Συνέντευξη

Φύγαμε για Σάντανς και Κλερμόν-Φεράν... Ο Θανάσης Νεοφώτιστος μιλάει στο Flix για τις πτήσεις της «Airhostess-737»

στα 10

Μια μικρού μήκους ταινία που προσγειώνεται στα καλύτερα φεστιβάλ. Ενας δημιουργός που την είδε ολόκληρη στο όνειρό του.

Φύγαμε για Σάντανς και Κλερμόν-Φεράν... Ο Θανάσης Νεοφώτιστος μιλάει στο Flix για τις πτήσεις της «Airhostess-737»

Στο Boeing-737, πτήση από Αθήνα προς Καβάλα, δουλεύει μία 39χρονη αεροσυνοδός, η Βανίνα. Με αφορμή τα σιδεράκια που πρόσφατα έβαλε, σε μια καθυστερημένη προσπάθεια για ένα τέλειο χαμόγελο, θα κληθεί να αναμετρηθεί με την, από πάντα, απούσα μητέρα της, το πτώμα της οποίας βρίσκεται στο αμπάρι του αεροπλάνου.

Αυτή είναι η υπόθεση της μικρού μήκους ταινίας του Θανάση Νεοφώτιστου που ξεκίνησε την καριέρα της από το Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο, συμμετείχε και διακρίθηκε στο Φεστιβάλ του Τορόντο, ταξίδεψε μέχρι σήμερα σε 30 διεθνή φεστιβάλ και τώρα συνεχίζει τις πτήσεις της με δύο εξέχουσες στάσεις: στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών μικρού μήκους του 44ου Φεστιβάλ του Σάντανς και στο διαγωνιστικό τμήμα του μεγαλύτερου φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του κόσμου, του 45ου Φεστιβάλ του Clermont-Ferrand.

Στο Flix ο Θανάσης Νεοφώτιστος μας μιλάει για τις πτήσεις - της ταινίας και τις δικές του στο δρόμο προς τη μεγάλου μήκους ταινία.

airhost

Τι είναι για σένα η «Airhostess-737»; Πόσα κοινά έχετε; Πόσα κοινά έχεις με την ιστορία της; 

Είναι πολύ προσωπική ιστορία που την είδα ολόκληρη σε όνειρο. Eχει μεγάλα κομμάτια από εμένα. Την αγαπάω πολύ και την ταινία και την ίδια τη Βανίνα. Κάπου βρίσκεται και θα σου πω ότι μου λείπει!

Τι λέει αυτή η ταινία για τον κόσμο μας σήμερα; 

Θα στο πω όπως ακριβώς το σκέφτομαι. Για μένα αυτή η ταινία μιλάει για μια οικουμενική ανάγκη ενός ανθρώπου να νιώθει ότι αγαπήθηκε από τη μητέρα του και για την αξία της συμφιλίωσης όταν αυτό δεν έχει γίνει. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι δεν έχει τόσο χαρακτήρα επικαιρότητας όσο ότι μιλάει για μια πανανθρώπινη, διαχρονική ανάγκη.

airhostess

airhostess

airhostess

airhostess

Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό το κάτι που την έχει κάνει να έχει μια τέτοια υπέροχη καριέρα και να αρέσει πολύ στον κόσμο;

Ειλικρινά δεν έχω ιδέα, αλλά θα ήθελα να είναι η αυθεντικότητα της, η τρυφερότητα της και το ότι περιέχει και ανακουφιστικά ανάλαφρα κομμάτια διαπραγματευόμενη ένα, μάλλον, οδυνηρό θέμα. Νοιώθω τεράστια χαρά, περισσότερο απ’ όλα, για την ειλικρινή αγάπη που νοιώθω προς την ταινία από όσους την βλέπουν.

Λένα Παπαληγούρα. Με πόσα επίθετα μπορείς να την χαρακτηρίσεις/αποθεώσεις; 

Δε νομίζω ότι μπορώ να περιγράψω αυτή τη συνεργασία με λόγια. Ως ηθοποιός έκανε αυτό που κάθε σκηνοθέτης θα ήθελε: πήγε τη Βανίνα σε μέρη που ούτε εμείς δεν είχαμε φανταστεί. Την εξέλιξε. Σε όλα τα φεστιβάλ την αποθεώνουν! Φοβερή επαγγελματίας, δουλευταρού από τις λίγες, υπέροχος, ζεστός άνθρωπος και για μένα πια, φίλη. Την αγαπώ!!

Ολες αυτές οι επιτυχίες που σε βρίσκουν με την μεγάλου μήκους ταινία σου; Πόσο εύκολα θα εγκαταλείψεις το φορμά του μικρού μήκους για να «μεγαλώσεις»;

Με βρίσκουν σε ένα πολύ καλό σημείο αναφορικά με την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης και σε ένα πάρα πολύ δημιουργικό σημείο. Θα γυριστεί, λογικά, φέτος και είμαι ενθουσιασμένος και κατατρομαγμένος με την προοπτική ότι ένα πρότζεκτ, με το οποίο ασχολούμαι για 8 χρόνια, θα πάρει σάρκα και οστά! Δεν την εγκαταλείπω εύκολα τη φόρμα της μικρού, γιατί είναι μεγάλη πρόκληση η μετάβαση, δεδομένου ότι οι μικρού μου πήγαν πολύ καλά, αλλά νιώθω ότι είναι η ώρα.

airhostess

Τι σημαίνει για σένα η επιλογή της ταινίας από το Φεστιβάλ του Σάντανς;

Εντάξει, δεν έχω λόγια. Το Σάντανς είναι από αυτά που λέω Φεστιβάλ- Ονειρο για κάθε κινηματογραφιστή. Οταν έρχεται δε μετά από επιλογή από Λοκάρνο και Τορόντο και ακολουθεί το Κλερμόν-Φεράν, η αλήθεια είναι ότι οριακά το πιστεύω! Νιώθω πραγματικά ευλογία. Και επίσης είναι σημαντικό γιατί η Αμερική είναι μια αγορά όχι πολύ εύκολη να ανοιχτεί ένας ευρωπαίος και το Σάντανς είναι, νιώθω, ο καλύτερος τρόπος!

Αirhostess-737 | Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος | Παραγωγοί: Ιωάννα Μπολομύτη, Δημήτρης Τσακαλέας | Εxecutive Producer: Πάνος Παπαχατζής | Πρωταγωνιστούν: Λένα Παπαληγούρα, Κωνσταντίνα Κουτσονάτσιου και η Χάρις Αλεξίου (φωνή μητέρας) | Σενάριο: Θανάσης Νεοφώτιστος, Γρηγόρης Σκαράκης | Διευθυντής φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου G.S.C | Μοντάζ: Πάνος Αγγελόπουλος | Art Direction: Εύα Γαϊτανίδου | Σχεδιασμός ήχου: Στέλιος Κουπετώρης | Ηχοληψία: Αλέξης Κουκιάς - Παντελής | Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Λευτέρης Σάμσων | Μακιγιάζ και μαλλιά: Όλγα Κομπογιάννη | Διεύθυνση παραγωγής: Ιόλη Αντζουλάτου | Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Φλωκατούλα | Συμμετέχουν: Γιάννης Μουστάκας, Ελένη Μολφέτα, Θοδωρής Βουρνάς, Γιούλη Πεζοπούλου | Διεθνείς πωλήσεις: RADIATOR IP SALES | Μια παραγωγή της ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ Α.Ε σε συμπαραγωγή με την COSMOTE TV και την ΑΤΑΛΑΝΤΗ Α.Ε, με την στήριξη του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ και του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το «Airhostess-737» στο επίσημο site του και στους επίσημους λογαριασμούς του στο Facebook και το Instagram.

airhostess