Φεστιβάλ / Βραβεία

Crossing Europe Tribute: μια μεγάλη τιμή στην Αγγελική Παπούλια

στα 10

Το Crossing Europe επιλέγει φέτος την Ελληνίδα πρωταγωνίστρια ως το τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ. Η Αγγελική Παπούλια μάς στέλνει πρώτες εικόνες από την πρεμιέρα χθες βράδυ.

Crossing Europe Tribute: μια μεγάλη τιμή στην Αγγελική Παπούλια

Το αυστριακό κινηματογραφικό φεστιβάλ Crossing Europe επιλέγει κάθε χρόνο για το tribute του ένα πρόσωπο της σύγχρονης ευρωπαϊκής κινηματογραφικής σκηνής και παρουσιάζει το έργο του στο κοινό.

Φέτος, για πρώτη φορά στα χρονικά, επιλέγει μία ηθοποιό. Κι αυτή είναι η Ελληνίδα πρωταγωνίστρια Αγγελική Παπούλια.

Με τις εντυπωσιακές της ερμηνείες, που αρνούνται να υποκύψουν σε οποιαδήποτε μορφή κομφορμισμού, η Αγγελική Παπούλια έχει πρωταγωνιστήσει στις ταινίες των περισσοτέρων εκπροσώπων του νέου κύματος του ελληνικού σινεμά. Και έχει κάνει με τρόπο που σπάει τη φόρμα και τις συμβάσεις στην τέχνη. Σύμφωνα με την ίδια όμως, αυτό συμβαίνει γιατί οι οι ταινίες τις οποίες επιλέγει, τεστάρουν και οι ίδιες τις κοινωνικές νόρμες. Προκαλούν το θεατή να σκεφτεί τα ταμπού, τις παραδόσεις, τις αντιλήψεις μας για τα φύλα. Απαιτούν ανοιχτό μυαλό και αντίληψη. Κι εκείνη πλησιάζει κάθε ρόλο με την ίδια τόλμη, ειλικρίνεια, περιέργεια και μία μόνιμη αποστολή να ξεπεράσει τις προσδοκίες.

Διαβάστε την μεγάλη συνέντευξή της στο Flix: Το θαύμα που είναι η Αγγελική Παπούλια

αγγελική παπούλια

Τα τελευταία χρόνια που επισκέπτομαι συχνά τα κινηματογραφικά φεστιβάλ πάντα πηγαίνω με προσμονή και φυσικά με άγχος για την πρεμιέρα της κάθε ταινίας, για την υποδοχή του κοινού, για τις αντιδράσεις. Αυτή τη φορά καλούμαι απλά να χαρώ, να ηρεμήσω και να μιλήσω για τις ταινίες από μια τιμητική θέση! Να ξαναδώ τις ταινίες μου, να θυμηθώ και να αποκαλύψω. Μου φαίνεται απίστευτο και η χαρά μου είναι πολύ πολύ μεγάλη!»

αγγελική παπούλια

Στο φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο Λιντς της Αυστρίας, η Αγγελική Παπούλια θα παρουσιάσει 6 από τις ταινίες της φιλμογραφίας της: τον «Κυνόδοντα» και τις «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, την «Εκρηξη» και το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα, το «Human Flowers of the Flesh» της Ελενα Γουίτμαν και το «Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασσαλή.

Την Παρασκευή 28 Απριλίου θα δώσει κι ένα masterclass, το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει κανείς και σε streaming. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Το Crossing Europe Film Festival πραγματοποιείται στο Λιντς της Αυστρίας από τις 26 Απριλίου μέχρι την 1 Μαΐου

Διαβάστε περισσότερα: Η Αγγελική Παπούλια πιστεύει ότι στο μέλλον το σινεμά θα είναι ίδιο, αλλά πιο πληγωμένο