Buzz

Ολόκληρος ο Μπράιαν Ντε Πάλμα σε έξι λεπτά!

στα 10

Ενα υπέροχο supercut-σπουδή στο έργο του Μπράιαν Ντε Πάλμα αναδεικνύει με άκρως εντυπωσιακό τρόπο τις τεχνικές, τις εμμονές και την αδιαμφισβήτητη σκηνοθετική βιρτουοζιτέ του Αμερικανού δημιουργού.

Ολόκληρος ο Μπράιαν Ντε Πάλμα σε έξι λεπτά!

Μπορεί να έχει αρκετά χρόνια να παραδώσει μια πραγματικά καλή ταινία, αντάξια των αριστουργημάτων του παρελθόντος του, όμως ο Μπράιαν Ντε Πάλμα βρέθηκε και πάλι φέτος στην κινηματογραφική επικαιρότητα χάρη σε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ.

Οπως φαντάζεται κανείς εύκολα κι από τον τίτλο του, το «De Palma» που σκηνοθέτησαν οι Νόα Μπάουμπακ και Τζέικ Πάλτροου στηρίζεται πάνω σε μια σειρά συναρπαστικών συνεντεύξεων με τον ίδιο τον Ντε Πάλμα, για να ανατρέξει στην καριέρα του αμφιλεγόμενου δημιουργού, τον οποίο πολλοί κατηγόρησαν για φτηνό μιμητή (του Χίτσκοκ μεταξύ άλλων), μισογύνη, υμνητή της βίας και επιδειξιομανή, αλλά του οποίου ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τη σκηνοθετική δεξιοτεχνία και τις τολμηρά περίτεχνες αφηγήσεις.

Δυστυχώς, είναι αμφίβολο, φυσικά, αν θα δούμε ποτέ στην Ελλάδα το ντοκιμαντέρ, εκτός κι αν είμαστε αρκετά τυχεροί ώστε κάποιο εγχώριο φεστιβάλ επιλέξει να το προβάλει ως μέρος του προγράμματός του.

Διαβάστε ακόμη: Ο Μπράιαν Ντε Πάλμα δηλώνει fan του «Αστακού» του Γιώργου Λάνθιμου

Brian De Palma - Al Pacino 607 Ο Μπράιαν Ντε Πάλμα με τον Αλ Πατσίνο στα γυρίσματα του «Σημαδεμένου»

Μέχρι τότε, όμως, μπορείτε να απολαύσετε το next best thing που λέγεται «Brian De Palma In 6 Minutes», ένα βίντεο το οποίο, όπως επίσης δηλώνει εύγλωττα από τον τίτλο του, προσπαθεί να συνοψίσει μέσα σε έξι μόλις λεπτά το έργο του δαιμόνιου σκηνοθέτη. Και περιέργως τα καταφέρνει – όσο μπορεί δηλαδή αυτό να συμβεί μέσα σε τόσο λίγο χρόνο.

Μέσα από προσεκτικά επιλεγμένα αποσπάσματα κι από τις 29 μεγάλου μήκους ταινίες του Ντε Πάλμα, πλεγμένα με ένα ιδιοφυές μοντάζ από τον Ρομέν Ντεσμπιέν, το βίντεο κατορθώνει να αναδείξει με άκρως εντυπωσιακό τρόπο τις τεχνικές, τις εμμονές και την αδιαμφισβήτητη σκηνοθετική βιρτουοζιτέ του Αμερικανού δημιουργού, από την πανταχού παρούσα ηδονοβλεψία μέχρι τα αγαπημένα του split-screen και μερικά από τα πιο εξεζητημένα του καδραρίσματα .

Δείτε παρακάτω το υπέροχο αυτό supercut, κι αμέσως μετά το τρέιλερ και την αφίσα του ντοκιμαντέρ, η οποία διεκδικεί ήδη μια θέση στη λίστα με τα καλύτερα πόστερ της χρονιάς.



Διαβαστε ακόμη

De Palma poster 607