτή η ιδιότυπη σάτιρα των υπερηρωικών ταινιών, μίξη κωμωδίας, οργιώδους φαντασίας και οικογενειακού δράματος, με την οποία ξετρελάθηκε μερίδα του αμερικανικού κοινού - και των ψηφοφόρων της Αμερικανικής Ακαδημίας - δεν έκανε κανένα γκελ στο ελληνικό κοινό, ή γενικώς στο κοινό εκτός Η.Π.Α. Στην Ελλάδα η ταινία προβλήθηκε με καμία ανταπόκριση τον Μάιο του 2022 και ξανά για δυο βδομάδες με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, επίσης απαρατήρητη από το κοινό. Οπωσδήποτε ένας από τους λόγους που τα βραβεία Οσκαρ δεν μπορούν ν' ανεβάσουν την τηλεθέασή τους μετά το 2019 οφείλεται και στο γεγονός ότι οι διαγωνιζόμενες ταινίες αφήνουν λίγο-πολύ τους θεατές αδιάφορους, ήσυχους ότι θα δουν κάποια στιγμή τα βραβευμένα φιλμ σε κάποια πλατφόρμα. Μένει να δούμε τι θα συμβεί στην απονομή του 2024, με φαβορί τις άκρως «κινηματογραφικές» ταινίες «Oppenheimer», «Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού» (ένα Apple Original, μην ξεχνάμε) και, φυσικά, το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου.

Λίστες, καλύτερα, χειρότερα, βραβεία και ανασκόπηση της χρονιάς, στην ειδική ενότητα FLIXmas 2023 που ανανεώνεται καθημερινά

Διαβάστε ακόμη:

Ανασκόπηση 2023 | Οταν η Αθήνα αγωνίστηκε για τα σινεμά του κέντρου
Ανασκόπηση 2023 | Οταν τελείωσε για πάντα το «Succession». Αλήθεια.
Ανασκόπηση 2023 | Οταν καταλάβαμε ότι ο Αγγελόπουλος κι ο Παναγιωτόπουλος ήταν frenemies
Ανασκόπηση 2023: Οταν η Μέριλ Στριπ τραγούδησε στο «Only Murders in the Building»
Ανασκόπηση 2023: Οταν η καρδιά (και) του σινεμά σταμάτησε στα Τέμπη