Φεστιβάλ / Βραβεία

16o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα 10 πράγματα που περιμένουμε

στα 10

To νούμερο 4: Στα πλαίσια του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα (2014) παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας «Ενρί Τσανάι: Στην κόψη του κάδρου».

Flix Team
16o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα 10 πράγματα που περιμένουμε

Δεν ανυπομονούμε μόνο για τις ταινίες που θα ανοίξουν τον κινηματογραφικό διάλογο, αλλά και για τις παράλληλες εκδηλώσεις του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα. Ανάμεσα σ' αυτές μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας που αποτελεί διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και θα ανοίξει τις πόρτες της σε λίγες μέρες. Η έκθεση «Ενρί Τσανάι: Στην κόψη του κάδρου» θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 23 Μαρτίου 2014 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Στις φωτογραφίες του νεαρού δημιουργού κανείς μπορεί να διαπιστώσει συγκλονιστικές μαρτυρίες της σύγχρονης ιστορικής μας πραγματικότητας: συγκλονιστικές εικόνες της κρίσης, της μετανάστευσης και του περιθωρίου, αλλά και αφοπλιστικά ανθρώπινες καθημερινές ιστορίες. Ο νεαρός δημιουργός, o οποίος γεννήθηκε το 1980 στην Αλβανία και σήμερα κατοικεί στην Αθήνα, στρέφει το βλέμμα του στην Ελλάδα και τη γενέτειρά του, για να αποτυπώσει στιγμιότυπα που μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη. Ο Τσανάι εστιάζει στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και σε δύσκολες θεματικές που σοκάρουν με την αλήθεια τους.

1

Ο Ενρί Τσανάι ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα το 1991. Σπούδασε φωτογραφία και έχει συμμετάσχει σε φωτογραφικά projects και εκθέσεις. Εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος σε εγχώρια και διεθνή έντυπα και ιστοσελίδες, ενώ δείγματα της δουλειάς του έχουν ταξιδέψει σε εκθέσεις ανά την Ευρώπη.

2

«Οι φωτογραφίες του Ενρι Τσανάι είναι σπίτι και μαζί πόλεμος. Ενηλικίωση σε ξένο τόπο και μαζί παιδική ευχή. Απεικονίζουν την απόγνωση μιας κοινωνίας που καταρρέει και διχοτομείται, που δεν βρίσκει ελπίδα, και που όμως δεν σταματά να την αναζητά», αναφέρει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, η ανθρωπολόγος Ναντίνα Χριστοπούλου, για το έργο του Ενρί Τσανάι στον κατάλογο της έκθεσης.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

3

  • Διάρκεια έκθεσης: 15-23 Μαρτίου 2014
  • Χώρος: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι, Τ.+30 2310 593 270, www.greekstatemuseum.com, www.cact.gr)
  • Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-18:00
  • Διοργάνωση: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα για το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που διεξάγεται φέτος από τις 14 έως και τις 23 Μαρτίου: