Άποψη

2 ημέρες πριν το Halloween 2017: O «Candyman» και το σκοτεινό παρελθόν (της Αμερικής)

στα 10

Halloween Horrorthon! Το Flix μετράει αντίστροφα για τη μέρα του Halloween στις 31 Οκτωβρίου και ρίχνει φως σε αγαπημένες, παραμελημένες αλλά και εμβληματικές κινηματογραφικές φιγούρες τρόμου.

2 ημέρες πριν το Halloween 2017: O «Candyman» και το σκοτεινό παρελθόν (της Αμερικής)

Η μυθολογία του τρόμου ανέκαθεν είχε να κάνει με τους αστικούς θρύλους και τις πληγές του παρελθόντος μόνο που αυτό που κάνει την περίπτωση του «Candyman» διαφορετική είναι το γεγονός ότι η απαρχή του μύθου του κρύβεται συγκεκριμένα στη σκοτεινή συλλογική μνήμη της ρατσιστικής Αμερικής, προσδίδοντας στον έτσι κι αλλιώς αποτελεσματικό τρόμο της ταινίας μια καθοριστική αίσθηση κοινωνικής συμμετοχής στη δημιουργία του «κακού».

Candyman 607

Μετρήστε αντίστροφα για το Halloween γνωρίζοντας horror icons

Candyman 607

Αν και είναι ριψοκίνδυνο να εξισώνει κανείς την αφήγηση της ταινίας με την εξέταση της ιστορικής και της φυλετικής μνήμης μιας ολόκληρης χώρας, ο «Candyman» δεν παύει να παραμένει ένα είδος κακού που δημιουργήθηκε εξαιτίας μιας κοινωνικής αδικίας (ο πετυχημένος γιος ενός σκλάβου που λιντσαρίστηκε επειδή άφησε έγκυο μια λευκή γυναίκα) και η αιώνια εκδίκηση ενός ανθρώπου που τιμωρήθηκε για το χρώμα του, την κοινωνική του τάξη και, ακόμη χειρότερα, την επιτυχία του.

Διαβάστε ακόμη: Halloween special: οι Τιμ Μπάρτον, Ελαϊ Ροθ, Μ. Νάιτ Σιάμαλαν εξηγούν γιατί τα τέρατα είναι γοητευτικά

Candyman 607

O «Candyman» δεν είναι απλά ο μανιακός με τον γάντζο που εμφανίζεται όταν επαναλάβει κανείς πέντε φορές το όνομά του μπροστά από τον καθρέφτη αλλά εκείνο το υπερφυσικό ον που προσπαθεί να επανακτήσει μέσω της βίας όλα όσα του στερήθηκαν στη ζωή.

Candyman 607

Δημιούργημα συλλογικά της συγγραφικής φαντασίας του Κλάιβ Μπάρκερ, της σκηνοθετικής ματιάς του Μπέρναρντ Ρόουζ και της πολυεπίπεδης ερμηνείας του Τόνι Τοντ, ο Candyman δεν είναι απλά ο μανιακός με τον γάντζο που εμφανίζεται όταν επαναλάβει κανείς πέντε φορές το όνομά του μπροστά από τον καθρέφτη αλλά εκείνο το υπερφυσικό ον που προσπαθεί να επανακτήσει μέσω της βίας όλα όσα του στερήθηκαν στη ζωή. Ακόμα και η εικονογραφία της μέλισσας, που μόνο στόχο στη ζωή της έχει να υπηρετεί τη βασίλισσα, συμπληρώνει το κοινωνικό προφίλ που οδήγησε στο θάνατο και που, ειρωνικά, δημιούργησε ένα αιματηρό σύμβολο της ιστορικής μνήμης.

Candyman 607

Κατά την εποχή της, η ταινία κατηγορήθηκε για την επιλογή της να χρησιμοποιήσει έναν μαύρο δολοφόνο απέναντι στη λευκή πρωταγωνίστρια μόνο που τα πράγματα δεν είναι τόσο μονοδιάστατα. To «Candyman» του Ρόουζ οικειοποιείται την λευκή ματιά για να αποδείξει ακριβώς το λάθος της. Η Ελεν της Βιρτζίνια Μάντσεν εισέρχεται δισταχτικά στο γκέτο ακριβώς γιατί, όπως και οι περισσότεροι σύγχρονοί της, το έχει συνδέσει με κάτι κατώτερο, υποτιμητικό, επικίνδυνο. Όλα τα λευκά θύματα, μέχρι και τη στιγμή που έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τον Candyman, αρνούνται το ιστορικό παρελθόν. Η οπτική της ταινίας δεν είναι αλάνθαστη (ειδικά στο τέλος, που επιλέγει να κλείσει τον κύκλο ταυτίζοντας την αδικία που υπέστη ο Candyman με την – σαφώς λιγότερο τραγική – μοίρα της Ελεν), όμως οι βάσεις της έχουν ισχύ και δίκαια εμπνέονται τον τρόμο μέσα από τον ρατσισμό.

Candyman 607

Το «Τρέξε!» πρόσφατα έκλεισε ξανά το μάτι στο σκοτεινό παρελθόν και τον τρόπο που εξακολουθεί να ορίζει το σήμερα, όμως ο τρόμος του «Candyman» (υπό τις ατμοσφαιρικές και πένθιμες νότες του Φίλιπ Γκλας) εξακολουθεί να είναι πιο αρχέγονος, πιο άμεσος, πιο σπαρακτικός. Και σίγουρα δεν κρύβεται απλά πίσω από τον καθρέφτη.

Δείτε παρακάτω το trailer της ταινίας, καθώς και μερικές χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας.








Διαβάστε ακόμη:

Candyman Poster 607

Επιπλέον, μετρήστε αντίστροφα ως το Halloween - με δική σας ευθύνη – βλέποντας ταινίες τρόμου:

Halloween Mondo 607