Άποψη

Ανασκόπηση 2023 | Οταν είδαμε... την έκρηξη του ποπ φαινομένου «Barbenheimer»

στα 10

Στο πνεύμα του... FLIXmas 2023, κάθε μέρα ανατρέχουμε στις στιγμές, τα πρόσωπα, τις ταινίες, τις λέξεις και τις εικόνες που μένουν από τη χρονιά που φεύγει.

Ανασκόπηση 2023 | Οταν είδαμε... την έκρηξη του ποπ φαινομένου «Barbenheimer»

Το έγραψε και το Variety, το εγκυρότερο κινηματογραφικό μέσο: η ταινία event της χρονιάς ήταν το... «Barbenheimer»!

Flix Top Ten 2023: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς

Σε μια αληθινά πρωτοφανή περίπτωση επιχειρηματικής σύμπνοιας και πανέξυπνου μάρκετινγκ, δυο ξεχωριστά, έως κι ανταγωνιστικά, στούντιο, η Warner Bros. και η Universal, αποφάσισαν όχι μόνο να βγάλουν ταυτόχρονα, στην ίδια ημερομηνία τα δυο πιο πολυαναμενόμενα καλοκαιρινά blockbusters τους, την «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουιγκ και τον «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν, αλλά και να αξιοποιήσουν τη συγκυρία προς όφελος και των δυο. Και το πείραμα πέτυχε και το όνομα αυτού, «Barbenheimer».

Ο συνδυασμός δυο ακραία διαφορετικών μεταξύ τους ταινιών, της φανταχτερής, ας πούμε woke, εκτυφλωτικά ροζ κωμωδίας για την κούκλα της Matel και του υπαρξιακού, εστέτ, φιλοσοφικού biopic για τον δημιουργό της ατομικής βόμβας, Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, έδωσε τη βάση για αστείρευτης δημιουργικότητας σχόλια και memes στο διαδίκτυο.

barbenheimer

Οι δυο ταινίες βγήκαν στις αίθουσες στις 21 Ιουλίου - στην Αμερική και αρκετές ακόμα χώρες, γιατί στην Ελλάδα το «Oppenheimer» βγήκε στα τέλη Αυγούστου - κι ήταν άφθονος ο κόσμος που είδε και τις δύο ως double feature, διαφωνώντας φυσικά για... τη σειρά με την οποία θα έπρεπε να τις δει κανείς.

barbenheimer

Στο παιχνίδι του «Barbenheimer» πήραν μέρος και επώνυμοι φυσικά, με πρώτο και καλύτερο τον Τομ Κρουζ να διαλαλεί ότι έβγαλε εισιτήριο και για τις δύο ταινίες (ενώ ταυτόχρονα παιζόταν και το τελευταίο «M:I») και την Γκρέτα Γκέργουιγκ με τη Μάργκο Ρόμπι να επιδεικνύουν το εισιτήριό τους για... τον «Οπενχάιμερ»! (Ο Κρίστοφερ Νόλαν, όχι, δεν μάθαμε αν είδε την «Barbie»).

barbenheimer

barbenheimer

Κι αν όσοι έπαιξαν με το «Barbenheimer» πέρασαν καλά, ακόμα καλύτερα πέρασαν τα δύο στούντιο: το άνοιγμα των δυο ταινιών μαζί στην Αμερική ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία. Η «Barbie», όπως είναι φυσικό, έκανε σχεδόν τα διπλάσια εισιτήρια από το «Οπενχάιμερ» (διαβάστε εδώ αναλυτικά για το box office των δυο ταινιών), το οποίο ωστόσο επίσης πήγε εξαιρετικά, ενώ, για μια φορά στη σύγχρονη εποχή, ο αληθινός νικητής, όπως επισήμανε περήφανος ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, ήταν το σινεμά!

Λίστες, καλύτερα, χειρότερα, βραβεία και ανασκόπηση της χρονιάς, στην ειδική ενότητα FLIXmas 2023 που ανανεώνεται καθημερινά

Διαβάστε ακόμη:

Ανασκόπηση 2023 | Οταν η Αθήνα αγωνίστηκε για τα σινεμά του κέντρου
Ανασκόπηση 2023 | Οταν τελείωσε για πάντα το «Succession». Αλήθεια.
Ανασκόπηση 2023 | Οταν καταλάβαμε ότι ο Αγγελόπουλος κι ο Παναγιωτόπουλος ήταν frenemies
Ανασκόπηση 2023 | Οταν κέρδισε «τα πάντα όλα» μια ταινία που δεν είδε κανείς, πουθενά
Ανασκόπηση 2023: Οταν η Μέριλ Στριπ τραγούδησε στο «Only Murders in the Building»
Ανασκόπηση 2023: Οταν η καρδιά (και) του σινεμά σταμάτησε στα Τέμπη
Ανασκόπηση 2023 | Οταν ζήσαμε μια από τις πιο όμορφες και αληθινές ιστορίες αγάπης στο «The Last of Us»

Μην ξεχνάτε να ψηφίζετε: Flix Top Ten 2023 | Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς