Άποψη

9 ημέρες πριν το Halloween 2017: «Θα επιπλεύσεις κι εσύ» με τον κλόουν Pennywise

στα 10

Halloween Horrorthon! Το Flix μετράει αντίστροφα για τη μέρα του Halloween στις 31 Οκτωβρίου και ρίχνει φως σε αγαπημένες, παραμελημένες αλλά και εμβληματικές κινηματογραφικές φιγούρες τρόμου.

9 ημέρες πριν το Halloween 2017: «Θα επιπλεύσεις κι εσύ» με τον κλόουν Pennywise

Είτε πρόκειται για τον καρτουνίστικο τρόμο που ενσάρκωσε ο Τιμ Κάρι στην τηλεοπτική μεταφορά του «Αυτό», είτε για το πιο καθαρόαιμα τρομακτικό ύφος που προσέδωσε στον χαρακτήρα ο Μπιλ Σκάρσγκαρντ στην πρόσφατη κινηματογραφική επιτυχία, είτε για την ανησυχητικά πολυμορφική απειλή που τρέφεται και ζει από τους κρυμμένους φόβους μας, την οποία οραματίστηκε και αποτύπωσε στο χαρτί ο Στίβεν Κινγκ, ο κλόουν Pennywise παραμένει εκείνη η οντότητα που αντλεί από το οικείο για να το μετατρέψει σε τρόμο, που κοιτάει στο παρελθόν για να διαλύσει κάθε ελπίδα μέλλοντος και που ψάχνει πίσω από τα σκληρά προσωπεία τις ρωγμές για να μεγεθύνει κάθε εφηβική ανησυχία στον ίδιο τον ορισμό του φόβου.

Διαβάστε ακόμη: Οι συντάκτες του Flix διαλέγουν την αγαπημένη τους ταινία βασισμένη σε βιβλίο του Στίβεν Κινγκ.

Pennywise 1990 607 Ο Τιμ Κάρι ως Pennywise στο «Αυτό» του 1990.

Pennywise 2017 607 Ο Μπιλ Σκάρσγκαρντ ωε Pennywise στο «Αυτό» του 2017.

Κι αν η δημιουργία του Στίβεν Κινγκ είχε μια προϊστορία πολύ μεγαλύτερη από όση κατάφερνε να αποτυπωθεί τελικά στην οθόνη κάθε φορά (οι γνώστες του λογοτεχνικού «Μαύρου Πύργου» κάπου εδώ χαμογελούν συνωμοτικά), η ουσία του «Αυτό» παρέμενε πάντα επικεντρωμένη στους ανομολόγητους φόβους, στις ασφυκτικές ανασφάλειες και στον τρόμο της ενηλικίωσης, ίσως πιο γλαφυρά από όσο θα αντιμετώπιζε ποτέ ο μέσος άνθρωπος της δικής μας πραγματικότητας αλλά πάντα πίσω από μια κατανοητική και πρωτότυπη ματιά που αναγνώριζε ότι ο μεγαλύτερος τρόμος φυσικά και πηγάζει από μέσα μας.

It 1990 607

Γιατί όταν είσαι μόνος σου σαν παιδί, τα τέρατα σε βλέπουν ως αδύναμο. Και δεν το καταλαβαίνεις καν ότι σε πλησιάζουν. Ωσπου είναι ήδη αργά.

It 2017 607

Oπως αναφέρει και ο Στάνλεϊ της «Λέσχης των Χαμένων», «Οταν είσαι παιδί, πιστεύεις ότι πάντα κάποιος θα σε προστατεύει και θα νοιάζεται για εσένα. Ομως, μια μέρα συνειδητοποιείς ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Ανοίγεις τα μάτια και ανακαλύπτεις τι ακριβώς συμβαίνει. Γιατί όταν είσαι μόνος σου σαν παιδί, τα τέρατα σε βλέπουν ως αδύναμο. Και δεν το καταλαβαίνεις καν ότι σε πλησιάζουν. Ωσπου είναι ήδη αργά.»

Διαβάστε ακόμη: Το «It» ως ένα (εφιαλτικό) έργο τέχνης**

It 2017 607

Η παρουσία του Pennywise που επανέρχεται κάθε 27 χρόνια για να τραφεί από τα παιδιά του Ντέρι του Μέιν (μόνιμος τόπος εξιστόρησης όλων των ιστοριών τρόμου του Κινγκ) είναι απλά η υπενθύμιση των ανωτέρω και, επιπλέον, η επιβεβαίωση της δυσκολίας (ίσως και του ακατόρθωτου) της υπερνίκησης όλων εκείνων των παιδικών φόβων που, ούτε λίγο ούτε πολύ, ορίζουν τον προσανατολισμό της ενήλικης ζωής. Αυτός είναι και ο λόγος που το «Αυτό» παρουσιάζεται τόσο ισχυρό, πέρα από οποιαδήποτε μορφή κλόουν επιλέξει για να κάνει ορατή την παρουσία του. Η πιο τρομακτική μορφή του, είναι αυτή που κρύβει ο καθένας μέσα του.

Δείτε παρακάτω το trailer της τηλεοπτικής μεταφοράς του «Αυτό» από το 1990.


Δείτε παρακάτω το trailer της φετινής κινηματογραφικής μεταφοράς του «Αυτό».


Δείτε παρακάτω πώς αποτύπωσε την εναρκτήρια «συνάντηση» του Pennywise με τον νεαρό Τζόρτζι η κάθε ταινία.


Διαβάστε ακόμη:

It poster 607

Επιπλέον, μετρήστε αντίστροφα ως το Halloween - με δική σας ευθύνη – βλέποντας ταινίες τρόμου:

Halloween Mondo 607