Το τμήμα «Atelier» της Cinefondation του Διεθνούς Φεστιβάλ Καννών κλείνει φέτος τα 11 χρόνια της διοργάνωσής του. Στο φετινό του πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνει 15 σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο, των οποίων τα πρότζεκτ «γεννούν εξαιρετικές προσδοκίες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.
Από τις 15 Μαΐου μέχρι τις 21, οι επιλεχθέντες, μαζί με τους παραγωγούς τους, θα έρθουν σε επαφή με πιθανούς συνεργάτες - καθώς το «Atelier» δεν είναι παρά ένα σύστημα δικτύωσης δημιουργών από όλο τον κόσμο, το οποίο τους δίνει την πλατφόρμα να παρουσιάσουν τα πρότζεκτ τους και να βρουν τρόπους για να τα ολοκληρώσουν - μέσω διεθνών συμπαραγωγών που μπορεί να ξεκινήσουν από τα meetings αυτά στην Κρουαζέτ.
Διαβάστε ακόμα: 68o Φεστιβάλ Καννών: Πρόεδροι της Κριτικής Επιτροπής οι αδελφοί Κοέν
Από την πρώτη χρονιά ίδρυσης του Atelier, έχουν παρουσιαστεί 156 πρότζεκτς - 103 έχουν κυκλοφορήσει στις αίθουες κι άλλα 40 ετοιμάζονται. Φέτος, το τμήμα θα περιλαμβάνει 15 πρότζεκτς από 14 χώρες. Ανάμεσά τους και το «Pari» του Ελληνο-Ιρανού Σιαμάκ Ετεμάντη, σε παραγωγή Κωνσταντίνου Κοντοβράκη (Heretic Productions), το οποίο το καλοκαίρι είχε κερδίσει βραβείο στο CineLink του 20ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο
H επίσημη υπόθεση του «Pari» είναι η εξής:
Οταν ο Μπάμπακ, ένας Ιρανός σπουδαστής στην Ελλάδα δεν εμφανίζεται για να υποδεχτεί τους γονείς του στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, η μητέρα του, η Παρι, αναγκάζεται να ξεκινήσει μια αναζήτηση που θα την οδηγήσει πολύ μακρύτερα από την αναζήτηση μιας μητέρας για τον εξαφανισμένο γιο της.
Η Πάρι και ο μεγαλύτερος συζυγός της, Φαρόκ, δεν είναι προετοιμασμένοι για να αναζητήσουν ένα φυγά σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον. Πιστοί Μουσουλμάνοι, αυτή θα είναι η πρώτη τους φορά εκτός χώρας και δεν μιλούν παρά ελάχιστα αγγλικά. Σύντομα, θα φτάσουν σε αδιέξοδο και, όταν ο Φαρόκ θα διατάξει την επιστροφή τους στο Ιράν, η Πάρι θα κάνει κάτι που μοιάζει ανήκουστο: το σκάει και συνεχίζει μόνη της την αναζήτηση.
Ακολουθώντας τα βήματα του επαναστάτη γιου της, χρησιμοποιεί τα πάντα και τους πάντες, για να φτάσει στις πιο σκοτεινές γωνιές της πόλης αλλά και στα πιο απάτητα βάθη της ψυχής της.
Ο Ελληνο-Ιρανός Σιαμάκ Ετεμάντη είναι γνωστός από το «Cavo D'Oro», την μικρού μήκους ταινία που σκηνοθέτησε το 2012 και που έκανε την πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ του Λοκάρνο και ταξίδεψε σε Φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο.
Διαβάστε ακόμα: Βραβείο για το «Pari» του Σιαμάκ Ετεμάντη στο CineLink του 20ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο