Άποψη

Ανήμερα Halloween: «Trick ’r’ Treat» του Μάικλ Ντόχερτι

στα 10

Halloween Horrorthon! Το Flix μετράει αντίστροφα για τη μέρα του Halloween στις 31 Οκτωβρίου και παρακολουθεί με μανία ταινίες τρόμου. Ουρλιάξτε μαζί του.

Ανήμερα Halloween: «Trick ’r’ Treat» του Μάικλ Ντόχερτι

Μία γυναίκα που μισεί το Halloween αντιλαμβάνεται τους κίνδυνους που κρύβει η μέρα αν δεν ακολουθήσει κανείς ευλαβικά τους κανόνες. Eνας διευθυντής σχολείου που στον ελεύθερο χρόνο του ειδικεύεται στον… κατά συρροή φόνο ετοιμάζεται για την καλύτερη (ή μήπως όχι;) νύχτα της ζωής του. Μια νεαρή κοπέλα που δεν έχει βρει ακόμα την αγάπη ετοιμάζεται να γνωρίσει τον «πρώτο» της. Μια παρέα παιδιών που προετοιμάζεται για την ετήσιά της φάρσα ανακαλύπτει πως οι ιστορίες τρόμου μερικές φορές λένε την αλήθεια. Και ένας ηλικιωμένος γκρινιάρης που είναι ο φόβος και ο τρόμος της γειτονιάς δέχεται μια γιορτινή επίσκεψη που θα αλλάξει για πάντα την ζωή του. Τυπική περίπτωση ταινίας Halloween, σωστά;

Trick r Treat 607

Μετρήστε αντίστροφα ως το Halloween - με δική σας ευθύνη:

Trick r Treat 607

Και όμως, το «Trick ‘r’ Treat» του Μάικλ Ντόχερτι είναι κάτι παραπάνω από μια απλή ανθολογία τρόμου. Ενδιαφέρεται για το παρελθόν και τις απαρχές του All Hallows Eve με στόχο να εξερευνήσει την επιρροή τους στον τρόμο του σήμερα, χρησιμοποιεί τις διάφορες κλισέ τρομακτικές αφηγήσεις με σκοπό τελικά να τις ανατρέψει, τηρεί με προσοχή τους κανόνες που έχει δημιουργήσει η horror κληρονομιά για να αναδείξει την σύγχρονη pop (και την pulp, σύμφωνα με τα εμπνευσμένα credits) πλευρά τους και τα κάνει όλα σπάζοντας πλάκα χωρίς τύψεις ή ντροπή γιατί ο τρόμος, είτε το αναγνωρίζει κανείς είτε όχι, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την σκοτεινή πλευρά του χιούμορ.Ταυτόχρονα, στο «Trick ‘r’ Treat» αρέσει να παίζει συνεχώς με τις αντιθέσεις. Για την ακρίβεια, προσφέρει και απρόσμενες screwball στιγμές και σκηνές τρόμου που προστίθενται ακαριαία στην horror κινηματογραφική ιστορία (όπως το φινάλε της ιστορίας με την κοκκινοσκουφίτσα ή η τελική αναμέτρηση του «κακού» Σαμ με τον γκρινιάρη γεροπαράξενο της γειτονιάς) και pop αυτοαναφορικότητα, απαραίτητο στοιχείο στην μετά-«Scream» εποχή όπου όλοι πρέπει – οφείλουν αν θέλουν να παραμείνουν ζωντανοί – να είναι εξοικειωμένοι με τους κανόνες των ταινιών τρόμου. Και σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, το «Trick ‘r’ Treat» γίνεται άμεσο, αγχωτικό και γνήσια αγωνιώδες τολμώντας να διαλύσει από την αρχή κάθε αίσθηση ασφάλειας θέτοντας σε πραγματικό κίνδυνο ακόμα και τα παιδιά πρωταγωνιστές του. Επειδή κάποιος έχει μονοψήφιο νούμερο ηλικίας, δε σημαίνει ότι θα παραμείνει ζωντανός και μέχρι το τέλος της ταινίας.

Trick r Treat 607

«Μας κερνάτε ή σας τα σπάμε, δώστε μας γλυκό να φάμε» λένε δηλαδή οι μικροί πρωταγωνιστές του. Υστερα από λίγο, αυτό θα γίνει και το δικό σου σλόγκαν.

Trick r Treat 607

Εδώ θα βρεις τον Μπράιαν Κοξ σε έναν ρόλο που αναδεικνύει την cult πλευρά του, εδώ θα συναντήσεις και την Aνα Πάκουιν στην προ-«True Blood» εποχή της να συνδυάζει την αθωότητα και τον ερωτισμό του τρόμου, εδώ θα ανακαλύψεις και την πιο πρόσφατη προσθήκη στο πάνθεον των Halloween «κακών», μια φιγούρα που δανείζεται από το παρελθόν της γιορτής για να δημιουργήσει κάτι εντελώς καινούριο που δένει όλες τις επιμέρους αισθητικές επιρροές της ταινίας. Στα ογδόντα περιεκτικά του λεπτά, το «Trick ‘r’ Treat» είναι μια ταινία που περιέχει την ίδια την ουσία του Halloween, που δεν πλατειάζει, που δεν αποπροσανατολίζεται από τον ένα και μοναδικό του στόχο: να σε κάνει να τσιρίξεις, να κουρνιάσεις στον καναπέ, να περάσεις απόλυτα καλά και να θες να στείλεις τον Φρέντι Κρούγκερ στα όνειρα των υπευθύνων που το φιλμ δεν βρήκε ποτέ τον δρόμο του για την μεγάλη οθόνη. «Μας κερνάτε ή σας τα σπάμε, δώστε μας γλυκό να φάμε» λένε δηλαδή οι μικροί πρωταγωνιστές του. Υστερα από λίγο, αυτό θα γίνει και το δικό σου σλόγκαν.

Trick r Treat 607

Bloody bonus: Η ταινία κλείνει πολλές φορές το μάτι στο παρελθόν της ιστορίας του Halloween και του τρόμου γενικότερα. Ενδεικτικά, ο γεροπαράξενος χαρακτήρας του Μπράιαν Κοξ έχει βασιστεί στη μορφή του σκηνοθέτη της πιο αρχετυπικής «Halloween» ταινίας που έχει υπάρξει ποτέ, αυτή του Τζον Κάρπεντερ. Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, όταν ένα κομμένο χέρι ξεκινά να δρα αυτοβούλως, ακούγεται ένα μεγαλοπρεπές «You’ve got to be kidding me» φέρνοντας στο μυαλό την πανομοιότυπη στιγμή από την «Απειλή», επίσης του Κάρπεντερ. Επιπλέον, το όνομα του κακού «Σαμ» είναι σύντμηση του «Σάμχαϊν», το οποίο με την σειρά του είναι το όνομα της κέλτικης γιορτής που υπήρξε ο προπομπός του Halloween. Επίσης, η ιστορία της Ανα Πάκουιν προσφέρει μια πολύ δημιουργική ανατροπή στο παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας και του κακού λύκου. Είναι πραγματικά απορίας άξιο το πώς αυτή η ταινία του 2007 δεν κατάφερε να προβληθεί ποτέ στις αίθουσες (αυτό που ξεκίνησε ως πιθανή καθυστέρηση για να μην ανοίξει απέναντι από μια ακόμα συνέχεια του «Saw» κατέληξε ως τιμωρία του στούντιο στους Ντόχερτι και Σίνγκερ για την αποτυχία του «Superman: Η Επιστροφή») όμως τουλάχιστον πλέον το φιλμ είναι διαθέσιμο για προβολή και αγνή, ανόθευτη απόλαυση τρόμου. Και κάτι τελευταίο. «Καμία κολοκύθα δεν έπαθε κακό κατά την διάρκεια των γυρισμάτων» καυχιέται η παραγωγή καθώς κάθε «κολοκύθα» της ταινίας είναι είτε από φελιζόλ είτε κεραμική. Δίκαιο.

Δείτε εδώ το trailer του «Trick ‘r’ Treat» από το 2009 (!):


Διαβάστε ακόμη:

Trick r Treat 607

A Spooktacular Halloween Night! #5 Δευτέρα 31 - 10 - 2016 / Ενα τεράστιο, αληθινά spooktacular Halloween Party σε όλους τους χώρους τους six d.o.g.s (αυτούς που ξέρετε και άλλους που δεν ξέρετε). Με μουσική από τους You Say Party! We Say Yeah!, Screaming Screening Room από το flix.gr, Horror Photo Booth, Labyrinth Basement, Haunted Piano και Σπέσιαλ Halloween Κοκτέηλς στα 5 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες για τη βραδιά εδώ.

Tags: Halloween