Buzz

Apropos of Nothing: η αυτοβιογραφία του Γούντι Αλεν είναι έτοιμη και ήδη προκαλεί αντιδράσεις

στα 10

Τέσσερις εκδοτικοί οίκοι είχαν απορρίψει το βιβλίο, ενώ η Ντίλαν Φάροου κάνει σαφείς κατηγορίες ότι κανείς δεν επικοινώνησε με την οικογένεια για να διασταυρώσει τα γεγονότα. Σήμερα δηλώσεις και του Ρόναν Φάροου.

Apropos of Nothing: η αυτοβιογραφία του Γούντι Αλεν είναι έτοιμη και ήδη προκαλεί αντιδράσεις

UPDATE 4/3/2020 Διαβάστε και τις δηλώσεις του Ρόναν Φάροου στο τέλος του κειμένου!

Μία από τις περιπτώσεις που έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο διχασμό, και στην κοινωνική αντίληψη, αλλά και στο ίδιο το Χόλιγουντ είναι η υπόθεση Γούντι Αλεν και της σεξουαλικής κακοποίησης της κόρης του Ντίλαν Φάροου όταν ήταν 7 χρονών κοριτσάκι. Μία υπόθεση που βρίσκεται on & off στην επικαιρότητα από τη δεκαετία του 90 - με το εκρεμμές μία να κλείνει προς το «η Μία Φάροου είναι τρελή κι έχει δασκαλέψει την κόρη της» και μία προς το «κι αν είναι αλήθεια, πόσο ντροπή μας τό ότι αυτός ο άνθρωπος ελεύθερος»;

Βροχερές μέρες Οι φωνές είναι δυνατές κι από τις δύο πλευρές κι ο Γούντι Αλεν έχει δεχθεί συνέπειες, ιδιαίτερα μετά την ενδυνάμωση του #metoo κινήματος: το «A Rainy Day in New York» έμεινε στα ράφια από την Amazon (κι ακολούθησε δικαστική διαμάχη), ενώ κυκλοφόρησε σε ελάχιστες χώρες στον κόσμο.

Δείτε κι αυτό: Η Ντίλαν Φάροου μιλάει για πρώτη φορά στην τηλεόραση για τον Γούντι Αλεν

Woody 607

4 εκδοτικοί οίκοι αρνούνται Οταν τον Μάιο του 2019, ο Αλεν ανακοίνωσε ότι θέλει να γράψει την αυτοβιογραφία του, τέσσερις εκδοτικοί οίκοι απέρριψαν και να διαβάσουν την πρόταση. Μη φανταστείτε ότι οι λόγοι ήταν ηθικοί - στηρίζονταν εντελώς σε έρευνες αγοράς. Μέσα στο κλίμα των ημερών, ο Αλεν κρίθηκε «τοξικός» για οποιοδήποτε κέρδος.

«Apropos of Nothing» Σήμερα διαβάζουμε ότι ο εκδοτικός οίκος Hachette δέχθηκε την πρόκληση (η Grand Central Publishing έχει τα διεθνή δικαιώματα), η αυτοβιογραφία είναι έτοιμη κι έχει τίτλο και ημερομηνία εξόδου: το «Apropos of Nothing» θα κυκλοφορήσει στις 7 Απριλίου. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου το βιβλίο θα είναι η εξιστόρηση της ζωής και του έργου του Αλεν (θα περιγράφει την επαγγελματική του δριαστηριότητα, τις ταινίες, το θέατρο, τα χρόνια της τηλεόρασης, των περιοδικών και του stand up) αλλά και τον προσωπικών του σχεσεων (θα μιλήσει για την οικογένειά του, τους φίλους του, τους έρωτες του). Η αυτοβιογραφία θα κυκλοφορήσει την άνοιξη και στην Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Ο αντίλογος: O Γούντι Αλεν απαντάει στις εκ νέου κατηγορίες της θετής του κόρης

woody allen 607 1

Η αντίδραση της Ντίλαν Φάροου Η κόρη του Γούντι Αλεν αντέδρασε άμεσα στα νέα. Αποκάλυψε την «ταραχή» της για το γεγονός, κι αποκάλεσε την κίνηση της Hachette να κυκλοφορήσει το βιβλίο «απόλυτη προδοσία» καθώς ο ίδιος εκδοτικός οίκος είχε κυκλοφορήσει και το αποκαλυπτικό βιβλίο/ρεπορτάζ του αδελφού της, Ρόναν Φάροου, «Catch and Kill».

«Η απόφαση της Hachette να κυκλοφορήσει την αυτοβιογραφία του Γούντι Αλεν μου προκαλεί βαθιά ταραχή και προσωπικά τη θεωρώ απόλυτη προδοσία απέναντι στον αδελφό μου που η γενναία του ερευνητική δημοσιογραφία, έδωσε φωνή σε δεκάδες θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και γέννησε το βιβλίο του, που επίσης εκδόθηκε από τη Hachette.»

woody Allen dylan farrow 607

Δύο μέτρα και δύο σταθμά στη διασταύρωση των γεγονότων; Η Φάροου πρόσθεσε επίσης κάτι πολύ σωστό (πιστεύει κανείς ή όχι την ιστορία της): δεν είναι παράξενο ότι κανείς δεν επικοινώνησε με την οικογένεια για να διασταυρώσει τα γεγονότα; Κανόνας της έντυπης βιβλιογραφίας είναι κάτι τέτοιο και ειδικοί fact checkers κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά στους εκδοτικούς οίκους.

«Για την ιστορία να σας πω ότι κανείς δεν επικοινώνησε μαζί μου, κανένας fact checker δεν ήρθε σε επαφή με την οικογένειά μου για να διασταυρώσει τα γεγονότα που εξιστορούνται σε αυτή τη "βιογραφία". Κι αυτό δείχνει μία εγκληματική ανευθυνότητα εκ μέρους του εκδοτικού οίκου σε βασικά ζητήματα δεοντολογίας. Οταν η δική μου ιστορία ήταν να βγει στις εφημερίδες και τα περιοδικά, πέρασα ατελείωτες ώρες ανάκρισης, διπλοτσεκαρισμάτων, διασταύρωσης των πηγών. Η ιστορία μου δε θα έβλεπε το φως της δημοσιότητας χωρίς ένα εκτενές fact checking. Και τώρα; Μπροστά μας έχουμε άλλο ένα παράδειγμα ξεδιάντροπής ευνοϊκής μεταχείρισης που έχει ένας ισχυρός, πλούσιος και διάσημος άντρας. Η συνέργεια της Hachette είναι πασιφανής και ο εκδοτικός οίκος οφείλει να προσφέρει απαντήσεις για όλα αυτά.»

Ronan Farrow 607

Και ο Ρόναν Φάροου κάνει δηλώσεις:
Με μεγάλη απογοήτευση πληροφορήθηκα από την ειδησιογραφία ότι, ενώ άλλοι είπαν όχι, η Hachette, ο εκδοτκός οίκος με τον οποίο συνεργάζομαι, αγόρασε τα δικαιώματα και θα εκδόσει την αυτοβιογραφία του Γούντι Αλεν. Κι όλο αυτό συνέβαινε μυστικά από μένα και από την ομάδα μου, όσο δουλεύαμε για την έκδοση του δικού μου βιβλίου «Catch and Kill» - ενός βιβλίου που αποκαλύπτει πώς αρκετοί ισχυροί άντρες, ανάμεσά τους και ο Γούντι Αλεν, έχουν ασκήσει σεξουαλική κακοποίηση κι αποφύγει κάθε ευθύνη και νομική συνέπεια.

Η Hachette δεν έλεγχξε τίποτα, δεν διασταύρωσε πηγές για όσα γεγονότα παραθέτει το βιβλίο του Γούντι Αλεν. Κανείς δεν επικοινώνησε με την αδελφή μου για να πάρει μία δήλωση, ή να διασταυρώση το αφήγημα του Γούντι Αλεν. Κι ενώ υπάρχει η καταγγελία της για σεξουαλική κακοποίηση που υπέφερε από τον Γούντι Αλεν, μία καταγγελία που συνεχίζει να υποστηρίζεται από μαρτυρίες και γεγονότα εδώ και τρεις δεκαετίες.

Βρίσκω τη συμπεριφορά της Hachette εξαιρετικά αντιεπαγγελματική. Επίσης δείχνει παντελή έλλειψη ηθικής και απλού ενδιαφέροντος για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, γενικότερα, όχι μόνο σε σχέση με την περίπτωση Γούντι Αλεν.

Προτρέπω τη Hachette, ως δείγμα σεβασμού προς τους αναγνώστες, τους συνεργάτες και την ιστορία της, να προβεί σε ενδελεχή έλεγχο όσων εξιστορεί ο Γούντι Αλεν στην αυτοβιογραφία του, ειδικά σε όσα αφορούν την αδελφή μου και το αν λέει ή όχι την αλήθεια. Επίσης, έχω ήδη ενημερώσει τη Hachette ότι δεν μπορώ, με καθαρή συνείδηση, να συνεργάζομαι με εκδότες που συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα:

Οσοι έχουν πάρει το μέρος του Γούντι Αλλεν

Oσοι έχουν μετανιώσει τη συνεργασία μαζί του