Buzz

«The Lobster»: Τι είναι τελικά η επόμενη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου;

στα 10

Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το «The Lobster», μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου όσοι άνθρωποι δεν κατορθώνουν να βρουν το ταίρι τους, μεταμορφώνονται σε ζώα κι απελευθερώνονται στο δάσος. Ενα φιλμ που σύμφωνα με τον δημιουργό του «αναζητά συνώνυμα της αγάπης».

«The Lobster»: Τι είναι τελικά η επόμενη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου;

Τέταρτη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου μετά την «Κινέτα», τον «Κυνόδοντα» και τις «Αλπεις» το «The Lobster», σηματοδοτεί την τρίτη συνεργασία του στο σενάριο με τον Ευθύμη Φιλίππου και μοιάζει απόλυτα συνεπές στο ύφος της αφήγησης που οι δύο τους έχουν χτίσει μέχρι σήμερα.

Το «The Lobster» συμμετέχει όπως ήδη έχουμε γράψει στο πρόγραμμα CineMart του φεστιβάλ του Ρότερνταμ, αναζητώντας συμπαραγωγούς αλλά και πιθανές τοποθεσίες για γυρίσματα. Από εκεί έρχονται και οι πληροφορίες για το φιλμ και μια πρώτη περιγραφή της ιστορίας του που πάει ως εξής:

Μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όπου όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους κι απελευθερώνονται στο Δάσος. Ενας απελπισμένος Αντρας το σκάει από το Ξενοδοχείο στο Δάσος εκεί όπου ζουν οι Μοναχικοί κι εκεί ερωτεύεται, ακόμη κι αν αυτό είναι ενάντια στους κανόνες τους.

Η παρουσίαση του project περιλαμβάνει επίσης ένα κείμενο του Γιώργου Λάνθιμου στο οποίο περιγράφει τις προθέσεις του, τους στόχους της ταινίας και αναλύει τις θεματικές που αγγίζει και τον τρόπο που θα τις προσεγγίσει κινηματογραφικά. Ο σκηνοθέτης γράφει:

Το «The Lobster» είναι μια ιστορία για την αγάπη, δίχως να είναι μια συμβατική ερωτική ιστορία. Παρατηρεί τους τρόπους και τους λόγους που κάποιοι άνθρωποι έρχονται κοντά και γίνονται ζευγάρια, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Είναι μια ιστορία για τα τρομακτικά αποτελέσματα της μοναξιάς, του φόβου να πεθάνεις μόνος, του φόβου ότι θα ζήσεις μόνος και πάνω απ όλα, του φόβου ότι θα ζήσεις με κάποιον άλλον. Το να πιέζουμε τον εαυτό μας να αγαπήσει κάποιον είναι ένα είδος βασανιστηρίου. Το να ψάχνουμε να βρούμε κάποιον να αγαπήσουμε είναι ένα διαφορετικό είδος βασανιστηρίου. Το «The Lobster»προσπαθεί να ανακαλύψει συνώνυμα για την αγάπη σε λέξεις όπως φόβος, κανόνες, διορίες, ταίριασμα, συγχρονικότητα, αφέλεια, ευημερία, ψέμματα.

Στην παρουσίασή της στο CineMart, η ταινία αναφέρεται ως συμπαραγωγής της Ιρλανδίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδας, ενώ αναζητά συμπαραγωγούς από τη Γαλλία τη Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο για να συμπληρώσει το budget της που είναι 1.900.000 Ευρώ. Οι εταιρίες παραγωγής του φιλμ είναι η Ιρλανδική Element Pictures (που έχει στο ενεργητικό της φιλμ όπως το «Ο Χορός των Κατασκόπων» και το «What Richard Did») και η Βρετανική Scarlet Films, που θα είναι παραγωγός και στην επόμενη ταινία του Λάνθιμου μετά το «The Lobster».. Συμπαραγωγός επίσης και η νεοϊδρυθείσα Limp films που είναι η εταιρία παραγωγής του Γιώργου Λάνθιμου, η οποία έχει ήδη στο στάδιο του pre-production την μικρού μήκους που θα ετοιμάσει ο σκηνοθέτης πριν το «The Lobster» ξεκινήσει γυρίσματα.