Μετά το Οσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου, ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη πρόκληση; Ηρθε η ώρα για να κάνει η Νάταλι Πόρτμαν το σκηνοθετικό της ντεμπούτο; Ετσι μοιάζει καθώς η εμπειρία της μικρού μήκους ταινίας (ένα από τα φιλμάκια του «New York, I Love You») της άρεσε. Και τώρα έχει βρει και με ποια ιδέα θα ήθελε να δοκιμαστεί.
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η Πόρτμαν αναφέρει το όνειρό της να πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Από το 2007 μιλάει με θαυμασμό για το βιβλίο «A Tale Of Love And Darkness» («Ιστορία Αγάπης και Σκότους») του Αμος Οζ και πώς θα ήθελε να βρει τον τρόπο να το μεταφέρει στο σινεμά. Τότε όμως πιστέψαμε ότι έψαχνε απλά σκηνοθέτη κι εκείνη θα κρατούσε κάποιο ρόλο (και μπορεί να στήριζε κι ως παραγωγός).
Σήμερα μαθαίνουμε ότι είναι έτοιμη για το μεγάλο άλμα. Η Πόρτμαν εξασφάλισε τα δικαιώματα του βιβλίου και είναι έτοιμη να ξεκινήσει ρεπεράζ το Σεπτέμβριο και γύρισμα στις αρχές του 2014.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι η Πόρτμαν υπογράφει και την κινηματογραφική διασκευή του βιβλίου - το σενάριο γράφτηκε από εκείνην και ακόμα δύο σεναριογράφους που δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι ακόμα.
Το μυθιστόρημα του Οζ θεωρείται το αριστούργημα του μεγάλου Ισραηλινού φιλειρηνιστή συγγραφέα και ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα της εποχής μας. Ακολουθεί ένα αγόρι που μεγαλώνει στην Ιερουσαλήμ τις δεκαετίες του 40 και του 50, σ' ένα μικρό διαμέρισμα πνιγμένο σε βιβλία σε 12 διαφορετικές γλώσσες και ανάμεσα σε συγγενείς που μιλούν άλλες τόσες. Οταν όμως κλείνει τα 12 του χρόνια η μητέρα του αυτοκτονεί και αυτή η τραγωδία θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα. Απομακρύνεται από την οικογένειά του και τους κύκλους των μορφωμένων και των ακαδημαϊκών και καταφεύγει σ' ένα Κιμπούτς. Αλλάζει το όνομά του, παντρεύεται, κάνει δικά του παιδιά και τελικά καταλήγει κι ο ίδιος συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής.
Η τραγική ιστορία του αγοριού φυσικά είναι μόνο η αφορμή για τον Οζ να περιγράψει (σε στιγμές επικά και σε άλλες τρυφερά σαν παιδική εξομολόγηση) τις μεγάλες πολιτικές διακυμάνσεις που πέρασε το Ισραήλ: οι μεγάλες μεταναστεύσεις, οι μεγάλες ιδέες, τα μεγάλα αδιέξοδα του 20ού αιώνα.
Φιλόδοξη ιδέα, προκλητικό πρότζεκτ, απαιτητική πρώτη προσπάθεια. Πιστεύετε ότι η Πόρτμαν θα τα καταφέρει;
Προς το παρόν βέβαια παλεύει με μία άλλη παραγωγή όπου όλα πάνε στραβά. Διαβάστε τι συμβαίνει με το «Jane Got a Gun».