Άποψη

Η Μενδώνη μένει, ο Γιατρομανωλάκης φεύγει, ο Δήμας έρχεται. Και το Υπουργείο Πολιτισμού μένει μόνο του

στα 10

Οι αλλαγές στην κυβερνητική δομή μάς αφήνουν σε (ανήσυχη) αναμονή.

Η Μενδώνη μένει, ο Γιατρομανωλάκης φεύγει, ο Δήμας έρχεται. Και το Υπουργείο Πολιτισμού μένει μόνο του

Η Λίνα Μενδώνη είναι το μοναδικό πρόσωπο που διατηρεί τη θέση του για δεύτερη συνεχή θητεία στη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που ορκίζεται σήμερα, Τρίτη, 27 Ιουνίου.

Μια αντιδημοφιλής Υπουργός, που στην πρώτη τετραετία της τόσο ξεκάθαρα απέδειξε ότι υποτιμά τις τέχνες του παρόντος, που ουσιαστικά προκάλεσε τη σύσταση του Υφυπουργείου Σύγχρονου Πολιτισμού για να συνομιλήσει κάποιος με την τρέχουσα καλλιτεχνική δημιουργία. Μια Υπουργός, επίσης, που μπορεί, όπως λέγεται, να διατηρεί την αμέριστη εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά κυρίως είναι η μόνη, ως αρχαιολόγος και επί μία δεκαετία Γενική Γραμματέας του Υπ.Πο., μπορεί να χειριστεί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και την Εφορία Αρχαιοτήτων που χρόνια τώρα ταλανίζει την πολιτιστική ζωή του τόπου, αντιμετωπίζοντας τα μνημεία ως προσωπικούς θησαυρούς.

Διαβάστε ακόμη: Πες μου το πρόγραμμά σου για τον πολιτισμό, να σου πω τι θα ψηφίσω

Δίπλα της, στη νέα δομή του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν στέκεται πια ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος, τουλάχιστον στη δεύτερη διετία του, ως Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού (2021 - 2023), αντιλήφθηκε τα φλέγοντα ζητήματα και έχτισε ένα δίαυλο επικοινωνίας με τους ανθρώπους των σύγχρονων τεχνών στην Ελλάδα, έστω κι αν ο υπουργικός θεσμός δεν του επέτρεψε τη δύναμη (ή ο ίδιος δεν θέλησε να ρισκάρει να την πάρει), να λύσει τα υπαρκτά προβλήματα.

Νέος Υφυπουργός Πολιτισμού (παρότι στη θέση δεν έχει δοθεί, ακόμα, ο χαρακτηρισμός του υπεύθυνου για τον Σύγχρονο Πολιτισμό και, περιμένοντας να καθοριστεί, ελπίζουμε το δίχρονο πόστο να μην εξαφανιστεί), διορίστηκε ο Χρίστος Δήμας, ως τώρα Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Ερευνα, την Τεχνολογία και την Καινοτομία. Νέος σε ηλικία, 43 χρόνων, ο Δήμας είναι βουλευτής Κορινθίας, δικηγόρος (γιος του νομικού, οικονομολόγου και πολιτικού Σταύρου Δήμα), απόφοιτος και διδάκτωρ του LSE, παλαιότερα δημοσιογράφος στην Απογευματινή και το BBC, επιστήμονας με πεδίο ενδιαφέροντος την ευρωπαϊκή πολιτική.

Διαβάστε ακόμη: Νικόλας Γιατρομανωλάκης. (Στ') Αλήθεια

Παρότι ο Χρίστος Δήμας δηλώνει ότι «στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο και μπάσκετ και να διαβάζει βιβλία ιστορίας,» ευχόμαστε να είναι εξοικειωμένος και με το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμικό γίγνεσθαι που έρχεται να εκπροσωπήσει και να μην τοποθετείται στη θέση του Υφυπουργού Πολιτισμού μόνο ως αποτελεσματικός τεχνοκράτης που... θα βάλει σε τάξη τους αγνώμονες ατίθασους, όπως, δυστυχώς, συχνά αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα οι σύγχρονοι δημιουργοί.

Σε κάθε περίπτωση, μόνο θετικά μπορεί κανείς να δει την αυτονόμηση, εκ νέου, του Υπουργείου Πολιτισμού, με τη μεταφορά του Υπουργείου Αθλητισμού στο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο ελληνικός πολιτισμός, αρχαίος και σύγχρονος, όχι απλώς αξίζει την απερίσπαστη φροντίδα ενός υπουργείου, αλλά και περιμένει υπομονετικά, ο σύγχρονος ειδικά, να του αναγνωριστεί η ολοένα αυξανόμενη δύναμη εκμετάλλευσης. Κι αυτά ως πρώτο, μόνο, βήμα, αναμένοντας νεότερα σχετικά με την προαναγγελθείσα ένωση ΕΚΟΜΕ, Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας που πλέον, όπως φημολογείται, θα συγκεντρώνει όχι μόνο αυτούς, αλλά όλους τους φορείς των οπτικοακουστικών.