Στάση εργασίας από τους υπαλλήλους του οίκου Hachette ως διαμαρτυρία στη βιογραφία του Γούντι Αλεν

BUZZ 06 MAR 2020  /  Πόλυ Λυκούργου

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις διαμαρτυρίας με τους υπαλλήλους της Hachette να στέκονται στο πλευρό της Ντίλαν Φάροου.

Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η έκδοση της αυτοβιογραφίας του Γούντι Αλεν «Apropos of Nothing». Χθες, στα γραφεία του εκδοτικού οίκου της Hachette στην Νέα Υόρκη, μερικές δεκάδες υπάλληλοι αποχώρησαν από το γραφείο τους σε στάση εργασίας και ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί η διοίκηση δεν άκουσε τις αντιρρήσεις τους και συμφώνησε στο να κυκλοφορήσει το βιβλίο ενός «κατηγορούμενου για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού».

Διαβάστε αναλυτικά: για το «Apropos of Nothing» και τις δηλώσεις διαμαρτυρίας των Ντίλαν και Ρόναν Φάροου

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian, οι υπάλληλοι ένιωσαν ότι πρέπει να αντιδράσουν, καθώς η διεύθυνση της Hachette τους αγνόησε. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η αυτοβιογραφία πέρασε από σαράντα κύματα για να βρει εκδότη. Οταν τον Μάιο του 2019, ο Αλεν ανακοίνωσε ότι θέλει να γράψει την βιογραφία του, τέσσερις εκδοτικοί οίκοι απέρριψαν και να διαβάσουν την πρόταση. Δυστυχώς, οι λόγοι δεν ήταν ηθικοί (εκεί κάποιος κάνει και μία σαφή δήλωση), αλλά στηρίζονταν εντελώς σε έρευνες αγοράς. Μέσα στο κλίμα των ημερών, ο Αλεν κρίθηκε «τοξικός» για οποιοδήποτε κέρδος.

Παίζεται ένα παιχνίδι συμφέροντος κι αυτό είναι λάθος. Δεν είμαστε εμείς που αποφασίζουμε για την απόσυρση του βιβλίου, αλλά εμείς μπορούμε να φωνάξουμε δυνατά ώστε να μάς ακούσουν εκείνοι που αποφασίζουν»

Woody Allen walk out 607

«Apropos of Nothing» Η Hachette δέχθηκε την πρόκληση (η Grand Central Publishing έχει τα διεθνή δικαιώματα) και το «Apropos of Nothing» έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 7 Απριλίου. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου το βιβλίο θα είναι η εξιστόρηση της ζωής και του έργου του Αλεν (θα περιγράφει την επαγγελματική του δριαστηριότητα, τις ταινίες, το θέατρο, τα χρόνια της τηλεόρασης, των περιοδικών και του stand up) αλλά και τον προσωπικών του σχεσεων (θα μιλήσει για την οικογένειά του, τους φίλους του, τους έρωτες του).

Η αυτοβιογραφία αναμένεται να κυκλοφορήσει την άνοιξη και στην Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Θα κυκλοφορήσει;

Εμείς οι υπάλληλοι της Hachette (ή HBG), θυγατρικής εταιράς του Εκδοτικού Οίκου Lagardère στεκόμαστε στο πλευρό του Ρόναν και της Ντίλαν Φάροου και πιστεύουμε τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης».

Woody 607  11

Η Ντίλαν και Ράνον Φάροου αντέδρασαν άμεσα στα νέα με δηλώσεις τους, όμως δεν ήταν αυτή η τελευταία σταγόνα πριν ξεχειλίσει το ποτήρι. Αλλά μία συνέντευξη που έδωσε ο διευθυντής της Hachette, Μάικλ Πιτς, στους New York Times σχολιάζοντας την επιλογή να εκδόσουν το βιβλίο του Αλεν ως ακόλουθη με το πνεύμα της εταιρίας: «Στη Hachette πιστεύουμε ότι κάθε βιβλίο είναι μία αποστολή και δουλειά μας να βοηθήσουμε τον συγγραφέα να επικοινωνήσει αυτό που είχε στο μυαλό του.»

Σκεφτείτε: μπορεί να ήταν η δική σας αδελφή.»

Ronan Farrow 607 2

Με αυτή τη δήλωση ξέσπασε ο Ρόναν Φάροου, ο οποίος έχει εκδόσει και το δικό του βιβλίο «Catch and Kill» (με την έρευνά του πάνω στη σεξουαλική κακοποίηση) στη Hachette.

«Οσο δουλεύαμε δίπλα δίπλα για να βγάλουμε ένα βιβλίο που ξεσκεπάζει τους κυνηγούς, εσείς παράλληλα και μυστικά εργαζόσασταν για την έκδοση της βιογραφίας του Γούντι Αλεν με το ίδιο όραμα; Είναι δυνατόν; Ο σκοπός σας ποιος είναι; Να τους εξαγνίσετε; Οπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να συνεχίσω την συνεργασία μου μαζί σας. Σκεφτείτε: μπορεί να ήταν η δική σας αδελφή.»

Woody Allen 607 10

Take the money and run

«Ολοι έχουν το δικαίωμα του αντίλογου σε όσα τους κατηγορούν. Αλλά πρέπει να τους πληρώνουμε κι από πάνω για να γράψουν τη δική τους εκδοχή της ιστορίας; Ο Γούντι Αλεν θα γίνει ακόμα πιο πλούσιος με ένα αφήγημα που κανείς δεν διασταύρωσε!

Ενας άλλος υπάλληλος πρόσθεσε: «Παίζεται ένα παιχνίδι συμφέροντος κι αυτό είναι λάθος. Δεν είμαστε εμείς που αποφασίζουμε για την απόσυρση του βιβλίου, αλλά εμείς μπορούμε να φωνάξουμε δυνατά ώστε να μάς ακούσουν εκείνοι που αποφασίζουν»

Σε επίσημη δήλωσή τους οι υπάλληλοι υποστηρίζουν: «Εμείς οι υπάλληλοι της Hachette (ή HBG), θυγατρικής εταιράς του Εκδοτικού Οίκου Lagardère στεκόμαστε στο πλευρό του Ρόναν και της Ντίλαν Φάροου και πιστεύουμε τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης».

Οταν πληροφορήθηκε το γεγονός, η Ντίλαν Φάροου δήλωσε: «Είμαι απίστευτα συγκινημένη και απερίγραπτα ευγνώμων για τη συμπαράσταση που μου έδειξαν οι υπάλληλοι της Hachette. Από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ.»

H απάντηση της Hachette Ο Μάικλ Πιτς αναγκάστηκε να κάνει δηλώσεις μετά τη δημοσιότητα που πήρε το γεγονός. «Σεβόμαστε και καταλαβαίνουμε την άποψη των υπαλλήλων μας που αποφάσισαν να αντιδράσουν και να εκθέσουν την αντίρρησή της για την έκδοση του βιβλίου. Με την πρώτη ευκαιρία θα οργανώσουμε ένα μίτινγκ όπου θα ακούσουμε τι έχουν να πουν και θα ανοίξουμε το διάλογο...»

Διαβάστε περισσότερα:

Οσοι έχουν πάρει το μέρος του Γούντι Αλλεν

Oσοι έχουν μετανιώσει τη συνεργασία μαζί του

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.