Φεστιβάλ / Βραβεία

To «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 68ου Φεστιβάλ Καννών

στα 10

Η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Λάνθιμου συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, 17 χρόνια μετά τον Χρυσό Φοίνικα του Θόδωρου Αγγελόπουλου με το «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα».

Flix Team
To «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 68ου Φεστιβάλ Καννών

Η ανακοίνωση του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος του 68ου Φεστιβάλ Καννών επιβεβαίωσε τις προβλέψεις που ήθελαν τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «The Lobster» να διεκδικεί το Χρυσό Φοίνικα, ανάμεσα στις περίπου 20 ταινίες που θα διαγωνιστούν, ως η πρώτη ελληνική ταινία 17 χρόνια μετά το 1998 που σηματοδότησε την τελευταία συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Θόδωρου Αγγελόπουλου με το «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα» που έφυγε τελικά και με το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ.

O καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών, Τιερί Φρεμό, δήλωσε για την ταινία πως είναι «από τις πιο μυστηριώδεις του διαγωνιστικού προγράμματος», ενώ τόνισε πως είναι «μέρος της παράδοσης των ταινιών που δεν καταλαβαίνεις τα πάντα αλλά είναι συναρπαστικές με τον τρόπο που σκηνοθέτης, σεναριογράφοι και ηθοποιοί, όπως ο Κόλιν Φάρελ και η Ρέιτσελ Βάις δημιουργούν νέες μορφές αφήγησης εντελώς ακραίες. Στις Κάννες μας αρέσει αυτό, μας αρέσει να γιορτάζουμε τους δημιουργούς, αυτούς που κάνουν τις ταινίες διαφορετικά και ανυπομονούμε να δούμε πως τις υποδέχεται το κοινό.»

The Lobster

Διαβάστε ακόμη: Κάννες made in Greece: Οι ελληνικές ταινίες στην ιστορία του Διαγωνιστικού του Φεστιβάλ Καννών

Περισσότερες Κάννες 2015:

The Lobster 607 Σκηνή από τα γυρίσματα του «The Lobster»

Μια συμπαραγωγή Ιρλανδίας, Ελλάδας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Μ. Βρετανίας, το φιλμ του Λάνθιμου είναι μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όπου όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους κι απελευθερώνονται στο Δάσος. Ενας απελπισμένος Αντρας το σκάει από το Ξενοδοχείο στο Δάσος εκεί όπου ζουν οι Μοναχικοί κι εκεί ερωτεύεται, ακόμη κι αν αυτό είναι ενάντια στους κανόνες τους.

Διαβάστε ακόμη: To «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου περνάει από την βρετανική επιτροπή καταλληλότητας «uncut»!

lobster 607 Σκηνή από τα γυρίσματα του «The Lobster»

Στο φιλμ πρωταγωνιστούν οι Κόλιν Φάρελ, η Ρέιτσελ Βάις, η Λέα Σεϊντού, ο Μπεν Γουίσο,η Ολίβια Κόλμαν καθώς και οι Αριάν Λαμπέντ και Αγγελική Παπούλια. Η παραγωγή του φιλμ είναι των Element Pictures, Limp films, Scarlet Films, ενω συμπαραγωγοί είναι οι Faliro House, η Haut et Court και η Lemming Film, ενώ η χρηματοδότηση προήλθε από το Irish Film Board, το BFI Film Fund, το Eurimages, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου το γαλλικό CNC το Dutch Film Fund και το Canal+. Η ταινία θα βγει στις ελληνικές αίθουσες με τον τίτλο «Ο Αστακός» από την Feelgood Entertainment.

Διαβάστε ακόμη: «The Lobster»: Τι είναι τελικά η επόμενη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου;

Το «The Lobster» είναι η τέταρτη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου μετά την «Κινέτα», τον «Κυνόδοντα» (που συμμετείχε στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών το 2009) και τις «Αλπεις», ενώ το φιλμ σηματοδοτεί την τρίτη συνεργασία του στο σενάριο με τον Ευθύμη Φιλίππου, μαζί με τον οποίο είχαν κερδίσει το βραβείο Σεναρίου για τις «Αλπεις» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

To 68o Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 13 έως και τις 24 Μαΐου 2015

Διαβάστε ακόμη: