Ενημέρωση

Οι εκπλήξεις, τα περίεργα, τα στατιστικά των υποψηφιοτήτων των βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2023

στα 10

Ολα όσα μάθαμε από τις φετινές υποψηφιότητες για τα βραβεία Ιρις 2023.

Οι εκπλήξεις, τα περίεργα, τα στατιστικά των υποψηφιοτήτων των βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2023

Τα πρώτα βραβεία της νέας σύνθεσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου συνεχίζουν με σταθερότητα στα βήματα των προηγούμενων χρόνων, με παρουσία στις φετινές υποψηφιότητες σχεδόν του συνόλου των ταινιών που υποβλήθηκαν, σαν την κατεξοχήν ορθή κίνηση, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ορατότητα μιας σχετικής πλειοψηφίας της κινηματογραφικής παραγωγής της χρονιάς.

Η από το 2022 εγκαθίδρυση των πέντε υποψηφιότητων - στις κατηγορίες που το επιτρέπουν οι υποβολές - ανέδειξε και πάλι ρεύματα ταινιών που συγκέντρωσαν πολλές υποψηφιότητες, αλλά και μεμονωμένες αναπάντεχες υποψηφιότητες, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι παραφωνίες (το διαρκές πρόβλημα της ταύτισης των κατηγοριών Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθεσίας και Σκηνοθεσίας - ειδικά φέτος μετά την ηθελημένη απουσία του Σωτήρη Γκορίτσα από την κατηγορία της Σκηνοθεσίας, μπορεί να δίνει ελπίδα για τους νέους δημιουργούς της χώρας, αλλά κάνει και τις δύο κατηγορίες να μοιάζουν σχετικά περιττές) ή οι ηχηρές απουσίες - με μεγαλύτερες ίσως φέτος στην κατηγορία της ταινίας μικρού μήκους όπου λείπουν οι περισσότερες από τις διεθνείς και βραβευμένες ταινίες της χρονιάς. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα «Ο Θρόνος του Ξέρξη» της Εύης Καλογηροπούλου, «Η Ανάμνηση μιας Εφηβικής Καταιγίδας» της Σοφίας Γεωργοβασίλη, «Seaside 5pm» του Βαλεντίν Στέισκαλ, «Nothing Holier than a Dolphin» της Ισαβέλλας Μαργαρα κ.ά.

Είναι σαφής τάση των μελών της Ακαδημίας να ψηφίζουν «ονόματα» και όχι επιτεύγματα, είτε αυτά έχουν να κάνουν με δουλειά πίσω είτε με δουλειά μπροστά από την κάμερα. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές στις κατηγορίες των ηθοποιών που σε συνδυασμό με τον κανονισμό που θέλει πολυάριθμες υποβολές σε κάθε κατηγορία από την κάθε ταινία (με συμμετοχές ρόλων που βρίσκονται στην γκρίζα γραμμή ανάμεσα στον Α' και τον Β' Ρόλο και ακόμη χειρότερα ανάμεσα στο guest και τον Β' Ρόλο), προκρίνεται στην τελική πεντάδα τελικά το όνομα και όχι ο ρόλος. Το ίδιο συμβαίνει, σε μικρότερο βαθμό στις τεχνικές κατηγορίες, αν και εκεί συνήθως το όνομα ταυτίζεται και με την τέχνη του υποψήφιου.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως η πρακτική της υποβολής ταινιών που δεν έχουν βγει στις αίθουσες και έχουν ωστόσο προγραμματιστεί να βγουν γύρω στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βραβείων Ιρις - πρακτική που ξεκίνησε με το «Digger» και συνεχίστηκε πέρσι με τα «Μαγνητικά Πεδία» και την «Αγέλη Προβάτων», δεν λειτουργεί πάντα υπέρ της ορατότητας των ταινιών. Το «Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη πρωταγωνιστεί μεν στις υποψηφιότητες, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τα «Μπάσταρδα» του Νίκου Πάστρα που άξιζαν περισσότερων υποψηφιοτήτων (και ειδικά μια για τη φωτογραφία του Πέτρου Νούσια) ή με το «Ακουσέ Με» της Μαρίας Ντούζα. Τα μέλη της Ακαδημίας βλέπουν μεν τις ταινίες στην ειδικά πλατφόρμα streaming που δημιουργείται κάθε χρόνο για τα βραβεία Ιρις, ωστόσο η έξοδος μιας ταινίας, ακόμη και όπως είναι πλέον η έξοδος στις ελληνικές αίθουσες (αποσπασματική και σύντομη), την φέρνει πριν τις υποψηφιότητες με περισσότερους πόντους αναγνωρισιμότητας ακόμη και από τα ίδια τα μέλη.

Για να καταλήξουμε φυσικά, στο ίδιο ακριβώς σημείο όπως κάθε χρονιά. Πως το σημαντικότερο συμπέρασμα από την ετήσια διαδικασία των βραβείων - και φέτος περισσότερο από ποτέ - είναι το πώς αυτά θα μπορέσουν να αναδείξουν τις ταινίες της κάθε χρονιάς σε ένα ελληνικό τοπίο που αδιαφορεί για το ελληνικό σινεμά (η ταινία με τα περισσότερα εισιτήρια φέτος είναι το «Πίσω από τις Θημωνιές» με μόλις 12.000 εισιτήρια που φαντάζουν πλέον με τεράστια επιτυχία). Αυτή είναι η πρόκληση για την Ακαδημία αλλά και για την Πολιτεία που αναλώνεται στην εφήμερη λάμψη του «ελληνικού Χόλιγουντ», χάνοντας διαρκώς, επαναλαμβανόμενα και με πείσμα την ευκαιρία να αναδείξει το σινεμά της χώρας, ένα σινεμά συναρπαστικό, καινοτόμο, γοητευτικό που μπορεί να κατηγορηθεί για πολλά, όπως κάθε εθνικό σινεμά, αλλά που οφείλει να αναγνωριστεί και να επαναιθεί για άλλα τόσα και σίγουρα αξίζει μιας καλύτερης τύχης από το κοινό και μιας ολοκληρωμένης στήριξης από όσους οφείλουν να το στηρίξουν.

Η φετινή Τελετή Απονομής των Ιρις 2023 θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Ιουνίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με παρουσιάστριες τις ηθοποιούς Νατάσα Εξηνταβελώνη και Λίλα Μπακλέση.

ιρις 2023

TA TRIVIA ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

Οι 17 υποψηφιότητες του «Πίσω από τις Θημωνιές» είναι οι περισσότερες που έχει συγκεντρώσει ταινία στην ιστορία των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Το 2023 είναι η χρονιά με τις περισσότερες γυναίκες υποψήφιες σε όλες τις κατηγορίες. Σημαντική η πεντάδα της Καλύτερης Ταινίας με παρουσία και στις πέντε ταινίες γυναικών παραγωγών αλλά και η παρουσία τεσσάρων γυναικών (από 5 υποψηφιότητες) στην κατηγορία Μικρού Μήκους Σπουδαστικής Ταινίας, ως παρακαταθήκη για το μέλλον.

Ο Γκάμπριελ Γιάρεντ, υποψήφιος για τη μουσική του «Broadway», είναι ο πρώτος «υποψήφιος» της Ακαδημίας που έχει ήδη κερδίσει Οσκαρ (για τον «Αγγλο Ασθενή» το 1996).

Ολες οι ηθοποιοί στην κατηγορία του Α' Γυναικείου Ρόλου είναι υποψήφιες για πρώτη φορά.

Η διπλή υποψηφιότητα της Μαρίσσας Τριανταφυλλίδου συμβαίνει δεύτερη φορά. Ηταν υποψήφια ξανά το 2015 στον Β' Γυναικείο Ρόλο για το «Xenia» και το «Στο Σπίτι». Δεν είχε κερδίσει για κανένα από τα δύο.

Πρωτοεμφανιζόμενοι στις υποψηφιότητες είναι και όλοι οι υποψήφιοι στην κατηγορία της Καλύτερης Σκηνογραφίας.

Ο Αντώνης Κοτζιάς αυξάνει και πληθαίνει τις υποψηφιότητές του κάθε χρονιά. Φέτος είναι υποψήφιος και στις τρεις ταινίες που είναι υποψήφιες για Ειδικά εφφέ.

Ο Κώστας Βαρυμποπιώτης, υποψήφιος φέτος στις τρεις από τις πέντε ταινίες της κατηγορίας του Καλύτερου Ηχου, φτάνει τις 25 υποψηφιότητες και παραμένει ο άνθρωπος με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία των βραβείων της Ακαδημίας.

ιρις 2023

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΝΑ ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

Οι υποψηφιότητες ανά ταινία

Πίσω από τις Θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου - 17 υποψηφιότητες
Broadway του Χρήστου Μασσαλά - 15 υποψηφιότητες
Dodo του Πάνου Χ. Κούτρα - 15 υποψηφιότητες
Φαντάσματα της Επανάστασης του Θάνου Αναστόπουλου - 10 υποψηφιότητες
Black Stone του Σπύρου Ιακωβίδη - 7 υποψηφιότητες (δεν έχει βγει στις αίθουσες)
Ησυχία 6-9 του Χρήστου Πασσαλή - 6 υποψηφιότητες
Μπάσταρδα του Νίκου Πάστρα - 2 υποψηφιότητες (δεν έχει βγει στις αίθουσες)
Η Πόλη και η Πόλη των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα - 2 υποψηφιότητες
Μέρες Ξηρασίας του Εμίν Αλπέρ - 2 υποψηφιότητες
Ακουσέ Με της Μαρίας Ντούζα - 1 υποψηφιότητα (δεν έχει βγει στις αίθουσες)
Με Αξιοπρέπεια του Δημήτρη Κατσιμίρη - 1 υποψηφιότητα (δεν έχει βγει στις αίθουσες)
Kerr του Ταϊφούν Πιρσελίμογλου - 1 υποψηφιότητα
Προς το Βορρά του Μιχάι Μινκάν - 1 υποψηφιότητα (δεν έχει βγει στις αίθουσες)
Οι Γάμοι της Τήλου του Παναγιώτη Ευαγγελίδη - 1 υποψηφιότητα (δεν έχει βγει στις αίθουσες)
Χειροπαλαιστής του Γιώργου Γούση - 1 υποψηφιότητα
The Other Half του Γιώργου Μουτάφη - 1 υποψηφιότητα
Αποχαιρετισμός: Η Μνήμη του Τόπου του Σταύρου Ψυλλάκη - 1 υποψηφιότητα
Νύχτες Αυγούστου της Αλκηστης Μιχαλοπούλου (Μικρού Μήκους) - 1 υποψηφιότητα
Τσουλάκια της Δέσποινα Μαυρίδου (Μικρού Μήκους) - 1 υποψηφιότητα
Φωτοευαισθησία της Μελίνας Λουκανίδου (Μικρού Μήκους) - 1 υποψηφιότητα
Love you more than peanut butter της Αριάδνης Λίττου (Μικρού Μήκους) - 1 υποψηφιότητα
Salted Lake του Αλέξανδρου Σολτς (Μικρού Μήκους) - 1 υποψηφιότητα
Μια Νύχτα στο Νεκροταφείο του Στέλιου Πολυχρονάκη (Μικρού Μήκους) - 1 υποψηφιότητα
Ροζ Βουνό του Thomas Künstler (Μικρού Μήκους) - 1 υποψηφιότητα
Cat Postale του Ζαχαρία Μαυροειδή (Μικρού Μήκους) - 1 υποψηφιότητα
Δωμάτια με θέα των Νικόλα Παπαδημητρίου και Νικολέτας Παράσχη (Μικρού Μήκους) - 1 υποψηφιότητα
Μνήμη με Ουρά του Δημήτρη Ινδαρέ (Μικρού Μήκους) - 1 υποψηφιότητα
IODINE, Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου του Ορφέα Περετζή (Μικρού Μήκους) - 1 υποψηφιότητα
11:20 του Δημήτρη Νάκου (Μικρού Μήκους) - 1 υποψηφιότητα
Οχι Αύριο της Αμέρισσας Μπάστα (Μικρού Μήκους) - 1 υποψηφιότητα
Τελευταία Πνοή του Χάρη Ραφτογιάννη (Μικρού Μήκους) - 1 υποψηφιότητα
Airhostess-737 του Θανάση Νεοφώτιστου (Μικρού Μήκους) - 1 υποψηφιότητα
Tokakis ή What’s my Name του Θάνου Τοκάκη (Μικρού Μήκους) - 1 υποψηφιότητα

ιρις 2023

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

Από την ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» υποψήφιοι είναι οι Ιωάννα Μπολομύτη, Markus Halberschmidt, Vladimir Anastasov και Angela Nestorovska | Τρεις συνολικά υποψηφιότητες για την Ιωάννα Μπολομύτη. Ηταν υποψήφια το 2022 στην κατηγορία καλύτερης ταινίας Μικρού Μήκους Animation με το «Απωλεσθέντα». Το 2023 είναι υποψήφια και στην Κατηγορία Καλύτερης Ταινίας για το «Πίσω από τις Θημωνιές» και στην κατηγορία Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους με το «Airhostess-737». | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Markus Halberschmidt. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Vladimir Anastasov. | Πρώτη υποψηφιότητα για την Angela Nestorovska.

Από την ταινία «Φαντάσματα της Επανάστασης» υποψήφιοι είναι οι Στέλλα Θεοδωράκη, Nicoletta Romeo, Θάνος Αναστόπουλος και Roberto Romeo | Επτά συνολικά υποψηφιότητες για την Στέλλα Θεοδωράκη. Ηταν υποψήφια και νικήτρια το 2013 για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ με τα «Ημερολόγια Αμνησίας» και υποψήφια στην Καλύτερη Ταινία με την «Κόρη». Ηταν υποψήφια το 2015 στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας με την «Ηλέκτρα». Ηταν υποψήφια και νικήτρια το 2019 στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ με την «Τελευταία Παραλία». Ηταν υποψήφια το 2018 στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ με τον «Μεγάλο Περίπατο της Αλκης». Ηταν υποψήφια το 2019 στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας με το «Ελεύθερο Θέμα». | Δεύτερη υποψηφιότητα για την Nicoletta Romeo. Ηταν υποψήφια και νικήτρια το 2017 στην κατηγορία του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για την «Τελευταία Παραλία». | Δώδεκα συνολικά υποψηφιότητες για τον Θάνο Αναστόπουλο. Ηταν υποψήφιος για Καλύτερη Ταινία το 2011 για τη «Χώρα Προέλευσης», ήταν υποψήφος για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία (νικητής) και Σενάριο (νικητής) για την «Κόρη» το 2013, ήταν υποψήφιος το 2017 για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ για την «Τελευταία Παραλία» όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2018 για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αλκης», ήταν υποψήφιος για Καλύτερη Ταινία το 2019 για το «Ελεύθερο Θέμα». Το 2023 είναι υποψήφιος για Σενάριο, Σκηνοθεσία και Καλύτερη Ταινία για τα «Φαντάσματα του Παρελθόντος» και στην κατηγόρια της Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους για το «11:20». | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Roberto Romeo.

Από την ταινία «Black Stone» υποψήφια είναι η Μαρία Κοντογιάννη | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Ζαχαρία Μαυροειδή. Ηταν υποψήφιος το 2020 για το Σενάριο του «Απόστρατου». | Δύο συνολικά υποψηφιότητες για την Μαρία Κοντογιάννη. Το 2023 είναι υποψήφια για το «Cat Postale» στην Κατηγορία Μικρού Μήκους Animation και για Καλύτερη Ταινία για το «Black Stone».

Από την ταινία «Broadway» υποψήφιοι είναι οι Αμάντα Λιβανού, Bertrand Gore, Cristian Nicolescu και Χρήστος Μασσαλάς | Πέμπτη υποψηφιότητα για την Αμάντα Λιβανού. Ηταν υποψήφια και νικήτρια το 2014 για το «Λάμπουν στο Σκοτάδι» στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, το 2019 για τον «Οίκτο» στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας, το 2021 για το «Ορνιθες (Ή Πως να Γίνεις Πουλί και το 2022 για το Ντοκιμαντέρ «Νύχτες και Μέρες της Δήμητρας Κ.». | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Bertrand Gore. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Cristian Nicolescu. | Πέντε υποψηφιότητες συνολικά για τον Χρήστο Μασσαλά. Ηταν υποψήφιος και νικητής το 2018 στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους για το «Copa-Loca». Το 2023 είναι υποψήφιος για Σενάριο, Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθέσία, Σκηνοθεσία και Καλύτερη Ταινία για το «Broadway».

Από την ταινία «Dodo» υποψήφιοι είναι οι Ελένη Κοσσυφίδου, Πάνος Χ. Κούτρας, Marie-Pierre Macia, Claire Gadea και Joseph Rouschop | Δέκα συνολικά υποψηφιότητες για την Ελένη Κοσσυφίδου. Το 2022 ήταν υποψήφια για ταινία μικρού μήκους με το «Soul Food» και για ταινία ντοκιμαντέρ για το «Γαβριέλλα, η Γερμανίδα με το Ποδήλατο». Ηταν υποψήφια το 2010 για Καλύτερη Ταινία για τη «Στρέλλα», το 2014 για Καλύτερη Ταινία για τον «Εχθρό Μου», το 2015 για Καλύτερη Ταινία για το «Xenia» όπου και κέρδισε, το 2019 για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ για το «Κωστής Παπαγιώργης: Ο Πιο Γλυκός Μισάνθρωπος». Ηταν υποψήφια το 2019 για Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους για το «Η Σιγή των Ψαριών Οταν Πεθαίνουν», το 2020 για το «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι εμάς» και το 2021 για τον «Πρώτο Ερωτα». | Εννιά συνολικά υποψηφιότητες για τον Πάνο Χ. Κούτρα. Τρεις υποψηφιότητες (Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας) το 2010 για τη «Στρέλλα», τρεις υποψηφιότητες και αντίστοιχες νίκες (Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας) το 2015 για το «Xenia» και τρεις υποψηφιότητες το 2023 (Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας) για το «Dodo». | Δεύτερη υποψηφιότητα για την Marie-Pierre Macia. Ηταν υποψήφια και νικήτρια το 2015 για το «Xenia». | Πρώτη υποψηφιότητα για την Claire Gadea. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Joseph Rouschop.

ιρις 2023

Βραβείο Ντοκιμαντέρ

Από την ταινία «Αποχαιρετισμός, Η Μνήμη του Τόπου» υποψήφιοι είναι οι Βαγγέλης Φάμπας και Σταύρος Ψυλλάκης | Τέταρτη υποψηφιότητα για τον Σταύρο Ψυλλάκη - ήταν υποψήφιος και κέρδισε το 2010 με το «Αλλος Δρόμος Δεν Υπήρχε», ήταν υποψήφιος το 2019 με το «Για Χωρίς Λόγους συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη» και το 2022 με την «Οφειλή». | Τρεις υποψηφιότητες συνολικά για τον Βαγγέλη Φάμπα. Ηταν υποψηφιος και νικητής του βραβείου Ταινίας Μικρού Μήκους για το «Το Βανκούβερ» και υποψήφιος για Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) για την «Οφειλή» το 2022.

Από την ταινία «Οι Γάμοι της Τήλου» υποψήφιοι είναι η Romanna Lobach και ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης | Πρώτη υποψηφιότητα της Romanna Lobach. | Πέντε συνολικά υποψηφιότητες για τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη. Είχε προταθεί το 2014 στην κατηγορία του Ντοκιμαντέρ και είχε κερδίσει με το «Λάμπουν στο Σκοτάδι», είχε προταθεί ξανά το 2020 με το «Irving Park», ενώ ήταν και δύο φορές υποψήφιος ως συνσεναριογράφος του Πάνου Χ. Κούτρα, το 2010 για το σενάριο της «Στρέλλας» και το 2015 για το «Xenia» όπου και ήταν νικητής.

Από την ταινία «Η Πόλη και η Πόλη» υποψήφιοι είναι οι Μαρία Δρανδάκη, Χρήστος Πασσαλής και Σύλλας Τζουμέρκας | Πέμπτη υποψηφιότητα για την Μαρία Δρανδάκη. Ηταν υποψήφια τρεις φορές στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους, το 2020 με το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», το 2011 με τη «Χώρα Προέλευσης» και το 2015 με την «Εκρηξη». Το 2022 ήταν υποψήφια στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Μειοψηφικής Παραγωγής με το «Quicksand». | Τέσσερις υποψηφιότητές έχει συνολικά ο Χρήστος Πασσαλής. Η πρώτη ήταν στην κατηγορία του Β' Ανδρικού Ρόλου το 2010 για τον «Κυνόδοντα», η δεύτερη στην κατηγορία του Β' Ανδρικού Ρόλου το 2020 για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών». Το 2023 είναι υποψήφιος για καλύτερη Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθεσία για το «Ησυχία 6-9» και για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ για το «Η Πόλη και η Πόλη». | Οκτώ συνολικά οι υποψηφιότητες του Σύλλα Τζουμέρκα. Ηταν υποψήφιος για Σενάριο, Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθεσία (και νικητής), Σκηνοθεσία και Καλύτερη Ταινία το 2011 για τη «Χώρα Προέλευσης», υποψήφιος και νικητής σεναρίου για το «Suntan» το 2017 και υποψήφιος για σενάριο και σκηνοθεσία (και νικητής) το 2020 για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών».

Από την ταινία «Χειροπαλαιστής» υποψήφιοι είναι οι Φωτεινή Οικονομοπούλου, Βασιλική Πατρούμπα, Σοφία Δημοπούλου και Γιώργος Γούσης | Δεύτερη υποψηφίοτητα για την Φωτεινή Οικονομοπούλου. Ηταν υποψήφια το 2014 στην ίδια κατηγορία του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ με το «Οι Νύμφες του Hindu Kush». | Πρώτη υποψηφιότητα για την Βασιλική Πατρούμπα. | Πρώτη υποψηφιότητα για την Σοφία Δημοπούλου. | Πέμπτη υποψηφιότητα του Γιώργου Γούση. Ηταν υποψήφιος και νικητής το 2020 με το Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους «Ο Χειροπαλαιστής» και ήταν υποψήφιος και νικητής το 2022 στις κατηγορίες Σεναρίου, Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας.

Από την ταινία «The Other Half» υποψήφιος είναι ο Γιώργος Μουτάφης | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Γιώργο Μουτάφη

ιρις 2023

Βραβείο Ελληνικής Μειοψηφικής Συμπαραγωγής

Από την ταινία «Προς τον Βορρά» υποψήφιος είναι ο Κωνσταντίνος Βασίλαρος | Πέντε συνολικά υποψηφιότητες για τον Κωνσταντίνο Βασίλαρο. Ηταν υποψήφιος το 2022 στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας για την «Αγία Εμυ». Το 2023 είναι υποψήφιος δύο φορές στην κατηγορία Μικρού Μήκους Animation με το «Μια Νύχτα στο Νεκροταφείο» και το «Ροζ Βουνό», στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους με το «IODINE, H Ελλάδα στα Ερείπια του Μεσολογγίου» και στην κατηγορία Μειοψηφικής Παραγωγής με το «Πέρα από το Βορρά».

Από την ταινία «Burning Days» υποψήφιος είναι ο Γιώργος Τσούργιαννης | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Γιώργο Τσούργιαννη. Ηταν υποψήφιος και νικητής το 2010 στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας με τον «Κυνόδοντα».

Από την ταινία «Kerr» υποψήφιοι είναι ο Νίκος Μουστάκας και η Νάνσυ Κοκολάκη | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Νίκο Μουστάκα. | Πρώτη υποψηφιότητα για τη Νάνσυ Κοκολάκη.

ιρις 2023

Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

Από την ταινία «11:20» υποψήφιοι είναι οι Δημήτρης Νάκος και Θάνος Αναστόπουλος | Τρίτη υποψηφιότητα για τον Δημήτρη Νάκο. Ηταν υποψήφιος το 2016 στην ίδια κατηγορία Μικρού Μήκους με το «4 Μαρτίου» και το 2018 στην ίδια κατηγορία με την «Κατάψυξη». | Δώδεκα συνολικά υποψηφιότητες για τον Θάνο Αναστόπουλο. Ηταν υποψήφιος για Καλύτερη Ταινία το 2011 για τη «Χώρα Προέλευσης», ήταν υποψήφιος για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία (νικητής) και Σενάριο (νικητής) για την «Κόρη» το 2013, ήταν υποψήφιος το 2017 για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ για την «Τελευταία Παραλία» όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2018 για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αλκης», ήταν υποψήφιος για Καλύτερη Ταινία το 2019 για το «Ελεύθερο Θέμα». Το 2023 είναι υποψήφιος για Σενάριο, Σκηνοθεσία και Καλύτερη Ταινία για τα «Φαντάσματα του Παρελθόντος» και στην κατηγόρια της Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους για το «11:20».

Από την ταινία «Οχι Αύριο» υποψήφιες είναι η Αμέρισσα Μπάστα και η Ιωάννα Σουλτάνη | Πρώτη υποψηφιότητα της Αμέρισσας Μπάστα. | Τρίτη υποψηφιότητα για την Ιωάννα Σουλτάνη. Ηταν υποψήφια στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας το 2020 με το «Δεν Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος, Αλλά Πρέπει Να Μιλήσουμε Για Κάτι Πολύ Σοβαρό» και το 2022 ήταν υποψήφια και νικήτρια στην κατηγορία Μικρού Μήκους Aniimation με το «Απ' το Μπαλκόνι».

Από την ταινία «Τελευταία Πνοή» υποψήφιος είναι ο Χάρης Ραφτογιάννης | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Χάρη Ραφτογιάννη. Ηταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία Μικρού Μήκους το 2021 με τον «Πρώτο Ερωτα».

Από την ταινία «Airhostess-737» υποψήφιοι είναι οι Θανάσης Νεοφώτιστος, Δημήτρης Τσακαλέας και Ιωάννα Μπολομύτη | Τρίτη υποψηφιότητα για τον Θανάση Νεοφώτιστο. Ηταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία Μικρού Μήκους το 2015 με την «Προσευχή» και το 2019 με την «Λεωφόρο Πατησίων». | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Δημήτρη Τσακαλέα. | Τρεις συνολικά υποψηφιότητες για την Ιωάννα Μπολομύτη. Ηταν υποψήφια το 2022 στην κατηγορία καλύτερης ταινίας Μικρού Μήκους Animation με το «Απωλεσθέντα». Το 2023 είναι υποψήφια και στην Κατηγορία Καλύτερης Ταινίας για το «Πίσω από τις Θημωνιές» και στην κατηγορία Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους με το «Airhostess-737».

Από την ταινία «Tokakis ή What’s my Name» υποψήφιοι είνα οι Θάνος Τοκάκης, Μαρίνα Δανέζη και Τάσος Κορωνάκης | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Θάνο Τοκάκη. Το 2020 ήταν υποψήφιος και νικητής στην κατηγορία Β' Ανδρικού Ρόλου για την «Ευτυχία». | Τέταρτη υποψηφιότητα για την Μαρίνα Δανέζη. Ηταν υποψήφια το 2012 στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ με το «Σωματείο Ρακοσυλλεκτών», το 2014 στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας με τους «Αισθηματίες» και το 2017 στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για το «90 Χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το Μέλλον». | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Τάσο Κορωνάκη.

ιρις 2023

Βραβείο Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ

Από την ταινία «Δωμάτια με Θέα» υποψήφιοι είναι οι Νικόλας Παπαδημητρίου και Νικολέτα Παράσχη | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Νικόλα Παπαδημητρίου | Πρώτη υποψηφιότητα για την Νικολέτα Παράσχη.

Από την ταινία «Μνήμη με Ουρά» υποψήφιος είναι ο Δημήτρης Ινδαρές | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Δημήτρη Ινδαρέ.

Από την ταινία «IODINE, Η Ελλάδα στα Ερείπια του Μεσολογγίου» υποψήφιοι είναι οι Ορφέας Περετζής, Κωνσταντίνος Βασίλαρος, Νίκη Θεοδωρίδη | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Ορφέα Περετζή. | Πέντε συνολικά υποψηφιότητες για τον Κωνσταντίνο Βασίλαρο. Ηταν υποψήφιος το 2022 στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας για την «Αγία Εμυ». Το 2023 είναι υποψήφιος δύο φορές στην κατηγορία Μικρού Μήκους Animation με το «Μια Νύχτα στο Νεκροταφείο» και το «Ροζ Βουνό», στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους με το «IODINE, H Ελλάδα στα Ερείπια του Μεσολογγίου» και στην κατηγορία Μειοψηφικής Παραγωγής με το «Πέρα από το Βορρά». | Πρώτη υποψηφιότητα για την Νίκη Θεοδωρίδη.

ιρις 2023

Βραβείο Μικρού Μήκους Animation

Από την ταινία «Μια Νύχτα στο Νεκροταφείο» είναι οι Στέλιος Πολυχρονάκης και Κωνσταντίνος Βασίλαρος | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Στέλιο Πολυχρονάκη. Ηταν υποψήφιος το 2011 στην κατηγορία Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας με το «Χωριό». | Πέντε συνολικά υποψηφιότητες για τον Κωνσταντίνο Βασίλαρο. Ηταν υποψήφιος το 2022 στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας για την «Αγία Εμυ». Το 2023 είναι υποψήφιος δύο φορές στην κατηγορία Μικρού Μήκους Animation με το «Μια Νύχτα στο Νεκροταφείο» και το «Ροζ Βουνό», στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους με το «IODINE, H Ελλάδα στα Ερείπια του Μεσολογγίου» και στην κατηγορία Μειοψηφικής Παραγωγής με το «Πέρα από το Βορρά».

Από την ταινία «Ροζ Βουνό» υποψήφιοι είναι οι Thomas Künstler και Κωνσταντίνος Βασίλαρος | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Thomas Künstler. | Πέντε συνολικά υποψηφιότητες για τον Κωνσταντίνο Βασίλαρο. Ηταν υποψήφιος το 2022 στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας για την «Αγία Εμυ». Το 2023 είναι υποψήφιος δύο φορές στην κατηγορία Μικρού Μήκους Animation με το «Μια Νύχτα στο Νεκροταφείο» και το «Ροζ Βουνό», στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους με το «IODINE, H Ελλάδα στα Ερείπια του Μεσολογγίου» και στην κατηγορία Μειοψηφικής Παραγωγής με το «Πέρα από το Βορρά».

Από την ταινία «Cat Postale» υποψήφιοι είναι οι Ζαχαρίας Μαυροειδής και Μαρία Κοντογιάννη | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Ζαχαρία Μαυροειδή. Ηταν υποψήφιος το 2020 για το Σενάριο του «Απόστρατου». | Δύο συνολικά υποψηφιότητες για την Μαρία Κοντογιάννη. Το 2023 είναι υποψήφια για το «Cat Postale» στην Κατηγορία Μικρού Μήκους Animation και για Καλύτερη Ταινία για το «Black Stone».

ιρις 2023

Βραβείο Μικρού Μήκους Σπουδαστικής Ταινίας

Από την ταινία «Νύχτες Αυγούστου» υποψήφια είναι η Αλκηστη Μιχαλοπούλου | Πρώτη υποψηφιότητα για την Αλκηστη Μιχαλοπούλου.

Από την ταινία «Τσουλάκια» υποψήφια είναι η Δέσποινα Μαυρίδου | Πρώτη υποψηφιότητα για την Δέσποινα Μαυρίδου.

Από την ταινία «Φωτοευαισθησία» υποψήφια είναι η Μελίνα Λουκανίδου | Πρώτη υποψηφιότητα για την Μελίνα Λουκανίδου.

Από την ταινία «Love you More than Peanut Butter» υποψήφια είναι η Αριάδνη Λίττου | Δεύτερη υποψηφιότητα για την Αριάδνη Λίτου. Ηταν υποψήφια στην ίδια κατηγορία και το 2022 με το «Αντε Ντε».

Από την ταινία «Salted Lake» υποψήφιος είναι ο Αλέξανδρος Σολτς | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Αλέξανδρο Σολτς.

ιρις 2023

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Από την ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» υποψήφια είναι η Ασημίνα Προέδρου | Τρεις υποψηφιότητες όλες το 2023 για το «Πίσω από τις Θημωνιές»: Σεναρίου, Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθεσίας και Σκηνοθεσίας.

Από την ταινία «Φαντάσματα της Επανάστασης» υποψήφιος είναι ο Θάνος Αναστόπουλος | Δώδεκα συνολικά υποψηφιότητες για τον Θάνο Αναστόπουλο. Ηταν υποψήφιος για Καλύτερη Ταινία το 2011 για τη «Χώρα Προέλευσης», ήταν υποψήφιος για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία (νικητής) και Σενάριο (νικητής) για την «Κόρη» το 2013, ήταν υποψήφιος το 2017 για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ για την «Τελευταία Παραλία» όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2018 για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αλκης», ήταν υποψήφιος για Καλύτερη Ταινία το 2019 για το «Ελεύθερο Θέμα». Το 2023 είναι υποψήφιος για Σενάριο, Σκηνοθεσία και Καλύτερη Ταινία για τα «Φαντάσματα του Παρελθόντος» και στην κατηγόρια της Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους για το «11:20».

Από την ταινία «Black Stone» υποψήφιος είναι ο Σπύρος Ιακωβίδης | Τρεις συνολικά υποψηφιότητες για τον Σπύρο Ιακωβίδη, όλες το 2023 για το «Black Stone»: Σεναρίου, Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθέσίας και Σκηνοθεσίας.

Από την ταινία «Broadway» υποψήφιος είναι ο Χρήστος Μασσαλάς | Πέντε υποψηφιότητες συνολικά για τον Χρήστο Μασσαλά. Ηταν υποψήφιος και νικητής το 2018 στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους για το «Copa-Loca». Το 2023 είναι υποψήφιος για Σενάριο, Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθέσία, Σκηνοθεσία και Καλύτερη Ταινία για το «Broadway».

Από την ταινία «Dodo» υποψήφιος είναι ο Πάνος Χ. Κούτρας | Εννιά συνολικά υποψηφιότητες για τον Πάνο Χ. Κούτρα. Τρεις υποψηφιότητες (Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας) το 2010 για τη «Στρέλλα», τρεις υποψηφιότητες και αντίστοιχες νίκες (Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας) το 2015 για το «Xenia» και τρεις υποψηφιότητες το 2023 (Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας) για το «Dodo».

ιρις 2023

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

Από την ταινία «Ησυχία 6-9» υποψήφιος είναι ο Χρήστος Πασσαλής | Τέσσερις υποψηφιότητές έχει συνολικά ο Χρήστος Πασσαλής. Η πρώτη ήταν στην κατηγορία του Β' Ανδρικού Ρόλου το 2010 για τον «Κυνόδοντα», η δεύτερη στην κατηγορία του Β' Ανδρικού Ρόλου το 2020 για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών». Το 2023 είναι υποψήφιος για καλύτερη Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθεσία για το «Ησυχία 6-9» και για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ για το «Η Πόλη και η Πόλη».

Από την ταινία «Μπάσταρδα» υποψήφιος είναι ο Νίκος Πάστρας | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Νίκο Πάστρα. Πρώτη ως σκηνοθέτης. Είχε προταθεί και κερδίσει το 2020 στην κατηγορία του Καλύτερου Μοντάζ για τη «Winona».

Από την ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» υποψήφια είναι η Ασημίνα Προέδρου | Τρεις υποψηφιότητες όλες το 2023 για το «Πίσω από τις Θημωνιές»: Σεναρίου, Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθεσίας και Σκηνοθεσίας.

Από την ταινία «Black Stone» υποψήφιος είναι ο Σπύρος Ιακωβίδης | Τρεις συνολικά υποψηφιότητες για τον Σπύρο Ιακωβίδη, όλες το 2023 για το «Black Stone»: Σεναρίου, Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθέσίας και Σκηνοθεσίας.

Από την ταινία «Broadway» υποψήφιος είναι ο Χρήστος Μασσαλάς | Πέντε υποψηφιότητες συνολικά για τον Χρήστο Μασσαλά. Ηταν υποψήφιος και νικητής το 2018 στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους για το «Copa-Loca». Το 2023 είναι υποψήφιος για Σενάριο, Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθέσία, Σκηνοθεσία και Καλύτερη Ταινία για το «Broadway».

ιρις 2023

Βραβείο Σεναρίου

Από την ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» υποψήφια είναι η Ασημίνα Προέδρου | Τρεις υποψηφιότητες όλες το 2023 για το «Πίσω από τις Θημωνιές»: Σεναρίου, Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθεσίας και Σκηνοθεσίας.

Από την ταινία «Φαντάσματα της Επανάστασης» υποψήφιοι είναι οι Θάνος Αναστόπουλος και Stefano Dongetti | Δώδεκα συνολικά υποψηφιότητες για τον Θάνο Αναστόπουλο. Ηταν υποψήφιος για Καλύτερη Ταινία το 2011 για τη «Χώρα Προέλευσης», ήταν υποψήφος για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία (νικητής) και Σενάριο (νικητής) για την «Κόρη» το 2013, ήταν υποψήφιος το 2017 για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ για την «Τελευταία Παραλία» όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2018 για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αλκης», ήταν υποψήφιος για Καλύτερη Ταινία το 2019 για το «Ελεύθερο Θέμα». Το 2023 είναι υποψήφιος για Σενάριο, Σκηνοθεσία και Καλύτερη Ταινία για τα «Φαντάσματα του Παρελθόντος» και στην κατηγόρια της Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους για το «11:20». | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Stefano Dongetti.

Από την ταινία «Black Stone» υποψήφιοι είναι οι Σπύρος Ιακωβίδης και Ziad Semaan | Τρεις συνολικά υποψηφιότητες για τον Σπύρο Ιακωβίδη, όλες το 2023 για το «Black Stone»: Σεναρίου, Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθέσίας και Σκηνοθεσίας | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Ziad Semaan.

Από την ταινία «Broadway» υποψήφιος είναι ο Χρήστος Μασσαλάς | Πέντε υποψηφιότητες συνολικά για τον Χρήστο Μασσαλά. Ηταν υποψήφιος και νικητής το 2018 στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους για το «Copa-Loca». Το 2023 είναι υποψήφιος για Σενάριο, Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθέσία, Σκηνοθεσία και Καλύτερη Ταινία για το «Broadway».

Από την ταινία «Dodo» υποψήφιος είναι ο Πάνος Χ. Κούτρας | Εννιά συνολικά υποψηφιότητες για τον Πάνο Χ. Κούτρα. Τρεις υποψηφιότητες (Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας) το 2010 για τη «Στρέλλα», τρεις υποψηφιότητες και αντίστοιχες νίκες (Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας) το 2015 για το «Xenia» και τρεις υποψηφιότητες το 2023 (Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας) για το «Dodo».

ιρις 2023

Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου

Από την ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» υποψήφια είναι η Λένα Ουζουνίδου | Πρώτη υποψηφιότητα για την Λένα Ουζουνίδου.

Από την ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» υποψήφια είναι η Ευγενία Λάβδα | Πρώτη υποψηφιότητα για την Ευγενία Λάβδα.

Από την ταινία «Black Stone» υποψήφια είναι η Ελένη Κοκκίδου | Πρώτη υποψηφιότητα για την Ελένη Κοκκίδου.

Από την ταινία «Broadway» υποψήφια είναι η Eλσα Λεκάκου | Πρώτη υποψηφιότητα για την Ελσα Λεκάκου.

Από την ταινία «Dodo» υποήψήφια είναι η Σμαράγδα Καρύδη | Πρώτη υποψηφιότητα για την Σμαράγδα Καρύδη.

ιρις 2023

Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου

Από την ταινία «Εκεί που Ζούμε» υποψήφιος είναι ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος | Δεύτερη υποψηφίοτητα για τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο. Ηταν υποψήφιος το 2012 στην κατηγορία του Α' Ανδρικού Ρόλου για το «Γάλα»

Από την ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» υποψήφιος είναι ο Στάθης Σταμουλακάτος | Δεύτερη υποψήφιότητα για τον Στάθη Σταμουλακάτο. Ηταν υποψήφιος στην κατηγορία του Β' Ανδρικού Ρόλου το 2021 για το «Πρόστιμο».

Από την ταινία «Black Stone» υποψήφιος είναι ο Γιώργος Κατσής | Πρώτη υποψήφιοτητα για τον Γιώργο Κατσή.

Από την ταινία «Broadway» υποψήφιος είναι ο Φοίβος Παπαδόπουλος | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Φοίβο Παπαδόπουλο.

Από την ταινία «Dodo» υποψήφιος είναι ο Ακης Σακελλαρίου | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Ακη Σακελλαρίου.

ιρις 2023

Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου
έξι (6) υποψηφιότητες λόγω ισοψηφίας

Από την ταινία «Με Αξιοπρέπεια» υποψήφια είναι η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη | Δεύτερη υποψηφιότητα για την Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη. Η πρώτη ήταν το 2016 στην κατηγορία του Α' Γυναικείου Ρόλου για το «Smac»

Από την ταινία «Εκεί που Ζούμε» υποψήφια είναι η Μαρία Καλλιμάνη | Τέταρτη υποψηφιότητα για την Μαρία Καλλιμάνη. Ηταν υποψήφια το 2017 στην κατηγορία του Α' Γυναικείου Ρόλου για το «Νοτιά». Ηταν υποψήφια και νικήτρια το 2015 στην κατηγορία του Α' Γυναικείου Ρόλου για το «Στο Σπίτι». Ηταν υποψήφια το 2011 στην κατηγορία του Α' Γυναικείου Ρόλου για τον «Μαχαιροβγάλτη».

Από την ταινία «Ησυχία 6-9» υποψήφια είναι η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου | Πέμπτη υποψηφιότητα για τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου. Φέτος είναι υποψήφια και για το «Dodo». Ηταν υποψήφια και νικήτρια στην κατηγορία του Α' Γυναικείου Ρόλου το 2019 στο «Η Δουλειά της». Ηταν υποψήφια το 2015 στην κατηγορία του Β' Γυναικείου Ρόλου για το «Xenia» και για το «Στο Σπίτι».

Από την ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» υποψήφια είναι η Ντίνα Μιχαηλίδου | Πρώτη υποψηφιότητα για την Ντίνα Μιχαηλίδου.

Από την ταινία «Φαντάσματα της Επανάστασης» υποψήφια είναι η Θεοδώρα Τζήμου | Ηταν υποψήφια το 2019 για Α' Γυναικείο Ρόλο για το «Ελεύθερο Θέμα», το 2018 για Β' Γυναικείο Ρόλο για το «USSAK», το 2013 για Β' Γυναικείο Ρόλο για την «Κόρη», το 2012 για Α' Γυναικείο Ρόλο για τον «Αδικο Κόσμο», το 2010 για Α' Γυναικείο Ρόλο για το «Ricordi Mi».

Από την ταινία «Dodo» υποψήφια είναι η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου | Πέμπτη υποψηφιότητα για τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου. Φέτος είναι υποψήφια και για το «Ησυχία 6-9». Ηταν υποψήφια και νικήτρια στην κατηγορία του Α' Γυναικείου Ρόλου το 2019 στο «Η Δουλειά της». Ηταν υποψήφια το 2015 στην κατηγορία του Β' Γυναικείου Ρόλου για το «Xenia» και για το «Στο Σπίτι».

ιρις 2023

Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου

Από την ταινία «Aκουσε με» υποψήφιος είναι ο Γιώργος Πυρπασόπουλος | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Γιώργο Πυρπασόπουλο. Ηταν υποψήφιος και το 2022 για το «Monday».

Από την ταινία «Εκεί που Ζούμε» υποψήφιος είναι ο Στέλιος Μάινας | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Στέλιο Μάινα. Ηταν υποψήφιος πρώτη φορά και νικητής στην κατηγορία του Α' Ανδρικού Ρόλου για το «Τετάρτη 04.45».

Από την ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» υποψήφιος είναι ο Χρήστος Κοντογεώργης | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Χρήστο Κοντογεώργη.

Από την ταινία «Broadway» υποψήφιος είναι ο Χρήστος Πολίτης | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Χρήστο Πολίτη

Από την ταινία «Dodo» υποψήφιος είναι ο Αγγελος Παπαδημητρίου | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Αγγελο Παπαδημητρίου. Ηταν υποψήφιος και νικητής στην ίδια κατηγορία του Β' Ανδρικού Ρόλου το 2015.

ιρις 2023

Βραβείο Φωτογραφίας

Από την ταινία «Ησυχία 6-9» υποψήφιος είναι ο Γιώργος Καρβέλας | Τρίτη υποψηφιότητα για τον Γιώργο Καρβέλα. Ηταν υποψήφιος το 2019 για το «The Waiter» και υποψήφιος και νικητής το 2021 για το «Digger».

Από την ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» υποψήφιος είναι ο Σίμος Σαρκετζής | Εβδομη φορά υποψήφιος - ήταν υποψήφιος το 2010 με τη «Ψυχή Βαθιά», υποψήφιος και νικητής το 2014 για τη «Μικρά Αγγλία», υποψήφιος το 2017 για το «Νήμα», υποψήφιος το 2018 για το «Τελευταίο Σημείωμα, το 2019 για τη «Winona», υποψήφιος και νικητής το 2022 για το «Σμύρνη μου Αγαπημένη».

Από την ταινία «Broadway» υποψήφιος είναι ο Κωνσταντίνος Κουκουλιός | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Κωνσταντίνο Κουκουλιό

Από την ταινία «Μέρες Ξηρασίας» υποψήφιος είναι ο Χρήστος Καραμάνης | Πέμπτη υποψηφιότητα για τον Χρήστο Καραμάνη - είχε προταθεί το 2015 για τη «Νορβηγία», είχε κερδίσει το 2016 για την «Τετάρτη 04.45», είχε κερδίσει ξανά το 2017 για το «Suntan» και είχε προταθεί το 2022 για το «Monday».

Από την ταινία «Dodo» υποψήφια είναι η Ολυμπία Μυτιληναίου | Δεύτερη υποψηφιότητα για την Ολυμπία Μυτιληναίου. Η πρώτη ήταν το 2014 για το «Miss Violence».

ιρις 2023

Βραβείο Μοντάζ

Από την ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» υποψήφια είναι η Ηλέκτρα Βενάκη | Δεύτερη υποψηφιότητα για την Ηλέκτρα Βενάκη. Πρώτη για το μοντάζ. Είναι φέτος υποψήφια και για τον ήχο του «Πίσω από τις Θημωνιές».

Από την ταινία «Φαντάσματα της Επανάστασης» υποψήφιος είναι ο Χρήστος Γιαννακόπουλος | Τρίτη υποψηφιότητα για τον Χρήστο Γιαννακόπουλο. Ηταν υποψήφιος το 2022 για τη «Βοή του Κόσμου» και το 2019 για το «Ελεύθερο Θέμα».

Από την ταινία «Black Stone» υποψήφια είναι η Ιωάννα Πογιαντζή | Δεύτερη υποψηφιότητα για την Ιωάννα Πογιαντζή. Ηταν υποψήφια (μαζί με τον Γιώργο Μαυροψαρίδη) το 2019 για το «The Waiter»

Από την ταινία «Broadway» υποψήφιος είναι ο Γιώργος Λαμπρινός | Δύο φορές υποψήφιος, δύο φορές νικητής. Το 2019 για το «Obscuro Barocco», το 2015 για το «Xenia».

Από την ταινία «Dodo» υποψήφιοι είναι οι Vincent Tricon και Γιάννης Χαλκιαδάκης | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Vincent Tricon | Ενατη υποψηφιότητα για τον Γιάννη Χαλκιαδάκη (ήταν υποψήφιος το 2010 για τη «Στρέλλα», το 2011 για το «Μαχαιροβγάλη» όπου και νίκησε, το 2012 για το «Wasted Youth», το 2015 για το «Μικρό Ψάρι», το 2016 για το «Interruption», το 2019 για τον «Οίκτο» και το 2021 για τη «Μπαλάντα της Τρυπιας Καρδιάς».)

ιρις 2023

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

Από την ταινία «Μπάσταρδα» υποψήφιοι είναι οι Μικές Μπίλης και ο Μazoha (Τζίμης Πολιούδης) | Πρώτη υποψηφιότητα για τον ΜΙκέ Μπίλη. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Mazoha.

Από την ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» υποψήφιος είναι ο Μάριος Στρόφαλης | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Μάριο Στρόφαλη.

Από την ταινία «Φαντάσματα της Επανάστασης» υποψήφιος είναι ο Γρηγόρης Ελευθερίου | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Γρηγόρη Ελευθερίου.

Από την ταινία «Broadway» υποψήφιος είναι ο Gabriel Yared |.Πρώτη υποψηφίοτητα για τον Gabriel Yared.

Από την ταινία «Dodo» υποψήφιος είναι ο Τζωρτζ Μπετζούνης aka Delaney Blue | Δεύτερη υποψηφίοτητα για τον Delaney Blue. Ηταν υποψήφιος και το 2015 για το «Xenia».

ιρις 2023

Βραβείο Σκηνογραφίας

Από την ταινία «Ησυχία 6-9» υποψήφιοι είναι οι Marton Agh και Μαρία Εύα Μαυρίδου | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Marton Agh. | Πρώτη υποψηφιότητα για την Μαρία Εύα Μαυρίδου.

Από την ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» υποψήφιος είναι ο Εδουάρδος Γεωργίου | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Εδουάρδο Γεωργίου.

Από την ταινία «Φαντάσματα της Επανάστασης» υποψήφιος είναι ο Δημήτρης Βέργος | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Δημήτρη Βέργο.

Από την ταινία «Broadway» υποψήφια είναι η Αννα Γεωργιάδου | Πρώτη υποψηφιότητα για την Αννα Γεωργιάδου.

Από την ταινία «Dodo» υποψήφια είναι η Ελένη Βαρδαβά | Πρώτη υποψηφιότητα της Ελένης Βαρδαβά.

ιρις 2023

Βραβείο Ενδυματολογίας

Από την ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» υποψήφια είναι η Κική Μήλιου | Πρώτη υποψηφιότητα για την Κική Μήλιου.

Aπό την ταινία «Η Πόλη και η Πόλη» υποψήφιες είναι οι Μάρλι Αλειφέρη και Βασιλεία Ροζάνα | Πέντε υποψηφιότητες συνολικά για την Μάρλι Αλειφέρη. Φέτος είναι υποψήφια και για το «Broadway». Το 2022 ήταν υποψήφια για το «Monday», το 2020 για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» και το 2018 για το «Γιο της Σοφίας». | Δεύτερη υποψηφιότητα για την Βασίλεια Ροζάνα. Ηταν υποψήφια το 2021 για το «Digger».

Από την ταινία «Φαντάσματα της Επανάστασης» υποψήφια είναι η Μαγιού Τρικεριώτη | Τρίτη υποψηφιότητα για την Μαγιού Τρικεριώτη στην Ενδυματολογία - η πρώτη ήταν το 2011 για τη «Χώρα Προέλευσης» και η δεύτερη το 2021 για το «Pari». Συνολικά τέταρτη υποψηφιότητα - ήταν υποψήφια για σκηνικά το 2013 για την «Κόρη».

Από την ταινία «Broadway» υποψήφια είναι η Μάρλι Αλειφέρη | Πέντε υποψηφιότητες συνολικά για την Μάρλι Αλειφέρη. Φέτος είναι υποψήφια και για το «Ησυχία 6-9». Το 2022 ήταν υποψήφια για το «Monday», το 2020 για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» και το 2018 για το «Γιο της Σοφίας».

Από την ταινία «Dodo» υποψήφια είναι η Εύα Γουλάκου | Τρίτη υποψηφιότητα για την Εύα Γουλάκου. Ηταν υποψήφια το 2022 για την «Αγία Εμυ» και το 2016 για το «Interruption».

ιρις 2023

Βραβείο Ηχου

Από την ταινία «Ησυχία 6-9» υποψήφιοι είναι οι Κώστας Βαρυμποπιώτης, Νίκος Έξαρχος και Περσεφόνη Μήλιου. | Τις 25 υποψηφιότητες φτάνει το 2023 ο Κώστας Βαρυμποπιώτης. Φέτος είναι υποψήφιος για το «Ησυχία 6-9», για το «Πίσω από τις Θημωνιές» και για τα «Φαντάσματα της Επανάστασης». Εχει κερδίσει επτά φορές. Ηταν υποψήφιος το 2010 για το «Ricordi Mi» της Στέλλας Θεοδωράκη και την «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2011 για τη «Χώρα Προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα και το «Απ' τα Κόκαλα Βγαλμένα» του Σωτήρη Γκορίτσα, ήταν υποψήφιος το 2012 για τον «Αδικο Κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου και για τον «Παράδεισο» του Παναγιώτη Φαφούτη όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2013 για το «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και για το «Αν...» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη όπου και κέρδισε, το 2014 για τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη όπου και κέρδισε, το 2015 για το «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά, το 2016 για το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη, το 2017 ήταν υποψήφιος για τον «Νοτιά» του Τάσου Μπουλμέτη και υποψήφιος και νικητής για το «Park» της Σοφίας Εξάρχου, το 2018 ήταν υποψήφιος για το «Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη και υποψήφιος και νικητής για το «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, το 2019 ήταν υποψήφιος για το «Ελεύθερο Θέμα» της Στέλλας Θεοδωράκη και το «Ακίνητο Ποτάμι» του Αγγελου Φραντζή. Το 2020 κέρδισε για την «Ευτυχία». Το 2022 ήταν υποψήφιος για την «Αγέλη Προβάτων», την «Αγία Εμυ», τη «Βοή του Κόσμου» και το «Σμύρνη μου Αγαπημένη». | Τρίτη υποψηφιότητα για τον Νίκο Εξαρχο. Ηταν υποψήφιος το 2020 για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» και το 2022 για την «Αγέλη Προβάτων». | Οκτώ οι συνολικές υποψηφιότητες της Περσεφόνης Μήλιου - φέτος είναι υποψήφια και με το «Πίσω από τις Θημωνιές». Είχε κερδίσει το 2017 για το «Park» και ήταν υποψήφια ακόμη το 2018 για τον «Γιο της Σοφίας» και το 2020 για το «Ζιζοτεκ» και το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών».

Από την ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» υποψήφιοι είναι οι Νίκος Παπαδημητρίου, Ηλέκτρα Βενάκη, Περσεφόνη Μήλιου και Κώστας Βαρυμποπιώτης | Τρίτη υποψηφιότητα για τον Νίκο Παπαδημητρίου. Ηταν υποψήφιος το 2019 για το «Ελεύθερο Θέμα» και το 2015 για το «Για Πάντα». | Δεύτερη υποψηφιότητα για την Ηλέκτρα Βενάκη. Πρώτη για τον ήχο. Είναι φέτος υποψήφια και για το μοντάζ του «Πίσω από τις Θημωνιές». | Οκτώ οι συνολικές υποψηφιότητες της Περσεφόνης Μήλιου - φέτος είναι υποψήφια και με το «Ησυχία 6-9». Είχε κερδίσει το 2017 για το «Park» και ήταν υποψήφια ακόμη το 2018 για τον «Γιο της Σοφίας» και το 2020 για το «Ζιζοτεκ» και το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών». | Τις 25 υποψηφιότητες φτάνει το 2023 ο Κώστας Βαρυμποπιώτης. Φέτος είναι υποψήφιος για το «Ησυχία 6-9», για το «Πίσω από τις Θημωνιές» και για τα «Φαντάσματα της Επανάστασης». Εχει κερδίσει επτά φορές. Ηταν υποψήφιος το 2010 για το «Ricordi Mi» της Στέλλας Θεοδωράκη και την «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2011 για τη «Χώρα Προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα και το «Απ' τα Κόκαλα Βγαλμένα» του Σωτήρη Γκορίτσα, ήταν υποψήφιος το 2012 για τον «Αδικο Κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου και για τον «Παράδεισο» του Παναγιώτη Φαφούτη όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2013 για το «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και για το «Αν...» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη όπου και κέρδισε, το 2014 για τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη όπου και κέρδισε, το 2015 για το «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά, το 2016 για το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη, το 2017 ήταν υποψήφιος για τον «Νοτιά» του Τάσου Μπουλμέτη και υποψήφιος και νικητής για το «Park» της Σοφίας Εξάρχου, το 2018 ήταν υποψήφιος για το «Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη και υποψήφιος και νικητής για το «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, το 2019 ήταν υποψήφιος για το «Ελεύθερο Θέμα» της Στέλλας Θεοδωράκη και το «Ακίνητο Ποτάμι» του Αγγελου Φραντζή. Το 2020 κέρδισε για την «Ευτυχία». Το 2022 ήταν υποψήφιος για την «Αγέλη Προβάτων», την «Αγία Εμυ», τη «Βοή του Κόσμου» και το «Σμύρνη μου Αγαπημένη».

Από την ταινία «Φαντάσματα της Επανάστασης» υποψήφιοι είναι οι Francesco Morosini, Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος, Στέφανος Ευθυμίου, Χρήστος Γιαννακόπουλος και Κώστας Βαρυμποπιώτης | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Francesco Morosini. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλο. | Δέκατη υποψηφιότητα φέτος για τον Στέφανο Ευθυμίου - είναι υποψηφίος και για το «Dodo». Ηταν υποψήφιος και νικητής το 2010 για τη «Ψυχή Βαθιά», υποψήφιος το 2013 για το «L», υποψήφιος το 2014 για το «Ο Εχθρός Μου» και για τη «Μικρά Αγγλία» (νικητής), υποψήφιος το 2017 για το «Park», το 2018 για το «Τελευταίο Σημείωμα» όπου και νίκησε, το 2019 για τον «Οίκτο» όπου και νίκησε. | Τρίτη υποψηφιότητα για τον Χρήστο Γιαννακόπουλο - ήταν υποψήφιος το 2019 για το «Ελεύθερο Θέμα» και το 2022 για τη «Βοή του Κόσμου». | Τις 25 υποψηφιότητες φτάνει το 2023 ο Κώστας Βαρυμποπιώτης. Φέτος είναι υποψήφιος για το «Ησυχία 6-9», για το «Πίσω από τις Θημωνιές» και για τα «Φαντάσματα της Επανάστασης». Εχει κερδίσει επτά φορές. Ηταν υποψήφιος το 2010 για το «Ricordi Mi» της Στέλλας Θεοδωράκη και την «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2011 για τη «Χώρα Προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα και το «Απ' τα Κόκαλα Βγαλμένα» του Σωτήρη Γκορίτσα, ήταν υποψήφιος το 2012 για τον «Αδικο Κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου και για τον «Παράδεισο» του Παναγιώτη Φαφούτη όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2013 για το «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και για το «Αν...» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη όπου και κέρδισε, το 2014 για τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη όπου και κέρδισε, το 2015 για το «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά, το 2016 για το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη, το 2017 ήταν υποψήφιος για τον «Νοτιά» του Τάσου Μπουλμέτη και υποψήφιος και νικητής για το «Park» της Σοφίας Εξάρχου, το 2018 ήταν υποψήφιος για το «Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη και υποψήφιος και νικητής για το «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, το 2019 ήταν υποψήφιος για το «Ελεύθερο Θέμα» της Στέλλας Θεοδωράκη και το «Ακίνητο Ποτάμι» του Αγγελου Φραντζή. Το 2020 κέρδισε για την «Ευτυχία». Το 2022 ήταν υποψήφιος για την «Αγέλη Προβάτων», την «Αγία Εμυ», τη «Βοή του Κόσμου» και το «Σμύρνη μου Αγαπημένη».

Από την ταινία «Broadway» υποψήφιοι οι Δημήτρης Κανελλόπουλος, Βάλια Τσέρου και Vincent Verdoux | Δεύτερη υποψηφιότητα του Δημήτρη Κανελλόπουλου στον ήχο. Η πρώτη ήταν το 2022 για την «Αγία Εμυ». Τρεις ακόμη υποψηφιότητες στο σενάριο, την πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθεσία και τη σκηνοθεσία για την «Αγέλη Προβάτων» το 2022. | Ηταν υποψήφια (και στη νικητήρια ομάδα) του «Park» το 2017 και υποψήφια ξανά το 2018 για το «Do it Yourself». | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Vincent Verdoux.

Από την ταινία «Dodo» υποψήφιοι είναι οι Fabrice Osinski, Στέφανος Ευθυμίου, Quentin Collette και Philippe Charbonnel | Δεύτερη υποψηφίοτητα για τον Fabrice Osinski. Ηταν υποψήφιος και το 2015 για το «Xenia». | Δέκατη υποψηφιότητα φέτος για τον Στέφανο Ευθυμίου - είναι υποψηφίος και για το «Dodo». Ηταν υποψήφιος και νικητής το 2010 για τη «Ψυχή Βαθιά», υποψήφιος το 2013 για το «L», υποψήφιος το 2014 για το «Ο Εχθρός Μου» και για τη «Μικρά Αγγλία» (νικητής), υποψήφιος το 2017 για το «Park», το 2018 για το «Τελευταίο Σημείωμα» όπου και νίκησε, το 2019 για τον «Οίκτο» όπου και νίκησε. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Quentin Collette. | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Philippe Charbonnel. Ηταν υποψήφιος και το 2015 για το «Xenia».

ιρις 2023

Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων και Ειδικών Εφφέ

Από την ταινία «Ησυχία 6-9» υποψήφια είναι η Σίσσυ Πετροπούλου | Δεύτερη υποψηφιότητα για την Σίσσυ Πετροπούλου (ήταν υποψήφια ξανά το 2021 για το «Kala azar»).

Από την ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» υποψήφια είναι η Δώρα Νάζου | Δεύτερη υποψηφιότητα για την Δώρα Νάζου (ήταν υποψήφια και είχε κερδίσει το 2015 για τη «Νορβηγία»)

Από την ταινία «Φαντάσματα της Επανάστασης» υποψήφιοι είναι οι Εύη Ζαφειροπούλου και Giulio Zecchini | Δέκατη τρίτη υποψηφιότητα για την Εύη Ζαφειροπούλου. Πρώτη υποψηφιότητα το 2011 με τη «Χώρα Προέλευσης» όπου και κέρδισε. Δύο φορές υποψήφια το 2012 με τις «Αλπεις» και τον «Παράδεισο». Το 2013 υποψήφια με την «Κόρη». Το 2014 υποψήφια με τη «Μικρά Αγγλία» όπου και κέρδισε. Το 2016 υποψήφια για το «Chevalier». Το 2017 υποψήφια για το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου. Το 2018 υποψήφια για το «Τελευταίο Σημείωμα» όπου και κέρδισε. Το 2019 υποψήφια για τον «Οίκτο» όπου και κέρδισε. Το 2022 ήταν υποψήφια για το «Monday». Το 2020 ήταν υποψήφια σε δύο κατηγορίες, Μακιγιάζ και Ειδικών Εφέ, για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Giulio Zecchini.

Από την ταινία «Broadway» υποψήφιοι είναι οι Ιωάννα Λυγίζου, Χρόνης Τζήμος και Χαρά Βασιλειάδη | Πέμπτη υποψηφιότητα για μακιγιάζ για την Ιωάννα Λυγίζου. Είχε προταθεί το 2021 για το «Digger» όπου και κέρδισε και για το «Νήμα» του The Boy το 2017. Ηταν υποψήφια το 2022 για την «Αγία Εμυ». Το 2023 ήταν υποψήφια και για το «Dodo». | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Χρόνη Τζήμο. Το 2023 ήταν υποψήφιος και για το «Dodo». | Πρώτη υποψηφιότητα για την Χαρά Βασιλειάδη.

Από την ταινία «Dodo» υποψήφιοι είναι οι Ιωάννα Λυγίζου και Χρόνης Τζήμος | Πέμπτη υποψηφιότητα για μακιγιάζ για την Ιωάννα Λυγίζου. Είχε προταθεί το 2021 για το «Digger» όπου και κέρδισε και για το «Νήμα» του The Boy το 2017. Ηταν υποψήφια το 2022 για την «Αγία Εμυ». Το 2023 ήταν υποψήφια για το «Broadway». | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Χρόνη Τζήμο. Το 2023 ήταν υποψήφιος και για το «Broadway».

ιρις 2023

Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Οπτικών Εφφέ

Από την ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» υποψήφιος είναι ο Αντώνης Κοτζιάς | Εντέκατη υποψηφιότητα για τον Αντώνη Κοτζιά στην κατηγορία των ειδικών εφέ (είχε προταθεί το 2011 για το «Χάρισμα», το 2014 για τη «Μικρά Αγγλία», το 2015 για το «Μικρό Ψάρι», το 2017 για το «Ετερος Εγώ» όπου και κέρδισε, το 2018 για το «Τελευταίο Σημείωμα», το 2019 για το «Chinatown: Τα Τρία Καταφύγια» όπου και κέρδισε, το 2021 για την «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς», το 2022 για το «Σμύρνη μου Αγαπημένη» και το 2023 για το «Broadway» και το «Dodo»). Εχει προταθεί επίσης το 2020 ως παραγωγός για το «Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος, Αλλά Πρέπει να ΜΙλήσουμε για Κάτι πολύ Σοβαρό».

Από την ταινία «Broadway» υποψήφιοι είναι οι Σόλων Γιαννούτσος, Αντώνης Κοτζιάς, Βάσω Λαδιά, Άσπα Παπαγεωργίου, Γρηγόρης Κανελλόπουλος, Ιάσωνας Μεϊντάνης, Κωστής Κτιστάκης, Αγγελική Γκαλερίδη, Εύα Χατζή | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Σόλωνα Γιαννούτσο (είχε προταθεί ξανά το 2016 για το «The Republic»). | Εντέκατη υποψηφιότητα για τον Αντώνη Κοτζιά στην κατηγορία των ειδικών εφέ (είχε προταθεί το 2011 για το «Χάρισμα», το 2014 για τη «Μικρά Αγγλία», το 2015 για το «Μικρό Ψάρι», το 2017 για το «Ετερος Εγώ» όπου και κέρδισε, το 2018 για το «Τελευταίο Σημείωμα», το 2019 για το «Chinatown: Τα Τρία Καταφύγια» όπου και κέρδισε, το 2021 για την «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς», το 2022 για το «Σμύρνη μου Αγαπημένη» και το 2023 για το «Πίσω από τις Θημωνιές» και το «Dodo»). Εχει προταθεί επίσης το 2020 ως παραγωγός για το «Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος, Αλλά Πρέπει να ΜΙλήσουμε για Κάτι πολύ Σοβαρό». | Πρώτη υποψηφιότητα για την Βάσω Λαδιά. | Πρώτη υποψηφιότητα για την Άσπα Παπαγεωργίου. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Γρηγόρη Κανελλόπουλος. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Ιάσωνα Μεϊντάνη. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Κωστή Κτιστάκη. | Πρώτη υποψηφιότητα για την Αγγελική Γκαλερίδη. | Πρώτη υποψηφιότητα για την Εύα Χατζή.

Από την ταινία «Dodo» υποψήφιοι είναι οι Thomas Duval, Fabien Guiliani, Αντώνης Κοτζιάς, Ειρήνη Βιανέλλη και Μιχάλης Νερομυλιώτης | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Thomas Duval. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Fabien Guiliani. | Εντέκατη υποψηφιότητα για τον Αντώνη Κοτζιά στην κατηγορία των ειδικών εφέ (είχε προταθεί το 2011 για το «Χάρισμα», το 2014 για τη «Μικρά Αγγλία», το 2015 για το «Μικρό Ψάρι», το 2017 για το «Ετερος Εγώ» όπου και κέρδισε, το 2018 για το «Τελευταίο Σημείωμα», το 2019 για το «Chinatown: Τα Τρία Καταφύγια» όπου και κέρδισε, το 2021 για την «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς», το 2022 για το «Σμύρνη μου Αγαπημένη» και το 2023 για το «Πίσω από τις Θημωνιές» και το «Broadway»). Εχει προταθεί επίσης το 2020 ως παραγωγός για το «Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος, Αλλά Πρέπει να ΜΙλήσουμε για Κάτι πολύ Σοβαρό». | Πρώτη υποψηφιότητα για την Ειρήνη Βιανέλλη. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Μιχάλη Νερομυλιώτη.