Φεστιβάλ / Βραβεία

Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκινάει. Το Flix είναι ήδη εκεί!

στα 10

Από τις 14 μέχρι και τις 23 Μαρτίου η Θεσσαλονίκη κοιτάζει κατάματα την πραγματικότητα μέσα από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που κλείνει φέτος τα γλυκά δεκάξι του. Το Flix βρίσκεται ήδη εκεί για να σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβούν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.

Flix Team
Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκινάει. Το Flix είναι ήδη εκεί!

Για δέκατη έκτη χρονιά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ επιστρέφει με ταινίες που φτάνουν απ' όλα τα μέρη του πλανήτη και οι οποίες φιλοδοξούν να καταγράψουν μια εικόνα του κόσμου έτσι όπως δεν θα μπορούσε κανείς να τη δει πουθενά αλλού παρά μόνο στη μεγάλη οθόνη. Μαζί και περισσότερα από 50 ελληνικά ντοκιμαντέρ, φτιαγμένα μέσα στην εκρηκτική καθημερινότητα της κρίσης και με τη ματιά τους στραμμένη στην Ελλάδα του σήμερα, του χθες και του αύριο.

Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ – Εικόνες του 21ου Αιώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 23 Μαρτίου 2014, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Το Flix θα βρίσκεται εκεί, παρακολουθώντας επιλογές από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, προτείνοντας τι αξίζει να παρακολουθήσετε, ενώ θα συνομιλεί με τους Ελληνές και ξένους δημιουργούς που θα βρεθούν στη Θεσσαλονική και θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τι ακριβώς συμβαίνει στις τέσσερις γωνιές ενός πλανήτη στο καθοριστικό σημείο όπου η πραγματικότητα ενώνεται με το σινεμά.

Βρείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

1Λινάρ της Μαρία Ταράσοβα

To Φεστιβάλ ανοίγει την αυλαία του με την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του «Λινάρ» της Μαρία Ταράσοβα από τη Ρωσία ανοίγει την αυλαία του το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. O πεντάχρονος Λινάρ χρειάζεται επειγόντως να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Στη Ρωσία, όμως, που ζει οι μεταμοσχεύσεις έχουν απαγορευτεί από το 1993. Ετσι ο Λινάρ αναγκάζεται να ζήσει συνδεδεμένος με ένα μηχάνημα σχεδόν μεγαλύτερο από τον ίδιο που τον διατηρεί στη ζωή. Για πόσο όμως; Η κατάστασή του χειροτερεύει συνεχώς και το μηχάνημα μπορεί να του δίνει ζωή μόνο για ένα χρόνο. Με τη βοήθεια του ρωσικού Υπουργείου Υγείας συγκεντρώνονται χρήματα, ώστε ο Λινάρ να ταξιδέψει στην Ιταλία περιμένοντας εκεί για το δότη του. Ταξιδεύει μαζί με έναν νεαρό χειρούργο από τη Ρωσία που θα είναι και ο κηδεμόνας του στην ξένη χώρα. Καθώς ο Λινάρ προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, γίνεται γνωστό πως ένα παιδί πεθαίνει εγκεφαλικά σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και οι γιατροί αποφασίζουν πως βρέθηκε τελικά η καρδιά που θα επιτρέψει στον Λινάρ να ζήσει σαν κανονικός άνθρωπος... Διαβάστε περισσότερα για το «Λίναρ» εδώ.

2Πίτερ Ουιντόνικ

Τα δύο μεγάλα αφιερώματα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ συστήνουν το έργο δύο πρωτοπώρων δημιουργών που ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν τον κόσμο του ντοκιμαντέρ, του πρόωρα χαμένου Καναδού κινηματογραφιστή Πίτερ Ουιντόνικ (1953-2013) και του Γάλλου σκηνοθέτη Νικολά Φιλιμπέρ, ο οποίος θα βρίσκεται και στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τη φιλμογραφία του. Διαβάστε περισσότερα για τα αφιερώματα του 16ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης εδώ.

2

59 ελληνικές συμμετοχές αποτυπώνουν την καυτή ελληνική πραγματικότητα, την άγνωστη πλευρά της ελληνικής ιστορίας και τα πορτρέτα ξεχωριστών ανθρώπων. Η κρίση, η πολιτική, οι όψεις μιας άγνωστης Ελλάδας, η οικολογία, συγκλονιστικές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, είναι μόνο μερικές από τις θεματικές μέσα στις οποίες οι Ελληνες ακούραστοι δημιουργοί εξερευνούν τα όρια μιας χώρας που επιστρέφει στο παρελθόν για να εμπνευστεί, στέκεται στο παρόν για να το καταγράψει και ατενίζει το μέλλον προσπαθώντας να βρει έξοδο κινδύνου. Διαβάστε αναλυτικά εδώ για όλες τις συμμετοχές του ελληνικού πρόγραμματος.

2 The Missing Picture

Ο βασικός κορμός του προγράμματος του Φεστιβάλ, χωρισμένος σε ενότητες (Οψεις του Κόσμου, Μικρές Αφηγήσεις, Κοινωνία, Καταγραφή της Μνήμης, Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές, Μουσική και Χορός, Τέχνες) παρουσιάζει βραβευμένα ντοκιμαντέρ απ' όλον τον κόσμο - ανάμεσά τους αλλά και προτάσεις από καταξιωμένους και νεότερους δημιουργούς που θα συνθέσουν το χάρτη ενός πλανήτη φτιαγμένου από θραύσματα καθημερινότητας, ιστορίας, μνήμης και αντίστασης. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τους τίτλους των ταινιών που συνθέτουν το βασικό πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

2 Ανθρωπογεωγραφία

Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της φετινής Ημέρας Γαλλοφωνίας εντάσσονται οι προβολές των γαλλόφωνων ταινιών «Να Είσαι και να Εχεις» του Νικολά Φιλιμπέρ, στο έργο του οποίου πραγματοποιεί αφιέρωμα η φετινή διοργάνωση, «Ανθρωπογεωγραφία» της Κλερ Σιμόν (ενότητα «Όψεις του κόσμου») και «Στο Χείλος του Κόσμου» του Κλάους Ντρεξέλ (ενότητα «Κοινωνία»).

2 Desert Runners

Το πρωτοποριακό εγχείρημα του Streaming Project – Ντοκιμαντέρ σε Ταυτόχρονη Ψηφιακή Μετάδοση που εγκαινιάστηκε πριν από τρία χρόνια στο 13ο ΦΝΘ, συνεχίζεται να εφαρμόζεται και φέτος, στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Παπανικολάου. Με όχημα τις νέες τεχνολογίες, το 16ο ΦΝΘ θα «ταξιδέψει» σε 5 πόλεις της Ελλάδας -Ρέθυμνο, Λάρισα, Πάτρα, Κόρινθο και Ρόδο- καθώς και στη Λευκωσία της Κύπρου, σε συνεργασία με τα κατά τόπους Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (ΤΕΙ Κρήτης, ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Frederick Institute of Technology Cyprus). Πιο συγκεκριμένα, θα μεταδοθούν ταυτόχρονα σε live streaming οι προβολές του Φεστιβάλ οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Ολύμπιον, από τη Δευτέρα 17 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 στη ζώνη των 20.30, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.

7

Η έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ συστήνει το έργο του Αλβανού, μόνιμου κάτοικου Αθήνα Ενρί Τσανάι με τίτλο «Στην Κόψη του Κάδρου». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 23 Μαρτίου 2014 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Διαβάστε περισσότερα.

Στην Αγορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που φέτος πραγματοποιείται από τις 16 έως 22 Μαρτίου 2014, καθημερινά 10:00-20:00, στο ξενoδοχείο Electra Palace (αίθουσα Bυζάντιον) θα παρουσιαστούν 500 ντοκιμαντέρ, ενώ επαγγελματίες του χώρου θα παρουσιάσουν τα πρότζεκτ τους, θα έρθουν σε επαφή με τους ξένους αγοραστές από τηλεοπτικά κανάλια και φεστιβάλ του εξωτερικού, ενώ θα πραγματοποιηθούν masterclasses, ενημερώσεις για τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης και μια συνεχής ανοιχτή συζήτηση γύρω από το παρόν και το μέλλον του ντοκιμαντέρ. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Αγορά του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο επίσημο site του στο ιντερνετ.

Διαβάστε ακόμη:

2