Σε μια εξαντλητικά φλύαρη συνέντευξη Τύπου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών, Τιερί Φρεμό κι ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Πιερ Λεσκίρ, έγιναν... συγκεκριμένοι, παρουσιάζοντας το 90% του επίσημου προγράμματος του 68 Φεστιβάλ Καννών που θα διεξαχθεία από τις 13 έως τις 24 Μαΐου. Μέσα στο Διαγωνιστικό Τμήμα, όπως όλοι προβλέπαμε αλλά κι ευχόμασταν, η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «The Lobster».
Οι ταινίες που ανακοινώθηκαν αποτελούν το Διαγωνιστικό Τμήμα, το τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα», τις Ειδικές Προβολές, τις ταινίες Εκτός Συναγωνισμού και τις Μεταμεσονύκτιες Προβολές. Στην ομιλία του, ο Τιερί Φρεμό επεσήμανε ότι το Φεστιβάλ Καννών, παρότι συχνά κατηγορείται γι' αυτό, φρόντισε να μην επιλέξει ταινίες μόνο των «γνωστών αγνώστων», τακτικών επισκεπτών auteurs του Φεστιβάλ, παρότι δεν παρέλειψε να τονίσει πόσο πολύ σπουδαίες είναι οι δικές τους ταινίες σε αντιδιαστολή μ' εκείνες των νέων δημιουργών. Ωστόσο, το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει από τη μια γνωστά, μεγάλα ονόματα, όπως τους Τοντ Χέινς, Ζακ Οντιάρ, Χου Χσιάο Χσιεν, Νάνι Μορέτι, Ματέο Γκαρόνε, Γκας Βαν Σαντ, αλλά και δημιουργούς στις πρώτες τους ταινίες, έως και τον πρωτοεμφανιζόμενο Ούγγρο σκηνοθέτη Λάζλο Νέμες, βοηθό ως τώρα του Μπέλα Ταρ. Παράλληλα, το Φεστιβάλ εξασφαλίζει δυνατές παρουσίες στο κόκκινο χαλί και με τις Εκτός Συναγωνισμού και Ειδικές προβολές του, όπως με το «Irrational Man» του Γούντι Αλεν, ή με το ήδη ανακοινωμένο «Mad Max: Fury Road» του Τζορτζ Μίλερ. Τεράστιο hype έχει ήδη συγκεντρώσει το ντοκιμαντέρ του Ασίφ Καπάντια, «Amy», φυσικά για τη ζωή, τη μουσική και τη μοιραία μελαγχολία της Εϊμι Γουάινχαους.
Τέσσερις είναι οι γαλλικές ταινίες του Επίσημου Προγράμματος (μαζί, φυσικά και η επίσημη πρεμιέρα του Φεστιβάλ, το «La Tête Ηaute» της Εμανουέλ Μπερκό κι αρκετές οι ταινίες από γυναίκες σκηνοθέτες, καθώς το Φεστιβάλ Καννών συχνά στο παρελθόν κατηγορήθηκε ότι τις παραγνωρίζει. Στο φετινό Φεστιβάλ υποβλήθηκαν συνολικά 1.854 ταινίες κι όπως είπε ο Τιερί Φρεμό, επιλέχθηκαν εκείνες που «συνθέτουν μια επιλογή φρέσκια, που παίρνει ρίσκα, σχολιάζει τη σύγχρονη δημιουργικότητα στον κόσμο, εκφράζει την εξέλιξη του κινηματογράφου που, πια, δεν είναι η μόνη τέχνη της εικόνας στην εποχή μας.» Στο σύνολο του Επίσημου Προγράμματος, 8 είναι οι ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, ενώ η χώρα στην οποία ο Φρεμό επέλεξε φέτος να επιστήσει την προσοχή είναι η Ινδία και το νέο, εκτός Bollywood, σινεμά της.
Από τις ταινίες που απουσιάζουν από το πρόγραμμα, ας σημειώσουμε το «Midnight Special» του Τζεφ Νίκολς, ή το «Beasts of No Nation» του Κάρι Φουκουνάγκα, αν και καμιά από αυτές, παρότι θα ήταν εξαιρετικά ευπρόσδεκτες, δεν αποτελεί και τρανταχτή παράλειψη.
Διαβάστε ακόμη: Tο 68o Φεστιβάλ Καννών ανοίγει με ταινία από γυναίκα σκηνοθέτη!
Αναλυτικά το Επισημο Πρόγραμμα του 68ου Φεστιβάλ Καννών
ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
- Dheepan του Ζακ Οντιάρ, Γαλλία. / Ο σκηνοθέτης του «Προφήτη» και του «Σώμα με Σώμα», παρακολουθεί στη νέα του ταινία την ιστορία ενός Ταμίλ μαχητή από τη Σρι-Λάνκα που ζητά πολιτικό άσυλο στη Γαλλία και πιάνει δουλειά ως νοσοκόμος στα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού. Μένει να δούμε αν ο πρωτοεμφανιζόμενος Αντονιταζάν Ζεζουταζάν στον κεντρικό ρόλο θα είναι αντίστοιχη αποκάλυψη με τον Ταχάρ Ραχίμ ή τον Ματίας Σένερτς. Διαβάστε περισσότερα για το «Dheepan».
- La Loi du Marché του Στεφάν Μπριζέ, Γαλλία. / Τρίτη συνεργασία του σκηνοθέτη με τον Βενσάν Λεντόν, με τα «Mademoiselle Chambon» και «Quelques heures de printemps». Κεντρικός ήρωας είναι ο 51χρονος Τιερί που, μετά από 20 μήνες ανεργίας, βρίσκει μια δουλειά που τον φέρνει σ’ ένα ηθικό δίλημμα: πόσα μπορεί ν’ ανεχτεί για να μην τη χάσει; Ο Μπριζέ είναι ο μόνος από τους φετινούς Γάλλους διαγωνιζόμενους που συμμετέχει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ.
- Marguerite et Julien της Βαλερί Ντονζελί, Γαλλία. / Η σκηνοθέτης (και ηθοποιός) που άνοιξε το 2011 την Εβδομάδα Κριτικής με το αριστουργηματικό «Πολεμώντας για τη Νίκη», το οποίο ακολούθησε το «Main dans la main», επιστρέφει στις Κάννες, πρώτη φορά στο Διαγωνιστικό, με την ιστορία της Μαργκερίτ και του Ζιλιέν, δυο αδελφιών ερωτευμένων από παιδιά, που βρίσκονται στο στόχαστρο της κοινότητάς τους, σ’ ένα σύμπαν, όπως λέει η σκηνοθέτης, «ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα». Πρωταγωνιστούν ο Ζερεμί Ελκάιμ και η γοργά ανερχόμενη Αναΐς Ντεμουστιέ.
- The Tale of Tales του Ματέο Γκαρόνε, Ιταλία, Γαλλία, Μεγ. Βρετανία. / Ο Γκαρόνε έχει πάει με δυο ταινίες στις Κάννες κι έχει τιμηθεί με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και τις δυο φορές, και για το «Gomorrah» το 2008 και για το «Reality» το 2012. Το καινούριο του φιλμ, αγγλόφωνο αυτή τη φορά, βασίζεται σε ιταλικά παραμύθια του 17ου αιώνα, με πρωταγωνιστές τη Σάλμα Χάγιεκ, τον Τζον Σι Ράιλι (διπλό ταμπλό μαζί με το «Lobster») και τον Βενσάν Κασέλ. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «The Tale of Tales» εδώ.
- Carol του Τοντ Χέινς, H.Π.Α., Μεγ. Βρετανία. / Πατρίσια Χάισμιθ, Κέιτ Μπλάνσετ, Ρούνι Μάρα, Νέα Υόρκη του '50 κι ένα αδιέξοδος ομοφυλικός έρωτας. Ο Τοντ Χέινς έχει να κάνει πρεμιέρα στις Κάννες από το «Velvet Goldmine» και τώρα μάλλον ήρθε η ώρα για τη θριαμβευτική επιστροφή του. Παραδινόμαστε άνευ όρων. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Carol».
- The Assassin του Χου Χσιάο-Χσιεν, Ταϊβάν. / Εχει να σκηνοθετήσει μεγάλου μήκους ταινία από το «Κυνηγώντας το Κόκκινο Μπαλόνι» το 2007. Το νέο πόνημα του μεγάλου Κινέζου δημιουργού, βραβευμένου στις Κάννες το 1993 για το «The Puppetmaster», είναι μια ταινία πολεμικών τεχνών που εκτυλίσσεται στην Κίνα της δυναστείας των Τανγκ, απ’ το 618 ως το 907, όπου σε μια πληρωμένη δολοφόνο ανατίθεται να σκοτώσει τον άντρα που αγαπά.
- Mountains May Depart του Ζια Ζάνγκε, Κίνα, Ιαπωνία. / Πέμπτη φορά στις Κάννες, βραβευμένος το 2013 για το σενάριο την «Αίσθηση Αμαρτίας», ο Κινέζος σκηνοθέτης καταπιάνεται με την ιστορία ενός ζευγαριού, συναντώντας το σε τρεις διαφορετικές στιγμές της σχέσης του.
- Our Little Sister του Χιροκάζου Κόρε-Εντα, Ιαπωνία. / Τέταρτη φορά στο Διαγωνιστικό για τον Ιάπωνα σκηνοθέτη, μόλις δυο χρόνια μετά το «Πατέρας και Γιος» που τιμήθηκε με το Βραβείο της Επιτροπής. Η νέα του ταινία, διασκευή ενός manga του Ακίμι Γιοσίντα, πάντα με το θέμα της οικογένειας στο επίκεντρο, παρακολουθεί τρεις αδελφές που ζουν στο ίδιο σπίτι μαζί με τη γιαγιά τους, οι οποίες βλέπουν τις ισορροπίες της ζωής τους ν’ αλλάζουν όταν τις επισκέπτεται η μικρότερη ετεροθαλής αδελφή τους.
- Macbeth του Τζάστιν Κερζέλ, Μεγ. Βρετανία, Γαλλία, Η.Π.Α. / Η Μαριόν Κοτιγιάρ και ο Μάικλ Φασμπέντερ do Shakespeare, σ' αυτήν την, κατά τα λεγόμενα, ζοφερή διασκευή του κλασικού θεατρικού έργου, από τον Αυστραλό σκηνοθέτη του ανατριχιαστικού «The Snowtown Murders» που κέρδισε το βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής το 2011. Η τελειότερη ευκαιρία να συναντήσουμε τον Μάικλ Φασμπέντερ και τη Μαριόν Κοτιγιάρ στην Κρουαζέτ, μια από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες του προγράμματος. Δείτε και διαβάστε περισσότερα για το «Macbeth» εδώ.
- The Lobster του Γιώργου Λάνθιμου, Ελλάδα, Μεγ. Βρετανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Γαλλία. / Εξι χρόνια μετά την πρεμιέρα και το βραβείο του «Κυνόδοντα» στο Ενα Κάποιο Βλέμμα, ο Γιώργος Λάνθιμος σημειώνει ήδη τεράστια επιτυχία συμμετέχοντας στο Διαγωνιστικό Τμήμα – θα παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα. Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το «The Lobster».
- Mon Roi της Μαϊγουέν, Γαλλία. / Τέσσερα χρόνια αφότου τιμήθηκε με το Βραβείο της Επιτροπής για το «Polisse», η αγαπημένη των Γάλλων Μαϊγουέν επιστρέφει στο Διαγωνιστικό μ’ ένα παθιασμένο ερωτικό δράμα που κυλά στο πέρασμα των χρόνων, με πρωταγωνιστές τον Βενσάν Κασέλ και την Εμανουέλ Μπερκό (ηθοποιό εδώ μεν, αλλά σκηνοθέτη της ταινίας έναρξης, «La Tête Haute» και κοντά τους τον Λουί Γκαρέλ και την Ιζίλντ Λε Μπεσκό.
- Mia Madre του Νάνι Μορέτι, Ιταλία, Γαλλία. / Ο Μορέτι πρωτοδιαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Καννών το 1978 με το «Ecce Bombo» κι από τότε συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα άλλες πέντε φορές, κερδίζοντας το Βραβείο Σκηνοθεσίας για το «Caro Diario» το 1994 και τον Χρυσό Φοίνικα για το «Δωμάτιο του Γιου» το 2001. Η νέα του ταινία παρακολουθεί τη Μαργκερίτα (υποδύεται και πάλι η Μαργκερίτα Μπούι του «Il Caimano» και του «Habemus Papam»), μια σκηνοθέτη που γυρίζει μια ταινία με έναν διάσημο Αμερικανό ηθοποιό (ο Τζον Τορτούρο στο ρόλο), που της κάνει δύσκολη τη ζωή εντός και εκτός σετ, την ίδια στιγμή που η ίδια προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αρρώστια της μητέρας της και την εφηβεία της κόρης της. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Mia Madre».
- Son of Saul του Λάζλο Νέμες , Ουγγαρία. / Αυτός είναι ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης του Διαγωνιστικού, γιος του Αντρας Γιέλες, βοηθός του Μπέλα Ταρ. Η ταινία του είναι ένα πολιτικό και υπαρξιακό δράμα: Μέσα στη φρίκη του Αουσβιτς του 1944, ένας αιχμάλωτος υποχρεώνεται να κάψει τα πτώματα των δικών του ανθρώπων αλλά για να διατηρήσει κάποια ηθική ισορροπία που τόσο χρειάζεται, προσπαθεί να σώσει από τις φλόγες το σώμα ενός αγοριού που θεωρεί ότι είναι ο γιος του. Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τι μας επιφυλάσσει η ταινία-ανακάλυψη του Διαγωνιστικού.
- La Giovinezza / Youth του Πάολο Σορεντίνο, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Μεγ. Βρετανία. / Δεύτερη αγγλόφωνη ταινία για τον Σορεντίνο μετά το «This Must Be the Place», με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Κέιν στο ρόλο ενός συνταξιοδοτημένου διευθυντή ορχήστρας που καλείται να παίξει για τη Βασίλισσα Ελισάβετ. Συμπρωταγωνιστούν ο Χάρβεϊ Καϊτέλ και η Ρέιτσελ Γουάις, σε διπλό ταμπλό μαζί με το «The Lobster». Εκτη συμμετοχή του Σορεντίνο στο τμήμα, από τις 7 ταινίες που έχει σκηνοθετήσει μέσα σε 14 χρόνια, με πιο πρόσφατη την «Τέλεια Ομορφιά» το 2013 και, ελπίζουμε, ισάξιο αριστούργημα. Δείτε και διαβάστε περισσότερα για το «Youth».
- Louder than Bombs του Γιοακίμ Τρίερ, Νορβηγία, Γαλλία, Δανία, Η.Π.Α. / Ο Νορβηγός σκηνοθέτης προκάλεσε αίσθηση το 2011 με το θαυμάσιο «Οσλο, 31 Αυγούστου» που έκανε πρεμιέρα στο Ενα Κάποιο Βλέμμα. Η νέα, τρίτη του ταινία, είναι αγγλόφωνη, έχει επώνυμους πρωταγωνιστές (Τζέσι Αϊζενμπεργκ, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ρέιτσελ Μπρόσναν, Εϊμι Ράιαν, Γκέιμπριελ Μπερ, Ντέιβιντ Στραδέρν) κι ακολουθεί το εύρημα του «Ρασομόν»: η Ιπέρ υποδύεται μια πολεμική φωτορεπόρτερ που προετοιμάζεται για μια αναδρομική έκθεση, ενώ ο άντρας και οι δυο γιοι της ανακαλύπτουν ένα μυστικό από το παρελθόν της. Η ιστορία παρουσιάζεται, διαδοχικά, από την οπτική του κάθε μέλους της οικογένειας.
- The Sea of Trees του Γκας Βαν Σαντ, Η.Π.Α. / Μπορεί η τελευταία συμμετοχή του σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ να ήταν με το «Restless» το 2011, νωρίτερα όμως από αυτό άφησε ιστορία, κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα με το «Elephant» και διαγωνιζόμενος με το «Last Days» και το «Paranoid Park». Η νέα του ταινία παρακολουθεί τη συνάντηση δυο αντρών στο «Δάσος των Αυτοκτονιών» στην Ιαπωνία, όπου έχουν πάει για να δώσουν τέλος στη ζωή τους και πρωταγωνιστούν ο Κεν Γουατανάμπε, η Ναόμι Γουοτς και, ακόμα καλύτερα, ο Μάθιου ΜακΚόναχεϊ. Αlright, alright, alright... Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «The Sea of Trees» εδώ.
Sicario του Ντενί Βιλνέβ, Η.Π.Α. / Ο Καναδός σκηνοθέτης του «Incendies», του «Prisoners» και του «Enemy», ξαναβρέθηκε στις Κάννες μόνο το 2008 όπου βραβεύτηκε για τη μικρού μήκους ταινίας του, «Next Floor». Τώρα επιστρέφει ήδη αναγνωρισμένος, με ανεβασμένες προσδοκίες κι ένα θαυμάσιο καστ. Μια πράκτορας του FBI συνεργάζεται μυστικά με τη CIA για τη σύλληψη του αφεντικού του ενός μεξικανικού καρτέλ, αλλά η αποστολή θα ωθήσει τις ηθικές αξίες της πέρα από τις αντοχές της. Πρωταγωνιστεί η Εμιλι Μπλαντ και δίπλα της οι Τζος Μπρόλιν, Μπενίσιο Ντελ Τόρο και Τζον Μπέρνθαλ.
Chronic του Μισέλ Φράνκο, Η.Π.Α. / O Μεξικανός σκηνοθέτης συμμετέχει για τρίτη φορά στο Φεστιβάλ Καννών, μετά το «Daniel and Ana» που έκανε πρεμιέρα στο Ενα Κάποιο Βλέμμα το 2009 και το «Μετά τη Λουτσία» που κέρδισε το βραβείο του ίδιου τμήματος το 2012. Το νέο του φιλμ είναι αμερικανική παραγωγή κι έχει ως πρωταγωνιστή τον Τιμ Ροθ, στο ρόλο ενός νοσοκόμου που φροντίζει ανθρώπους που πάσχουν από μοιραίες ασθένειες, συνοδεύοντάς τους προς την ευθανασία. Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Flix με τον Μισέλ Φράνκο.
- Valley of Love του Γκιγιόμ Νικλού, Γαλλία / O Γάλλος σκηνοθέτης της «Απαγωγής του Μισέλ Ουελμπέκ» και της «Καλόγριας» συμμετέχει, παραδόξως, για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Καννών παρότι κάνει ταινίες από το '91, απολαμβάνοντας την επιδοκιμασία της κριτικής. Το νέο του φιλμ έχει το δυνατό πρωταγωνιστικό ζευγάρι του Ζεράρ Ντεπαρντιέ και της Ιζαμπέλ Ιπέρ (που διατηρούν τα πραγματικά τους ονόματα και στην ταινία), ως γονείς που έξι μήνες νωρίτερα έχασαν το γιο τους. Εκείνος τους άφησε ένα γράμμα όπου τους δίνει ραντεβού στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην καρδιά της Αμερικής και το ζευγάρι, ενάντια στη λογική, αποφασίζει να πάει να τον συναντήσει.
ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ
- Asphalte του Σαμιουέλ Μπενσετρίτ, Γαλλία / To χαλασμένο ασανσέρ μιας δημόσιας υπηρεσίας φέρνει κοντά ανθρώπους που σε άλλη περίπτωση δεν θα συναντούσε ποτέ ο ένας τον άλλον. Πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του Γάλλου συγγραφέα, ηθοποιού, σεναριογράφου, σκηνοθέτη και πρώην σύζυγο της ηθοποιού Μαρί Τρεντινιάν και της Ανα Μουγκλαλίς, Σαμιουέλ Μπενσετρίτ βασισμένη στους τόμους της αυτοβιογραφίας του (2005 - 2010) με τίτλο «Les Chroniques de l’Asphalte». Πρωταγωνιστούν η Ιζαμπέλ Ιπέρ, ο Μάικλ Πιτ και η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι.
- Fly Away Solo του Νιράτζ Γκεϊγουαν, Ινδία - Γαλλία / Ντεμπούτο του Ινδού σκηνοθέτη που βραβεύτηκε για το σενάριο του από το Sundance Institute, το φιλμ ακολουθεί τις ζωές δύο νεαρών αγοριών που θα βρουν μια νέα οικογένεια στο σπίτι ενός πλούσιου Ινδού μπλεγμένου σε σεξουαλικό σκάνδαλο.
- Hrutar του Γκρίμουρ Χάκοναρσον, Ισλανδία / Δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Ισλανδού σκηνοθέτη, βραβευμένου στο Λοκάρνο ως σκηνοθέτης του μέλλοντος για τη μικρού μήκους ταινία του «Wrestling» το 2007, το «Hrutar» αφηγείται την ιστορία δύο αδερφών που δεν έχουν μιλήσει εδώ και σαράντα χρόνια και που θα αναγκαστούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να σώσουν τα προβατά τους από μια αρρώστια που τα απειλεί με αφανισμό.
- Journey to the Shore του Κιγιόσι Κουροσάβα, Ιαπωνία / Βασισμένο σε ένα βιβλίο του Καζούμι Γιουμότο, το «Journey to the Shore» αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που βλέπει τον άντρα της να επιστρέφει μετά από τρία χρόνια εξαφάνισης. Μαζί θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι ώστε να επισκεφθούν όλους όσους τον βοήθησαν στο ταξίδι του. Τρίτη συμμετοχή του Κουροσάβα στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» μετά τα «Seance» του 2000 και το «Tokyo Sonata» του 2008, το οποίο κέρδισε και το βραβείο του τμήματος. Το 2003 ο Κουροσάβα είχε βρεθεί για μοναδική φορά στο Διαγωνιστικό Τμήμα με το «Bright Future».
- I Am a Soldier του Λοράν Λαριβιέρ, Γαλλία / Ντεμπούτο μεγάλου μήκους του Λοράν Λαριβιέρ με την ιστορία μιας τριαντάχρονης γυναίκας που αναγκάζεται να επιστρέψει στο σπίτι της μητέρας της όταν μένει άνεργη και να βρει δουλειά μαζί με τον θείο της στην παράνομη εισαγωγή σκυλιών από τις ανατολικές χώρες. Μπόνους η συμμετοχή στο καστ του Ζαν-Χιου Ανγκλάντ («Betty Blue»).
- The High Sun του Νταλιμπόρ Μάτανιτς, Κροατία - Σλοβενία / Τρεις ερωτικές ιστορίες απαγορευμένης αγάπης τοποθετημένες σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες με φόντο δύο γειτονικά χωριά της Κροατίας τραυματισμένα από την ιστορία της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Από τον Νταλιμπόρ Μάτανιντς, έναν από τους πιο γνωστούς Κροάτες σκηνοθέτες, εδώ στην πρώτη του μεγάλη εξόρμηση στο διεθνές προσκήνιο.
- The Other Side του Ρομπέρτο Μινερβίνι, Ιταλία / Τέταρτος Ιταλός στο επίσημο πρόγραμμα των Καννών μετά το τρίο των Ματέο Γκαρόνε, Πάολο Σορεντίνο και Νάνι Μορέτι στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, ο Ρομπέρτο Μινερβίνι φέρνει στο Φεστιβάλ μια ταινία μυθοπλασίας που θα μπορούσε να είναι και ντοκιμαντέρ για την αθέατη πλευρά της Λουιζιάνα, ένα μέρος όπου ζουν συνταξιούχοι βετεράνοι του πολέμου, προβληματικοί νέοι, ναρκομανείς, ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις, μητέρες που προσπαθούν να επιβιώσουν και μια τρίτη ηλικία που δεν έχει παραιτηθεί από τη ζωή. Το 2013 είχε παρουσιάσει εκτός Διαγωνιστικού Προγράμματος το ντοκιμαντέρ «Stop The Pounding Heart – Texas Trilogy, Part III».
- One Floor Below του Ράντου Μουντεάν, Ρουμανία / Ο σκηνοθέτης του εξαιρετικού «Τρίτη, Μετά τα Χριστούγεννα» που είχε συμμετάσχει και αυτό στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» το 2010, επιστρέφει στις Κάννες με την πέμπτη του ταινία που αφηγείται την ιστορία ενός μεσήλικα που είναι ο μοναδικός μάρτυρας ενός φόνου στο γειτονικό του διαμέρισμα. Ρουμάνικο σινεμά στα καλύτερά του.
- The Shameless του Ο Σενγκ-Ουκ, Νότια Κορέα / H σχέση ενός ντετέκτιβ και μιας γυναίκας της μαφίας, σε ένα γνήσιο νοτιοκορεάτικο νουάρ. Πρωταγωνιστεί η Τζεόν Ντον-γιέον που είχε βραβευθεί στο Διαγωνιστικό των Καννών με το «Secret Sunshine» του Λι Τσανγκ-ντονγκ το 2007.
- The Chosen Ones του Νταβίντ Πάμπλος, Μεξικό / Δεύτερη ταινία για τον Μεξικάνο Νταβίντ Πάμπλος μετά το «Η Ζωή Μετά» του 2013 που βραβεύθηκε στο τμήμα «Ορίζοντες» του Φεστιβάλ Βενετίας, το «The Chosen Ones» είναι μια παραγωγή του Ντιέγκο Λούνα και της Σάλμα Χάγιεκ και αφηγείται την ιστορία δύο ερωτευμένων νεαρών, του Οδυσσέα και της Σοφία, οι οποίοι θα πέσουν στα χέρια του πατέρα του Οδυσσέα και θα γίνουν τα θύματα μιας επιχείρησης trafficking γυναικών παρά τη θέλησή τους.
- Nahid της Ιντα Παναχάντε, Ιράν / Ντεμπούτο για το σινεμά της Ιρανής Ιντα Παναχάντε, με μια ερωτική ιστορία που για την ώρα παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, προφανώς και λόγω χώρας καταγωγής της ταινίας.
- Comoara του Κορνέλιου Πορομπίου, Ρουμανία / Ο δεύτερος Ρουμάνος του τμήματος, ένας από τους πιο διάσημους δημιουργούς της χώρας του, Βραβευμένος στις Κάννες ήδη από τις μικρού μήκους ταινίες του, με Χρυσή Κάμερα για πρώτη ταινία για το «12:08 East of Bucharest» το 2006 και με το βραβείο της Επιτροπής στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» το 2010 με το «Politist, Αdjectiv», ο Πορομπίου επιστρέφει με την ιστορία δύο αντρών που κυνηγούν ένα θησαυρό και τις περιπέτειες που θα συναντήσουν στη διαδρομή.
- The Fourth Direction του Γκουρβίντερ Σινγκ, Ινδία / Βασισμένο στα διηγήματα «The Fourth Direction» και «I Am Feeling Fine Now» του Ινδού Γουαριαάμ Σινγκ Σαντού, το δεύτερο μεγάλου μήκους φιλμ του Γκουρβίντερ Σινγκ διαδραματίζεται στη δεκαετία του '80 με φόντο το κίνημα ανεξαρτητοποίησης των Σιχ.
- Madonna της Σιν Σου-όν, Nότια Κορέα / Βραβευμένη το 2012 στις Κάννες για το μικρού μήκους «Circle Line» και στο Βερολίνο (στο τμήμα «Generation 14+) το 2013 με το «Pluto», η Σιν Σου-όν επιστρέφει στο Φεστιβάλ με την ιστορία μιας γυναίκας με το όνομα Μίνα (γνωστής και ως Μαντόνα), η οποία πέφτε σε κώμα, αναγκάζοντας όλους όσους θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν την ταυτότητά της να ανακαλύψουν μυστικά που δεν γνώριζαν γι' αυτήν.
- Maryland της Αλίς Γουινοκούρ, Γαλλία / H τέταρτη Γαλλίδα σκηνοθέτης μετά την Εμανουέλ Μπερκό, τη Μαιγουέν και την Βαλερί Ντονζελί που βρίσκονται στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, η Αλίς Γουινοκούρ παρουσιάζει στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της μετά το «Augustine» που είχε κάνει πρεμιέρα στην «Εβδομάδα Κριτικής» το 2012. Στο φιλμ που αφηγείται την ιστορία ενός στρατιώτη που πάσχει από μετατραυματικό στρες και ο οποίος πρέπει να προστατεύσει τη γυναίκα και το παιδί ενός Λιβανέζου επιχειρηματία πρωταγωνιστούν ο Ματίας Σένερτς και η Ντάιαν Κρούγκερ.
- Alias Maria του Χοσέ Λουίς Ρουχέλες, Κολομβία, Αργεντινή, Γαλλία / Πρώτη ταινία του Κολομβιανού σκηνοθέτη στις Κάννες, δεύτερη στην καριέρα του, μετά το «Garcia» του 2011. Το φιλμ μάς προετοιμάζει για δυνατό πολιτικό σινεμά. Η Μαρία, ένα 13χρονο κορίτσι του στρατού πόλης αναλαμβάνει την αποστολή, μαζί με 3 ακόμα παιδιά-στρατιώτες, να μεταφέρει το νεογέννητο μωρό του διοικητή στη διπλανή, ασφαλέστερη πόλη. Μόνο που η Μαρία είναι έγκυος, κάτι που απαγορεύεται στους εμπόλεμους μαχητές και, για να μην αναγκαστεί να κάνει έκτρωση, το σκάει, αναζητώντας μια νέα ζωή. Μέσα από τα μάτια της, ο Ρουχέλες αποτυπώνει τα καταστροφικά αποτελέσματα της ένοπλης διαμάχης στην Κολομβία: οι ρημαγμένες πόλεις, οι σφαγές, οι αθώοι αγρότες που πέφτουν θύματα των πυρών, γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους και παιδιά που προσπαθούν να μεγαλώσουν φυσιολογικά μέσα στο θάνατο.
- Taklub του Μπριγιάντε Μεντόζα, Φιλιππίνες / Τέταρτη ταινία στο Φεστιβάλ Καννών για τον Μεντόζα, ο οποίος υπήρξε κι ο πρώτος σκηνοθέτης από τις Φιλιππίνες που τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας το 2009 για το «Kinatay». Το φιλμ, όπου πρωταγωνιστεί η δημοφιλέστερη Φιλιππινέζα ηθοποιός, Νόρα Αουνόρ, είναι μια ιστορία για τους επιζήσαντες στο Τακλομπάν μετά την καταστροφική επίθεση του τυφώνα Γιολάντα.
- Lamb του Γιάρεντ Ζελέκε, Αιθιοπία / Πρώτη μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη, πρώτη ταινία από την Αιθιοπία που συμπεριλαμβάνεται στο Επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών. Το φιλμ έχει χρηματοδοτηθεί από τη Slum Kid Films, εταιρεία που ιδρύθηκε με σκοπό αποκλειστικά την υποστήριξη των εγχώριων παραγωγών, ο Ζελέκε έχει σπουδάσει σινεμά στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το «Lamb» επιλέχθηκε πριν δυο χρόνια από το Atelier των Καννών. Η ιστορία παρακολουθεί τον 9χρονο Εφρέμ και τον πιστό του σύντροφο, ένα πρόβατο με το όνομα Τσούνι. Οταν η μητέρα του Εφρέμ πεθαίνει από ασιτία, ο πατέρας του τον στέλνει, πάντα μαζί με τον Τσούνι, σε συγγενείς σε μια πιο εύφορη περιοχή της χώρας. Οταν όμως ο θείος του Εφρέμ του δώσει εντολή να σφάξει το πρόβατο για ένα εορταστικό τραπέζι, ο Εφρέμ θα χρειαστεί να σκαρφιστεί έναν τρόπο να το σκάσει, μαζί με τον Τσούνι και να επιστρέψει στον πατέρα του.
Cemetery of Splendour του Απιτσατπόνγκ Βερασετάκουν, Ταϊλάνδη / Ο Ταϊλανδέζος σκηνοθέτης είναι καλλιτεχνικό γέννημα-θρέμμα του Φεστιβάλ Καννών, κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα το 2010 με τον «Θείο Μπονμί», το Βραβείο του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα» το 2002 με το «Blissfully Yours» και το Βραβείο της Επιτροπής το 2004 με το «Tropical Malady». Πού αλλού, λοιπόν, να λανσάρει τη νέα του ταινία, που τιτλοφορείται επίσης «Love in Khon Kaen» κι είναι ένα ονειρικό, ρομαντικό δράμα με ηρωίδα μια νοικοκυρά που φροντίζει έναν στρατιώτη, ο οποίος πάσχει από αϋπνία κι έχει συχνά παραισθήσεις με φαντάσματα και ρομαντικά οράματα.
An της Ναόμι Καβάσε, Ιαπωνία / Μόλις πέρσι η Καβάσε συμμετείχε στο Διαγωνιστικό των Καννών με το «Still the Water» και φέτος επιστρέφει στο Φεστιβάλ για έκτη φορά, βραβευμένη το 1997 με τη Χρυσή Κάμερα για το «Suzaku» και το 2007 με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής για το «The Mourning Forest». Η νέα της ταινία αποτελεί και το επίσημο άνοιγμα του τμήματος Ενα Κάποιο Βλέμμα και παρακολουθεί τη σχέση μιας ηλικιωμένης γυναίκας κι ενός φούρναρη, που συνδέονται από το κοινό τους πάθος για dorayaki, τα παραδοσιακά ιαπωνικά πιτάκια γεμιστά με «an», μια κρέμα φτιαγμένη από κόκκινα φασόλια.
ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
- La Tête Haute της Εμανουέλ Μπερκό (ταινία έναρξης, Γαλλία). / Επίσημη πρεμιέρα με Γαλλίδα γυναίκα σκηνοθέτη, την Μπερκό του «Elle s’ en va», η οποία ως ηθοποιός, ταυτόχρονα, πρωταγωνιστεί στο «Mon roi» της Μαϊγουέν που βρίσκεται επίσης στο διαγωνιστικό! Τo «La Tête Ηaute» αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού εγκληματία, του Μαλονί και τη διαδρομή του από την παιδική ηλικία έως και την ενηλικίωση, καθώς μια δικαστής ανηλίκων (Κατρίν Ντενέβ) και κοινωνική λειτουργός προσπαθεί να τον σώσει. Διαβάστε περισσότερα για το «La Tête Ηaute».
- Irrational Man του Γούντι Αλεν, Η.Π.Α. / Λένε ότι η νέα ταινία του Γούντι Αλεν κινείται σε ύφος περισσότερο σκοτεινό και κυνικό, όπως το «Match Point» που, άλλωστε, είχε επίσης κάνει την πρεμιέρα του στις Κάννες. Ο Αλεν είναι σταθερός φίλος του Φεστιβάλ κι αν, ακόμη, ο ίδιος αποφύγει τη δημοσιότητα, οι πρωταγωνιστές της ταινίας, Γιοακίν Φίνιξ και Εμα Στόουν θ' ανεβάσουν το ενδιαφέρον για το κόκκινο χαλί. Αυτή είναι η 46η ταινία του Γούντι Αλεν κι η ιστορία της στρέφεται γύρω από τη θανάσιμη σχέση ενός Πανεπιστημιακού καθηγητή και μιας φοιτήτριάς του. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Irrational Man».
- Inside Out των Πιτ Ντόκτερ και Ρονάλντο Ντελ Κάρμεν, Η.Π.Α. / Η Pixar είχε ανέκαθεν άριστες σχέσεις με το Φεστιβάλ Καννών, εκεί λανσαρίστηκε για παράδειγμα το «Up», άρα η Κρουαζέτ αποτελεί ιδανικό τόπο για την πρεμιέρα της νέας ταινίας του στούντιο, της ιστορίας των συναισθηματικών κέντρων του εγκεφάλου ενός μικρού κοριτσιού, που θα φέρει και στο Φεστιβάλ ηθοποιούς όπως η Εϊμι Πόλερ και η Νταϊάν Λέιν. Η ταινία έχει ημερομηνία εξόδου στην Αμερική τις 19 Ιουνίου, άρα μια επίσημη πρώτη στις Κάννες έρχεται σε τέλειο timing. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Inside Out»
- Mad Max: Fury Road του Τζορτζ Μίλερ, Αυστραλία, Η.Π.Α. / Το τελολογικό έπος φαντασίας θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Καννών, τη δεύτερη μέρα της διοργάνωσης, στις 14 Μαΐου, μια μέρα πριν την αμερικανική πρεμιέρα του. Περιμένουμε να δούμε σκονισμένα άρματα και πανύψηλα δόρατα να κατεβαίνουν την Κρουαζέτ. Ή, απλώς, περιμένουμε να δούμε τον Τομ Χάρντι και τη Σαρλίζ Θερόν στο κόκκινο χαλί! Διαβάστε και δείτε πολλά περισσότερα για το «Mad Max; Fury Road».
- Ο Μικρός Πρίγκηπας του Μαρκ Οσμπορν, Γαλλία. / Ο Μαρκ Οσμπορν έχει ξαναεπισκεφτεί το Φεστιβάλ με το «Κουνγκ-Φου Πάντα», όμως αυτή είναι μια ολωσδιόλου γαλλική παραγωγή, από τις ακριβότερες όλων των εποχών για τη χώρα, με budget 80 εκ. δολαρίων, βασισμένη στο μυθιστόρημα του πιο-Γάλλος-δεν-γίνεται Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, που όμως χρησιμοποιεί τις φωνές ενός ονειρεμένου διεθνούς καστ, από τη Μαριόν Κοτιγιάρ και τον Τζεφ Μπρίτζες μέχρι τη Ρέιτσελ ΜακΑνταμς και τον Τζέιμς Φράνκο.
ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
- Office του Χονγκ Γουον-Τσαν, Κορέα. / Εχοντας ήδη τέσσερις ταινίες στο ενεργητικό του ως σεναριογράφος, ο Γουον-Τσαν Χονγκ σκηνοθετεί για πρώτη φορά, μια ταινία που μοιάζει με κλασικό αστυνομικό θρίλερ, αλλά κάπου πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια ανατροπή, σεναριακή ή… αισθητική! Μια ολόκληρη οικογένεια δολοφονείται στα χέρια ενός serial killer, μέσα στο γραφείο της οικογενειακής επιχείρησης. Η Λι Μι-Ρι δουλεύει στην εταιρεία ως πρακτικάριος κι ο ντετέκτιβ Τζονγκ-Χουν αναζητά τον κατά συρροή δολοφόνο μέσα στο γραφείο.
- Amy του Ασίφ Καπάντια, Μεγ. Βρετανία. / Ο Ασίφ Καπάντια, ο δημιουργός του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ «Senna», δεν σκηνοθετεί την άνοδο και την πτώση της Εϊμι Γουάινχαουζ, αλλά μια σπαρακτική πορεία από το όνειρο στον εφιάλτη, δικαιώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα είδωλα του 21ου αιώνα. Από τις ταινίες που έχουν ήδη δημιουργήσει το μεγαλύτερο hype, την περιμένουμε με ανυπομονησία και χαρτομάντιλα. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Amy».
- Love του Γκασπάρ Νοέ, Γαλλία. «Θα κάνει τους άντρες να καυλώσουν και τις γυναίκες να κλάψουν». Ετσι περιγράφει ο ίδιος ο Γκασπάρ Νοέ το «Love», τη νέα του ταινία. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι πρόκειται για «σεξουαλικό μελόδραμα για ένα αγόρι, ένα κορίτσι κι ένα άλλο κορίτσι», το οποίο θα «δοξάζει το σεξ με έναν αληθινά θετικό τρόπο». Ο Γκασπάρ νιώθει ότι τα περισσότερα φιλμ που μιλάνε για το σεξ στο παραδοσιακό σινεμά είναι σκοτεινά και δραματικά, αυτό θα είναι αληθινά χαρμόσυνο. Το άλλο που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι θα γίνει χαμός σ' αυτήν τη μεταμεσονύκτια προβολή του Φεστιβάλ, την έκτη συμμετοχή του Γκασπάρ Νοέ στις Κάννες. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Love».
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Οka του Σουλεϊμάν Σισέ. / Ηταν ο πρώτος Αφρικανός σκηνοθέτης που κέρδισε ποτέ βραβείο στις Κάννες (το 1987, το Βραβείο της Επιτροπής για το «Yellen»), ενώ συμμετείχε ξανά στο Διαγωνιστικό Τμήμα το 1995 με το «Waati» και στο Επίσημο Πρόγραμμα το 2009 με το «Min Ye». Ο δημιουργός από το Μάλι επιστρέφει στο Φεστιβάλ με το νέο του πόνημα, την όγδοη ταινία του μέσα σε 42 χρόνια.
Hayored Lema'ala του Ελάντ Κεϊντάν, Ισραήλ. / Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για τον σκηνοθέτη, γνώριμο των Καννών μια και η τελευταία μικρού μήκους του, «Of Our Economic Situation», είχε επιλεγεί από το L’ Atelier της Cinefondation και το «Anthem» του 2008 είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο του τμήματος.
- A Tale of Love and Darkness της Νάταλι Πόρτμαν, Ισραήλ, Η.Π.Α. / Σκηνοθετικό ντεμπούτο για τη Νάταλι Πόρτμαν που διασκευάζει τ’ απομνημονεύματα του Αμος Οζ – πρωταγωνιστεί επίσης στην ταινία, που γυρίστηκε εξολοκλήρου στην Ιερουσαλήμ. Διαβάστε περισσότερα για το «A Tale of Love and Darkness».
- Amnesia του Μπάρμπετ Σρέντερ, Ελβετία, Γαλλία. / Ο σκηνοθέτης του «Murder by Numbers», του «Single White Female», του «Barfly», του «Reversal of Fortune», συμμετέχει για τρίτη μόλις φορά στο Φεστιβάλ Καννών. Η νέα του ταινία παρακολουθεί τη σχέση ενός 25χρονου dj με μια πολύ μεγαλύτερή του γυναίκα, στην Ιμπιζα των ‘90s και πρωταγωνιστούν η Μαρτ Κέλερ, ο Μαξ Ρίμελτ κι ο Μπρούνο Γκανς. Δείτε το τρέιλερ του «Amnesia» εδώ.
- Panama του Πάβλε Βούσκοβιτς, Σερβία. / Σκηνοθέτης δυο φορές βραβευμένος στη Cinefondation, για τις μικρού μήκους ταινίες «Run Rabbit Run» το 2003 και «Minus» το 2007. Αυτή είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους, η ιστορία του Γιόβαν και της Μάγια που αρχίζουν μια χαλαρή σχέση, μόνο που στην πορεία ο Γιόβαν εγκλωβίζεται από τις διαφορετικές ταυτότητες της Μάγια που ανακαλύπτει στα social media της, διαπιστώνοντας ότι εκείνη ζει πολλές παράλληλες ζωές.
- Une Histoire de Fou του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, Γαλλία. Ο πολυαγαπημένος σκηνοθέτης του «Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» και του «Μίτου της Αριάν», για ν' αναφέρουμε τις πιο πρόσφατες απο τις είκοσι ταινίες του, συμμετέχει για τρίτη φορά στο Φεστιβάλ Καννών, με μια ταινία που τιμά την καταγωγή του, φέτος, 100 χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Στο φιλμ φυσικά εμφανίζεται η Αριάν Ασκαρίντ, αλλά πρωταγωνιστούν ο Σιρίς Σαϊντί κι ο Γκρεγκουάρ Λεπρένς-Ρενγκέ. Το 1981, ένας νεαρός αρμενικής καταγωγής, ο Αράμ, τοποθετεί βόμβα στο αυτοκίνητο του Τούρκου Πρέσβυ στο Παρίσι και στην έκρηξη τραυματίζεται ένας περαστικός ποδηλάτης, ο Ζιλ. Καθώς ο Αράμ διαφεύγει στη Βηρυτό και προσχωρεί στον ένοπλο αγώνα για την αναγνώριση του αρμενικού κράτους, η μητέρα του, Ανούς, επισκέπτεται τακτικά τον Ζιλ στο νοσοκομείο, ο οποίος έχει μείνει παράλυτος, απολογούμενη όχι μόνο για το γιο της, αλλά και για ολόκληρο τον παραλογισμό της βίας.
Διαβάστε ακόμη:
- Κάννες made in Greece: Οι ελληνικές ταινίες στην ιστορία του Διαγωνιστικού του Φεστιβάλ Καννών
- Κάννες 2015: To «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 68ου Φεστιβάλ Καννών
- Κάννες 2015: Τα τρομακτικά παραμύθια του Ματέο Γκαρόνε στο «Παραμύθι των Παραμυθιών»
- Κάννες 2015: Ο Νάνι Μορέτι αφιερώνει στις μητέρες του κόσμου, με τη νέα του ταινία «Mia Madre»
- Κάννες 2015: Κυριολεκτικά τέλεια ομορφιά και στο τρέιλερ του «Youth» του Πάολο Σορεντίνο
- Κάννες 2015: Tο 68o Φεστιβάλ Καννών ανοίγει με ταινία από γυναίκα σκηνοθέτη!
- Κάννες 2015: Με τη νέα ταινία του Φιλίπ Γκαρέλ ανοίγει αυλαία το φετινό Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών
- Κάννες 2015: Οι 20 ταινίες που θα σκάσουμε αν δε δούμε στο Φεστιβάλ
- To 68o Φεστιβάλ Καννών έχει αφίσα!
- Πρώτο άρωμα Ελλάδας στο φεστιβάλ Καννών 2015
- 68o Φεστιβάλ Καννών: Πρόεδροι της Κριτικής Επιτροπής οι αδελφοί Κοέν
Tags: κάννες 2015, cannes 2015