Φεστιβάλ / Βραβεία

16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Εναρξη από καρδιάς!

στα 10

Με το συγκινητικό «Linar» της Μαρία Ταράσοβα από τη Ρωσία ανοίγει την αυλαία του το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που φέτος θα διεξαχθεί από τις 14 έως και 23 Μαρτίου.

16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Εναρξη από καρδιάς!

O πεντάχρονος Λινάρ χρειάζεται επειγόντως να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Στη Ρωσία, όμως, που ζει οι μεταμοσχεύσεις έχουν απαγορευτεί από το 1993. Ετσι ο Λινάρ αναγκάζεται να ζήσει συνδεδεμένος με ένα μηχάνημα σχεδόν μεγαλύτερο από τον ίδιο που τον διατηρεί στη ζωή. Για πόσο όμως; Η κατάστασή του χειροτερεύει συνεχώς και το μηχάνημα μπορεί να του δίνει ζωή μόνο για ένα χρόνο. Με τη βοήθεια του ρωσικού Υπουργείου Υγείας συγκεντρώνονται χρήματα, ώστε ο Λινάρ να ταξιδέψει στην Ιταλία περιμένοντας εκεί για το δότη του. Ταξιδεύει μαζί με έναν νεαρό χειρούργο από τη Ρωσία που θα είναι και ο κηδεμόνας του στην ξένη χώρα. Καθώς ο Λινάρ προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, γίνεται γνωστό πως ένα παιδί πεθαίνει εγκεφαλικά σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και οι γιατροί αποφασίζουν πως βρέθηκε τελικά η καρδιά που θα επιτρέψει στον Λινάρ να ζήσει σαν κανονικός άνθρωπος...

Αυτή είναι η συγκινητική και ταυτόχρονα βαθιά πολιτική ιστορία του «Λινάρ», του ντοκιμαντέρ της Ρωσίδας Μαρία Ταράσοβα που θα ανοίξει το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σηματοδοτώντας τον παραδοσιακό προσανατολισμό της διοργάνωσης στις μικρές ανθρώπινες ιστορίες που βρίσκονται στο επίκεντρο μιας οικουμενικής ματιάς πάνω στο σύγχρονο κόσμο.

2

To «Λινάρ» έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να ανοίξει επίσημα το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, έχοντας αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές στο εξωτερικό και έχοντας βραβευθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καναδά. Δείτε παρακάτω το τρέιλερ:


Διαβάστε περισσότερα για το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης:

2