Άποψη

Ανασκόπηση 2023 | Οταν ζήσαμε μια από τις πιο όμορφες και αληθινές ιστορίες αγάπης στο «The Last of Us»

στα 10

Στο πνεύμα του... FLIXmas 2023, κάθε μέρα ανατρέχουμε στις στιγμές, τα πρόσωπα, τις ταινίες, τις λέξεις και τις εικόνες που μένουν από τη χρονιά που φεύγει.

Ανασκόπηση 2023 | Οταν ζήσαμε μια από τις πιο όμορφες και αληθινές ιστορίες αγάπης στο «The Last of Us»

Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν περίμενε τον χαμό που θα προκαλούσε η σειρά του HBO «The Last of Us». Σίγουρα οι προσδοκίες για τη σειρά ήταν μεγάλες – μαζί και η αγωνία για να μην βγει, όπως και τόσες άλλες προηγούμενες ταινίες και σειρές, κάτι πραγματικά κακό (εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι βασίστηκε σε ένα από τα πιο αγαπημένα και καλύτερα video games όλων των εποχών).

Ομως μέσα από τα εννιά συγκλονιστικά του επεισόδια, κατάφερε να αποδείξει πως ήταν όχι μόνο μια από τις καλύτερες σειρές που πέρασαν από τη μικρή μας οθόνη φέτος, αλλά και η καλύτερη μεταφορά video game σε live action.

Οσον αφορά την ιστορία του παιχνιδιού, και της σειράς, αυτό διαδραματίζεται σε μια μεταποκαλυπτική Αμερική όπου ένας θανατηφόρος ιός έχει μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε ένα είδος ζόμπι, τους Clickers. Μέσα σε αυτό τον κόσμο ακολουθούμε το ταξίδι του Τζόελ, ο οποίος επέζησε από το ξέσπασμα του ιού και αναλαμβάνει να μεταφέρει την Ελι, μια 14χρονη κοπέλα που αποτελεί και το κλειδί θεραπείας από τον ιό, έξω από μια ζώνη καραντίνας, στους Fireflies. Ενα ταξίδι που μπορεί να ξεκινάει απλά, αλλά καταλήγει σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο και βάρβαρο οδοιπορικό.

Διαβάστε τη γνώμη μας για όλα τα επεισόδια του «The Last of Us»:

the last of us

Αλλά το καλύτερο επεισόδιο ήταν εκείνο που είχε και το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο κοινό από όλα τα υπόλοιπα – με ό,τι καλό αλλά και κακό συνεπάγεται με αυτό. Το τρίτο επεισόδιο με τίτλο «Long, Long Time», ήταν παραδόξως κι εκείνο που δεν επικεντρώνονταν στους κεντρικούς ήρωες της σειράς, τον Τζόελ και την Ελι, αλλά στους Μπιλ και Φρανκ, στους οποίους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στην αγάπη (στο παιχνίδι η σχέση τους εξελίσσεται τελείως διαφορετικά), δίνοντας έτσι στον Τζόελ τη δύναμη για να βρει το νέο του σκοπό, όταν ο ίδιος έχει χάσει κάθε ελπίδα μιας και έχει αποτύχει να προστατέψει εκείνους που αγαπά ήδη δυο φορές. Μαζί τους ζήσαμε 80 λεπτά συγκλονιστικής τηλεόρασης και μια από τις καλύτερες ιστορίες αγάπης που έχουν ειπωθεί ποτέ.

Είναι αυτό το νόημα που δίνει στη ζωή σου η αγάπη. Και εδώ παρουσιάζεται ως μια ιστορία της οποίας το τέλος μπορεί να φαίνονταν προδιαγεγραμμένο από την αρχή, ίσως σε όσους γνώριζαν το παιχνίδι, αλλά πριν από αυτό η σειρά έδωσε στους χαρακτήρες αυτούς μια δεύτερη ευκαιρία για να αποδείξουν πως η αγάπη νικά τα πάντα, ακόμα και το θάνατο, ζώντας και φεύγοντας με τους δικούς τους όρους από έναν κόσμο που τους ήθελε τελειωμένους, αρκεί να αφήσεις κάποιον να μπει, για λίγο ή για πολύ, και στον δικό σου παρανοϊκό (μικρό)κοσμο.

Ενα επεισόδιο το οποίο θα σε τσακίσει τόσο ώστε να κάνεις ώρα να μαζέψεις το κομμάτια σου από το πάτωμα, θα σε κάνει να νιώσεις ευάλωτος αλλά και ένα απέραντο δέος μπροστά στο μεγαλείο της αγάπης.

Flix Top Ten 2023: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς

the last of us

Ολο αυτό δεν έκατσε καλά όμως σε μια (μικρή ευτυχώς) μερίδα του κοινού, μιας και είχε ως αποτέλεσμα πολλοί να τρέξουν στο iMDb και να βομβαρδίσουν το επεισόδιο με 1 αστέρι, ρίχνοντας τη βαθμολογία του μέχρι στιγμής στο 8.1/10 (από τις 223.000 οι 56.000 είναι ένα αστέρι), τη χαμηλότερη βαθμολογία επεισοδίου της σειράς μέχρι στιγμής. Βέβαια, πολλοί είναι οι χρήστες που έχουν βαθμολογήσει με 10 το επεισόδιο με την ελπίδα κάπως να εξισορροπήσουν την βαθμολογία.

Χειρότερα τα πράγματα είναι στο metacritic όπου 589 ψήφοι είναι αρνητικές, με το επεισόδιο να έχει μέσο όρο 4.8. Κάποια σχόλια αναφέρουν μάλιστα «δεν έχει να κάνει με το παιχνίδι. Πρόκειται για ιδεολογία», ενώ κάποιοι άλλοι αναφέρουν «φτάνει πια με την LGBT ατζέντα, απλώς σταματήστε το», «αηδιαστικό rainbow ξέπλυμα. Ηταν τόσο εύκολο να παρακολουθήσω το παιχνίδι και έπρεπε να χαλάσουν ακόμα και μια τόσο πολλά υποσχόμενη σειρά».

Φυσικά πολλοί φανς έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους από όλο αυτό. Ενας έγραψε ότι πια νιώθουν «αηδία» να βλέπουν τόσα «κύματα οπισθοδρομικής ομοφοβικής αντίδρασης».

Λίστες, καλύτερα, χειρότερα, βραβεία και ανασκόπηση της χρονιάς, στην ειδική ενότητα FLIXmas 2023 που ανανεώνεται καθημερινά

the last of us

Πέρα από ό,τι ομοφοβικό και αρνητικό ακολούθησε το επεισόδιο, το μεγαλύτερο μέρος του κοινού το λάτρεψε. Αγάπησε την αυθεντική αυτή ιστορία αγάπης, τους δυο χαρακτήρες της (οι Νικ Οφερμαν και Μάρεϊ Μπαρτλετ παραδίδουν δυο συγκλονιστικές, αφοπλιστικές ερμηνείες) αλλά και το τραγούδι, το λυρικό προπύργιο της ιστορίας αγάπης τους, το «Long, Long Time» της Λίντα Ρόνσταντ, του οποίου, μετά την προβολή του επεισοδίου, οι ακροάσεις στο Spotify αυξήθηκαν κατά 4900%!

Η ιστορία του Μπιλ και του Φρανκ θα μείνει ανεξίτηλη στις καρδιές μας και, όπως λέει και το υπέροχο τραγούδι της Ρόνσταντ, έρχεται να θυμίσει πως υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας, γαλήνης αλλά και συντροφικότητας σε αυτόν τον μοναχικό και, πολλές φορές, σκληρό κόσμο που κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι δημιουργούν.

Λίστες, καλύτερα, χειρότερα, βραβεία και ανασκόπηση της χρονιάς, στην ειδική ενότητα FLIXmas 2023 που ανανεώνεται καθημερινά

Διαβάστε ακόμη:

Ανασκόπηση 2023 | Οταν η Αθήνα αγωνίστηκε για τα σινεμά του κέντρου
Ανασκόπηση 2023 | Οταν τελείωσε για πάντα το «Succession». Αλήθεια.
Ανασκόπηση 2023 | Οταν καταλάβαμε ότι ο Αγγελόπουλος κι ο Παναγιωτόπουλος ήταν frenemies
Ανασκόπηση 2023 | Οταν κέρδισε «τα πάντα όλα» μια ταινία που δεν είδε κανείς, πουθενά
Ανασκόπηση 2023: Οταν η Μέριλ Στριπ τραγούδησε στο «Only Murders in the Building»
Ανασκόπηση 2023: Οταν η καρδιά (και) του σινεμά σταμάτησε στα Τέμπη

Μην ξεχνάτε να ψηφίζετε: Flix Top Ten 2023 | Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς