Άποψη

7 ημέρες πριν το Halloween 2017: O Φρέντι Κρούγκερ είναι οι εφιάλτες των γονιών σου

στα 10

Halloween Horrorthon! Το Flix μετράει αντίστροφα για τη μέρα του Halloween στις 31 Οκτωβρίου και ρίχνει φως σε αγαπημένες, παραμελημένες αλλά και εμβληματικές κινηματογραφικές φιγούρες τρόμου.

7 ημέρες πριν το Halloween 2017: O Φρέντι Κρούγκερ είναι οι εφιάλτες των γονιών σου

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της μυθολογίας του Φρέντι Κρούγκερ δεν είναι ο υπερβατικός τρόπος που σκότωνε τελικά τα θύματά του, τρυπώνοντας στα όνειρά τους και κάνοντας τελικά ότι ήθελε με τα αληθινά τους σώματα. Εκείνο που έκανε τη καθοριστική διαφορά στο χτίσιμο της κληρονομιάς του είναι το γεγονός ότι σταδιακά, από την πρώτη του εμφάνιση το 1984 στον «Εφιάλτη στο Δρόμο με τις Λεύκες» του Γουές Κρέιβεν και σε κάθε επόμενη ταινία, ο Κρούγκερ έμοιαζε να ενσωματώνει στη ταυτότητά του όλες τις κοινωνικές φοβίες της εποχής, προσωποποιώντας κάθε γονική φρενίτιδα σχετικά με τους «κινδύνους των νέων» και γελώντας απροκάλυπτα απέναντί τους.

Nightmare on elm street 607

Μετρήστε αντίστροφα για το Halloween γνωρίζοντας horror icons

Nightmare on elm street 607

Ο Φρέντι Κρούγκερ, μέσα σε όλη την κλοουνίστικη υπερβολή του, ήταν ο επικίνδυνος περίεργος της γειτονιάς, η μόνιμη απειλή που περιτριγύριζε τους έφηβους, ο παιδόφιλος που χρησιμοποιούταν ως μόνιμη προειδοποίηση για τους κινδύνους της σεξουαλικής αφύπνισης, όλα όσα προσωποποιούσε το γονεϊκό «μην κυκλοφορείς έξω το βράδυ». Ταυτόχρονα, όμως, ήταν και εκείνος ο τρόμος που υπογράμμιζε ότι ο κάθε έφηβος ήταν ουσιαστικά μόνος απέναντί του, χωρίς προστασία και επιπλέον άμυνες, πέρα από αυτές που ο ίδιος έπρεπε να χτίσει για τον εαυτό του.

Διαβάστε ακόμη: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γουές Κρέιβεν

Nightmare on elm street 607

Ο Φρέντι Κρούγκερ ήταν εκείνος ο τρόμος που υπογράμμιζε ότι ο κάθε έφηβος ήταν ουσιαστικά μόνος απέναντί του, χωρίς προστασία και επιπλέον άμυνες, πέρα από αυτές που ο ίδιος έπρεπε να χτίσει για τον εαυτό του.

Nightmare on elm street 607

Και δεν είναι μόνο η ίδια η φύση του Φρέντι Κρούγκερ που μεταφέρει τον κίνδυνο κυριολεκτικά μέσα στις εγκεφαλικές διεργασίες. Είναι που στις περισσότερες ταινίες της σειράς, οι γονείς είναι είτε απόντες, είτε αλκοολικοί, είτε απλά ανήμποροι να προστατέψουν τα παιδιά τους. Oπως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμα και η δημιουργία του Φρέντι Κρούγκερ προήλθε από τις δικές τους – στο μυαλό τους δίκαιες – εκδικητικές πράξεις, όπως ορίζει η αφήγηση ήδη από την πρώτη ταινία. Τελικά, τα παιδιά τους, είναι αυτά που πρέπει να πληρώσουν το τίμημα στον κόσμο που προκύπτει από όλες αυτές τις γονικές πρωτοβουλίες, όπως γίνεται εμφανές κυρίως στο τρίτο φιλμ της σειράς με υπότιτλο «Dream Warriors», όπου όλοι οι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες εκφράζουν κάποια μορφή κοινωνικοπολιτικής προκατάληψης και, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Φρέντι Κρούγκερ μετατρέπεται σε σύμβολο του φόβου της ενηλικίωσης και, κατ’ επέκταση, της ομαλής κοινωνικής ένταξης.

Robert Englund 607Ο Ρόμπερτ Ενγκλουντ, ο αιώνιος Φρέντι Κρούγκερ, σπάει πλάκα στα παρασκήνια του «Εφιάλτη στο Δρόμο με τις Λεύκες».

Το 1994, ύστερα από αλλεπάλληλα sequel που, αν και πιστά στην κεντρική ιδέα του Κρούγκερ, περισσότερο υποβίβασαν σε καρικατούρα τον χαρακτήρα, ο Κρέιβεν επανέρχεται με τον «Νέο Εφιάλτη» αλλάζοντας πλευρά και, φέρνοντας τον ενήλικο, πρώην έφηβο, αντιμέτωπο με την άλλη όψη του νομίσματος. Ο «Νέος Εφιάλτης» αφορά την απογοήτευση του ενήλικου με τον κόσμο, τον εαυτό του, όλα όσα έκανε και όλα όσα ήθελε να κάνει και ο Φρέντι Κρούγκερ δίνει υπόσταση σε αυτή την τρομακτική συνειδητοποίηση, καθρεφτίζοντας μέσα από παραμορφωτικό καθρέφτη τις ανησυχίες και τους φόβους όλων των προηγούμενων φιλμ της σειράς. Ο «Νέος Εφιάλτης» δεν ήταν απλά μια ανάσα ανανέωσης στον μύθο του Φρέντι Κρούγκερ αλλά ήταν και το αναπόφευκτο κλείσιμο ενός κύκλου που αναπόφευκτα ξεκίνησε να σχηματίζεται από την πρώτη μόλις ταινία.

Διαβάστε ακόμη: To Rest in Peace στον Γουές Κρέιβεν πρέπει να ειπωθεί με μια στριγγλιά!

Nightmare on elm street 607

Στο τέλος, ο Φρέντι Κρούγκερ παραμένει ένα σχόλιο απέναντι στην Αμερικανική κουλτούρα, στην ιδέα της «αγίας οικογένειας», στους φόβους που χτίζει κανείς μέσα στο κεφάλι του και σε όλες εκείνες τις προσωπικές και κοινωνικές συμβάσεις που δημιουργούν τρομακτικά, ανυπέρβλητα εμπόδια. Ο τρόμος εξάλλου πάντα είχε να κάνει με τις μεταφορές και τους υπαινιγμούς. Απλά ο Φρέντι Κρούγκερ τους μετέτρεψε σε μία pop επανάσταση.

*Δείτε παρακάτω το πρωτότυπο trailer του «Εφιάλτη στο Δρόμο με τις Λεύκες» από το 1984 καθώς και μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές εμφανίσεις του Φρέντι Κρούγκερ σε όλη την σειρά. *








Διαβάστε ακόμη:

A Nightmare on Elm Street 3 Dream Warriors 607

Επιπλέον, μετρήστε αντίστροφα ως το Halloween - με δική σας ευθύνη – βλέποντας ταινίες τρόμου:

Halloween Mondo 607