Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2015: Tο 68o Φεστιβάλ Καννών ανοίγει με ταινία από γυναίκα σκηνοθέτη!

στα 10

Το «La Tête Ηaute» της Εμανουέλ Μπερκό θα ανοίξει το 68ο Φεστιβάλ Καννών, κάνοντας την 48χρονη Γαλλίδα ηθοποιό και σκηνοθέτη τη δεύτερη γυναίκα που απολαμβάνει αυτή τη μεγάλη τιμή.

Flix Team
Κάννες 2015: Tο 68o Φεστιβάλ Καννών ανοίγει με ταινία από γυναίκα σκηνοθέτη!

«Η επιλογή αυτής της ταινίας μπορεί να προκαλεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς τους κανόνες που γενικά εφαρμόζονται στην Τελετή Εναρξης του Φεστιβάλ των Καννών. Είναι μια καθαρή αντανάκλαση της επιθυμίας μας να δούμε το Φεστιβάλ να ξεκινάει με ένα διαφορετικό έργο, ταυτόχρονα θαρραλέο και συγκινητικό. Το φιλμ της Εμανουέλ Μπερκό κάνει σημαντικές δηλώσεις για τη σύγχρονη κοινωνία, πατώντας πάνω στα βήματα του μοντέρνου σινεμά. Επικεντρώνεται σε παγκόσμια κοινωνικά θέματα, κάνοντάς το τέλεια επιλογή για το παγκόσμιο κοινό των Καννών.»

Με αυτά τα λόγια ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών, Τιερί Φρεμό, απαντά στα χρόνια κατηγοριών για την υποαντιπροσώπευση γυναικών δημιουργών στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου. Και με την απόφασή του, ορίζει μια ιστορική στιγμή με την πρώτη ταινία από γυναίκα σκηνοθέτη που θα ανοίξει ποτέ την αυλαία του Φεστιβάλ στην 68χρονη ιστορία του.

Από την άλλη, παρά τις τυμπανοκρουσίες του Φεστιβάλ που αναφέρει πως είναι η πρώτη φορά που γυναίκα σκηνοθέτης ανοίγει το Φεστιβάλ, το 1987, οι Κάννες είχαν ανοίξει με το «Un Ηomme Αmoureux» της Νταιάν Κιουρί, γυναίκα, Γαλλίδα και άρα πρωτοπόρο σε σχέση με τη Εμανουέλ Μπερκό.

Διαβάστε ακόμη: Κάννες 2015: Οι 20 ταινίες που θα σκάσουμε αν δε δούμε στο Φεστιβάλ

Emanuelle Bercot 607

To «La Tête Ηaute» αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού εγκληματία, του Μαλονί και τη διαδρομή του από την παιδική ηλικία έως και την ενηλικίωση, καθώς μια δικαστής ανηλίκων και κοινωνική λειτουργός προσπαθεί να τον σώσει. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο νεαρός Ροντ Παραντό και μαζί του η Κατρίν Ντενέβ, ο Μπενουά Μαζιμέλ και η Σαρά Φορεστιέ.

Η Εμανουέλ Μπερκό υπήρξε μια ανακάλυψη του Φεστιβάλ Καννών, όταν το 1997 η μικρού μήκους ταινία της «Les Vacances» κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής. Το 2001 συμμετείχε στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» με την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, το «Clément», ενώ πιο πρόσφατη ταινία της ήταν το «Elle s'en Va» με την Κατρίν Ντενέβ του 2013 που συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Η Μπερκό επίσης συνυπέγραψε το σενάριο του «Polisse» της Μαιγουέν που συμμετείχε το 2012 στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών και βραβεύθηκε με το Βραβείο της Επιτροπής.

Η Μπερκό πρωταγωνιστεί και στη νέα ταινία της Μαιγουέν «Mon Roi», πού βρίσκεται στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ.

Δείτε εδώ το γαλλικό τρέιλερ του ««La Tête Ηaute»»:


To 68o Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 13 έως και τις 24 Μαΐου 2015

Περισσότερες Κάννες 2015: