Buzz

O Γούντι Αλεν σπάει τη σιωπή του για τη σχέση του με την Σουν-Γι και το σκάνδαλο αναζωπυρώνεται

στα 10

Μία πρόσφατη συνέντευξη του Γούντι Αλεν στο Κρατικό Ραδιόφωνο της Αμερικής (NPR) όπου δέχθηκε να σχολιάσει το γάμο του με τη Σουν-Γι, φούντωσε ξανά τη λαϊκή γνώμη για το διαβόητο σκάνδαλο πατριού/συζύγου - θετής κόρης/γυναίκας. Δε βοήθησε το ότι χαρακτήρισε τη σχέση τους «πατρική».

O Γούντι Αλεν σπάει τη σιωπή του για τη σχέση του με την Σουν-Γι και το σκάνδαλο αναζωπυρώνεται

Οι διαστάσεις που έχει πρόσφατα πάρει το καλά κρυμμένο επί δεκαετίες σκάνδαλο Μπιλ Κόσμπι, μοιάζει να έχει δώσει μία νέα δύναμη στα αμερικανικά μίντια να πλησιάζουν πιο κοντά και πιο επιθετικά στα είδωλα μας και να επιχειρούν να ξεδιαλύνουν, μια και καλή, όλα όσα χρόνια τώρα παραμένουν θολά και ανεξερεύνητα. Ενα από αυτά είναι η υπόθεση Γούντι Αλεν. Ποια είναι η αλήθεια; Είναι ο αγαπημένος μας σκηνοθέτης παιδόφιλος; Εχει αποπλανήσει τα πιτσιρίκια του; Ή η Μία Φάροου τρελλάθηκε και ρίχνει τοξικό δηλητήριο στον Τύπο, αλλά και στα ίδια τα παιδιά της; Δε βοήθησε καθόλου, το ότι ο 80χρονος σκηνοθέτης παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια σχεδόν την κατά 35 χρόνια μικρότερη, θετή του κόρη Σουν-Γι. Αυτό από μόνο του έκανε, κάνει και θα κάνει τον μέσο άνθρωπο να ανατριχιάζει. Πόσα όμως ξέρουμε για την αλήθεια αυτής της σχέσης - από τότε που ήταν «πατρική»;

Διαβάστε αναλυτικά: Αυτό το τέρας, ο Γούντι Αλεν: Η Μία Φάροου και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μιλούν για τον πατέρα που δεν θέλουν να ξέρουν

Woody Allen Soon-Yi 607 1AB

Πριν από λίγες μέρες, ο Αλεν έδωσε μία συνέντευξη στο Αμερικανικό Κρατικό Ραδιόφωνο (NPR) όπου μίλησε για το γάμο του. Ισως καλύτερα να είχε για άλλη μία φορά αρνηθεί. Γιατί όσα είπε φούντωσαν ξανά το σκάνδαλο, τις υποψίες, τη λαϊκή ετυμηγορία εναντίον του.

«Οταν ξεκινήσαμε να βγαίνουμε, δεν είχα στο μυαλό μου ότι θα ήταν κάτι σοβαρό. Δεν προοριζόταν για κάτι σοβαρό. Ομως οι σχέσεις έχουν τη δική τους πορεία που δεν ελέγχουμε πάντα. Αρχίσαμε να βγαίνουμε και περνούσαμε υπέροχα. Αρχίσαμε να μένουμε μαζί και περνούσαμε υπέροχα. Η διαφορά της ηλικίας δεν είχε για εμάς καμία σημασία. Ολα έμοιαζαν να δουλεύουν ρολόι, με έναν μαγικό τρόπο...»

«Εκείνη χαιρόταν που της σύστηνα πολλά και διαφορετικά πράγματα που ξέρω λόγω της εμπειρίας μου. Και χαιρόμουν κι εγώ που το έκανα. Είμαι 35 χρόνια μεγαλύτερός της. Ερωτευθήκαμε όμως, χωρίς να το επιδιώκει κανείς από τους δυο μας, και για κάποιο λόγο αυτή η δυναμική μεταξύ μας λειτούργησε. Ημουν πατρική φιγούρα, της άρεσε αυτή την πατρική φιγούρα. Εμένα μου άρεσε η νιότη και η ενέργειά της. Στηριζόταν πάνω μου κι εγώ με χαρά έδινα στήριγμα, όπως επίσης της άφησα, ως δώρο, πάρα πολύ χώρο για να παίρνει εκείνη αποφάσεις κι εκείνη τα ηνία σε πάρα πολλά θέματα...»

Woody Allen Soon-Yi 607 3

Διαβάστε ακόμη: «Τον αγαπώ και τον πιστεύω»: Η Ντάιαν Κίτον υποστήριζει δημόσια τον Γούντι Αλεν

Αυτές οι τελευταίες δηλώσεις του περί «πατρικής σχέσης» βέβαια είναι που, πολύ αναμενόμενα, φούντωσαν την λαϊκή οργή για άλλη μία φορά. Γιατί επί χρόνια, η ίδια η Σουν-Γι είχε αρνηθεί να την ταυτίζει ο κόσμος με παιδάκι που αποπλάνησε ένας πολύ μεγαλύτερός της. «Είναι ανόητο να λέτε τη σχέση μας ''πατρική''. Είμαι ενήλικας και είμαι ερωτευμένη» είχε πει στα 90ς. «Ισως να είναι και πιο ώριμη από μένα» είχε γελάσει τότε ο Αλεν με τις κατηγορίες. Ο κόσμος όμως στεκόταν και στέκεται φανερά σοκαρισμένος. Είναι ο Γούντι Αλεν ένας παιδόφιλος, πώς του επιτρέπεται να κυκλοφορεί ελεύθερος, πώς κοιτάμε μία διαστροφή όλοι με περιέργεια αλλά από μακριά, γιατί κανείς δεν λέει βροντερά ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός»; Και η Σουν-Γι, παντρεμένη μαζί του 18 χρόνια τώρα (25 χρόνια σχέσης) δεν έχει ξυπνήσει ακόμα; Ποια κρυφή πληγή την κρατά σε έναν τέτοιο γάμο;

Επειδή δε γνωρίζουμε ακριβώς την αλήθεια (πολλές «λεπτομέρειες» θα σας εκπλήξουν), ας διαβάσουμε ένα χρονολόγιο των δηλώσεων του Αλεν και της Σουν-Γι (αλλά και τα κατηγορώ της Μία Φάροου) αυτά τα τελευταία 20 χρόνια. Οσες φορές προσπάθησαν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, όσες φορές δεν ακούσαμε όλα όσα έλεγαν, όσες φορές το σκάνδαλο είχε περισσότερη δύναμη από οποιαδήποτε αποκαθήλωσή του.

Διαβάστε ακόμη: H Μάριελ Χέμινγουεϊ του «Manhattan» αποκαλύπτει πως ο Γούντι Αλεν προσπάθησε να την αποπλανήσει

Woody Allen Soon-Yi 607 4

Γούντι Αλεν, περιοδικό «Time», Αύγουστος 1992

Την πρώτη φορά που ο Αλεν έσπασε τη σιωπή του για το σκάνδαλο, ήταν σε μία συνέντευξη στο περιοδικό Time. Εκεί είπε και τη φράση που έμεινε διάσημη «η καρδιά θέλει, αυτό που η καρδιά θέλει. Δεν υπάρχει λογική σε αυτά τα πράγματα. Γνωρίζεις κάποιον, τον ερωτεύεσαι, κι έτσι είναι αυτά...»

Ο Αλεν τότε είχε επίσης επιχειρήσει να εξηγήσει την παράξενη σχέση του με τη Μία Φάροου. Είναι διαβόητο ότι ζούσαν σε ξεχωριστά διαμερίσματα (στις απέναντι πλευρές του Central Park) και ποτέ δεν μοιράστηκαν την ίδια στέγη. Κανείς δεν το συνδέει όμως αυτό με το αν μεγάλωσε (και) εκείνος τα θετά παιδιά τους. Εμείς θα νομίζαμε ενστικτωδώς ότι ναι. Σύμφωνα με τον Αλεν: κατηγορηματικά όχι.

«Δεν είμαι ο πατέρας ή ο πατριός της Σουν-Γι. Δεν έζησα ποτέ στο ίδιο σπίτι με την Μία. Δεν κοιμήθηκα ποτέ στο διαμέρισμά της με τα παιδιά. Δεν επισκεπτόμουν ποτέ το διαμέρισμά της - παρά μόνο όταν γεννήθηκαν τα δικά μας βιολογικά παιδιά, 7 χρόνια πριν. Τότε ήδη η Σουν-Γι ήταν σε οικοτροφείο, ή στον πατέρα της. Δεν τρώγαμε ως οικογένεια όλοι μαζί. Δεν υπήρξα ποτέ πατέρας των υιοθετημένων παιδιών της Μια. Η σχέση μου με τη Σουν-Γι προέκυψε. Το μόνο αρνητικό είναι ότι πρόκειται για κόρη της Μία. Αλλά μιλάμε για μία υιοθετημένη κόρη και μία ενήλικη γυναίκα. Θα μπορούσα να την είχα γνωρίσει οπουδήποτε - σ' ένα πάρτι για παράδειγμα...»

Woody Allen Soon-Yi 607 1

Σουν-Γι Πρεβέν, περιοδικό «Time», Αύγουστος 1992

Στο ίδιο τεύχος και στη δική της συνέντευξη, η Σουν-Γι υπερασπίστηκε την απόφασή της και τη σχέση της, μιλώντας έξω από τα δόντια για τις κατηγορίες: «Κανείς δεν με βίασε, κανείς δεν με κακοποίησε, κανείς δεν με χειραγώγησε όπως η Μία υστερικά προσπαθεί να υποστηρίξει. Δεν είμαι κανένα διανοητικά καθυστερημένο κοριτσάκι που με εκμεταλλεύτηκαν, όπως σας θέλει να πιστεύετε...»

«Το να πιστεύει κανείς ότι ο Γούντι ήταν με οποιαδήποτε μορφή πατέρας μου ή πατριός μου είναι γελοίο. Οι γονείς μου, οι θετοί γονείς μου, είναι ο Αντρέ Πρεβέν και η Μία Φάροου. Στην Αμερική ήρθα 7 ετών. Δεν έζησα ποτέ με τον Γούντι, ούτε ερχόμουν σε πολλές πολλές επαφές μαζί του...»

Woody Allen Soon-Yi 607 2

Σουν-Γι Πρεβέν, περιοδικό «Newsweek», Αύγουστος 1992

«Σας παρακαλώ, μη γινόμαστε υστερικοί. Μην προσπαθείτε να δραματοποιήσετε τη σχέση μου με τον Γούντι Αλεν. Δεν με μεγάλωσε εκείνος, δεν ήταν ποτέ πατέρας μου, ούτε πατριός μου, ούτε κάποιο πατρικό πρότυπο. Δεν είχαμε την παραμικρή σχέση όσο εγώ μεγάλωνα. Σπάνια ερχόταν στο σπίτι μας για να δει τα δικά του παιδιά...»

«Δεν είμαι κάποιο αθώο, ανήλικο λουλουδάκι που το βίασε ο σατανικός του πατριός - τρελά πράγματα είναι αυτά. Είμαι απόφοιτος Ψυχολογίας, είμαι ενήλικη, κι ερωτεύτηκα έναν άντρα που δυστυχώς έτυχε να είναι ο πρώην σύντροφος της θετής μου μητέρας. Αυτό το παραδέχομαι, είναι παράξενο. Ομως μη γινόμαστε υστερικοί. Η μόνη τραγωδία είναι ότι επειδή η Μία πληγώθηκε, πρέπει όλοι, πολύ εκδικητικά, να υποφέρουμε - πρώτα από όλα τα δηλητηριασμένα από εκείνην παιδιά της. Πάντα θα την αγαπώ γιατί με έφερε εδώ και μου έδωσε ευκαιρίες στη ζωή μου. Ομως μου είναι πολύ δύσκολο να της συγχωρήσω όλα τα υπόλοιπα...»

.

Γούντι Αλεν, εκπομπή «60 Minutes», Νοέμβριος 1992

Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο Αλεν δέχθηκε να εμφανιστεί σε μία εκ βαθέων συζήτηση στο τηλεοπτικό talk show «60 Minutes» και να απαντήσει για τη σχέση του με τη Σουν-Γι, τις κατηγορίες της Μία Φάροου για αποπλάνηση της κόρης τους Ντίλαν και για να αρνηθεί την οποιαδήποτε σύνδεση των δύο γεγονότων.

«Είμαι σε μία σχέση με μία ενήλικη γυναίκα. Ο κόσμος που πιστεύει ότι όλο αυτό είναι λάθος, ότι είναι πολύ μικρή για μένα, ή ότι είναι κόρη της Μία, μπορεί να έχει τη γνώμη του. Θα το αντέξω. Παίρνω όλη την ευθύνη της επιλογής μου. Θα δεχτώ την κριτική τους. Ομως αυτό δεν με κάνει και παιδόφιλο. Δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται η πρώην σύντροφός μου να ρίχνει λάσπη στο όνομά μου. Το ότι σας φαίνεται παράξενη η σχέση μου με τη Σουν-Γι δεν με κάνει ένοχο στις υπόλοιπες φριχτές κατηγορίες, λυπάμαι...»

Woody Allen Soon-Yi 607 TWEET

Ενορκη κατάθεση Γούντι Αλεν, 1993

Το 1993 οι πρώην σύντροφοι, Μία Φάροου και Γούντι Αλεν, έδωσαν μία έντονη δικαστική μάχη για την κηδεμονία των παιδιών τους. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Αλεν κλήθηκε να απαντήσει για τη σχέση του με την Σουν-Γι. «Στην αρχή, δεν μου πέρασε καν η σκέψη ότι θα μαθευόταν. Νόμιζα ότι πρόκειται για μία σχέση που θα κρατούσαμε και οι δύο ιδιωτική. Οτι δεν έπεφτε λόγος σε κανέναν άλλον. Μετά τα πράγματα σοβάρεψαν μεταξύ μας και δεν ήταν εφικτό να μην το μάθουν τα παιδιά μου...»

Κι όταν ο δικαστής τον ρώτησε «δεν ήταν αρκετά αποτρεπτικό για εσάς να ξέρουν τα παιδιά σας ότι κοιμάστε με την αδελφή τους;», ο Αλεν είχε απαντήσει: «Δεν το είδα ποτέ έτσι, και να με συγχωρείτε.»

Στην ερώτηση που του έγινε για τις κατηγορίες της Φάροου ότι αποπλάνησε την κόρη τους Ντίλαν Φάροου, ο Αλεν υποστήριξε ότι «ήταν μια πράξη εκδίκησης για τη σχέση του με την Πρεβέν».

Woody Allen Soon-Yi 607 9

Γάμος Γούντι Αλεν & Σουν-Γι, 1997

Το ζευγάρι παντρεύτηκε στη Βενετία το 1997, μετά από 6 χρόνια σχέσης. Ο Αλεν τότε είχε πει σε επίσημη δήλωσή του: «6 χρόνια πριν είχαμε αποφασίσει ότι θα επιστρέψουμε στη Βενετία και θα παντρευτούμε. Αυτή η πόλη έχει μεγάλη σημασία για εμάς. Αυτά τα 6 χρόνια ήταν χρόνια φθοράς και μεγάλων αντοχών, αλλά και πολύ πολύ ερωτευμένα χρόνια...»

Woody Allen Soon-Yi 607 10

Γούντι Αλεν, Vanity Fair, 2005

«Αν κάποιος μου έλεγε όταν ήμουν νεότερος ότι θα κατέληγα να παντρευτώ ένα κορίτσι 35 χρόνια μικρότερό μου από την Κορέα, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τη σόου μπίζνες και δεν θέλει να έχει καμία σχέση με το σινεμά, θα τον έλεγα τρελό. Ολες οι γυναίκες της ζωής μου ήταν συνομήλικές μου - δυο, τρία, πέντε χρόνια μικρότερες το πολύ. Τώρα βρίσκομαι εδώ, σε αυτή τη σχέση με τη μεγάλη διαφορά ηλικίας. Κι όλα λειτουργούν άψογα, δια μαγείας. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός, δεν υπάρχει κόντρα, δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Θέλω να την κάνω ευτυχισμένη, θέλει να με κάνει ευτυχισμένο. Είμαστε σύντροφοι. Η Σουν-Γι ήταν η μεγάλη τύχη της ζωής μου...»

Woody Allen Soon-Yi 607 6 Με τις δύο υιοθετημένες τους κόρες

Γούντι Αλεν, Reuters, 2011

Σε μία συνέντευξη για το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» τον είχε ρωτήσει ο δημοσιογράφος του Reuters «αν πιστεύει ότι η Αμερική πλέον είναι έτοιμη να του συγχωρήσει το σκάνδαλο».

«Ποιο σκάνδαλο; Ερωτεύθηκα ένα κορίτσι και το παντρεύτηκα. Είμαστε 15 χρόνια παντρεμένοι πλέον. Εχουμε τα παιδιά και την οικογένειά μας. Δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο. Ο κόσμος επιμένει να το θεωρεί σκάνδαλο - δεν πειράζει. Οταν πεθάνω, εγώ ο βαρετός τύπος, θα έχω να λέω ότι τουλάχιστον έζησα ένα πιπεράτο σκάνδαλο στη ζωή μου..»

Woody Allen Soon-Yi 607 11

Γούντι Αλεν, εφημερίδα «The Guardian», 2011

«Η Σουν-Γι δεν με πήρε ποτέ στα σοβαρά. Δεν ήμουν πατρική φιγούρα γιατί, πολύ απλά, με έβλεπε για αυτό που είμαι: γκρινιάρης, παραπονιάρης, υποχόνδριος, ηλίθιος. Πιστεύει για μένα ότι είμαι πολύ καλός σκηνοθέτης και σε όλα τα υπόλοιπα πολύ κακός. Και δεν πέφτει πολύ έξω. Ο κόσμος πίστεψε ότι μία νεαρή κοπέλα με παντρεύτηκε γιατί με έβλεπε σαν είδωλο. Καμία σχέση. Δεν είχε δει το 90% των ταινιών μου και σήμερα ακόμα δεν έχει δει το 60%. Δεν την ενδιαφέρει. Επίσης είναι η πιο αυστηρή κριτής μου. Μου το λέει απροκάλυπτα: είμαι τραγικός στο κλαρινέτο. Δεν αντέχει να με ακούει. Δεν έρχεται ποτέ στις συναυλίες μου. Θεωρεί ότι είναι βασανιστήριο. Η διαφορά ηλικίας μας με απασχολεί μόνο για ένα πράγμα: θα πεθάνω πρώτος, είναι δεδομένο, και θα ήθελα να ξέρω ότι την αφήνω ασφαλή να συνεχίσει τη ζωή της. Οτι της έδωσα όσο περισσότερη αγάπη και φροντίδα μπόρεσα. Οτι μεγάλωσα τα παιδιά μου και μετά θα πατάνε γερά στα πόδια τους...»

woody allen mia 607

Μία Φάροου, Vanity Fair, Νοέμβριος 2013

Στο τεύχος Νοεμβρίου του Vanity Fair, η Μία Φάροου ρίχνει νέο φως, και νέα λάσπη, είκοσι χρόνια μετά, στο σκάνδαλο που στιγμάτισε για πάντα τη σχέση της με τον Γούντι Αλεν. «Είναι μισητός άνθρωπος και για μένα και για τα 14 συνολικά βιολογικά παιδιά μου».

Το σημαντικότερο σημείο της συνέντευξης της Μία Φάροου είναι το νέο σκάνδαλο που θα ξεσπάσει μετά την αποκάλυψη πως ο μοναδικός βιολογικός γιος της με τον Γούντι Αλεν, ο Ρόναν (τον οποίο ο Γούντι Αλεν μπορεί να βλέπει σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου μόνο υπό επιτήρηση) ίσως να μην είναι παιδί του. Η Φάροου δηλώνει πως ο Φρανκ Σινάτρα ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής της και όταν ερωτήθηκε από τη δημοσιογράφο Μορίν Ορθ για την πατρότητα του Ρόναν και το γεγονός πως μπορεί να είναι παιδί του Φρανκ Σινάτρα απάντησε «ίσως», προσθέτοντας στο ρεπορτάζ και ένα μέιλ της Νάνσι Σινάτρα που δηλώνει πως «Ο Ρόναν είναι μεγάλο μέρος της ζωής μας και είμαστε ευτυχισμένοι που τον έχουμε στη ζωή μας.»

Διαβάστε αναλυτικά τι συνέντευξη της Φάροου εδώ.

Manhattan 607

«Out Came the Sun», αυτοβιογραφία της Μάριελ Χέμινγουεϊ, Μάρτιος 2015

Αυτή τη φορά, η Μάριελ Χέμινγουεϊ, η ηθοποιός του «Manhattan» του 1979, που προτάθηκε για Οσκαρ και υποδυόταν στην ταινία το «ανήλικο» φλερτ του Γούντι Αλεν, κυκλοφορεί την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Out Came the Sun» και εκεί αποκαλύπτει πως ο Γούντι Αλεν προσπάθησε να την αποπλανήσει μόλις είχε γίνει 18 ετών στο Παρίσι, δύο χρόνια μετά τα γυρίσματα της ταινίας. «Η σχέση μας ήταν πλατωνική, αλλά συνειδητοποίησα πως ήταν κάπως ερωτευμένος μαζί μου, αν και δεν έδωσα πολλή σημασία αφού αυτό συμβαίνει συχνά σε μεσήλικες άνδρες που βρίσκονται γύρω από νεαρές γυναίκες», γράφει η Χέμινγκγουεϊ.

woody diane 607

Nταϊάν Κίτον: «Τον αγαπώ και τον πιστεύω», εφημερίδα «The Guardian», Μάιος 2015

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στη Guardian, η Ντάιαν Κίτον υποστήριξε - για ακόμη μια φορά - δημόσια τον Γούντι Αλεν.

«Δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω, εκτός από το γεγονός πως τον πιστεύω. Και, ναι, τον αγαπώ. Τι θα κάνουν; Ποιον ακόμη θα εμπλέξουν στην ιστορία τους; Δεν ξέρω τη Μια Φάροου. Την έχω δει μάλλον τρεις φορές. Δεν ήμουν ποτέ φίλη της - ήμουν φιλική. Είναι πολύ χαριτωμένη. Αλλά δεν τη γνώρισα ποτέ ως φίλη. Το να είσαι φίλος με κάποιον είναι μια δέσμευση. Είναι το πιο κοντινό που μπορείς να φτάσεις στην οικογένεια και μερικές φορές ακόμη πιο κοντινό. Ο Γούντι είναι ο πιο δυνατός άνθρωπος που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Είναι φτιαγμένος από ατσάλι. Αν είναι ηθικός; Κοιτάξτε την ηθική στη δουλειά του, είναι ένας από τους ανθρώπους που με έμαθαν πραγματικά ότι πρέπει να εργαστώ σκληρά. »

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξή της εδώ.

Woody Allen Soon-Yi 607 7

Γούντι Αλεν, Αμερικανικό Κρατικό Ραδιόφωνο, 2015

Και φτάνουμε στο σήμερα, Ιούλιο του 2015, όπου οι «πατρική σχέση» ξεκινά τον μύλο δηλώσεων από την αρχή.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να ξέρει πόσο πραγματικά βαρετός άνθρωπος είμαι. Δεν δοκίμασα ποτέ ναρκωτικά, εδώ δεν μπορώ να πείσω τον εαυτό μου να πάρει δύο ασπιρίνες μαζί. Ζω μία ρουτινιάρικη ζωή που έχει το ίδιο καθημερινό μοτίβο: πότε σηκώνομαι, πότε δουλεύω, πότε κάνω πρακτική στο κλαρινέτο, πότε πάω βόλτα στο πάρκο και με ποια συγκεκριμένη διαδρομή...»

Τα συμπεράσματα, δικά σας.

Διαβάστε ακόμη: