Ενημέρωση

Οι εκπλήξεις, τα περίεργα, τα στατιστικά των υποψηφιοτήτων των βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2022

στα 10

Ολα όσα μάθαμε από τις φετινές υποψηφιότητες για τα βραβεία Ιρις 2022.

Flix Team
Οι εκπλήξεις, τα περίεργα, τα στατιστικά των υποψηφιοτήτων των βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2022
Σκηνή από το μικρού μήκους «Ολα τα Πλάσματα της Νύχτας» της Μέμης Κούπα

Αν μάθαμε κάτι από τις φετινές υποψηφιότητες για τα βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι η επιτυχημένη μέθοδος των... 5.

Το - επιτέλους - άνοιγμα των υποψηφιοτήτων σε πέντε υποψήφιους, στην πλειοψηφία των κατηγοριών και όπου το επιτρέπει η ύπαρξη ικανών αρχικών συμμετοχών - ανέδειξε ολοφάνερα την ποικιλομορφία του ελληνικού σινεμά, έδωσε χώρο σε πολλούς πρωτοεμφανιζόμενους να βρεθούν υποψήφιοι και χώρεσε μέσα του σχεδόν το σύνολο - με μερικές εξαιρέσεις, φυσικά - των ταινιών που υποβλήθηκαν φέτος για να συμμετάσχουν στα βραβεία.

Το αποτέλεσμα είναι υποψηφιότητες που τιμούν τη χρονιά όπως διαγράφεται, με ελάχιστες παραφωνίες (πιο τρανταχτή η απουσία του Κωνσταντίνου Κουκουλιού από την κατηγορία της Καλύτερης Φωτογραφίας για τη «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις»), ταινίες που ο κόσμος εκεί έξω ανα-γνωρίζει (ακόμη κι αν δεν έχει δει), αφού μόνο δύο ταινίες που συγκέντρωσαν αρκετές υποψηφιότητες δεν έχουν βγει ακόμη στις αίθουσες - η «Αγέλη Προβάτων» και τα «Μαγνητικά Πεδία» που ετοιμάζονται για έξοδο στα θερινά.

Η πρόκληση τώρα είναι για την Ακαδημία, αλλά και όλους όσους εμπλέκονται στην υπόθεση «ελληνικό σινεμά», να πείσουν τους Ελληνες θεατές να βλέπουν τις ελληνικές ταινίες, να τις προτιμούν όταν βγαίνουν στις αίθουσες και να μην τις προσπερνούν σαν κάτι που αφορά τον διπλανό τους.

Η φετινή απονομή των βραβείων Ιρις θα γίνει στο θέατρο Αλσος την Τετάρτη 8 Ιουνίου σε σκηνοθεσία του Στέργιου Πάσχου.

βοή

ΤΑ TRIVIA

  • Συγκινεί η μετά θάνατον υποψηφιότητα της Ειρήνης Ιγγλέση για το Β' Γυναικείο Ρόλο στην «Αγία Εμυ».
  • Ο Γιάννης Βογιατζής γίνεται ο πιο μεγάλος σε ηλικία υποψήφιος ever - στα 95 του χρόνια για Β' Ανδρικό Ρόλο στη «Σμύρνη μου Αγαπημένη».
  • Δεν ξέρουμε αν θα ξανασυμβεί ποτέ - αλλά για πρώτη φορά υποψήφιος για βραβείο της Ακαδημίας είναι ένας από τους Avengers - ο Σεμπάστιαν Σταν από το «Monday» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου.
  • O Αρης Σερβετάλης είναι υποψήφιος σε δύο κατηγορίες ερμηνειών με διαφορετικές ταινίες - στον Α' Ανδρικό Ρόλο για τον «Ανθρωπο του Θεού» και στον Β' Ανδρικό Ρόλο για την «Αγέλη Προβάτων».
  • Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος με δική του ταινία φέτος («Αγέλη Προβάτων») είναι υποψήφιος και στην κατηγορία του Καλύτερου Ηχου για την «Αγία Εμυ» της Αρασέλης Λαιμού.
  • Ολοι οι υποψήφιοι στην κατηγορία της Καλύτερης Μουσικής είναι πρωτοεμφανιζόμενοι.
  • Ο Κώστας Βαρυμποπιώτης, υποψήφιος φέτος στις τέσσερις από τις πέντε ταινίες της κατηγορίας του Καλύτερου Ηχου, φτάνει τις 22 υποψηφιότητες και παραμένει ο άνθρωπος με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία των βραβείων της Ακαδημίας.

βογιατζής

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΝΑ ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

Οι υποψηφιότητες ανά ταινία

Αγία Εμυ

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

Για την «Αγέλη Προβάτων» υποψήφοι είναι η Ελίνα Ψύκου και η Κωνσταντίνα Σταυριανού | Εβδομη υποψηφιότητα για την Ελίνα Ψύκου - είχε προταθεί ως παραγωγός ταινίας μικρού μήκους το 2010 με το «Mesecina», ως παραγωγός το 2013 όπου και είχε κερδίσει με το «Αγόρι Τρώει το Φαγητο του Πουλιού», ως πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτης όπου και κέρδισε το 2014 με την «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός το 2018 για τον «Γιο της Σοφίας» όπου και κέρδισε και για τα τρία βραβεία. | Δεύτερη υποψηφιότητα της Κωνσταντίνας Σταυριιανού - ήταν υποψήφια και νικήτρια το 2021 για το «Sow the Wind» στην κατηγορία ταινίας μειοψηφικής παραγωγής.

Για την ταινία «Αγία Εμυ» υποψήφιοι είναι οι Κωνσταντίνος Βασίλαρος, Ματιέ Μπομπουάν, Τζούλια Καρούζο, Κι Τζιν Κιμ, Ματία Μπογκιαντσίνο | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Κωνσταντίνο Βασίλαρο. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Ματιέ Μπομπουάν. | Δύο συνολικά υποψηφιότητες για την Τζούλια Καρούζο - είναι υποψήφια και στο σενάριο. | Δύο συνολικά υποψηφιότητες για τον Κι Τζιν Κιμ - είναι υποψήφιος και στη φωτογραφία. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Ματία Μπογκιαντσίνο.

Για την ταινία «Μαγνητικά Πεδία» υποψήφιοι είναι οι Γιώργος Γούσης, Γιώργος Καρναβάς, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης | Τέσσερις υποψηφιότητες συνολικά για τον Γιώργο Γούση - είχε κερδίσει στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μεσαίου Μήκους με τον «Χειροπαλαιστή» το 2020 και φέτος είναι υποψήφιος για το Σενάριο, την Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθεσία και την Παραγωγή των «Μαγνητικών Πεδίων». | Εκτη υποψηφιότητα για τον Γιώργο Καρναβά με τις δύο φέτος για το «Feathers» και τα «Μαγνητικά Πεδία» - ηταν υποψήφιος το 2021 για το «Pari», το 2019 για το «Ακίνητο Ποτάμι», το 2018 για το «Γιο της Σοφίας» όπου και κέρδισε, το 2013 για το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» όπου και κέρδισε. | Εκτης υποψηφιότητα για τον Κωνσταντίνο Κοντοβράκη με τις δύο φέτος για το «Feathers» και τα «Μαγνητικά Πεδία» - ήταν υποψήφιος το 2021 για το «Pari», το 2019 για το «Ακίνητο Ποτάμι», το 2018 για το «Γιο της Σοφίας» όπου και κέρδισε και το 2015 για το «Για Παντα».

Για την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη» υποψήφιος είναι ο Διονύσης Σαμιώτης | Τέταρτη υποψηφιότητα για τον Διονύση Σαμιώτη. Ηταν υποψήφιος το 2012 για το «Γάλα» στη μυθοπλασία και για το «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια» στην τεκμηρίωση και το 2020 όπου και κέρδισε με την «Ευτυχία».

Για την ταινία «Monday» υποψήφιοι είναι οι Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Φένια Κοσοβίτσα, Ντιάνα Μπαριλάρι, Μπράιαν Κάβανο Τζόουνς, Ντέιμιαν Τζόουνς, Φρεντ Μπέργκερ | Δέκατη έκτη υποψηφιότητα για τον Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο με τις δύο φετινές για τις «Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.» και το «Monday» - ήταν υποψήφιος το 2011 για το «Attenberg», το 2012 για το «Γάλα» και για το «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια» και την «Πρώτη Υλη» (νικητής), το 2014 για το «Miss Violence», το 2015 για το «Για Πάντα» και το «Μικρό Ψάρι», το 2016 για το «Chevalier», το 2018 για το «Γυναίκες που Περάσατε Από Δω», το 2019 για τον «Οίκτο» όπου και κέρδισε, το 2020 για το «Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος Αλλά Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι Πολύ Σοβαρό» και για τον «Απόστρατο» και το 2021 όπου και κέρδισε με το «Digger». | Εντεκα συνολικά υποψηφιότητες για τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο με τις τρεις φετινές για το Σενάριο, τη Σκηνοθεσία και την Παραγωγή του «Monday». Ηταν υποψήφιος και κέρδισε το 2010 στην κατηγορία Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη για το «Bank Bang», ήταν υποψήφιος το 2012 για τη Σκηνοθεσία του «Wasted Youth», το 2013 ως παραγωγός για το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού», το 2015 ως παραγωγός για το «Στο Σπίτι», το 2017 νικητής στην κατηγορία Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Παραγωγής για το «Suntan», το 2019 ως παραγωγός για το ντοκιμαντέρ «Ευτυχισμένοι Πρίγκιπες». | Επτά συνολικά υποψηφιότητες για την Φένια Κοσοβίτσα με τις φετινές για Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους για το «Ολα τα Πλάσματα της Νύχτας» και για Βραβείο Ταινίας Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας για τη «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις. Εχει προταθεί και κερδίσει το 2021 για το «Digger», την ίδια χρονιά το 2021 ήταν υποψήφια για Βραβειο Ταινίας Μικρού Μήκους για το «Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση). Ηταν υποψήφια το 2013 για το «J.A.C.E.», το 2017 για το «Ετερος Εγώ» και το 2018 για την «Πολυξένη». | Πρώτη υποψηφιότητα για την Ντιάνα Μπαριλάρι. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Μπράιαν Κάβανο Τζόουνς. | Πρώτη υποψηφιότητά για τον Ντέιμιαν Τζόουνς. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Φρεντ Μπέργκερ.

Μέρες και Νύχτες με τη Δήμητρα Κ. 607

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)

Για την ταινία «Ανεμος Ελευθερίας» υποψήφιοι είναι οι Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, Γιώργος Κυριάκος, Κώστας Λαμπρόπουλος, Γιάννης Ζαργάνης | Δεύερη υποψηφιότητα για τον Στέλιο Χαραλαμπόπουλο στην ίδια κατηγορία - ήταν υποψήφιος το 2015 με το «Μαραθώνιος μιας Ημιτελούς Ανοιξης: Γρηγόρης Λαμπράκης». | Ογδοη υποψηφιότητα για τον Κώστα Λαμπρόπουλο φέτος με τις δύο για το «.dog» και τον «Ανεμο Ελευθερίας». Ηταν υποψήφιος το 2012 για το «Γάλα» και για την «Πρώτη Υλη», το 2015 για το «Για Πάντα», το 2016 για το «Τετάρτη 04.45» όπου και κέρδισε, το 2019 για το «Αναζητώντας τον Χέντριξ» και το 2021 για το «Sisters Apart» στην κατηγορία της Μειοψηφικής Συμπαραγωγής. | Τέταρτη υποψηφιότητα για τον Γιώργο Κυριακό φέτος με το «.dog» και τον «Ανεμο Ελευθερίας». Ηταν υποψήφιος το 2017 στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για τη «Μεγάλη Ουτοπία» και το 2021 για το «Sisters Apart» στην κατηγορία της Μειοψηφικής Συμπαραγωγής. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Γιώργο Ζαργάνη.

Για την ταινία «Γαβριέλλα, η Γερμανίδα με το Ποδήλατο» υποψήφιοι είναι οι Ελένη Κοσσυφίδου, Δομίνικος Ιγνατιάδης | Εννιά συνολικά υποψηφιότητες για την Ελένη Κοσσυφίδου με τις δύο φετινές για ταινία μικρού μήκους με το «Soul Food» και για ταινία ντοκιμαντέρ για το «Γαβριέλλα, η Γερμανίδα με το Ποδήλατο». Ηταν υποψήφια το 2010 για Καλύτερη Ταινία για τη «Στρέλλα», το 2014 για Καλύτερη Ταινία για τον «Εχθρό Μου», το 2015 για Καλύτερη Ταινία για το «Xenia» όπου και κέρδισε, το 2019 για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ για το «Κωστής Παπαγιώργης: Ο Πιο Γλυκός Μισάνθρωπος». Ηταν υποψήφια το 2019 για Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους για το «Η Σιγή των Ψαριών Οταν Πεθαίνουν», το 2020 για το «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι εμάς» και το 2021 για τον «Πρώτο Ερωτα». | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Δομίνικο Ιγνατιάδη.

Για την ταινία «Ενθύμιον» υποψήφιοι είναι οι Αγγελος Βενέτης, Νίκος Ζιώγας, Μίμης Χρυσομάλλης | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Αγγελο Βενέτη - ήταν υποψήφιος το 2021 για τα «Μήλα» στην κατηγορία Ταινίας Μεγάλου Μήκους. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Νίκο Ζιώγα. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Μίμη Χρυσομάλλη.

Για την ταινία «Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.» υποψήφιοι είναι οι Αμάντα Λιβανού, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Εύα Στεφανή | Τέταρτη υποψηφιότητα για την Αμάντα Λιβανού (ήταν υποψήφια και νικήτρια το 2014 για το «They Glow in the Dark» στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, το 2019 για τον «Οίκτο» στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας και το 2021 για το «Ορνιθες (Ή Πως να Γίνεις Πουλί)». | Δέκατη έκτη υποψηφιότητα για τον Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο με τις δύο φετινές για τις «Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.» και το «Monday» - ήταν υποψήφιος το 2011 για το «Attenberg», το 2012 για το «Γάλα» και για το «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια» και την «Πρώτη Υλη» (νικητής), το 2014 για το «Miss Violence», το 2015 για το «Για Πάντα» και το «Μικρό Ψάρι», το 2016 για το «Chevalier», το 2018 για το «Γυναίκες που Περάσατε Από Δω», το 2019 για τον «Οίκτο» όπου και κέρδισε, το 2020 για το «Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος Αλλά Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι Πολύ Σοβαρό» και για τον «Απόστρατο» και το 2021 όπου και κέρδισε με το «Digger». | Πρώτη υποψηφιότητα της Εύας Στεφανή.

Για την ταινία «Οφειλή» υποψήφιοι είναι οι Σταύρος Ψυλλάκης και Βαγγέλης Φάμπας | Τρίτη υποψηφιότητα για τον Σταύρο Ψυλλάκη - ήταν υποψήφιος και κέρδισε το 2010 με το «Αλλος Δρόμος Δεν Υπήρχε», ήταν υποψήφιος το 2019 με το «Για Χωρίς Λόγους συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη». | Δύο υποψηφιότητες συνολικά για τον Βαγγέλη Φάμπα - για Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους για το «Το Βανκούβερ» και για Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) για την «Οφειλή».

Για την ταινία «Χτίστες, Νοικοκυρές και η Οικοδόμηση της Σύγχρονης Αθήνας» υποψήφιοι είναι οι Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Τάσος Λάγγης, Γιάννης Γαϊτανίδης | Πρώτη υποψηφιότητα για την Αφροδίτη Παναγιωτάκου. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Τάσο Λάγγη. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Γιάννη Γαϊτανίδη.

Για την ταινία «Αόρατοι» υποψήφια είναι η Μαριάννα Κακαουνάκη | Πρώτη υποψηφιότητα για την Μαριάννα Κακαουνάκη

Feathers

Βραβείο Ταινίας Ελληνικής Μειοψηφικής Συμπαραγωγής

Για την ταινία «.dog» υποψήφιοι είναι οι Κώστας Λαμπρόπουλος, Γεώργιος Κυριάκος, Εφη Σκρόμπολα, Βασίλης Τζανίδης | Ογδοη υποψηφιότητα για τον Κώστα Λαμπρόπουλο φέτος με τις δύο για το «.dog» και τον «Ανεμο Ελευθερίας». Ηταν υποψήφιος το 2012 για το «Γάλα» και για την «Πρώτη Υλη», το 2015 για το «Για Πάντα», το 2016 για το «Τετάρτη 04.45» όπου και κέρδισε, το 2019 για το «Αναζητώντας τον Χέντριξ» και το 2021 για το «Sisters Apart» στην κατηγορία της Μειοψηφικής Συμπαραγωγής | Τέταρτη υποψηφιότητα για τον Γιώργο Κυριακό φέτος με το «.dog» και τον «Ανεμο Ελευθερίας». Ηταν υποψήφιος το 2017 στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για τη «Μεγάλη Ουτοπία» και το 2021 για το «Sisters Apart» στην κατηγορία της Μειοψηφικής Συμπαραγωγής | Δεύτερη υποψηφιότητα για την Εφη Σκρόμπολα - ήταν υποψήφια το 2021 για το «Sisters Apart» στην κατηγορία της Μειοψηφικής Συμπαραγωγής. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Βασίλη Τζανίδη.

Για την ταινία «Feathers» υποψήφιοι είναι οι Γιώργος Καρναβάς και Κωνσταντίνος Κοντοβράκης | Εκτη υποψηφιότητα για τον Γιώργο Καρναβά με τις δύο φέτος για το «Feathers» και τα «Μαγνητικά Πεδία» - ηταν υποψήφιος το 2021 για το «Pari», το 2019 για το «Ακίνητο Ποτάμι», το 2018 για το «Γιο της Σοφίας» όπου και κέρδισε, το 2013 για το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» όπου και κέρδισε. | Εκτης υποψηφιότητα για τον Κωνσταντίνο Κοντοβράκη με τις δύο φέτος για το «Feathers» και τα «Μαγνητικά Πεδία» - ήταν υποψήφιος το 2021 για το «Pari», το 2019 για το «Ακίνητο Ποτάμι», το 2018 για το «Γιο της Σοφίας» όπου και κέρδισε και το 2015 για το «Για Παντα».

Για το «Quicksand» υποψήφια είναι η Μαρία Δρανδάκη | Τέταρτη υποψηφιότητα για τη Μαρία Δρανδάκη. Ηταν υποψήφια τρεις φορές στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους, το 2020 με το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», το 2011 με τη «Χώρα Προέλευσης» και το 2015 με την «Εκρηξη».

το βανκούβερ

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους

Για την ταινία «Ολα τα Πλάσματα της Νύχτας» υποψήφιες είναι οι Μέμη Κούπα και Φένια Κοσοβίτσα | Πρώτη υποψηφιότητα της Μέμης Κούπα. | Επτά συνολικά υποψηφιότητες για την Φένια Κοσοβίτσα με τις φετινές για Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους για το «Ολα τα Πλάσματα της Νύχτας» και για Βραβείο Ταινίας Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας για τη «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις. Εχει προταθεί και κερδίσει το 2021 για το «Digger», την ίδια χρονιά το 2021 ήταν υποψήφια για Βραβειο Ταινίας Μικρού Μήκους για το «Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση). Ηταν υποψήφια το 2013 για το «J.A.C.E.», το 2017 για το «Ετερος Εγώ» και το 2018 για την «Πολυξένη».

Για την ταινία «Το Βανκούβερ» υποψήφιο είναι οι Αρτεμις Αναστασιάδου και Βαγγέλης Φάμπας | Πρώτη υποψηφιότητα για την Αρτεμις Αναστασιάδου. | Δύο υποψηφιότητες συνολικά για τον Βαγγέλη Φάμπα - για Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους για το «Το Βανκούβερ» και για Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) για την «Οφειλή».

Για την ταινία «A Summer Place» υποψήφια είναι η Αλεξάνδρα Ματθαίου | Πρώτη υποψηφιότητα για την Αλεξάνδρα Ματθαίου.

Για την ταινία «Brutalia, Εργάσιμες Μέρες» υποψήφιοι είναι οι Μανώλης Μαυρής, Αναμπελ Αρώνη, Γιώργος Τσοκόπουλος, Μαντώ Στάθη, Μυρτώ Στάθη | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Μανώλη Μαυρή. | Πρώτη υποψηφιότητα για την Αναμπελ Αρώνη. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Γιώργο Τσοκόπουλο. | Πρώτη υποψηφιότητα για την Μαντώ Στάθη. | Πρώτη υποψηφιότητα για τη Μυρτώ Στάθη.

Για την ταινία «Motorway 65» υποψήφια είναι η Εύη Καλογηροπούλου | Πρώτη υποψηφιότητα για την Εύη Καλογηροπούλου.

Για την ταινία «Soul Food» υποψήφιοι είναι οι Νίκος Τσεμπερόπουλος και Ελένη Κοσσυφίδου | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Νίκο Τσεμπερόπουλο - ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία για το «Simon Says» το 2016. | Εννιά συνολικά υποψηφιότητες για την Ελένη Κοσσυφίδου με τις δύο φετινές για ταινία μικρού μήκους με το «Soul Food» και για ταινία ντοκιμαντέρ για το «Γαβριέλλα, η Γερμανίδα με το Ποδήλατο». Ηταν υποψήφια το 2010 για Καλύτερη Ταινία για τη «Στρέλλα», το 2014 για Καλύτερη Ταινία για τον «Εχθρό Μου», το 2015 για Καλύτερη Ταινία για το «Xenia» όπου και κέρδισε, το 2019 για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ για το «Κωστής Παπαγιώργης: Ο Πιο Γλυκός Μισάνθρωπος». Ηταν υποψήφια το 2019 για Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους για το «Η Σιγή των Ψαριών Οταν Πεθαίνουν», το 2020 για το «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι εμάς» και το 2021 για τον «Πρώτο Ερωτα».

latin noir

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)

Για την ταινία «Ζαμπέτα» υποψήφιες είναι η Ελισάβετ Σφυρή και Σοφία Σφυρή | Πρώτη υποψηφιότητα για την Ελισάβετ Σφυρή. | Πρώτη υποψηφιότητα για την Σοφία Σφυρή.

Για την ταινία «Girlhood» υποψήφιες είναι οι Βάνια Τέρνερ, Μαρία Σιδηροπούλου και Ελενα Χωρέμη | Πρώτη υποψηφιότητα για την Βάνια Τέρνερ. | Πρώτη υποψηφιότητα για την Μαρία Σιδηροπούλου. | Πρώτη υποψηφιότητα για την Ελενα Χωρέμη.

Για την ταινία «Latin Noir» υποψήφιοι είναι οι Ανδρέας Αποστολίδης, Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Ανδρέα Αποστολίδη. | Εκτη υποψηφιότητα για τη Ρέα Αποστολίδη και τον Γιούρι Αφέρωφ. Ηταν υποψήφιοι στην κατηγορία Μεγάλου Μήκους Τεκμηρίωσης το 2011 με το «Παιδία δεν Παίζει» όπου και κέρδισαν, το 2015 με το «Μια Οικογενειακή Υπόθεση» όπου και κέρδισαν, το 2018 με το «Dolphin Man» όπου και κέρδισαν, το 2019 με το «Obscuro Barroco» όπου και κέρδισαν και το 2020 με το «Οταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις Ντομάτες» όπου και κέρδισαν.

Για την ταινία «Trash» υποψήφια είναι η Ελευθερία Κατσιάνου | Πρώτη υποψηφιότητα για την Ελευθερία Κατσιάνου.

από το μπαλκόνι

Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων & Εμψύχωσης (Animation)

Για την ταινία «192 Ναυσικά» υποψήφιος είναι ο Αγγελος Σπάρταλης | Δεύτερη υποψηφιότητα του Αγγελου Σπάρταλη - είχε κερδίσει το 2014 στην κατηγορία των ειδικών εφέ για το «Από τη Γη στη Σελήνη».

Για την ταινία «Από το Μπαλκόνι» υποψήφιοι είναι οι Αρης Καπλανίδης και Ιωάννα Σουλτάνη | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Αρη Καπλανίδη. | Δεύτερη υποψηφιότητα για την Ιωάννα Σουλτάνη - ήταν υποψήφια το 2020 για την παραγωγή του «Δεν Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος, Αλλα Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι Πολύ Σοβαρό».

Για την ταινία «Απωλεσθέντα» υποψήφιες είναι οι Βίβιαν Παπαγεωργίου και Ιωάννα Μπολομύτη | Πρώτη υποψηφιότητα για την Βίβιαν Παπαγεωργίου. | Πρώτη υποψηφιότητα για την Ιωάννα Μπολομύτη.

Για την ταινία «Echo» υποψήφιοι είναι οι Σέργιος Κοτσόβουλος, Σταύρος Σαββαΐδης, Δημήτρης Σαββαΐδης | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Σέργιο Κοτσόβουλο. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Σταύρο Σαββαΐδη. | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Δημήτρη Σαββαΐδη.

Αντε Ντε

Βραβείο Μικρού Μήκους Σπουδαστικής Ταινίας

Αντε Ντε της Αριάδνης Αγγελικής Θυφρονίτου Λήτου | Πρώτη υποψηφιότητα για την Αριάδνη Αγγελική Θυφρονίτου Λήτου

Αστόρια του Γαβριήλ Αθανασίου | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Γαβριήλ Αθανασίου

Δεν Εμεινε Καμία από τις Αδελφές Τατά του Μιχαήλ Λαουλάκου | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Μιχαήλ Λαουλάκο

Ολο το Χρόνο του κόσμου της Δανάης Επιθυμιάδη | Πρώτη υποψηφιότητα για τη Δανάη Ευθυμίαδη

Bone Selector του Μάρκο Κρίμπαλη | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Μάρκο Κρίμπαλη

Σμύρνη

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Για την ταινία «Αγέλη Προβάτων» υποψήφιος είναι ο Δημήτρης Κανελλόπουλος | Τέσσερις υποψηφιότητες συνολικά - όλες φέτος για τον Δημήτρη Κανελλόπουλο: στον Ηχο για την «Αγία Εμυ» και στο Σενάριο, την Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθεσία και τη Σκηνοθεσία για την «Αγέλη Προβάτων».

Για την ταινία «Αγία Εμυ» υποψήφια είναι η Αρασέλη Λαιμού | Τρεις συνολικά υποψηφιότητες για την Αρασέλη Λαιμού - όλες φέτος, για Σενάριο, Σκηνοθεσία και Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθεσία

Για την ταινία «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» υποψήφια είναι η Ζακλίν Λέντζου | Πέντε υποψηφιότητες συνολικά για την Ζακλίν Λέντζου με τις δυο φέτος για Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθεσία και Σκηνοθεσία. Ηταν υποψήφια στην κατηγορία Ταινίας ΜΙκρού Μήκους το 2017 με την «Αλεπού», το 2019 με το «Εκτορας Μαλό Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» και το 2021 με το «Το Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση)».

Για την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη» υποψήφιος είναι ο Γργηόρης Καραντινάκης | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Γρηγόρη Καραντινάκη.

Για την ταινία «18» υποψήφιος είναι ο Βασίλης Δούβλης | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Βασίλη Δούβλη.

Για την ταινία «Monday» υποψήφιος είναι ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος | Εντεκα συνολικά υποψηφιότητες για τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο με τις τρεις φετινές για το Σενάριο, τη Σκηνοθεσία και την Παραγωγή του «Monday». Ηταν υποψήφιος και κέρδισε το 2010 στην κατηγορία Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη για το «Bank Bang», ήταν υποψήφιος το 2012 για τη Σκηνοθεσία του «Wasted Youth», το 2013 ως παραγωγός για το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού», το 2015 ως παραγωγός για το «Στο Σπίτι», το 2017 νικητής στην κατηγορία Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Παραγωγής για το «Suntan», το 2019 ως παραγωγός για το ντοκιμαντέρ «Ευτυχισμένοι Πρίγκιπες».

Dog

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

Για την ταινία «Αγέλη Προβάτων» υποψήφιος είναι ο Δημήτρης Κανελλόπουλος | Τέσσερις υποψηφιότητες συνολικά - όλες φέτος για τον Δημήτρη Κανελλόπουλο: στον Ηχο για την «Αγία Εμυ» και στο Σενάριο, την Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθεσία και τη Σκηνοθεσία για την «Αγέλη Προβάτων».

Για την ταινία «Αγία Εμυ» υποψήφια είναι η Αρασέλη Λαιμού | Τρεις συνολικά υποψηφιότητες για την Αρασέλη Λαιμού - όλες φέτος, για Σενάριο, Σκηνοθεσία και Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθεσία

Για την ταινία «Μαγνητικά Πεδία» υποψήφιος είναι οι Γιώργος Γούσης | Τέσσερις υποψηφιότητες συνολικά για τον Γιώργο Γούση - είχε κερδίσει στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μεσαίου Μήκους με τον «Χειροπαλαιστή» το 2020 και φέτος είναι υποψήφιος για το Σενάριο, την Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθεσία και την Παραγωγή των «Μαγνητικών Πεδίων».

Για την ταινία «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» υποψήφια είναι η Ζακλίν Λέντζου | Πέντε υποψηφιότητες συνολικά για την Ζακλίν Λέντζου με τις δυο φέτος για Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθεσία και Σκηνοθεσία. Ηταν υποψήφια στην κατηγορία Ταινίας ΜΙκρού Μήκους το 2017 με την «Αλεπού», το 2019 με το «Εκτορας Μαλό Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» και το 2021 με το «Το Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση)».

Για την ταινία «.dog» υποψήφια είναι η Γιάννα Αμερικάνου | Πρώτη υποψηφιότητα για την Γιάννα Αμερικάνου.

Ο Ανθρωπος με τις Απαντήσεις

Βραβείο Σεναρίου

Για την ταινία «Αγέλη Προβάτων» υποψήφιος είναι ο Δημήτρης Κανελλόπουλος | Τέσσερις υποψηφιότητες συνολικά - όλες φέτος για τον Δημήτρη Κανελλόπουλο: στον Ηχο για την «Αγία Εμυ» και στο Σενάριο, την Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθεσία και τη Σκηνοθεσία για την «Αγέλη Προβάτων».

Για την ταινία «Αγία Εμυ» υποψήφιες είναι οι Αρασέλη Λαιμού και Τζούλια Καρούζο | Πρώτη υποψηφιότητα της Αρασέλης Λαιμού στο σενάριο - τρίτη συνολικά φέτος με τις υποψηφιότητες για Σκηνοθεσία και Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθεσία | Δύο υποψηφιότητες συνολικά για την Τζούλια Καρούζο που είναι υποψήφια φέτος και για Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους ως παραγωγός.

Για την ταινία «Ο Ανθρωπος με τις Απαντήσεις» υποψήφιος είναι ο Στέλιος Καμμίτσης | Πρώτη υποψηφιότητα του Στέλιου Καμμίτση.

Για την ταινία «Μαγνητικά Πεδία» υποψήφιοι είναι οι Γιώργος Γούσης, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Ελενα Τοπαλίδου | Τέταρτη υποψηφιότητα για τον Γιώργο Γούση - είχε κερδίσει στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μεσαίου Μήκους με τον «Χειροπαλαιστή» το 2020 και φέτος είναι υποψήφιος για το Σενάριο, την Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθεσία και την Παραγωγή των «Μαγνητικών Πεδίων». | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Αντώνη Τσοτσιόπουλο - είναι επίσης υποψήφιος φέτος για Α' Ανδρικό Ρόλο. | Δεύτερη υποψηφιότητα για την Ελενα Τοπαλίδου - είναι επίσης υποψήφια φέτος για Α' Γυναικείο Ρόλο.

Για την ταινία «Monday» υποψήφιοι είναι οι Αργύρης Παπαδημήτρόπουλος και Ρομπ Χέιζ | Εντεκα συνολικά υποψηφιότητες για τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο με τις τρεις φετινές για το Σενάριο, τη Σκηνοθεσία και την Παραγωγή του «Monday». Ηταν υποψήφιος και κέρδισε το 2010 στην κατηγορία Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη για το «Bank Bang», ήταν υποψήφιος το 2012 για τη Σκηνοθεσία του «Wasted Youth», το 2013 ως παραγωγός για το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού», το 2015 ως παραγωγός για το «Στο Σπίτι», το 2017 νικητής στην κατηγορία Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Παραγωγής για το «Suntan», το 2019 ως παραγωγός για το ντοκιμαντέρ «Ευτυχισμένοι Πρίγκιπες». | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Ρομπ Χέιζ.

Αγέλη Προβάτων

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου

Για την ταινία «Αγέλη Προβάτων» υποψήφιος είναι ο Δημήτρης Λάλος | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Δημήτρη Λάλο.

Για την ταινία «Ο Ανθρωπος του Θεού» υποψήφιος είναι ο Αρης Σερβετάλης | Πέμπτη υποψηφιότητα για τον Αρη Σερβετάλη που είναι φέτος υποψήφιος και στον Β' Ανδρικό Ρόλο για την «Αγέλη Προβάτων». Ηταν ξανά υποψήφιος για Α' Ανδρικό Ρόλο το 2021 για τα «Μήλα», το 2019 για το «The Waiter» όπου και κέρδισε και το 2013 για το «L».

Για την ταινία «Μαγνητικά Πεδία» υποψήφιος είναι ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος | Δύο υποψηφιότητες συνολικά - και οι δύο φέτος για Α' Ανδρικό Ρόλο και Σενάριο.

Για την ταινία «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» υποψήφιος είναι ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο.

Για την ταινία «Monday» υποψήφιος είναι ο Σεμπάστιαν Σταν | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Σεμπάστιαν Σταν.

σελήνη, 66 ερωτήσεις 607

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου

Για την ταινία «Αγία Εμυ» υποψήφια είναι η Αμπιγκέιλ Λομά | Πρώτη υποψηφιοτητα για την Αμπιγκέιλ Λομά.

Για την ταινία «Μαγνητικά Πεδία» υποψήφια είναι η Ελενα Τοπαλίδου | Δύο υποψηφιότητες - και οι δύο φέτος για Α' Γυναικείο Ρόλο και Σενάριο.

Για την ταινία «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» υποψήφια είναι η Σοφία Κόκκαλη | Πέμπτη υποψηφιότητα για την Σοφία Κόκκαλη. Ηταν υποψήφια το 2021 για Β' Γυναικείο Ρόλο και για το «Digger» και για το «Pari». Εχει δύο υποψηφιότητες για Α' Γυναικείο Ρόλο (το 2013 για τη «Μικρά Αγγλία» και το 2016 για το «Νήμα» όπου και κέρδισε).

Για την ταινία «Monday» υποψήφια είναι η Ντενίζ Γκαφ | Πρώτη υποψηφιότητα για την Ντενίζ Γκαφ.

Για την ταινία «Patchwork» υποψήφια είναι η Αγγελίκη Παπούλια | Τέταρτη υποψηφιότητα της Αγγελικής Παπούλια. Ηταν υποψηφια στον Α' Γυναικείο Ρόλο για τον «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου το 2010, την «Εκρηξη», το 2015 και «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» για το οποίο και κέρδισε.

Monday calendar 16

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου

Για την ταινία «Αγέλη Προβάτων» υποψήφιος είναι ο Αρης Σερβετάλης | Πέμπτη υποψηφιότητα για τον Αρη Σερβετάλη που είναι φέτος υποψήφιος και στον Α' Ανδρικό Ρόλο για τον «Ανθρωπο του Θεού». Ηταν ξανά υποψήφιος για Α' Ανδρικό Ρόλο το 2021 για τα «Μήλα», το 2019 για το «The Waiter» όπου και κέρδισε και το 2013 για το «L».

Για την ταινία «Αγία Εμυ» υποψήφιος είναι ο Μιχάλης Συριόπουλος | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Μιχάλη Συριόπουλο.

Για την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη» υποψήφιος είναι ο Γιάννης Βογιατζής | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Γιάννη Βογιατζή.

Για την ταινία «.dog» υποψήφιος είναι ο Ανδρέας Κωνσταντίνου | Τρίτη υποψηφιότητα για τον Ανδρέα Κωνσταντίνου - έχει κερδίσει το 2018 στον Α' Ανδρικό Ρόλο για το «Τελευταίο Σημείωμα» και ήταν υποψήφιος για Β' Ανδρικό Ρόλο το 2016 στο «Ουζερί Τσιτσάνης».

Για την ταινία «Monday» ο Γιώργος Πυρπασόπουλος | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Γιώργο Πυρπασόπουλο

αγια εμυ

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου

Για την ταινία «Αγία Εμυ» υποψήφια είναι η Ασμίν Κιλίπ | Πρώτη υποψηφιότητα για την Ασμίν Κιλίπ.

Για την ταινία «Αγία Εμυ» υποψήφια είναι η Ειρήνη Ιγγλεση | Πρώτη υποψηφιότητα για την Ειρήνη Ιγγλέση.

Για την ταινία «Ο Ανθρωπος με τις Απαντήσεις» υποψήφια είναι η Στέλλα Φυρογένη | Δεύτερη υποψηφιότητα για τη Στέλλα Φυρογένη. Ηταν υποψήφια στον Α' Γυναικείο Ρόλο το 2019 με την «Παύση».

Για την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη» υποψήφια είναι η Ταμίλα Κουλίεβα | Πρώτη υποψηφιότητα της Ταμίλα Κουλίεβα.

Για την ταινία «18» υποψήφια είναι η Μαρία Σκουλά | Δεύτερη υποψηφιότητα στο Β' Γυναικείο Ρόλο για τη Μαρία Σκουλά που ήταν υποψήφια το 2014 με το «September».

μαγνητικά πεδία

Βραβείο Φωτογραφίας

Για την ταινία «Αγέλη Προβάτων» υποψήφιος είναι ο Στέλιος Πίσσας | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Στέλιο Πίσσα

Για την ταινία «Αγία Εμυ» υποψήφιος είναι ο Κι Τζιν Κιμ | Δύο συνλικά υποψηφιότητες για τον Κι Τζιν Κιμ - είναι υποψήφιος και ως παραγωγός στην κατηγορίας Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

Για την ταινία «Μαγνητικά Πεδία» υποψήφιος είναι ο Γιώργος Κουτσαλιάρης | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Γιώργο Κουτσαλιάρη

Για την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη» υποψήφιος είναι ο Σίμος Σαρκετζής | Εκτη φορά υποψήφιος - ήταν υποψήφιος το 2010 με τη «Ψυχή Βαθιά», υποψήφιος και νικητής το 2014 για τη «Μικρά Αγγλία», υποψήφιος το 2017 για το «Νήμα», υποψήφιος το 2018 για το «Τελευταίο Σημείωμα, το 2019 για τη «Winona».

Για την ταινία «Monday» υποψήφιος είναι ο Χρήστος Καραμάνης | Τέταρτη υποψηφιότητα για τον Χρήστο Καραμάνη - είχε προταθεί το 2015 για τη «Νορβηγία», είχε κερδίσει το 2016 για την «Τετάρτη 04.45» και είχε κερδίσει ξανά το 2017 για το «Suntan».

σελήνη, 66 ερωτήσεις 607

Βραβείο Μοντάζ

Για την ταινία «Αγέλη Προβάτων» υποψήφια είναι η Μυρτώ Καρρά | Πρώτη υποψηφιότητα για την Μυρτώ Καρρά

Για την ταινία «Η Βοή του Κόσμου» υποψήφιος είναι ο Χρήστος Γιαννακόπουλος | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Χρήστο Γιαννακόπουλο - ήταν υποψήφιος το 2019 για το «Ελεύθερο Θέμα».

Για την ταινία «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» υποψήφια είναι η Σμαρώ Παπαευαγγέλου | Πρώτη υποψηφιότητα για την Σμαρώ Παπαευαγγέλου

Για την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη» υποψήφιοι είναι οι Λάμπης Χαραλαμπίδης και Λύδια Αντώνοβα | Πέμπτη υποψηφιότητα για τον τέσσερις φορές βραβευμένο Λάμπη Χαραλαμπίδη - το 2020 για την «Ευτυχία», το 2018 για το «Do it Yourself», το 2016 για το «Τετάρτη 04.45» και το 2013 για το «J.A.C.E.». | Πρώτη υποψηφιότητα για την Λυδία Αντώνοβα.

Για την ταινία «Monday» υποψήφιος είναι ο Ναπολέοντας Στρατογιαννάκης | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Ναπολέοντα Στρατογιαννάκη μετά το «Suntan» του 2017.

Η Βοή του Κόσμου

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

Για την ταινία «Αγία Εμυ» υποψήφιοι είναι οι Oiseaux Tempête | Πρώτη υποψηφιότητα για τους Frédéric D. Oberland, Stéphane Pigneul, Mondkopf, Christine Ott που αποτελούν τους Oiseaux Tempête.

Για την ταινία «Η Βοή του Κόσμου» υποψήφιοι είναι οι Prefabricated Quartet | Πρώτη υποψηφιότητα των Χρήστου Γούσιου, Μιχάλη Σιόνα, Θοδωρή Παπαδημητρίο που αποτελούν τους Prefabricated Quartet - τέταρτη προσωπική για τον Χρήστο Γούσιο που είναι φέτος υποψήφιος και για τον ήχο της «Βοής του Κόσμου».

Για την ταινία «Μαγνητικά Πεδία» υποψήφιος είναι ο Λευτέρης Βολάνης | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Ανδρέα Κατσιγιάννη

Για την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη» υποψήφιος είναι ο Ανδρέας Κατσιγιάννης | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Ανδρέα Κατσιγιάννη

Για την ταινία «Monday» υποψήφιος είναι ο Αλέξης Γράψας | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Αλέξη Γράψα

Monday calendar 4

Βραβείο Σκηνογραφίας

Για την ταινία «Αγέλη Προβάτων» υποψήφια είναι η Μάχη Αρβανίτη | Πρώτη υποψηφιότητα για την Μάχη Αρβανίτη

Για την ταινία «Αγία Εμυ» υποψήφια είναι η Καλλιόπη Ανδρεάδη | Πρώτη υποψηφιότητα για την Καλλιόπη Ανδρεάδη

Για την ταινία «Καλάβρυτα 1943 υποψήφια είναι η Ράνια Γερογιάννη | Πρώτη υποψηφιότητα για την Ράνια Γερογιάννη

Για την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη » υποψήφιοι είναι οι Ηλίας Λεδάκης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Σαμιώτης | Τρίτη υποψηφιότητα για τον Ηλία Λεδάκη - ήταν υποψήφιος και κέρδισε το 2013 για το «J.A.C.E.» και υποψήφιος το 2017 για το «Ετερος Εγώ». | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Γιάννη Παπαδόπουλο - ήταν υποψήφιος και νικητής το 2020 για την «Ευτυχία». | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Μιχάλη Σαμιώτη - ήταν υποψήφιος και νικητής το 2020 για την «Ευτυχία».

Για την ταινία «Monday» υποψήφια είναι η Αλίκη Κούβακα | Πρώτη υποψηφιότητα για την Αλίκη Κούβακα

καλάβρυτα

Βραβείο Ενδυματολογίας

Για την ταινία «Αγία Εμυ» υποψήφια είναι η Εύα Γουλάκου | Δεύτερη υποψηφιότητα της Εύας Γουλάκου - ήταν υποψήφια το 2016 για το «Interruption».

Για την ταινία «Ο Ανθρωπος με τις Απαντήσεις» υποψήφια είναι η Αλκηστη Μάμαλη | Τέταρτη υποψηφιότητα για την Αλκηστη Μάμαλη - ήταν υποψήφια το 2015 για τη «Νορβηγία», το 2016 για το «Τετάρτη 04.45» και το 2017 για το «Νήμα».

Για την ταινία «Καλάβρυτα 1943» υποψήφοιο είναι οι Σοφία Κοτσίκου, Κατερίνα Χαλιώτη, Τάσος Δήμας (Boudoir) | Πρώτη υποψηφιότητα για τους Σοφία Κοτσίκου, Κατερίνα Χαλιώτη, Τάσο Δήμα

Για την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη» υποψήφια είναι η Φωτεινή Δήμου | Πρώτη υποψηφιότητα για την Φωτεινή Δήμου

Για την ταινία «Monday» υποψήφια είναι η Μάρλι Αλειφέρη | Τρίτη υποψηφιότητα για τη Μάρλι Αλειφέρη μετά το 2018 για το «Γιο της Σοφίας» και το 2020 για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών».

σμύρνη

Βραβείο Ήχου

Για την ταινία «Αγέλη Προβάτων» υποψήφιοι είναι οι Νίκος Εξαρχος, Περσεφόνη Μήλιου, Κώστας Βαρυμποπιώτης | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Νίκο Εξαρχο - ήταν υποψήφιος το 2020 για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών». | Εξι οι συνολικές υποψηφιότητες της Περσεφόνης Μήλιου - φέτος είναι υποψήφια και με την «Αγέλη Προβάτων» και την «Αγία Εμυ». Είχε κερδίσει το 2017 για το «Park» και ήταν υποψήφια ακόμη το 2018 για τον «Γιο της Σοφίας» και το 2020 για το «Ζιζοτεκ» και το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαγρασσών». | Τις 22 υποψηφιότητες φτάνει ο απόλυτος σταρ των Βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Κώστας Βαρυμποπιώτης. Φέτος είναι υποψήφιος στην «Αγέλη Προβάτων», στην «Αγία Εμυ», στη «Σμύρνη μου Αγαπημένη» και στη «Βοή του Κόσμου» Εχει κερδίσει επτά φορές. Ηταν υποψήφιος το 2010 για το «Ricordi Mi» της Στέλλας Θεοδωράκη και την «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2011 για τη «Χώρα Προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα και το «Απ' τα Κόκαλα Βγαλμένα» του Σωτήρη Γκορίτσα, ήταν υποψήφιος το 2012 για τον «Αδικο Κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου και για τον «Παράδεισο» του Παναγιώτη Φαφούτη όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2013 για το «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και για το «Αν...» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη όπου και κέρδισε, το 2014 για τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη όπου και κέρδισε, το 2015 για το «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά, το 2016 για το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη, το 2017 ήταν υποψήφιος για τον «Νοτιά» του Τάσου Μπουλμέτη και υποψήφιος και νικητής για το «Park» της Σοφίας Εξάρχου, το 2018 ήταν υποψήφιος για το «Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη και υποψήφιος και νικητής για το «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, το 2019 ήταν υποψήφιος για το «Ελεύθερο Θέμα» της Στέλλας Θεοδωράκη και το «Ακίνητο Ποτάμι» του Αγγελου Φραντζή. Το 2020 κέρδισε για την «Ευτυχία».

Για την «Αγία Εμυ» υποψήφιοι είναι οι Δημήτρης Κανελλόπουλος, Περσεφόνη Μήλιου, Κώστας Βαρυμποπιώτης | Πρώτη υποψηφιότητα του Δημήτρη Κανελλόπουλου στην κατηγορία του Ηχου. Φέτος είναι υποψήφιος άλλες τρεις φορές ως σκηνοθέτης, πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης και σεναριογράφος της «Αγέλης Προβάτων». | Εξι οι συνολικές υποψηφιότητες της Περσεφόνης Μήλιου - φέτος είναι υποψήφια και με την «Αγέλη Προβάτων» και την «Αγία Εμυ». Είχε κερδίσει το 2017 για το «Park» και ήταν υποψήφια ακόμη το 2018 για τον «Γιο της Σοφίας» και το 2020 για το «Ζιζοτεκ» και το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαγρασσών». | Τις 22 υποψηφιότητες φτάνει ο απόλυτος σταρ των Βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Κώστας Βαρυμποπιώτης. Φέτος είναι υποψήφιος στην «Αγέλη Προβάτων», στην «Αγία Εμυ», στη «Σμύρνη μου Αγαπημένη» και στη «Βοή του Κόσμου» Εχει κερδίσει επτά φορές. Ηταν υποψήφιος το 2010 για το «Ricordi Mi» της Στέλλας Θεοδωράκη και την «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2011 για τη «Χώρα Προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα και το «Απ' τα Κόκαλα Βγαλμένα» του Σωτήρη Γκορίτσα, ήταν υποψήφιος το 2012 για τον «Αδικο Κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου και για τον «Παράδεισο» του Παναγιώτη Φαφούτη όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2013 για το «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και για το «Αν...» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη όπου και κέρδισε, το 2014 για τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη όπου και κέρδισε, το 2015 για το «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά, το 2016 για το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη, το 2017 ήταν υποψήφιος για τον «Νοτιά» του Τάσου Μπουλμέτη και υποψήφιος και νικητής για το «Park» της Σοφίας Εξάρχου, το 2018 ήταν υποψήφιος για το «Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη και υποψήφιος και νικητής για το «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, το 2019 ήταν υποψήφιος για το «Ελεύθερο Θέμα» της Στέλλας Θεοδωράκη και το «Ακίνητο Ποτάμι» του Αγγελου Φραντζή. Το 2020 κέρδισε για την «Ευτυχία».

Για την ταινία «Η Βοή του Κόσμου» υποψήφιοι είναι οι Χρήστος Γούσιος και Κώστας Βαρυμποπιώτης | Τρίτη υποψηφιότητα για τον Χρήστο Γούσιο - είχε προταθεί το 2019 για το «Ελεύθερο Θέμα» και είχε κερδίσει την ίδια χρονιά για το «1968». | Τις 22 υποψηφιότητες φτάνει ο απόλυτος σταρ των Βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Κώστας Βαρυμποπιώτης. Φέτος είναι υποψήφιος στην «Αγέλη Προβάτων», στην «Αγία Εμυ», στη «Σμύρνη μου Αγαπημένη» και στη «Βοή του Κόσμου» Εχει κερδίσει επτά φορές. Ηταν υποψήφιος το 2010 για το «Ricordi Mi» της Στέλλας Θεοδωράκη και την «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2011 για τη «Χώρα Προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα και το «Απ' τα Κόκαλα Βγαλμένα» του Σωτήρη Γκορίτσα, ήταν υποψήφιος το 2012 για τον «Αδικο Κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου και για τον «Παράδεισο» του Παναγιώτη Φαφούτη όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2013 για το «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και για το «Αν...» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη όπου και κέρδισε, το 2014 για τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη όπου και κέρδισε, το 2015 για το «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά, το 2016 για το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη, το 2017 ήταν υποψήφιος για τον «Νοτιά» του Τάσου Μπουλμέτη και υποψήφιος και νικητής για το «Park» της Σοφίας Εξάρχου, το 2018 ήταν υποψήφιος για το «Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη και υποψήφιος και νικητής για το «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, το 2019 ήταν υποψήφιος για το «Ελεύθερο Θέμα» της Στέλλας Θεοδωράκη και το «Ακίνητο Ποτάμι» του Αγγελου Φραντζή. Το 2020 κέρδισε για την «Ευτυχία».

Για την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη» υποψήφιοι είναι οι Νίκος Μπουγιούκος, Αρης Λουζιώτης, Κώστας Βαρυμποπιώτης | Δεύτερη υποψηφιότητα για τον Νίκο Μπουγιούκο - είχε προταθεί και κερδίσει το 2020 για την «Ευτυχία». | Ογδοη υποψηφιότητα για τον Αρη Λουζιώτη - ήταν υποψηφιος και κέρδισε το 2020 για την «Ευτυχία», ηταν υποψήφιος το 2011 για τη «Χώρα Προέλευσης» και το «Απ' τα Κόκαλα Βγαλμένη», υποψήφιος το 2012 για τον «Αδικο Κόσμο» και τον «Παράδεισο» όπου και κέρδισε, υποψήφιος και νικητής το 2013 για το «Αν...», υποψήφιος και νικητής το 2018 για το «Τελευταίο Σημείωμα», | Τις 22 υποψηφιότητες φτάνει ο απόλυτος σταρ των Βραβείων Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Κώστας Βαρυμποπιώτης. Φέτος είναι υποψήφιος στην «Αγέλη Προβάτων», στην «Αγία Εμυ», στη «Σμύρνη μου Αγαπημένη» και στη «Βοή του Κόσμου» Εχει κερδίσει επτά φορές. Ηταν υποψήφιος το 2010 για το «Ricordi Mi» της Στέλλας Θεοδωράκη και την «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2011 για τη «Χώρα Προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα και το «Απ' τα Κόκαλα Βγαλμένα» του Σωτήρη Γκορίτσα, ήταν υποψήφιος το 2012 για τον «Αδικο Κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου και για τον «Παράδεισο» του Παναγιώτη Φαφούτη όπου και κέρδισε, ήταν υποψήφιος το 2013 για το «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και για το «Αν...» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη όπου και κέρδισε, το 2014 για τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη όπου και κέρδισε, το 2015 για το «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά, το 2016 για το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη, το 2017 ήταν υποψήφιος για τον «Νοτιά» του Τάσου Μπουλμέτη και υποψήφιος και νικητής για το «Park» της Σοφίας Εξάρχου, το 2018 ήταν υποψήφιος για το «Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη και υποψήφιος και νικητής για το «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, το 2019 ήταν υποψήφιος για το «Ελεύθερο Θέμα» της Στέλλας Θεοδωράκη και το «Ακίνητο Ποτάμι» του Αγγελου Φραντζή. Το 2020 κέρδισε για την «Ευτυχία».

Για την ταινία «Monday» υποψήφιοι είναι οι Λέανδρος Ντούνης και Ρόλαντ Χιπ | Εκτη υποψηφιότητα για τον Λέανδρο Ντούνη (ήταν υποψήφιος το 2016 για το «Chevalier», το 2017 για το «Suntan», το 2019 για τον «Οίκτο» όπου και νίκησε, το 2021 για την ταινία «Ορνιθες (Ή Πως να γίνεις Πουλί), το 2021 για το «Digger» όπου και κέρδισε). | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Ρόλαντ Χιπ.

man of god shooting

Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων και Ειδικών Εφφέ

Για την ταινία «Αγία Εμυ» υποψήφιοι είναι οι Ιωάννα Λυγίζου και ο Προκόπης Βλασερός | Τρίτη υποψηφιότητα για μακιγιάζ για την Ιωάννα Λυγίζου. Είχε προταθεί το 2021 για το «Digger» όπου και κέρδισε και για το «Νήμα» του The Boy το 2017 | Πρώτη υποψηφιότητα του Προκόπη Βλασερού στην κατηγορία αυτή. Εκτη συνολικά φέτος αφού είναι υποψήφιος στην ίδια κατηγορία για τον «Ανθρωπο του Θεού» και φέτος και στην κατηγορία των Οπτικών Εφέ για την «Αγία Εμυ». Στην κατηγορία «Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Οπτικών Εφφέ» ηταν υποψήφιος το 2020 για την «Αλυτη» του Μίνωα, το 2016 για το «The Republic» του Δημήτρη Τζέτζα και το 2017 για το «Νήμα» του The Boy.

Για την ταινία «Ο Ανθρωπος του Θεού» υποψήφιοι είναι οι Κατερίνα Βαρθαλίτου, Προκόπης Βλασερός, Σωτήρης Πατεράκης, Αλεξάνδρα Μυτά | Τέταρτη υποψηφιότητα για την Κατερίνα Βαρθαλίτου - ήταν υποψήφια το 2012 για το «Γάλα», το 2017 όπού και νίκησε για τον «Νοτιά» και το 2019 για το «Ελεύθερο Θέμα». | Δεύτερη υποψηφιότητα του Προκόπη Βλασερού στην κατηγορία αυτή. Εκτη συνολικά φέτος αφού είναι υποψήφιος στην ίδια κατηγορία για την «Αγία Εμυ» και φέτος και στην κατηγορία των Ειδικών Εφφέ και Οπτικών Εφφέ για την «Αγία Εμυ». Στην κατηγορία «Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Οπτικών Εφφέ» ηταν υποψήφιος το 2020 για την «Αλυτη» του Μίνωα, το 2016 για το «The Republic» του Δημήτρη Τζέτζα και το 2017 για το «Νήμα» του The Boy. | Πρώτη υποψηφιότητα του Σωτήρη Πατεράκη | Τρίτη υποψηφιότητα για την Αλεξάνδρα Μυτά - ήταν υποψήφια το 2013 για τη «Δεμένη Κόκκινη Κλωστή» και είναι υποψήφια φέτος στην ίδια κατηγορία για την ταινία «Καλάβρτυα 1943».

Για την ταινία «Καλάβρυτα 1943» υποψήφια είναι η Αλεξάνδρα Μυτά | Τρίτη υποψηφιότητα για την Αλεξάνδρα Μυτά - ήταν υποψήφια το 2013 για τη «Δεμένη Κόκκινη Κλωστή» και είναι υποψήφια φέτος στην ίδια κατηγορία για την ταινία «Ο Ανθρωπος του Θεού».

Για την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη» υποψήφιες είναι οι Δήμητρα Γιατράκου, Ιουλία Συγρίμη | Τρίτη υποψηφιότητα για την Δήμητρα Γιατράκου - ήταν υποψήφια το 2014 για την ταινία «Ο Εχθρός μου» και νίκησε το 2020 για την «Ευτυχία». | Πρώτη υποψηφιότητα για την Ιουλία Συγρίμη.

Για την ταινία «Monday» υποψήφια είναι η Εύη Ζαφειροπούλου | Δώδεκα υποψηφιότητες συγκεντρώνει, μαζί με τις φετινή, η Εύη Ζαφειροπούλου, για τα Βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το 2020 ήταν υποψήφια σε δύο κατηγορίες, Μακιγιάζ και Ειδικών Εφέ, για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα. Εχει προταθεί εννιά ακόμη φορές για μακιγιάζ και έχει κερδίσει τέσσερις φορές. Πρώτη υποψηφιότητα το 2011 με τη «Χώρα Προέλευσης» όπου και κέρδισε. Δύο φορές υποψήφια το 2012 με τις «Αλπεις» και τον «Παράδεισο». Το 2013 υποψήφια με την «Κόρη». Το 2014 υποψήφια με τη «Μικρά Αγγλία» όπου και κέρδισε. Το 2016 υποψήφια για το «Chevalier». Το 2017 υποψήφια για το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου. Το 2018 υποψήφια για το «Τελευταίο Σημείωμα» όπου και κέρδισε. Το 2019 υποψήφια για τον «Οίκτο» όπου και κέρδισε.

ORFEAS2021

Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Οπτικών Εφφέ

Για την ταινία «Αγία Εμυ» υποψήφιοι είναι οι Προκόπης Βλασερός, Σεντρίκ Χερμπέτ και Μπενζαμάν Λαμπόρντ | Τέταρτη υποψηφιότητα για τον Προκόπη Βλασερό στην κατηγορία των Ειδικών Εφέ. Ηταν υποψήφιος το 2020 για την «Αλυτη» του Μίνωα Νικολακάκη. Ο Προκόπης Βλασερός ήταν ξανά υποψήφιος στην ίδια κατηγορία το 2016 για το «The Republic» του Δημήτρη Τζέτζα και το 2017 για το «Νήμα» του The Boy. | Πρώτη υποψηφιότητα για τους Σεντρίκ Χερμπέτ και Μπενζαμάν Λαμπόρντ.

Για την ταινία «Ανεμος Ελευθερίας» υποψήφιος είναι ο Γιάννης Αγελαδόπουλος | Τρίτη υποψηφιότητα του Γιάννη Αγελαδόπουλου. Είχε προταθεί και κερδίσει με την ομάδα του «Cosmic Candy» το 2020. Ο Γιάννης Αγελαδόπουλος ήταν ξανά υποψήφιος το 2017 για το «Νημα» του The Boy.

Για την ταινία «Καλάβρυτα 1943» υποψήφιος είναι ο Πάνος Ξενάκης | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Πάνο Ξενάκη.

Για την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη» υποψήφιος είναι ο Αντώνης Κοτζιάς | Ογδοη υποψηφιότητα για τον Αντώνη Κοτζιά στην κατηγορία των ειδικών εφέ (είχε προταθεί το 2011 για το «Χάρισμα», το 2014 για τη «Μικρά Αγγλία», το 2015 για το «Μικρό Ψάρι», το 2017 για το «Ετερος Εγώ» όπου και κέρδισε, το 2018 για το «Τελευταίο Σημείωμα», το 2019 για το «Chinatown: Τα Τρία Καταφύγια» όπου και κέρδισε, το 2021 για την «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς»). Εχει προταθεί επίσης το 2020 ως παραγωγός για το «Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος, Αλλά Πρέπει να ΜΙλήσουμε για Κάτι πολύ Σοβαρό».

Για την ταινία «ORFEAS2021» υποψήφιος είναι ο Φιλ Ιερόπουλος | Πρώτη υποψηφιότητα για τον Φιλ Ιερόπουλο.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τα Βραβεία Ιρις και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στην επίσημη σελίδα της στο Facebook.