Άποψη

6 μέρες πριν το Halloween: «Κραυγή Αγωνίας» του Γουές Κρέιβεν

στα 10

Halloween Horrorthon! Το Flix μετράει αντίστροφα για τη μέρα του Halloween στις 31 Οκτωβρίου και παρακολουθεί με μανία ταινίες τρόμου. Ουρλιάξτε μαζί του.

6 μέρες πριν το Halloween: «Κραυγή Αγωνίας» του Γουές Κρέιβεν

«Ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία τρόμου;»

Oχι, δεν ρωτάω εγώ. Ο κύριος με την λευκή μάσκα και την μαύρη ρόμπα είναι που καίγεται να μάθει. Και για το δικό σου καλό, θα σου πρότεινα να μην αποφύγεις να απαντήσεις!

Πριν ακόμα από τον Jigsaw του «Saw», ο Ghostface του «Scream» (όπως όλοι το γνωρίζουν, μακριά από την ελληνική απόδοση του τίτλου) είναι εκείνος που σκέφτηκε πρώτος το πιο μακάβριο παιχνίδι τρόμου, κάτι σαν Trivial Pursuit αλλά με πολύ περισσότερο αίμα και πολύ λιγότερες ευκαιρίες, το οποίο τέσταρε τις αντοχές των παικτών, τις γνώσεις τους σε horror trivia και τις αντοχές των φωνητικών τους χορδών. Και το κυριότερο; Έκανε τον τρόμο pop!

Μετρήστε αντίστροφα ως το Halloween - με δική σας ευθύνη:

Scream 607

Γιατί ο Γουές Κρέιβεν πήρε την εικονογραφία τρόμου που κατανάλωναν ευλαβικά για χρόνια οι Αμερικανοί και μαζί ολόκληρος ο κόσμος, την έβαλε μέσα στον δικό του κινηματογραφικό του σύμπαν όπου το χιούμορ συνυπάρχει με κουβάδες αίματος και δημιούργησε μια νέα γυάλα γύρω του, όπου ο τρόμος όχι μόνο ήταν συνώνυμος με την pop κουλτούρα και την horror κληρονομιά δεκαετιών αλλά και απαραίτητος αν θέλει κανείς να επιβιώσει.

Διαβάστε ακόμη: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γουές Κρέιβεν

Scream 607

Το πείραμα το είχε δοκιμάσει και νωρίτερα με τον «Νέο Εφιάλτη», όπου το συνεργείο που γύριζε το 54542357στό sequel του «Εφιάλτη στο Δρόμο με τις Λεύκες» έπεσε θύμα του ίδιου του Φρέντι Κρούγκερ. Μόνο που στο «Scream», ο Κρέιβεν ανέβασε στα πάντα επίπεδο: μάζεψε μερικούς από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς της τηλεόρασης εκείνη την στιγμή, έκανε τις ατάκες πιο αιχμηρές κι από την κόψη του μαχαιριού (καταλυτική η σεναριακή βάση του Κέβιν Γουίλιαμσον), δεν τσιγκουνεύτηκε στιγμή το αίμα ή την παράνοια, απέδειξε ότι ένας μπαμπούλας μπορεί άνετα και να σακατευτεί και να τρέχει σαν πρωταθλητής των εκατό μέτρων (ξεκάθαρα με εμπόδια) και έκανε το καλύτερο homage που θα μπορούσε στην «Ψυχώ» του Χίτσκοκ ξεπαστρεύοντας την «πρωταγωνίστριά» του Ντρου Μπάριμορ (όπως τουλάχιστον παρουσίαζε το ιδιοφυές μάρκετινγκ της ταινίας) στα πρώτα δέκα λεπτά. Κανείς δεν ήταν πλέον ασφαλής!

Scream 607

«Ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία τρόμου;». Εχε πάντα έτοιμη την απάντηση. Ποτέ δεν ξέρεις πότε πρόκειται να χρειαστεί.

Scream 607

Το καλύτερο βέβαια είναι το γεγονός ότι, παρά τα κλεισίματα του ματιού ή τις ειρωνικές meta ματιές στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, το «Scream» παρέμενε γνήσια τρομακτικό, γνήσια εφευρετικό και απόλυτα αγωνιώδες, αποτελώντας στην πραγματικότητα ένα masterclass του Κρέιβεν πάνω στις τακτικές τρομάγματος. Ουσιαστικά, ο θεατής αναγνωρίζει αυτούς που βλέπει στην οθόνη, καταλαβαίνει γιατί δεν δίνουν σημασία σε μια πραγματική απειλή και ουρλιάζει μαζί τους να κοιτάξουν πίσω τους όσο οι ίδιοι φωνάζουν στην Τζέιμι Λι Κέρτις του «Halloween» να κάνει το ίδιο. Ο Κρείβεν και ο Γουίλιαμσον έπαιξαν στα sequel ακόμα περισσότερο με αυτή την μίξη πραγματικοτήτων βάζοντας στο παιχνίδι και μια σειρά ταινιών τρόμου που βασίζονται στα «αληθινά» γεγονότα της ταινίας και ανάγοντας την ίδια την κινηματογραφική αίθουσα σε τόπο του εγκλήματος, όμως σε τούτη την «Κραυγή αγωνίας» είναι που πέτυχαν την ιδανική ισορροπία τρόμου και γέλιου, ανατριχίλας και αβίαστου χαμόγελου, φαντασίας και τρομακτικής πραγματικότητας. Γι’ αυτό και ξαναρωτώ «Ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία τρόμου;». Εχε πάντα έτοιμη την απάντηση. Ποτέ δεν ξέρεις πότε πρόκειται να χρειαστεί.

Διαβάστε ακόμη: To Rest in Peace στον Γουές Κρέιβεν πρέπει να ειπωθεί με μια στριγγλιά!

Wes Craven Scream 607 O Γουές Κρέιβεν μαζί με την Ντρου Μπάριμορ στα γυρίσματα του «Scream»

Bloody bonus: Η τετραλογία του «Scream» φυσικά δεν ήταν η ούτε η πρώτη περίπτωση που εξέτασε με τόσο meta τρόπο τον τρόμο, ούτε η τελευταία. Στο «Fright Night» του Τομ Χόλαντ, ο νεαρός πρωταγωνιστής, με βάση όσα ξέρει από τις ταινίες, αναγνωρίζει τον γείτονά του ως βρικόλακα αλλά κανείς φυσικά δεν τον πιστεύει. Στο άγνωστο στο ευρύ κοινό «Anguish» του Μπίγκας Λούνα, η ταινία που βλέπουμε αποκαλύπτεται ότι είναι ένα φιλμ τρόμου που παρακολουθούν οι θεατές ενός κινηματογράφου όσο μια δεύτερη ιστορία τρόμου αρχίζει να αναπτύσσεται εντός της αίθουσας. Στο πολύ πιο πρόσφατο «Cabin in the Woods» του Ντρου Γκόνταρντ όλα τα horror κλισέ αποδεικνύονται εργαλεία σε ένα αποκαλυπτικών διαστάσεων αναπολογητικά τραβηγμένο από τα μαλλιά παιχνίδι. Για αυτό, ποτέ μην παίρνεις στα αστεία τον τρόμο, μπορεί κάποια μέρα να σου σώσει την ζωή.


Διαβάστε ακόμη:

Scream Poster 607