Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβείο ερμηνείας για τον Σταύρο Ζαφείρη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο

στα 10

Διάκριση για τον πολυπράγμονα χορευτή, καλλιτέχνη, ηθοποιό στο τμήμα «Σκηνοθέτες του σήμερα» με την ταινία «Touched» της Κλαούντια Ροράριους.

Βραβείο ερμηνείας για τον Σταύρο Ζαφείρη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο

Ο Ελληνας ηθοποιός Σταύρος Ζαφείρης μοιράστηκε το βραβείο ερμηνείας του τμήματος "Σκηνοθέτες του σήμερα" με την Ισλανδή συμπρωταγωνίστρια του Ιζολντ Χαλντορουντοτιρ της ταινίας Touched που σκηνοθέτησε η Κλαούντια Ροράριους.

Ο Σταύρος Ζαφείρης ερμηνεύει στην ταινία ένα άτομο με αναπηρία (είναι κι ο ίδιος ΑμΕΑ κι έχει ήδη μια σημαντική καριέρα στο ελληνικό θέατρο ως ηθοποιός και χορευτής) ενώ σε μικρότερους ρόλους εμφανίζονται η Αγγελική Παπούλια και η Δήμητρα Βλαγκοπουλου που κέρδισε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο για το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου.

ζαφείρης

Ο Σταύρος Ζαφείρης γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα, όπου και πήγε σχολείο. Σε ηλικία δέκα ετών άρχισε να παίζει σε μικρά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στην πόλη του, ενώ στα δεκατέσσερά του έφτασε στα κλιμάκια της Εθνικής Νέων. Σε ηλικία δεκαέξι ετών, μια βόλτα που έκανε με μηχανή μαζί με έναν φίλο του, οδήγησε σε τροχαίο και τον άφησε παραπληγικό. Πέρασε εννέα μήνες στο νοσοκομείο. Τελείωσε το σχολείο στην Αθήνα, στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ιλίου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ) για μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και αργότερα εισήχθη στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στα 32 του άρχισε να ενδιαφέρεται για τον χορό και έγινε μέλος της ομάδας χορού Dagipoli Dance Company, την οποία ίδρυσε ο Γιώργος Χρηστάκης. Συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις τους, ώσπου το καλοκαίρι του 2016 έγινε μέλος της επαγγελματικής συμπεριληπτικής ομάδας σύγχρονου χορού Έξις. Με αυτή την ομάδα συνδημιούργησε τη χορευτική παράσταση “Block”, την οποία παρουσίασε σε διάφορα φεστιβάλ. Το καλοκαίρι του 2017 παρακολούθησε για ένα μήνα το πρόγραμμα «DanceAbility» του Alito Alessi στη Θεσσαλονίκη και έλαβε πιστοποίηση ως δάσκαλος χορού.

Τον Φεβρουάριο του 2018 είχε την πρώτη του εμπειρία στην υποκριτική, παίζοντας έναν μικρό ρόλο στο «Νεκράσοφ» του Ζαν Πολ Σαρτρ, μια θεατρική παράσταση του επαγγελματικού θιάσου ΘΕΑΜΑ. Τον Μάιο του ίδιου έτους, η ομάδα Έξις παρουσίασε την χορευτική παράσταση “Mandis” στην Αθήνα, σε συνεργασία με τη Γαλλίδα χορογράφο Sophie Bulybyan και την ομάδα της DK-BEL. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς πήρε μέρος στην παράσταση “Maria Stuart” του Friedrich Schiller – μια παραγωγή της ομάδας ΘΕΑΜΑ, σε διασκευή της Σοφίας Σταυρακάκη.

Το 2019 ήταν μια πιο ήρεμη χρονιά από πλευράς επαγγελματικών δραστηριοτήτων, κι έτσι ο Σταύρος ανέπτυξε ένα ενδιαφέρον για τις καταδύσεις. Πήρε το δίπλωμα για αρχάριους δύτες και επισκέφτηκε το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊλάνδη, όπου βούτηξε σε διάφορα υποβρύχια περιβάλλοντα. Τον Μάρτιο του 2020 πήρε μέρος στη χορευτική παράσταση «Απόηχος» της ομάδας Έξις και ξεκίνησε σπουδές υποκριτικής στο εργαστήρι ΙΣΟΝ, με καθηγητή τον Βασίλη Οικονόμου.

Το 2021 συνέχισε τα μαθήματα υποκριτικής, ενώ ξεκίνησε τις πρόβες για το “Blindfold”, άλλη μια θεατρική παραγωγή της ομάδας ΘΕΑΜΑ. Το «Touched» είναι η πρώτη του ταινία.