Άποψη

Ανασκόπηση 2023: Τα hitάκια της χρονιάς

στα 10

Στο πνεύμα του FLIXmas 2023, κάθε μέρα ανατρέχουμε στις στιγμές, τα πρόσωπα, τις ταινίες, τις λέξεις και τις εικόνες που μένουν από τη χρονιά που φεύγει.

Ανασκόπηση 2023: Τα hitάκια της χρονιάς

Μια αποτίμηση που μπορεί να είναι ή να μην είναι ποιοτική, είναι όμως σίγουρα ποσοτική! Ποιες ταινίες και σειρές συζητήθηκαν περισσότερο τη χρονιά που φεύγει; Αφήνουμε στο πλάι το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου που αποθεώθηκε, μεν, από το Φεστιβάλ Βενετίας και μετά, όμως βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες την 1η Ιανουαρίου 2024 και σημειώνουμε τα «hitάκια» που σημάδεψαν το 2023.

Λίστες, καλύτερα, χειρότερα, βραβεία και ανασκόπηση της χρονιάς, στην ειδική ενότητα FLIXmas 2023 που ανανεώνεται καθημερινά

glass onioon

Glass Onion: Στα Μαχαίρια Το σίκουελ του «Knives Out» άρχισε να συζητιέται ήδη από τα γυρίσματά του στην Ελλάδα (Πόρτο Χέλι, Σπέτσες, Κρανίδι, Amanzoe), βγήκε στο Netflix Χριστούγεννα του '22, όμως όλοι το είδαν στις αρχές αυτής της χρονιάς, κυρίως για λίγο αλά Αγκαθα Κρίστι fun και για να μπορούν να πουν ότι ήταν χειρότερο από το «Knives Out». Που ήταν. Διαβάστε την κριτική του Flix εδώ.

whale

Η Φάλαινα (The Whale) του Ντάρεν Αρονόφσκι Πώς πάχυνε, πώς αδυνάτισε κι από πού ξαναήρθε στην επικαιρότητα ο (εκπληκτικός) Μπρένταν Φρέιζερ (που πήρε και το Οσκαρ του), αλλά και γιατί μια υπερβατική, ούλτρα στενάχωρη ταινία έσπασε τα ταμεία στην Ελλάδα κι έκανε το mainstream κοινό να κλαίει με λυγμούς. Διαβάστε την κριτική του Flix εδώ.

aftersun

Aftersun της Σάρλοτ Γουελς Επίσης βγήκε στις αίθουσες τέλη του '22, έχοντας ήδη, το προηγούμενο φθινόπωρο, κερδίσει τη Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας, όμως ήταν μέσα στο 2023 που το τρυφερό ντεμπούτο της Σάρλοτ Γουελς πήρε διαστάσεις αριστουργήματος για πολλούς, ή μιας γλυκιάς υπερβολής για λιγότερους. Διαβάστε την κριτική του Flix εδώ.

the last of us

The Last of Us Το κοινό το περίμενε με ανυπομονησία και δεν απογοήτευσε: η πρεμιέρα της σεριάς είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη τηλεθέαση για πάνω από μια δεκαετία στο HBO, με αυξανόμενη τηλεθέαση κάθε νέα εβδομάδα. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, διαβάστε τα αναλυτικά recaps του Flix αλλά και τον πανηγυρικό για το τρίτο επεισόδιο της σειράς, με τίτλο «Long, Long Time».

avatar

Avatar: The Way of Water του Τζέιμς Κάμερον Ηρθε η ώρα του, σάρωσε το box office, θύμισε τι μπορεί να κάνει το σινεμά όταν τολμά να ονειρεύεται (κι έχει υπέρογκα μπάτζετ) και κατάφερε να ξεπεράσει τα 2 δις στο παγκόσμιο box office. Διαβάστε την κριτική του Flix εδώ.

tar

Tár του Τοντ Φιλντ Αιχμηρή και μεταφυσική, εγκεφαλική και σωματική, η ταινία του Τοντ Φιλντ δίχασε αλλά και λατρεύτηκε, η Κέιτ Μπλάνσετ συγκλόνισε για άλλη μια φορά (ή κατηγορήθηκε για μανιέρα) και, πάντως, η πιο ανοιχτά queer mainstream ταινία της χρονιάς κατόρθωσε να ξαναφέρει στο προσκήνιο τις κινηματογραφικές κουβέντες και τα πηγαδάκια που είχαμε χρόνια να δούμε. Διαβάστε την κριτική του Flix εδώ.

The Banshees Of Inisherin

Τα Πνεύματα του Ινισέριν (The Banshees of Inisherin) του Μάρτιν ΜακΝτόνα Παραμυθένια ή καίρια πολιτική, αλαφροΐσκιωτη ή σοφή, με τρεις αριστουργηματικές ερμηνείες από τους υποψήφιους για Οσκαρ Κόλιν Φάρελ, Μπρένταν Γκλίσον και Κέρι Κόντον, η ταινία του Μάρτιν ΜακΝτόνα θα μείνει στη μνήμη για πολλά πράγματα, αλλά ίσως περισσότερο για τη γλυκιά μίνι-γαϊδουρίνα Τζένι και το άτυχο τέλος της. Διαβάστε την κριτική του Flix εδώ.

μπάσταρδα

Μπάσταρδα του Νίκου Πάστρα Η ταινία της νέας γενιάς ή μια διαχρονική ωδή στο ennui; Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Νίκου Πάστρα ήταν η ταινία που οι θεατές αγάπησαν, ή αγάπησαν να μισούν, πάντως γέμισε τις καλοκαιρινές προβολές της με υπέροχο κόσμο. Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Νίκου Πάστρα με τον Mazoha.

Everything Everywhere All at Once

Τα Πάντα Ολα» (Everything Everywhere All at Once) των Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ Η ταινία των «Ντανιελς», όπως χαριτωμένα έγιναν γνωστότεροι, σάρωσε τα Οσκαρ στην 95η τελετή απονομής τους, συγκεντρώνοντας τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Μοντάζ, Α' Γυναικείου, Β' Γυναικείου και Β' Ανδρικού ρόλου, αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους Αμερικανούς κι ανήγαγε ξανά, στην πέρα όχθη του Ατλαντικού αυτή τη φορά, τη Μισέλ Γέο σε action heroine. Στην Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, πέρασε και δεν άγγιξε. Διαβάστε αναλυτικότερα γι' αυτό εδώ.

barbenheimer

Barbenheimmer Η ταινία event της χρονιάς ήταν το... «Barbenheimer»! Σε μια αληθινά πρωτοφανή περίπτωση επιχειρηματικής σύμπνοιας και πανέξυπνου μάρκετινγκ, δυο ξεχωριστά, έως κι ανταγωνιστικά, στούντιο, η Warner Bros. και η Universal, αποφάσισαν όχι μόνο να βγάλουν ταυτόχρονα, στην ίδια ημερομηνία τα δυο πιο πολυαναμενόμενα καλοκαιρινά blockbusters τους, την «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουιγκ και τον «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν, αλλά και να αξιοποιήσουν τη συγκυρία προς όφελος και των δυο. Και το πείραμα πέτυχε και το όνομα αυτού, «Barbenheimer». Διαβάστε αναλυτικότερα γι' αυτό εδώ.

As Bestas

Οι καλλιτεχνικές επιτυχίες στα θερινά Κάθε χρόνο υπάρχουν καλλιτεχνικές ταινίες που κερδίζουν το καλοκαιρινό κοινό και συζητιούνται περισσότερο κι από το αγιόκλημα και τα γιασεμιά, ή την καλή τυρόπιτα. Φέτος ήταν τρεις: το «Μπλε Καφτάνι» τη Μαριάμ Τουζανί, η ιστορία του Μαροκινού gay ράφτη Χαλίμ που ποτέ δεν τόλμησε να ζήσει τη ζωή που στ' αλήθεια ήθελε - η ταινία βγήκε μεν τον Μάρτιο, αλλά συνέχισε να προβάλλεται με επιτυχία ολόκληρη την καλοκαιρινή σεζόν. Το «Σεντ Ομέρ» της Αλίς Ντιόπ που προβλήθηκε μόλις άνοιξαν τα θερινά και συζητήθηκε με θαυμασμό και πάθος. Και το «Ο Εχθρός Δίπλα μου» του Ροντρίγκο Σορογκόγιεν που εξέπληξε και καθήλωσε το κοινό.

the idol

The Idol Η σειρά του HBO «The Idol», με τη Λίλι-Ρόουζ Ντεπ και τον Weeknd προκάλεσε πολύ ντόρο πριν καν ακόμα βγει. Ηταν τελικά το «The Idol» τόσο κακό; Η απάντηση του Flix εδώ.

taylor swift

Taylor Swift: The Eras Tour Φέτος ήρθε η ώρα των swifties της Ελλάδας! Η θρυλική περιοδεία της Τέιλορ Σουίφτ έγινε ταινία και προβλήθηκε σε κατάμεστες αίθουσες, κάνοντας την πριγκίπισσα της ποπ... βασίλισσα του box office!

talk to me

Μίλα μου (Talk to Me) των Ντάνι και Μάικλ Φιλίππου Το ντεμπούτο των Ελληνοαυστραλών δίδυμων Φιλίππου δικαίωσε το viral μύθο του που ξεκίνησε από το Φεστιβάλ του Σάντανς και... μίλησε και στο διψασμένο για ένα hot splatter ελληνικό κοινό. Διαβάστε την κριτική του Flix εδώ.

φόνισσα

Φόνισσα της Εύας Νάθενα Από τη διαχρονικότητα του μυθιστορήματος του Παπαδιαμάντη στη διαχρονικά επιβλητική (έως και υπερδραματική) Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, από το εκλεκτικό καστ στην επιφυλακτικότητα απέναντι στο σκηνοθετικό βήμα της διακεκριμένης ενδυματολόγου και σκηνογράφου, από την ακριβή παραγωγή στην εισπρακτική επιτυχία, φέτος όλοι είχαν κάτι να πουν για τη «Φόνισσα». Διαβάστε όσα είπε το Flix εδώ.

Past Lives

Περασμένες Ζωές (Past Lives) της Σελίν Σονγκ Η κυκλική ιστορία της Νόρα και του Χέι-Σανγκ, που πρωτοακούστηκε τον Φεβρουάριο στην Berlinale και σιγά σιγά απλώθηκε σ' όλο τον κόσμο, έφτιαξε έναν ιστό αγάπης που ένωσε κάθε είδους θεατές σε μια τρυφερή, μελαγχολική αναρώτηση του «what if» κι έπεισε ότι τα ανθρώπινα διλήμματα είναι ίδια από τη Νότια Κορέα ως την Ελλάδα. Διαβάστε την κριτική του Flix εδώ.

Flix Top Ten 2023: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς

Διαβάστε ακόμη:

Ανασκόπηση 2023 | Οταν η Αθήνα αγωνίστηκε για τα σινεμά του κέντρου
Ανασκόπηση 2023 | Οταν τελείωσε για πάντα το «Succession». Αλήθεια.
Ανασκόπηση 2023 | Οταν καταλάβαμε ότι ο Αγγελόπουλος κι ο Παναγιωτόπουλος ήταν frenemies
Ανασκόπηση 2023 | Οταν κέρδισε «τα πάντα όλα» μια ταινία που δεν είδε κανείς, πουθενά
Ανασκόπηση 2023: Οταν η Μέριλ Στριπ τραγούδησε στο «Only Murders in the Building»
Ανασκόπηση 2023: Οταν η καρδιά (και) του σινεμά σταμάτησε στα Τέμπη
Ανασκόπηση 2023 | Οταν ζήσαμε μια από τις πιο όμορφες και αληθινές ιστορίες αγάπης στο «The Last of Us»
Ανασκόπηση 2023 | Οταν είδαμε... την έκρηξη του ποπ φαινομένου «Barbenheimer»
Ανασκόπηση 2023 | Οι 20+ συνεντεύξεις που διαβάστηκαν περισσότερο φέτος στο Flix
Ανασκόπηση 2023 | Οταν είδαμε έντονα τα σημάδια ενός «Endgame» της Marvel
Ανασκόπηση 2023 | Η σκηνή της χρονιάς
Ανασκόπηση 2023 | Οταν το ελληνικό σινεμά κέρδισε 3 νέα υπέροχα βιβλία (που μπορείτε να χαρίσετε τις γιορτές)
Ανασκόπηση 2023: Οταν ο Τζόνι Ντεπ ένιωσε... «εκτεθειμένος»
Ανασκόπηση 2023: Οταν είδαμε τον Κουέντιν Ταραντίνο και την Τζέιν Φόντα να δίνουν... μαθήματα ζωής

Μην ξεχνάτε να ψηφίζετε: Flix Top Ten 2023 | Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς