Άποψη

9 μέρες πριν το Halloween: «Κάρι, Eκρηξη Oργής» του Μπράιαν Ντε Πάλμα

στα 10

Halloween Horrorthon! Το Flix μετράει αντίστροφα για τη μέρα του Halloween στις 31 Οκτωβρίου και παρακολουθεί με μανία ταινίες τρόμου. Ουρλιάξτε μαζί του.

9 μέρες πριν το Halloween: «Κάρι, Eκρηξη Oργής» του Μπράιαν Ντε Πάλμα

«Το Halloween δεν είναι ελληνικό έθιμο!»

Ναι, σε ακούω που έχεις τις ενστάσεις σου. Και καταλαβαίνω γιατί εκ πρώτης όψεως νομίζεις ότι δεν σε αφορά καθόλου το θέμα. Oμως αγαπάς τις ταινίες τρόμου. Και σου αρέσει να ουρλιάζεις ή να πετάγεσαι από το κάθισμά σου ή να κουλουριάζεσαι στην γωνία του καναπέ ή πιο βαθιά στη θέση σου στον κινηματογράφο με την πρώτη δυνατή ευκαιρία. Και έχεις συμπαρασταθεί με την αγωνία σου, τον τρόμο σου και τα καρδιοχτύπια σου σε χίλιους δυο ήρωες και ηρωίδες που ανήμερα του Halloween είτε ανήμερα της πιο τρομακτικής μέρας της ζωής τους μοιράστηκαν μαζί σου τις στιγμές τους. Μπορεί να μην το γνωρίζεις συνειδητά αλλά γιορτάζεις κι εσύ το Halloween κάθε χρόνο. Και με μεγαλύτερη ευλάβεια μάλιστα από όσο νομίζεις.

Δείτε ακόμη: Trick or Treat: Δέκα σκηνές που μας ανάγκασαν να γιορτάσουμε το Halloween

Carrie 607

Carrie 607

[προειδοποίηση: προφανώς ακολουθούν spoilers για την ταινία]

Πάρε για παράδειγμα την Κάρι Γουάιτ. Hσουν εκεί όταν ήρθε η πρώτη της περίοδος στα ντους του σχολείου, εκεί όταν έγινε ο περίγελως των περισσότερων «έμπειρων» κοριτσιών, εκεί όταν η θρησκόληπτη μητέρα της πρόβαλε πάνω της όλα τα στοιχειωτικά της πιστεύω, εκεί όταν ο χορός του σχολείου πλημμύρισε από αίμα γουρουνιού και στη συνέχεια όλων των παρευρισκόμενων, εκεί όταν ολοκληρώθηκε η μετάβαση της Κάρι από ένα απλό κορίτσι που δεν ήξερε κανείς σε μία απειλή που κανείς (σχεδόν) δεν έζησε για να θυμάται.

Carrie

Η «Eκρηξη Oργής» του Μπράιαν Ντε Πάλμα (όπως είναι ο επίσημος ελληνικός τίτλος του «Carrie») μπορεί να μην είναι η πρώτη ταινία που έρχεται στο μυαλό όταν κανείς σκέφτεται το Halloween, όμως είναι ένα εξαίσιο παράδειγμα του τρόμου που μπορεί να κρύβεται στην γωνία και δεν έχουμε αντιληφθεί καν την ύπαρξή του μέχρι να είναι ήδη πολύ αργά. Είναι επίσης η τέλεια συνύπαρξη του κόσμου του Στίβεν Κινγκ (η έκφραση «μετρ του τρόμου» είναι τόσο ξεπερασμένη πλέον που μάλλον τον αδικεί), της 70ς αισθητικής του Μπράιαν Ντε Πάλμα που χρησιμοποιεί τα έντονα χρώματα, τα split screen και την cult προσέγγιση μιας ολόκληρης δεκαετίας χωρίς ντροπή ή τύψεις και της μαγνητικής παρουσίας της Σίσι Σπέισεκ, η οποία τρία χρόνια μετά την εμφάνισή της στα «Badlands» του Τέρενς Μάλικ αποδεικνύει πως η Λολίτα μέσα της συνυπάρχει με την Μάγισσα της Κόλασης.

Carrie 607

Carrie 607

Η «Eκρηξη Oργής» του Μπράιαν Ντε Πάλμα μπορεί να μην είναι η πρώτη ταινία που έρχεται στο μυαλό όταν κανείς σκέφτεται το Halloween, όμως είναι ένα εξαίσιο παράδειγμα του τρόμου που μπορεί να κρύβεται στην γωνία και δεν έχουμε αντιληφθεί καν την ύπαρξή του μέχρι να είναι ήδη πολύ αργά.

Carrie 607

Carrie 607

Oλα αυτά μπορεί να μην ήταν αρκετά στην εποχή της για να αποδείξουν ότι η αυτή ήταν μια ταινία προορισμένη να μείνει στην ιστορία, όμως σήμερα δεν υπάρχει σχεδόν κανείς (ίσως μόνο ο Μάικλ Μάιερς ή ο Φρέντι Κρούγκερ να μην την έχουν ακουστά αλλά ήταν πολύ απασχολημένοι σκοτώνοντας κόσμο, είναι δικαιολογημένοι) που δεν σχηματίζει μεμιάς την εικόνα της μανιασμένης, ματωμένης και παντοδύναμης μέσα στην οργή της κοπέλας ή την φωτιά που την περιτριγυρίζει όσο αποδεικνύει επιτέλους πόσο αποτελεσματική είναι σε αυτό που μπορεί – ήταν προορισμένη – να κάνει.

Ο θείος Μπεν είχε πει κάποτε στον Πίτερ Πάρκερ ότι «η μεγάλη δύναμη φέρνει μεγάλη υπευθυνότητα». Κρίμα που δεν πρόλαβε να πει δύο λογάκια και στην δεσποινίδα Γουάιτ. Η σταυρωμένη μητέρα της, στην κάσα της πόρτας μάλιστα και από τα ίδια της τα κουζινομάχαιρα, σίγουρα θα το εκτιμούσε. Ή έστω – το πιθανότερο – θα ευχαριστούσε τον Θεό για αυτό.

Διαβάστε ακόμη: «This is Halloween»: Μετράμε τα 12 καλύτερα τηλεοπτικά Halloween

Carrie 607 H Σίσι Σπέισεκ με τον Μπράιαν Ντε Πάλμα στα γυρίσματα του «Carrie»

Carrie 607 H Πάιπερ Λόρι με τον Μπράιαν Ντε Πάλμα στα γυρίσματα του «Carrie»

Bloody bonus: Στο «De Palma» των Νόα Μπάουμπακ και Τζέικ Πάλτροου, το ντοκιμαντέρ όπου οι δύο σκηνοθέτες κάθονται απέναντι από ένα τρίτο για να τον αφήσουν να μονολογήσει απροκάλυπτα για μιάμιση ώρα σχετικά με τις ταινίες του, τις εμμονές του και την κινηματογραφική του προσέγγιση, μπορείς να ακούσεις τον ίδιο τον Ντε Πάλμα να μιλάει για όλη την φιλμογραφία του αλλά κυρίως να αναλύει τις επιλογές του σχετικά με κρίσιμες σκηνές των ταινιών του. Η «Κάρι» έχει σίγουρα την τιμητική της (θα σε κάνει μάλιστα να εκτιμήσεις την πολυπλοκότητα του γυρίσματος των πιο χαρακτηριστικών σκηνών του φιλμ) όμως αξίζει να αρπάξεις αυτή την ευκαιρία για να ανακαλύψεις και την υπόλοιπη φιλμογραφία ενός από τους πιο υποτιμημένους αμερικανούς σκηνοθέτες και μάλλον του μεγαλύτερου θαυμαστή και ίσως μόνου συνεχιστή της νοοτροπίας του Aλφρεντ Χίτσκοκ.

Δείτε εδώ το αυθεντικό τρέιλερ του «Κάρι, Εκρηξη Οργής» (Carrie) του Μπράιαν Ντε Πάλμα από το 1976:


Διαβάστε ακόμη:

Carrie Original Poster 607