Άποψη

6 ημέρες πριν το Halloween 2017: O Ντέιμιεν και το αρχέτυπο του Δαιμονικού Παιδιού

στα 10

Halloween Horrorthon! Το Flix μετράει αντίστροφα για τη μέρα του Halloween στις 31 Οκτωβρίου και ρίχνει φως σε αγαπημένες, παραμελημένες αλλά και εμβληματικές κινηματογραφικές φιγούρες τρόμου.

6 ημέρες πριν το Halloween 2017: O Ντέιμιεν και το αρχέτυπο του Δαιμονικού Παιδιού

Αν το 1973 στον «Εξορκιστή» του Γουίλιαμ Φρίντκιν, η νεαρή Ρίγκαν σκόρπισε απλόχερα ρίγη τρόμου στους θρησκόληπτους γονείς της εποχής με την «υποδοχή» δαιμονικών - και ιδιαίτερα ομιλητικών – οντοτήτων μέσα της, στην «Προφητεία» του 1976, ο τρόμος πήγε ένα βήμα παραπέρα, ταυτοποιώντας τον νεαρό Ντέιμιεν Θορν με τον ίδιο τον Αντίχριστο και ακολουθώντας στη σειρά ταινιών που ακολούθησε την διαδρομή προς την εκπλήρωση του δικού του πεπρωμένου.

The Omen 607

Μετρήστε αντίστροφα για το Halloween γνωρίζοντας horror icons

The Omen 607

Και, ναι, μπορεί στο «Μωρό της Ρόζμαρι» να είχε ήδη υπάρξει κινηματογραφικά μια σατανική εγκυμοσύνη (με ένα μεγάλο ερωτηματικό βέβαια σχετικά με το πόσο «αληθινά» ήταν όλα όσα βίωνε η Ρόζμαρι της Μία Φάροου), όμως στην «Προφητεία» του Ρίτσαρντ Ντόνερ η ανθρωπότητα έλαβε για πρώτη φορά τη σαφή επιβεβαίωση πως ο γιος του Σατανά περπατούσε πια στη Γη, γεννημένος μάλιστα από την μήτρα τσακαλιού, όπως εμβληματικά αποτύπωσε στην οθόνη ένα από τα πιο ανατρεπτικά φινάλε του σινεμά, και δημιουργώντας ουσιαστικά το αρχέτυπο του «Δαιμονικού Παιδιού» όπως ακολούθησε στο «Pet Sematary», στην «Πόλη των Καταραμένων», στα «Children of the Corn» και σε πολλές ακόμα παραλλαγές ή/και μεταφορές (ακόμα και η αποτύπωση του Κέβιν στο «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν» της Λιν Ράμσεϊ ακολουθεί παραδόξως τους ίδιους κανόνες).

The Omen 607

Το κακό είναι πάντα πιο ισχυρό πίσω από ένα αθώο προσωπείο.

The Omen 607

Αυτό το αρχέτυπο περιλαμβάνει φυσικά την αγγελική μορφή που κρύβει από πίσω τον ορισμό του κακού (όχι απαραίτητα και το σύμβολο του 666 χαραγμένο στο κεφάλι, αν και βοηθά), την επικοινωνία με τα άγρια θηρία (όπως συμβολίζουν στην πρώτη ταινία τα σκυλιά και στη συνέχεια τα κοράκια), τον χειρισμό (ή μήπως εκβιασμό) όλων των ενήλικων που τον περιβάλλουν με μέσα στα οποία δεν μπορούν να αντισταθούν αλλά και μια παράδοξη αναζήτηση για την ταυτότητα, η οποία είναι πασπαλισμένη με βία, αίμα και υπερβάλλοντα ψυχολογικό τρόμο. Μέχρι την τρίτη ταινία της σειράς άλλωστε, ο πανίσχυρος και οικονομικά πια Ντέιμιεν (πίσω από την μορφή του Σαμ Νιλ πλέον), όχι απλά έχει πιστέψει στον εαυτό και τις δυνάμεις του αλλά έχει συγκεντρώσει γύρω του και ένα πλήθος ακολούθων, σε μία (συν τις άλλοις) όχι και τόσο διακριτική μεταφορά για την διαφθορά του χρήματος και την δύναμη της εξουσίας.

Διαβάστε ακόμη: Ολη η ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου σε 12 λεπτά: Δείτε το εξαιρετικό βίντεο!

The Omen 607

Ο τρόμος βέβαια ανέκαθεν ήταν πιο αποτελεσματικός όταν σκέπαζε με σκοτάδι εκφάνσεις της ζωής που παραδοσιακά ήταν συνυφασμένες με την χαρά και εκεί εντοπίζεται ουσιαστικά η ισχύς της persona του Ντέιμιεν, εμποτίζοντας τη γονική αγάπη με τον υπέρτατο τρόμο και υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο την εγγύτητα του κακού (και την αδυναμία υπερνίκησής του, όπως τελικά υποδεικνύει η ανικανότητα του θετού πατέρα Γκρέγκορι Πεκ να προχωρήσει στην εκτέλεση των σχεδίων του). Η συνέχεια του franchise παραδόθηκε στην ευκολία του τρόμου των δεκαετιών του 1980 και του 1990, όμως ο σπόρος της αμφιβολίας είχε ήδη φυτευτεί. Το κακό είναι πάντα πιο ισχυρό πίσω από ένα αθώο προσωπείο.

The Omen 607

*Δείτε παρακάτω την εξέλιξη του Ντέιμιεν, μέσα από τα πρωτότυπα trailer των τριών πρώτων (και πιο ουσιαστικών) ταινιών της σειράς. *




*Δείτε παρακάτω μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές ολόκληρης της σειράς. *





Διαβάστε ακόμη:

The Omen Poster 607

Επιπλέον, μετρήστε αντίστροφα ως το Halloween - με δική σας ευθύνη – βλέποντας ταινίες τρόμου:

Halloween Mondo 607