Ελληνικό σινεμά ενωμένο ή χωρισμένο, πάντα χαμένο!

ΑΠΟΨΗ

Ελληνικό σινεμά ενωμένο ή χωρισμένο, πάντα χαμένο!

Εν μια νυκτί, η ελληνική κινηματογραφική κοινότητα έπαψε να είναι κοινότητα - αν ήταν ποτέ. Αφορμή στάθηκε μια καταγγελία προς το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, αλλά η πραγματική αιτία οφείλει να αναζητηθεί στις παθογένειες που συνεχίζουν να τρέφουν με ασίγαστη όρεξη την ελληνική κοινωνία.

Εφτασε και πάλι η «Ωρα των Απέναντι» Άποψη

Εφτασε και πάλι η «Ωρα των Απέναντι»

Με αφορμή την προβολή των «Απέναντι» στην πρεμιέρα του Midnight Express το Σάββατο μετά τα μεσάνυχτα στον κινηματογραφο Ριβιέρα, ξαναδιαβάζουμε το κείμενο του Χρήστου Βακαλόπουλου για την εμβληματική ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου.

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: (Στ') Αλήθεια Άποψη

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: (Στ') Αλήθεια

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης μίλησε με ειλικρίνεια για τη σχέση της Πολιτείας με το ελληνικό σινεμά, παρουσιάζοντας το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα φετινά βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η αλήθεια, τουλάχιστον, είναι πάντα μια καλή αρχή για να πάμε λίγο παραπέρα.

Ελληνικό σινεμά ενωμένο ή χωρισμένο, πάντα χαμένο! Άποψη

Ελληνικό σινεμά ενωμένο ή χωρισμένο, πάντα χαμένο!

Εν μια νυκτί, η ελληνική κινηματογραφική κοινότητα έπαψε να είναι κοινότητα - αν ήταν ποτέ. Αφορμή στάθηκε μια καταγγελία προς το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, αλλά η πραγματική αιτία οφείλει να αναζητηθεί στις παθογένειες που συνεχίζουν να τρέφουν με ασίγαστη όρεξη την ελληνική κοινωνία.

Από τα αρχεία | Καθώς κλείνουν τα θερινά σινεμά κι ανοίγουν τα γυμναστήρια Άποψη

Από τα αρχεία | Καθώς κλείνουν τα θερινά σινεμά κι ανοίγουν τα γυμναστήρια

Ενα κείμενο του Σωτήρη Ζήκου από το 1985, την εποχή που οι θερινοί κινηματογράφοι εξαφανίζονταν για δώσουν τη θέση τους στην νέα εποχή των γυμναστηρίων. Ευτυχώς τα θερινά ζουν ακόμη και να που τα γυρίσματα του χρόνου τα φέρνει στην πρώτη γραμμή της διάσωσης της κινηματογραφικής αίθουσας και της εκγύμνασης των θεατών.

«Δημοσιογραφικές προβολές» στο... pirate bay Άποψη

«Δημοσιογραφικές προβολές» στο... pirate bay

Οι κλειστές αίθουσες και οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας είναι ικανός λόγος για να καταστρατηγηθεί η επαγγελματική ηθική της κριτικής κινηματογράφου; Ή μήπως μοιάζει με κλωτσιά σε κάποιον που έχει σκοντάψει;

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα του πρώτου Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη Άποψη

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα του πρώτου Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Περνώντας από τη Γενική Γραμματεία σε ρόλο Υφυπουργού, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης βρίσκεται ενώπιον μιας (ακόμη) κρίσιμης στιγμή για το ελληνικό σινεμά που για να λυθεί θα χρειαστεί ιδιαίτερη φροντίδα, ικανότητα, τόλμη και ρίσκο.

Flix Top Ten - 2020: Το νούμερο 1 Άποψη

Flix Top Ten - 2020: Το νούμερο 1

Η αντίστροφη μέτρηση ολοκληρώθηκε. Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψήφιζε τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2020. Σήμερα, στην πρώτη θέση, συναντάμε μία ταινία που υμνεί τον καλλιτέχνη, την πρώτη ύλη από την οποία φτιάχνεται το όνειρο του σινεμά. Αλλά στέκεται καυστικά επικριτική απέναντι στο σύστημα που κατασκευάζει σινεμά.

Flix Top Ten - 2020: Το νούμερο 2 Άποψη

Flix Top Ten - 2020: Το νούμερο 2

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2020. Σήμερα ένα φιλμ σπάνιας δύναμης κι ομορφιάς, που λάμπει σαν αχτίδα σε ένα πηχτό σκοτάδι.

Flix Top Ten - 2020: Το νούμερο 3 Άποψη

Flix Top Ten - 2020: Το νούμερο 3

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2020. Στο νούμερο 3 ένα σκοτεινό παραμύθι κοσμικού τρόμου, με άφθονες πινελιές μαύρου χιούμορ, το οποίο ρίχνει το δικό του φως στις σκοτεινές πτυχές του ανδρικού ψυχισμού.

Flix Top Ten - 2020: Το νούμερο 4 Άποψη

Flix Top Ten - 2020: Το νούμερο 4

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2020. Σήμερα ένα στιβαρό, περίτεχνο, βίαιο οπερετικό μελόδραμα, που μάς επιστρέφει στα κλασικά αριστουργήματα αντιηρώων του σινεμά των 70ς.

Flix Top Ten - 2020: Το νούμερο 5 Άποψη

Flix Top Ten - 2020: Το νούμερο 5

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2020. Στο νούμερο 5 μια ταινία το ίδιο ανατριχιαστικά κλασική και σημερινή, επίκαιρη στη ματιά της πάνω στις έννοιες της απονομής δικαιοσύνης, των fake news, του καλού και του κακού, αυτοβιογραφική και οικουμενική μαζί.

Flix Top Ten - 2020: Το νούμερο 6 Άποψη

Flix Top Ten - 2020: Το νούμερο 6

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2020. Στο νούμερο 6 ένα πολυδιαβασμένο και πολυδιασκευασμένο στο σινεμά βιβλίο γίνεται η αφορμή για μια συναρπαστική, αναζωογοονητική, μοντέρνα στα όρια του κλασικού ανάγνωση.

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.