Φεστιβάλ / Βραβεία

Στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο Εξάρχου, Λιβανού, Τζουμέρκας, Κονταράτου

στα 10

Το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου θα ανοίξει το Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Τρεις ακόμα ελληνικές παραγωγές στη διοργάνωση: ιπτάμενοι κουνγκ φου μοναχοί κι απόηχοι ευλαβικού πανηγυριού.

Στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο Εξάρχου, Λιβανού, Τζουμέρκας, Κονταράτου
«Animal» της Σοφίας Εξάρχου

Το «Park» της Σοφίας Εξάρχου, το 2017, ήταν ένα από τα πιο δυνατά ντεμπούτα του νεότερου ελληνικού σινεμά, μια ταινία που κέρδισε ακόμα μεγαλύτερη σημασία με την πάροδο του χρόνου, όχι μόνο γιατί αποκάλυψε μια ολόφρεσκη γενιά ηθοποιών, αλλά και γιατί αποτύπωσε μια Ελλάδα που ήδη έχει αλλάξει. Τώρα, η Εξάρχου είναι έτοιμη με τη δεύτερη μεγάλου μήκους της, το «Animal», που όχι απλώς θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο (2 - 12 Αυγούστου), αλλά και θα είναι η ταινία της επίσημης έναρξης του τμήματος.

Στο «Animal», μια ομάδα ανιματέρ, παλιών και νέων, παρουσιάζει κάθε βράδυ το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα στη σκηνή του παραθαλάσσιου ξενοδοχείου Mirage. Επικεφαλής τους η Κάλια, η πιο «παλιά», και δίπλα της ο Σίμος στο ρόλο του «παρουσιαστή», η μικρή του κόρη Μαίρη, η νεοφερμένη Εύα, ο Θωμάς, ο Βλαντιμίρ, η Φανή, όλοι τους μέλη μιας ιδιότυπης, παράταιρηςοικογένειας. Βρισκόμαστε στις αρχές της τουριστικής σεζόν και το ξενοδοχείο γεμίζει επισκέπτες. Χάρτινα ντεκόρ, νάυλον κοστούμια, κωμικά σκετς, φάλτσα καραόκε και φτηνό γκλίτερ γεμίζουν την υπαίθρια σκηνή κάθε βράδυ. Καθώς όμως οι εβδομάδες περνάνε, η θερινή φιέστα γίνεται ολοένα και πιο άγρια, περισσότερο τολμηρή. Οι νύχτες της Κάλιας μοιάζουν πλέον ανεξέλεγκτες. Η ποπ έκσταση του ιλουστρασιόν δίνει τη θέση της στο κενό μιας μεθυσμένης εξτραβαγκάντσας και σκληρές αλήθειες αποκαλύπτονται μέσα από το σκοτάδι. Οταν όμως τα φώτα ανάψουν ξανά, το σόου πρέπει να συνεχιστεί.

Πρωταγωνιστές της ταινίας και πάλι, μετά το «Park», η υπέροχη Δήμητρα Βλαγκοπούλου, η Φλομαρία Παπαδάκη που γνωρίσαμε στο «Γυμναστήριο» και ο χορογράφος και χορευτής Αχιλέες Χαρίσκος, που υποδύθηκε τον εξαφανισμένο γιο στο «Black Stone».

Σοφία Εξάρχου

Πώς αισθάνεται η Σοφία Εξάρχου γι' αυτή την επιτυχία; «Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί τα γυρίσματα του "Animal" τελείωσαν στις αρχές του Νοέμβρη και μόλις οκτώ μήνες μετά η ταινία είναι ήδη έτοιμη ν' αρχίσει το κινηματογραφικό της ταξίδι. Δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα ότι η ταινία θα κάνει την Παγκόσμια Πρεμιέρα της ανοίγοντας το Φεστιβάλ του Λοκάρνο σε λίγότερο από ένα μήνα, γιατί συνεχίζουμε να δουλεύουμε για να ολοκληρωθούν και τα τελευταία της στάδια. Η παγκόσμια πρεμιέρα θα έρθει, λοιπόν,  αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της και αυτή η τόσο άμεση συνάντηση με το κοινό μού δίνει μεγάλη χαρά. Δημιουργεί σε όλους μας τεράστια αγωνία αλλά και ικανοποίηση. Ανυπομονώ να τη δω στο Λοκάρνο μαζί με τους ηθοποιούς και όλους τους συντελεστές που με βοήθησαν τόσο πολύ και για τόσο πολύ καιρό για να γίνει αυτή η ταινία.»

the invisible fight

Στο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ του Λοκάρνο και το «The Invisible Fight» («Η Αόρατη Μάχη») του Εσθονού Ράινερ Σάρνετ (της φεστιβαλικής επιτυχίας «November» του 2018), με παραγωγό τη Neda Film της Αμάντας Λιβανού, μια ταινία που προβλέπεται να είναι από τις πιο διασκεδαστικές αλλά και πολιτικοθρησκευτικά κριτικές της χρονιάς.

the invisible fight

Οπως εξηγεί ο Ράινερ Σάρνετ: «Η ταινία ξεκινά μ' ένα απόσπασμα από το βιβλίο των Ψαλμών: "Ας αινούν το όνομα του Κυρίου χοροστατώντας· ας ψαλμωδούν σ’ αυτόν με τύμπανο και άρπα." Ολόκληρη η ταινία είναι σαν ένας δοξαστικός χορός, που συνδυάζει Black Sabbath με τις ψαλμωδίες των μοναχών, το κουνγκ φου και τις σοβιετικές κωμωδίες του '70. Είναι ένα ροκ εν ρολ Ευαγγέλιο, όπου ο καθένας μπορεί ν' ανακαλύψει τη χαρά της ιεροσύνης. Ακόμα κι οι μωροί και τα παιδιά. Ολα αυτά τα στοιχεία ενώνονται, σαν ένας ορθόδοξος Ιερός Ανόητος που τραγουδά ένα αληθινά αφελές τραγούδι προσευχής που εξυμνεί: τα πάντα μπορεί να είναι ιερά.»

my mother is a saint

Στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, στο Διαγωνιστικό Τμήμα Μικρού Μήκους Ταινιών Pardi di Domani - Concorso corti d'autore, ταξιδεύει για τη διεθνή πρώτη της και η πειραματική, τουλάχιστον ως προς τη δημιουργία της, μικρού μήκους ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα, «Η Μητέρα μου Είναι Αγία», που γυρίστηκε, μονταρίστηκε και προβλήθηκε, real time, στο πλαίσιο του τριήμερου Πανηγυριού στο 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

my mother is a saint

Στην ταινία η Αγγελική Παπούλια είναι η μητέρα που κουβαλά μόνιμα τη «μαύρη πέτρα» της διαλυμένης της οικογένειας. Στιγμιότυπα μοναξιάς, νοερών ταξιδιών, περιπλάνησης και πράξεων βάναυσου περιπαιγμού των γύρω της παραλληλίζονται με κοντινά του γιου της (Τζάκοπο Ολμο Αντινόρι, ο έφηβος τότε Λορέντζο του «Εγώ κι Εσύ» του Μπερτολούτσι), ενώ εκείνος αφηγείται σε φίλους (και ακολούθως στο φακό), το γεμάτο δοκιμασίες παρελθόν της. Η αντίστιξη, ευθυγραμμισμένη με το θέμα της απουσίας του συντρόφου-προστάτη-πατέρα, κλιμακώνεται σε μια φευγαλέα συνάντηση με αβέβαιη εξέλιξη, ένα σενάριο που θα συνεχίσει να γράφεται στο μυαλό του θεατή μετά το φιλμικό φινάλε.

Για τον σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα, αυτή είναι «μια επιστροφή στις ρίζες του εντελώς χειροποίητου σινεμά, μια ταινία που στη σύντομη διάρκειά της οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα προσωπικές και πολιτικές διαψεύσεις σε ένα λυτρωτικό θρησκευτικό slapstick». Ο Σύλλας Τζουμέρκας επιστρέφει για τρίτη φορά στο Λοκάρνο, εννέα χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία του «A Blast» στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ και έξι χρόνια μετά την εκτός συναγωνισμού συμμετοχή του με το μικρού μήκους essay film, «Α Μanifesto for the Un-Communal», το 2017.

scorched earth

Επιπλέον, στο Διεθνές Διαγωνιστικό του τμήματος Pardi di Domani, επιλέχθηκε η μικρού μήκους ταινία «Scorched Earth» της Μαρκέλας Κονταράτου, μια 16λεπτη ελληνο-βρετανική παραγωγή, σπουδαστική ταινία από το London Film School. Κατά τη σύνοψη της ταινίας, στην καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού, η Στέλλα αποδρά από τον καύσωνα της Αθήνας στο εξοχικό της. Οσο γράφει την πτυχιακή της, κατασκοπεύει τον γείτονά της και την κοπέλα της και, σύντομα, θ' αρχίσει να υποψιάζεται ότι εκείνος έχει διαπράξει ένα φρικτό φόνο. Πρωταγωνιστούν οι Δανάη Ντέμου, Βαγγέλης Ευαγγελινός, Μαριαλένα Ηλία και Αφροδίτη Κατσαρού.

Το Φεστιβάλ του Λοκάρνο διεξάγεται στην ιταλόφωνη πόλη της Ελβετίας από τις 2 ως τις 12 Αυγούστου - παρακολουθήστε τα νέα του εδώ.