Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2020: Οι Υποψηφιότητες

στα 10

Οι υποψηφιότητες των Οσκαρ είχαν ρεκόρ, φαβορί, ανατροπές, ευχάριστες και δυσάρεστες εκπλήξεις. Με τον «Joker» να γελά θριαμβευτικά, την Γκρέτα Γκέργουιγκ πικρά και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο καθόλου, διαβάστε αναλυτικά τι ψήφισαν τα 7000+ μέλη της Ακαδημίας.

Flix Team
Oscars 2020: Οι Υποψηφιότητες

Η φετινή, 92η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ, θα γίνει την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου (προς ξημερώματα Δευτέρας στην Ελλάδα), στο Dolby Theatre του Χόλιγουντ.

Ανακοινώθηκαν οι Υποψηφιότητες για τα Βραβεία Οσκαρ 2020 και ποιο είναι το γενικό συμπέρασμα; Οτι ο «Joker» σαρώνει, ότι τα «Παράσιτα» γνωρίζουν μια πρωτοφανή επιτυχία, ότι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο κάνει μια ηχηρή απουσία, ότι οι γυναίκες δεν έχουν την τιμητική τους. Παρακάτω με λεπτομέρεια.

oscars 2020 607

Τα Οσκαρ 2020 σε νούμερα Στις υποψηφιότητες προπορεύεται ο «Joker» με 11 υποψηφιότητες, ακολουθούν από κοντά, με 10 υποψηφιότητες τα «The Irishman», «Κάποτε στο... Χόλιγουντ» και «1917». Τις 6 υποψηφιότητες συγκεντρώνουν τα «Little Women», «Marriage Story» και «Jojo Rabbit». Ωστόσο, τα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο, παρότι ξενόγλωσση, ή «διεθνής», από φέτος, ταινία, είναι επίσης υποψήφια σε 6 κατηγορίες, μεταξύ αυτών και Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, αναδεικνύοντας τα φετινά Οσκαρ, τελικά, σε θρίαμβό τους. Είναι η πρώτη ταινία από τη Νότια Κορέα που συμμετέχει στα Οσκαρ στην ιστορία τους. Τις 6 υποψηφιότητες ξεπερνά, κατά μία, το «La Vita e Bella» το 1999, ενώ τα πρωτεία κρατά ακόμα το «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν που κατέβηκε στην περσινή οσκαρική κούρσα με 10 υποψηφιότητες. Φαίνεται πως το γεγονός ότι το σώμα ψηφοφόρων της Ακαδημίας είναι, πια, κατά 20% μη-Αμερικανικό, κάνει μια διαφορά.

Μόνο εννέα είναι φέτος οι υποψήφιες καλύτερες ταινίες, με περιθώριο τις δέκα από τον κανονισμό - η Ακαδημία, λοιπόν, σκόπιμα επέλεξε να μην συμπεριλάβει άλλο φιλμ στην κατηγορία.

Οι απουσίες Να το βάλουμε πρώτο-πρώτο, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο δεν είναι υποψήφιος για την ερμηνεία του στο «The Irishman», παρά τις 10 υποψηφιότητες της ταινίας. Στην κατηγορία του Α' Ανδρικού επίσης αγνοήθηκε ο νικητής Χρυσής Σφαίρας , **Τάρον Ετζερτον, («Rocketman»), αλλά και ο Κρίστιαν Μπέιλ («Ford v. Ferrari»). Ο Ανταμ Σάντλερ, ενώ αποκτά συνεχώς όλο και περισσότερο buzz για την ερμηνεία του στο «Uncut Gems» των αδελφών Σάφντι, δεν βρίσκεται στην πεντάδα επίσης. Οπως και, γενικότερα, το indie διαμαντάκι αγνοήθηκε (ο Γιώργος Λάνθιμος πάντως δηλώνει μεγάλος φαν της ταινίας).

Γυναίκες σκηνοθέτες Η Γκρέτα Γκέργουιγκ βλέπει αυτή τη φορά την ταινία της, «Little Women», υποψήφια και ως Καλύτερη Ταινία και σε πέντε ακόμη κατηγορίες, η ίδια, όμως, δεν είναι υποψήφια ως σκηνοθέτης - στην κατηγορία, άλλωστε, δεν υπάρχει καμία γυναίκα υποψήφια.

Ιστορία Αδικίας Ούτε, επίσης, ο σύντροφός της, Νόα Μπόμπακ, παρότι και το «Marriage Story» έχει έξι υποψηφιότητες και της Καλύτερης Ταινίας - ταιριαστοί μέχρι εκεί;

Hollywood oh so white Μπορεί η Ακαδημία να έβαλε δύο μη-λευκούς ηθοποιούς να κάνουν τη σημερινή παρουσίαση, αλλά μάλλον ήταν για ξεστράβωμα. 19 στους 20 υποψηφίους ηθοποιούς είναι λευκοί φέτος. Μοναδική εξαίρεση η Σίνθια Ερίβο («Harriet»). Ούτε ο Εντι Μέρφι για το «Dolemite Is My Name». Ούτε ο Τζέιμι Φοξ για το «Just Mercy». Ούτε η νικήτρια Χρυσής Σφαίρας Awkwafina («The Farewell»). Ούτε η Λουπίτα Νιόνγκ'ο για το «Εμείς». Κι αν το σκεφτείτε: κανείς από τους ηθοποιούς του «Parasite». Τι τα θες; Οι υποψηφιότητες αποδεικνύουν ότι το Χόλιγουντ συνεχίζει να ψηφίζει 68% άντρες κι 84% λευκούς.

Παρά τις συζητήσεις, το buzz και τον ειλικρινή θαυμασμό, η Τζένιφερ Λόπεζ δεν είναι υποψήφια για το «Hustlers», αλλά ούτε κι η Νικόλ Κίντμαν για το «Bombshell». Η Ακαδημία δεν υποκλίθηκε στην Queen Bee! Εκτός και η Beyoncé και το τραγούδι της «Spirit» από το «Lion King».

Σημαντική απουσία κι αυτή του «Frozen 2» στην κατηγορία Καλύτερου Animation, όπου η συμμετοχή του θεωρούνταν αυτονόητη. Σοκ που αγνοήθηκε το «Apollo 11», ένα από τα υποτίθεται φαβορί στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ. Και κρίμα για το «Atlantique» της Μάτι Ντιοπ που δεν πέρασε στην πεντάδα της διεθνούς τανίας.

Τέλος μία δική μας μεγάλη απογοήτευση: η έξοχη δουλειά του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ στο «Ford v. Ferrari» έμεινε εκτός πεντάδας Φωτογραφίας.

Οι εκπλήξεις To «Honeyland», το ντοκιμαντέρ από τη Βόρεια Μακεδονία που συνάρπασε κριτικούς και κοινό, είναι υποψήφιο σε δύο κατηγορίες, Διεθνούς Ταινίας και Ντοκιμαντέρ. Η Σκάρλετ Τζοχάνσον είναι υποψήφια για Α' και για Β' Γυναικείο Ρόλο, για τα «Marriage Story» και «Jojo Rabbit» αντίστοιχα. Απρόσμενη η υποψηφιότητα της Φλόρενς Πιου για το ρόλο της στις «Μικρές Κυρίες», αλλά και του Ράιαν Τζόνσον για το σενάριο του «Knives Out». Η Κάθι Μπέιτς κερδίζει την 4η υποψηφιότητα της καριέρας της για το «Η Μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ» του Κλιντ Ιστγουντ. Κι ο Τομ Χανκς («A Beautiful Day in the Neighborhood») επιστρέφει στην οσκαρική κούρσα, 19 χρόνια μετά την τελευταία του υποψηφιότητα (ναι, ο «Ναυαγός» ήταν το 2001) και για πρώτη φορά στην κατηγορία Β' Ανδρικού.

Για το στατιστικό του θέματος, να πούμε ότι το Netflix είναι το στούντιο με τις περισσότερες υποψηφιότητες, 24 στον αριθμό, μια και είναι παραγωγός, μεταξύ άλλων, των «The Irishman» και «Marriage Story», με δεύτερο στη σειρά τη Sony, με 20 υποψηφιότητες.


Oscars 2020 | Χρυσές Σφαίρες, σωματεία, λίστες, βραβεία, προγνωστικά. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε στο δρόμο για τα Οσκαρ 2020, στην ειδική ενότητα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς


Διαβάστε αναλυτικά όλες τις υποψηφιότητες:

Joker top-9 607 4

Καλύτερη Ταινία

Irishman 607

Σκηνοθεσία

Dolor y Gloria 607

Α' Ανδρικός Ρόλος

Judy 607

Α' Γυναικείος Ρόλος

Once Upon a time in Hollywood 607

Β' Ανδρικός Ρόλος

jojo rabbit 607

B' Γυναικείος Ρόλος

little women 607

Διασκευασμένο Σενάριο

knives out 607

Πρωτότυπο Σενάριο

The Lighthouse 607

Φωτογραφία

Once Upon a Time in Hollywood 607

Κοστούμια

Ford v Ferrari 607 2

Μοντάζ

Maleficent: Mistress Of Evil 607

Μακιγιάζ και Κομμώσεις

1917 607

Μουσική

rocketman 607

Τραγούδι

parasite 607

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

star wars rise 607

Ηχος

Ad Astra 607

Ηχητικά Εφέ

Avengers 607

Οπτικά Εφέ

how to train your dragon 3 607

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων

  • «How to Train Your Dragon: The Hidden World»
  • «I Lost My Body»
  • «Klaus»
  • «Missing Link»
  • «Toy Story 4»

corpus christi 607

Διεθνής Ταινία

For Sama 607 2

Ντοκιμαντέρ - Μεγάλου Μήκους

  • «American Factory»
  • «The Cave»
  • «Edge of Democracy»
  • «For Sama»
  • «Honeyland»

Ντοκιμαντέρ - Μικρού Μήκους

  • «In the Absence»
  • «Learning to Skateboard in a War Zone If You’re a Girl»
  • «Life Overtakes Me»
  • «St. Louis Superman»
  • «Walk Run Cha-Cha»

Μικρού Μήκους Ταινία - Animation

  • «Daughter»
  • «Hair Love»
  • «Kitbull»
  • «Memorable»
  • «Sister”»

Μικρού Μήκους Ταινία - Live Action

  • «Brotherhood»
  • «Nefta Football Club»
  • «The Neighbor’s Window»
  • «Saria»
  • «A Sister»

Η φετινή, 92η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ, θα γίνει την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου (ξημερώματα Δευτέρας στην Ελλάδα), στο Dolby Theatre του Χόλιγουντ.


Oscars 2020 | Χρυσές Σφαίρες, σωματεία, λίστες, βραβεία, προγνωστικά. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε στο δρόμο για τα Οσκαρ 2020, στην ειδική ενότητα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς